Current Affairs Quiz: November 6 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 6 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 6 2019

  1. Which country topped in the 2nd edition of the report titled Women, Peace, and Security Index for the year 2019 ?
    1) Iceland
    2) Norway
    3) Switzerland
    4) Finland
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Norway
    Explanation:
    On November 2, 2019 the Georgetown Institute for Women, Peace and Security(GIWPS), America in collaboration with The Peace Research Institute of Oslo (PRIO), Norway, released its 2nd edition of the report titled Women, Peace, and Security Index for the year 2019.The list was topped by Norway which was followed by Switzerland and Finland in the second and third places respectively.
  2. What was the rank of India in the 2nd edition of the report titled Women, Peace, and Security Index for the year 2019 ?
    1) 140
    2) 141
    3) 135
    4) 133
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) 133
    Explanation:
    On November 2, 2019 the Georgetown Institute for Women, Peace and Security(GIWPS), America in collaboration with The Peace Research Institute of Oslo (PRIO), Norway, released its 2nd edition of the report titled Women, Peace, and Security Index for the year 2019. India was ranked 133rd out of 167 countries.
  3. Where was the 6th parliamentary speakers’ summit of G20 countries held ?
    1) Tokyo, Japan
    2) Beijing, China
    3) Jakarta, Indonesia
    4) New Delhi, India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Tokyo, Japan
    Explanation:
    Lok sabha speaker Om Birla composed the Indian Parliament delegation for 6th parliamentary summit of G20 countries, held in Tokyo, Japan from November 3-5, 2019. G20 presiding officer of parliament attended the summit. The summit is unofficially called P20, which was hosted by the Inter-Parliamentary Union (IPU), headquartered in Geneva and the House of Councilors of National Diet of Japan.
  4. Name the Small Finance Bank(SFB), which has launched an instant digital savings account (SA) along with Fixed Deposit (FD) and Privilege Savings Account .
    1) ESAF Small Finance Bank
    2) Equitas Small Finance Bank
    3) Ujjivan Small Finance Bank
    4) Suryoday Small Finance Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Ujjivan Small Finance Bank
    Explanation:
    On November 6, 2019, Finance service company, Ujjivan Small Finance Bank(SFB) has launched an instant digital savings account (SA) along with Fixed Deposit (FD) and Privilege Savings Account to offer distinctive banking and digital services to its customers.
  5. What is the maximum limit of deposit in Instant Digital SA account of newly launched Ujjivan Small Finance Bank ?
    1) Rs 3 lakh
    2) Rs 1 lakh
    3) Rs 5 lakh
    4) Rs 10 lakh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Rs 1 lakh
    Explanation:
    Instant Digital SA account of Ujjivan Small Finance Bank(SFB) has the restriction of Rs 1 lakh deposit & has the unlimited free transactions on the bank’s own ATM (automated teller machine) and 6 free transactions for other bank ATMs per month.
  6. What is the fiscal deficit growth of India for the year 2020 which was forecasted based on the Gross Domestic Product(GDP) by Fitch solutions ?
    1) 3.3%
    2) 3.5%
    3) 3.2%
    4) 3.6%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) 3.6%
    Explanation:
    On November 6, 2019, Fitch solutions has increased India’s fiscal deficit forecast to 3.6% of the Gross Domestic Product(GDP) FY2020(Fiscal Year 2020) from its previous estimate of 3.4%. The increase in the estimate was due to weak revenue collections, slowed economic growth and corporate tax rate cut by the govt.
  7. Which company has acquired New York based Born Group Pte. Ltd (formerly known as Group FMG ) for $95 million ?
    1) Tech Mahindra Ltd
    2) HCL Technologies
    3) Tata Consultancy Services
    4) Reliance Industries Limited
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Tech Mahindra Ltd
    Explanation:
    On November 5, 2019, Tech Mahindra Ltd (Tech M),an Indian multinational subsidiary of the Mahindra Group, providing information technology (IT) services has acquired New York (United States) headquartered media outsourcing firm Born Group Pte. Ltd (formerly known as Group FMG ) for $95 million.Tech M will buy BORN’s India unit, while Tech Mahindra Pte, the IT firm’s Singapore arm, will take over other entities.
  8. Name the 101st warship and second in the series of the fast patrol vessel(FVP) which was delivered by Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) to the Indian Coast Guard (ICG) recently.
    1) Jalashwa
    2) Kamorta
    3) Annie Besant
    4) Arihant
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Annie Besant
    Explanation:
    On November 6, 2019 the Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) has delivered its second in the series of the fast patrol vessel(FVP) named “Annie Besant” to the Indian Coast Guard (ICG). It is also the 101st warship presented to the ICG.
  9. Which institute researchers have developed the India’s first indigenous standing wheelchair named “Arise” ?
    1) Indian Institute of Technology-Kharagpur(IITK)
    2) Indian Institute of Technology-Bombay(IITB)
    3) Indian Institute of Technology-Kanpur(IITK)
    4) Indian Institute of Technology-Madras(IITM)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Indian Institute of Technology-Madras(IITM)
    Explanation:
    On November 5, 2019 researchers from the Indian Institute of Technology-Madras(IITM) has developed India’s first indigenously developed standing wheelchair named “Arise”. The wheelchair which was developed at TTK Center for Rehabilitation Research and Device Development (R2D2) of IITM was headed by Prof.Sujatha Srinivasan.It was launched by Union Minister for Social Justice and Empowerment, Shri Thaawarchand Gehlot.
  10. Name the first ever satellite of Northeast African country Sudan, which was launched by China .
    1) Sudan Remote Sensing Satellite, SRSS-1
    2) Sudan Communications Sensing Satellite, SCSS-1
    3) Sudan Experimental Sensing Satellite, SESS-1
    4) Sudan Astronomy Sensing Satellite, SASS-1
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Sudan Remote Sensing Satellite, SRSS-1
    Explanation:
