Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: November 8 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 8 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 8 2019

  1. Name the joint naval exercise of India & Indonesia that held in Bay of Bengal from November 6-7,2019 .
    1) Ajeya Warrior 2019
    2) Maitree 2019
    3) Samudra Shakti 2019
    4) Mitra Shakti 2019
    5) None of these
    Answer-3) Samudra Shakti 2019
    Explanation:
    The 2nd divisional naval exercise ‘Samudra Shakti 2019’ between India navy & Indonesia navy was held in Bay of Bengal, the northeastern part of the Indian Ocean,from November 6-7,2019. INS (Indian Naval Ship) Kamorta, an anti-submarine warfare corvette was jointly exercising with Indonesian warship KRI Usman Harun as part of the exercise.

  2. Which armed force has conducted the Regional Level Search and Rescue Workshop and Exercise 2019 (ReSAREX- 19) in Goa ?
    1) Indian Coast Guard(ICG)
    2) Indian Army
    3) Indian Air Force(IAF)
    4) Central Armed Police Forces(CAPF)
    5) None of these
    Answer-1) Indian Coast Guard(ICG)
    Explanation:
    The Indian Coast Guard(ICG) conducted Regional Level Search and Rescue Workshop and Exercise 2019 (ReSAREX- 19) near the coast of Goa, to check the efficiency and preparedness of ICG. The exercise was organised for 2 days, by the coast guard district headquarters of Goa from November 6-7, 2019.

  3. Name the organization that released the report titled “India Justice Report 2019” in collaboration with the Centre for Social Justice, Common Cause & Commonwealth Human Rights Initiative .
    1) International Court of Justice
    2) Tata Trusts
    3) United Nations
    4) World Bank
    5) None of these
    Answer-2) Tata Trusts
    Explanation:
    Tata Trusts in collaboration with the Centre for Social Justice, Common Cause, and Commonwealth Human Rights Initiative released the India Justice Report 2019. It was unveiled by former Supreme Court Judge Justice Madan B. Lokur.

  4. Which state topped among the 18 large-medium states in the overall ranking of Indian States on justice delivery as per the “India Justice Report 2019” ?
    1) Jharkhand
    2) Tamil Nadu
    3) Kerala
    4) Maharashtra
    5) None of these
    Answer-4) Maharashtra
    Explanation:
    On November 7 2019, According to ‘India Justice Report 2019’, Maharashtra is the topest state among the 18 large-medium states that leads in the overall ranking of Indian States on justice delivery, followed by Kerala, Tamil Nadu, and Punjab. In this classification, Jharkhand, Bihar and Uttar Pradesh are at the bottom.

  5. Based on how many pillars, ‘India Justice Report 2019’ was released ?
    1) 2
    2) 3
    3) 4
    4) 5
    5) None of these
    Answer-3) 4
    Explanation:
    The report covers the justice of delivery on police, judiciary, prisons and legal aid. Maharashtra is the toppest state among the 18 large-medium states that leads in the overall ranking of Indian States on justice delivery while among the list of seven smaller States, Goa leads the group.

  6. What is the new ex-gratia amount announced by Coal minister Pralhad Joshi for fatal accidents in coal mining ?
    1) Rs15 lakhs
    2) Rs5 lakhs
    3) Rs10 lakhs
    4) Rs25 lakhs
    5) None of these
    Answer-1) Rs15 lakhs
    Explanation:
    On November 7, 2019 the Union Minister of Coal, Mines and parliamentary affairs Shri Prahlad Joshi announced for a 300% hike in the ex-gratia amount for fatal accidents in coal mining. With this, the ex-gratia amount has increased to Rs15 lakhs from the previous amount of Rs 5 lakhs. This announcement was made at Mahanadi Coalfields Limited (MCL) in Odisha.

  7. Which organization has released the draft regulation titled “Food Safety and Standards (Safe Food and healthy diets for School Children) Regulations, 2019” ?
    1) United Nations Children’s Fund(UNICEF)
    2) Food Safety and Standards Authority of India(FSSAI)
    3) Central Drugs Standard Control Organization(CDSCO)
    4) World Health Organization(WHO)
    5) None of these
    Answer- 2) Food Safety and Standards Authority of India(FSSAI)
    Explanation:
    On November 7, 2019 the Food Safety and Standards Authority of India(FSSAI) has proposed a draft regulation titled “Food Safety and Standards (Safe Food and healthy diets for School Children) Regulations, 2019”. The regulations which is a 10-point charter, were proposed to ensure safe and wholesome food for School children. Foods with high fat, salt and sugar content are banned to be sold in school canteens and other school premises or within 50 meters of school campus.

  8. Where was the 19th Inter-Governmental Commission on Military and Military Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC) held ?
    1) Moscow, Russia
    2) Paris, France
    3) Berlin, Germany
    4) Washington, D.C., United States
    5) None of these
    Answer-1) Moscow, Russia
    Explanation:
    19th Inter-Governmental Commission on Military and Military Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC) in Moscow, Russia that was held from November 5-7,2019.

  9. Name the Indian delegate, who co-chaired the 19th Inter-Governmental Commission on Military and Military Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC) .
    1) Venkaiah Naidu
    2) Nirmala Sitharaman
    3) Amit Shah
    4) Rajnath Singh
    5) None of these
    Answer-4) Rajnath Singh
    Explanation:
    The Union Defence Minister shri Rajnath Singh co-chaired the 19th Inter-Governmental Commission on Military and Military Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC) in Moscow, Russia that was held from November 5-7,2019. From the Russian side, it was co-chaired by Russian Defence Minister General Sergey Shoigu. This is the first visit of Rajnath Singh to Russia as a defence minister.

  10. Which city is set to host DefExpo 2020 (defence expo 2020) from february 5-8, 2020?
    1) Berlin, Germany
    2) Beijing, China
    3) Uttar Pradesh, India
    4) Moscow, Russia
    5) None of these
    Answer-3) Uttar Pradesh, India
    Explanation:
    On Rajnath Singh’s invitation the Russian defence minister Sergey accepted to participate in the DefExpo 2020 (defence expo 2020) which is going to be held in Lucknow, Uttar Pradesh from february 5-8, 2020. Russia also assured full support for india’s capabilities in the ‘Make in India’ initiative for defence equipment manufacturing.

  11. Name the Indian delegate, who visited Colombo, Sri Lanka to address the Biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference (CLM) 2019 .
    1) Ravi Shankar Prasad
    2) Subrahmanyam Jaishankar
    3) Prakash Javadekar
    4) Nitin Gadkari
    5) None of these
    Answer-1) Ravi Shankar Prasad
    Explanation:
    The four-day Biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference (CLM) 2019 was held in Colombo, Sri Lanka from 4-7 November 2019. Ravi Shankar Prasad, Union Minister for Law and Justice represented India at the conference.

  12. What was the theme of the four-day Biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference (CLM) 2019 that held in Colombo, Sri Lanka ?
    1) ‘Justice in Young’
    2) ‘Equal Access to Justice and the Rule of Law’
    3) ‘Communications as a Decisive Catalyst for Jointness’
    4) ‘Strengthening South Asia, Impacting the World’
    5) None of these
    Answer-2) ‘Equal Access to Justice and the Rule of Law’
    Explanation:
    The four-day Biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference (CLM) 2019 was held in Colombo, Sri Lanka from 4-7 November 2019.The theme of 2019 CLM Conference is ‘Equal Access to Justice and the Rule of Law’.The conference was chaired by Sri Lanka’s Minister of Justice and Prison Reforms, Thalatha Atukorala.

  13. Name the bank which has signed an MoU (Memorandum of understanding) with Government e-Marketplace (GeM) to provide various payments and various banking services .
    1) Punjab National Bank
    2) Canara Bank
    3) State Bank of India
    4) Central Bank of India
    5) None of these
    Answer-4) Central Bank of India
    Explanation:
    On November 7, 2019, Government e-Marketplace (GeM) ,a one stop portal to facilitate online procurement of common use Goods & Services required by various government departments, has signed MoU (Memorandum of understanding) with Central Bank of India to provide various payments and various banking services on its portal.As per the MoU, the Central Bank of India will offer a number of services including transfer of funds through GeM Pool Accounts (GPA), advising of electronic Performance Bank Guarantees (e-PBG) and Earnest Money Deposit (EMD) to users registered on GeM portal.