    On November 5, 2019 China has launched the first ever satellite of Northeast African country Sudan, named the Sudan Remote Sensing Satellite, SRSS-1. The satellite was launched in a Long March-4B rocket from Taiyuan Satellite Launch Center in North China’s Shanxi Province.
  11. Which country has approved the world’s 1st carbohydrate-based drug GV-971 to cure Alzheimer’s disease ?
    1) Japan
    2) India
    3) China
    4) Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) China
    Explanation:
    On November 4, 2019, China’s National Medical Products Administration has officially approved an indigenously developed Alzheimer’s drug called GV-971 (sodium oligo-mannurarate). The Shanghai Institute of Materia Medica (SIMM) under the Chinese Academy of Sciences has developed the drug after 22 years of research jointly with Ocean University of China and Green Valley Pharmaceutical Co Ltd.
  12. Where was the new frog species(26th Species) called Polypedates bengalensis found?
    1) Gujarat
    2) West Bengal
    3) Tamil Nadu
    4) Kerala
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) West Bengal
    Explanation:
    On November 4, 2019, Six herpetologists from Assam, West Bengal and Malaysia have discovered a new frog species called Polypedates bengalensis (also known as the Brown Blotched Bengal Tree Frog) in 2 places in West Bengal – Badu, North 24 Parganas District and Khordanahala, South 24 Parganas District.This is the 26th Species of the Polypedates in South and Southeast Asia. The discovery has been published in Zootaxa, a peer-reviewed scientific mega journal for animal taxonomists.
  13. Which country’s women cricketer, Amy Johanna Kenealy announced retirement recently ?
    1) Australia
    2) Bangladesh
    3) New Zealan
    4) Ireland
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Ireland
    Explanation:
    On November 4, 2019, Ireland Cricketer & women’s 12th highest all-time wicket-taker, Amy Johanna Kenealy (31) has announced her retirement from international cricket. Kenealy had played 72 matches for Ireland since she made her debut against West Indies at her club Rathmines in 2008.
  14. Olympic medalist, Jacques Dupont passed away recently, he was associated with which sport ?
    1) Cycling
    2) Archery
    3) Rugby
    4) Weight Lifting
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Cycling
    Explanation:
    On November 4 2019, Jacques Dupont, olympic cyclist champion died at the age of 91 on his native village of Lezat sur Leze in France. He is a French cyclist who won a gold medal in Olympic Games which was held in London on 11 August 1948. At the age of 20, he won the gold medal in Olympic under the category of 1000-meter track trial in London and defeated Belgian Pyre Nihant by a second.
  15. Name the deceased American novelist, who won the “National Book Critics Circle Award for fiction” for his novel, “A Lesson Before Dying” in the year 1993.
    1) John Steinbeck
    2) William Faulkner
    3) Ernest James Gaines
    4) Herman Melville
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Ernest James Gaines
    Explanation:
    On November 5, 2019, The acclaimed, award-winning american novelist, Ernest James Gaines has passed away from natural causes. He was 86. Born on January 15, 1933 in Oscar, Louisiana, US(United States), Gaines won the National Book Critics Circle Award for fiction for his 1993 novel, A Lesson Before Dying.Gaines,awarded a “genius grant” in 1993 by the MacArthur Foundation, was inducted into the French Ordre des Arts et des Lettres (Order of Arts and Letters) as a Chevalier.
  16. Author Girija Kir passed away recently, she hailed from which state ?
    1) West Bengal
    2) Maharashtra
    3) Kerala
    4) Gujarat
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Maharashtra
    Explanation:
    On November 1, 2019 Noted Marathi Author Girija Kir passed away at the age of 86 due to old age ailments. Born in Maharashtra, Girija’s works were mostly associated with children stories and her recent book was “Janmathep”. She had also written her autobiography titled “Mazya Ayushyachi Goshta”.
  17. Who is the author of the book titled “The First Sikh:The Life and Legacy of Guru Nanak” which describes about the majestic and magisterial portrait of the life and legacy of Guru Nanak ?
    1) Anita Nair
    2) Durjoy Datta
    3) Rohinton Mistry
    4) Nikky-Guninder Kaur Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Nikky-Guninder Kaur Singh
    Explanation:
    Sikhism Founder Guru Nanak biography has been released on his 550th birth anniversary. It was announced by the publishing house Penguin on November 5 2019. The book was written by the professor and author Nikky-Guninder Kaur Singh, the book titled “The First Sikh:The Life and Legacy of Guru Nanak” which describes about the majestic and magisterial portrait” of the life and legacy of Guru Nanak.
  18. On which date, International day for preventing the environment from war and armed conflicts is observed annually ?
    1) November 6
    2) November 5
    3) November 4
    4) November 3
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) November 6
    Explanation:
    On November 5 2001, UN (United Nation) general assembly decided to celebrate the International day for preventing the environment from war and armed conflicts every year on November 6. At the time of war, it affects the ecosystem such as water supply is poisoned, forest is burnt, animals killed, etc.,

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Where is the headquarter of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Geneva, Switzerland
  2. Melanie Jones is associated with which sport ?
    Answer & Explanation
    Answer-Cricket
    Explanation:
    Melanie Jones is associated with Cricket, she was in news recently because she was appointed Cricket Australia’s new director.
  3. What is the Capital and Currency of Sudan ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital- Khartoum & Currency- Sudanese pound
  4. What is the tagline of the Ujjivan Small Finance Bank ?
    Answer & Explanation
    Answer-We believe in your belief
  5. Chandoli National Park is located in which state ?
    Answer & Explanation
    Answer-Maharashtra

Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz

AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test