  14. Which insurance firm was barred by IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India) from selling new insurance policies ?
    1) New India Assurance
    2) Bajaj Allianz General Insurance Ltd(BAGIL)
    3) Apollo Munich Health Insurance Ltd(AMHIL)
    4) Reliance Health Insurance Ltd (RHICL)
    5) None of these
    Answer- 4) Reliance Health Insurance Ltd (RHICL)
    Explanation:
    On November 7, 2019, IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India ), an autonomous, statutory body tasked with regulating insurance and re-insurance, has barred Anil Ambani’s company Reliance Health Insurance Ltd (RHICL) from selling new insurance policies due its poor financial condition and only they can provide service to old policies.

  15. To which country, Export-Import (Exim)Bank has given a $30 million (about Rs 210 crore) line of credit (LoC) for financing rehabilitation and up-gradation of Potable Water System ?
    1) Republic of Trinidad and Tobago
    2) Republic of Suriname
    3) Republic of Ghana
    4) Guyana
    5) None of these
    Answer-3) Republic of Ghana
    Explanation:
    On November 7, 2019, Export-Import (Exim)Bank, the premier export finance institution of India has given a $30 million (about Rs 210 crore) line of credit (LoC, a soft loan / loan with low interest rate) to the Government of the Republic of Ghana for financing rehabilitation and up-gradation of Potable Water System in Yendi, Ghana. The Agreement in this regard is effective from October 11, 2019.

  16. Which public sector bank has inked an memorandum of understanding (MoU) with Muthoot Microfinance Ltd, to jointly lend to the MSME (micro, small and medium enterprises) borrowers ?
    1) Indian Bank
    2) Canara Bank
    3) Bank of Baroda
    4) Union Bank of India
    5) None of these
    Answer-1) Indian Bank
    Explanation:
    On November 8, 2019, Indian Bank, an Indian state-owned financial services company has inked an memorandum of understanding (MoU) with Muthoot Microfinance Ltd,a leading non-banking finance company (NBFC) ,to jointly lend to the MSME (micro, small and medium enterprises) borrowers.

  17. Name the financial service company that has downgraded India’s economic outlook to “Negative” from “Stable” on November 8, 2019 .
    1) CRISIL
    2) Moody’s Corporation
    3) Fitch Ratings
    4) S&P Global
    5) None of these
    Answer-2) Moody’s Corporation
    Explanation:
    On November 8, 2019 the American financial service company Moody’s has downgraded India’s economic outlook to “Negative” from “Stable”. This downgrade was due to slow growth in the economy. It also predicted that the slow growth would be prolonged and would also have debt rises.Moody’s has also predicted a budget deficit of 3.7% of the Gross Domestic Product (GDP) in the year through March 2020, which is a breach in the govt’s target of 3.3%. This was due to corporate tax rate cuts, slow growth etc.

  18. Which organization has released a report on Indian startup ecosystem and job generation, titled “Indian Tech Start-Up Ecosystem: Leading Tech In The 20s” ?
    1) Confederation of Indian Industry(CII)
    2) Data Security Council of India(DSCI)
    3) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
    4) National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)
    5) None of these
    Answer-4) National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)
    Explanation:
    On November 7, 2019 the National Association of Software and Services Companies (Nasscom) released a report on Indian startup ecosystem and job generation at the sidelines of the 16th anniversary edition of NASSCOM Product Conclave 2019. It was prepared with the support of consulting company named ‘Zinnov’. The report titled “Indian Tech Start-Up Ecosystem: Leading Tech In The 20s” .

  19. What is the rank of India in NASSCOM’s report “Indian Tech Start-Up Ecosystem: Leading Tech In The 20s” ?
    1) 1
    2) 2
    3) 3
    4) 4
    5) None of these
    Answer-3) 3
    Explanation:
    As per the NASSCOM’s report titled “Indian Tech Start-Up Ecosystem: Leading Tech In The 20s” by 2025, Indian start-up ecosystem is positioned as the 3rd largest in the world.Indian startup ecosystem could create upto 12.5 lakh direct jobs. The job generation ranges from 3.9-4.3 lakh in 2019.Indirect job creation: The number of Indirect job generation would also increase to 39-44 lakh by 2025 from the current(2019) 14-16 lakh jobs.

  20. Which country has the largest start-up ecosystem in the world as per the NASSCOM’s report “Indian Tech Start-Up Ecosystem: Leading Tech In The 20s” ?
    1) China
    2) United States
    3) India
    4) Germany
    5) None of these
    Answer-1) China
    Explanation:
    Indian start-up ecosystem is positioned as the 3rd largest in the world after China and the United States(US) which are in the first and second place respectively. Bangalore(Karnataka), New Delhi and Mumbai(Maharashtra) are home to 55-58% of startups. Delhi has the highest number (6) of startups with Unicorn status(privately held company valued at over $1 billion).

  21. Who was conferred with UAE (United Arab Emirates) govt. backed 2019 Asia Business Leadership Forum (ABLF) Global Asian Award ?
    1) Dilip Shanghvi
    2) Kumar Mangalam Birla
    3) Gautam Adani
    4) Lakshmi Mittal
    5) None of these
    Answer-2) Kumar Mangalam Birla
    Explanation:
    On November 7, 2019 Chairman of the Aditya Birla Group, Kumar Mangalam Birla was conferred with UAE (United Arab Emirates) govt. backed 2019 ABLF Global Asian Award at an event in Dubai. The award was given for ‘powerful individual whose business footprint and commitment to excellence have engaged international interest’.

  22. Which Indian mission was recognized as the World’s top Public Business Accelerator by UBI Global as per the assessment made in the World Benchmark Study 2019 -2020 ?
    1) Mega Pension Mission
    2) Skill India Mission
    3) Make in India
    4) Kerala Startup Mission(KSUM)
    5) None of these
    Answer-4) Kerala Startup Mission(KSUM)
    Explanation:
    On November 8, 2019 Sweden based company UBI Global has recognised the Kerala Startup Mission(KSUM) as the World’s top Public Business Accelerator. UBI Awards & Recognition Gala event 2019 released the top lists of business incubators and accelerators as per the assessment made in the World Benchmark Study 2019 -2020. The announcement in this regard was made at the World Incubation Summit for best programmes, hosted by Qatar Development Bank at the Museum of Islamic Art in Doha, Qatar.

  23. Who won the “Gemcon Young Literature Award” for the year 2019 for his manuscript “Nishiddho” ?
    1) Nidhi Dugar Kundalia
    2) Avalok Langer
    3) Abhisek Sarkar
    4) Meghna Pant
    5) None of these
    Answer- 3) Abhisek Sarkar
    Explanation:
    The 9th edition of the Dhaka Lit-fest, which was a literature festival organised from November 5-7, 2019 was held in Dhaka, Bangladesh. West Bengal based Indian writer Abhisek Sarkar won “Gemcon Young Literature Award” for the year 2019 for his manuscript “Nishiddho”.

  24. Indian Railways has launched slew of applications to strengthen IT enablement of railways, which is not among them ?
    1) CRS Sanction Management System
    2) Rail-road crossing GAD approval system
    3) TMS for construction
    4) CRS crossing GAD approval system
    5) None of these
    Answer-4) CRS crossing GAD approval system
    Explanation:
    On November 8 2019, Indian Railways launched three applications namely “CRS Sanction Management System”, “Rail-road crossing GAD approval system” and “TMS for construction” for India to strengthen IT enablement of railways. It helps to ensure the proper monitoring of projects being undertaken by Indian Railways and boots the Digital India.

  25. Name the India’s 1st online repository which documents air quality studies undertaken in the past 60 years .
    1) NatAIR(National Air quality Studies Interactive Repository)
    2) IndAIR (Indian Air quality Studies Interactive Repository)
    3) PureAIR(Pure Air quality Studies Interactive Repository)
    4) DocAIR(Documents of Air quality Studies Interactive Repository)
    5) None of these
    Answer-2) IndAIR (Indian Air quality Studies Interactive Repository)
    Explanation:
    On November 6, 2019 Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)’s , National Environmental Engineering Research Institute (NEERI), a research institute created and funded by the Government of India (GoI),has launched India’s 1st online repository called IndAIR (Indian Air quality Studies Interactive Repository),which documents air quality studies undertaken in the past 60 years.

  26. Name the deceased Bengali Writer & Padma Shri awardee, who was well known for her research on the Ramayana .
    1) Nabaneeta Dev Sen
    2) Chitra Banerjee Divakaruni
    3) Jhumpa Lahiri
    4) Mrinal Pande
    5) None of these
    Answer-1) Nabaneeta Dev Sen
    Explanation:
    Nabaneeta Dev Sen, a Bengali Writer passed away at her age of 81 in Kolkata due to cancer. She is a poet, a novelist, a columnist and a writer of short stories and travelogues. Dev Sen was well-known for her research on the Ramayana. She won Sahitya Akademi Award in 1999, Padmashree in 2000.

  27. Anjan Mitra passed away recently, he was associated with which football club where he worked as the general secretary for over two decades ?
    1) Real Kashmir
    2) Chennai City
    3) Mohun Bagan
    4) East Bengal
    5) None of these
    Answer-3) Mohun Bagan
    Explanation:
    On November 8, 2019, Anjan Mitra, who was the general secretary of Iconic football club Mohun Bagan for more than two decades, passed away in Kolkata,West Bengal after suffering from several complications following a bypass surgery in 2014.He was 72.

  28. Who is the author of the book titled “Kashmir” which was released on November 7, 2019 ?
    1) Janice Pariat
    2) Palash Krishna Mehrotra
    3) Meena Kandasamy
    4) Chitralekha Zutshi
    5) None of these
    Answer-4) Chitralekha Zutshi
    Explanation:
    On November 7, 2019 a new book by renowned historian Chitralekha Zutshi titled “Kashmir” was released. The book is part of Oxford India’s short introduction series. The book portrays the history of the region that was made up of interconnected political and religious ideologies, literary traditions, and social classes etc.

  29. What was the theme of the International Day of Radiology (IDOR) 2019 ?
    1) Theme – ‘HELP, Emergency Medical Imaging’
    2) Theme – ‘sports imaging’
    3) Theme – ‘cardiac imaging’
    4) Theme – ‘Screening & Beyond, Medical imaging in the detection’
    5) None of these
    Answer-2) Theme – ‘sports imaging’
    Explanation:
    The International Day of Radiology (IDOR) is an annual celebration held on every 8th of November. On November 8 1895, Wilhelm Conrad Rontgen discovered the existence of x-rays. It is to highlight the role that imaging professionals play in detection, diagnosis, prognosis and treatment of sports-related injuries. The theme of 2019 is ‘sports imaging’.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Which country is associated with Danakil Depression ?
    Answer- Ethiopia
    Explanation:
    Ethiopia is associated with Danakil Depression. Microbes are known to survive almost anywhere. Scientists now believe even microbes couldn’t survive in north eastern Ethiopia. The Danakil Depression in northeastern Ethiopia is one of the world’s hottest places, as well as one of its lowest, at 100 metres below sea level. At the northern end of the Great Rift Valley, and separated by live volcanoes from the Red Sea, the plain was formed by the evaporation of an inland water body. All the water entering Danakil evaporates, and no streams flow out from its extreme environment. It is covered with more than 10 lakh tonnes of salt.

  2. Kalapani territory which was in news is located in which Indian state ?
    Answer-Pithoragarh district, Uttarakhand
    Explanation:
    Kalapani territory is a part of Pithoragarh district, Uttarakhand as per Indian administration.Kalapani has become an issue of contention between India and Nepal after the Nepal government raised objections to its inclusion in India’s new political map. The Nepal government claimed that the Kalapani territory located in its far-west is an integral part of its region. Kalapani is controlled by India’s Indo-Tibetan Border Police[2] since the 1962 border war with China.But Nepal claim it is a part of Darchula District, Nepal.

  3. Who is the President of United Arab Emirates(UAE) ?
    Answer-Khalifa bin Zayed Al Nahyan

  4. What is the tagline of Central Bank of India ?
    Answer-Central to you since 1911, Build A Better Life Around Us 

  5. Who is the Managing director of Export-Import (Exim)Bank ?
    Answer-David Rasquinha

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/november/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]