Current Affairs Quiz: November 3 & 4 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 3 & 4 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 3 & 4 2019

  1. Who chaired the Empowered Committee (EC) that recommended to set up and strengthen Anti-Human-Trafficking-Units (AHTUs) and Women Help Desks (WHDs) in police stations across India ?
    1) S. K. Sinha
    2) Rajiv Gauba
    3) Rabindra Panwar
    4) Samant Goel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Rabindra Panwar
    Explanation:
    On November 2, 2019, The govt. of India is to set up and strengthen Anti-Human-Trafficking-Units (AHTUs) and Women Help Desks (WHDs) in police stations across the country for safety and security of women and girl victims of trafficking. The Empowered Committee (EC) chaired by Rabindra Panwar, Secretary of the Ministry of Women and Child Development (MWCD) recommended this proposal to the Ministry of Home Affairs(MHA).
  2. Using which fund, recommended Anti-Human-Trafficking-Units (AHTUs) and Women Help Desks (WHDs) will be set up ?
    1) Nirbhaya Fund
    2) Permanent Fund
    3) Revenue Fund
    4) Capital projects Fund
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Nirbhaya Fund
    Explanation:
    On November 2, 2019, The govt. of India is to set up and strengthen Anti-Human-Trafficking-Units (AHTUs) and Women Help Desks (WHDs) in police stations across the country for safety and security of women and girl victims of trafficking.Setting up of WHDs in 10,000 police stations and AHTUs in the remaining districts of India, costing Rs. 100 crore each which were recommended to be borne by the government under the Nirbhaya Fund.
  3. Name the organization, which introduced India’s 1st nanotechnology-based environment-friendly plant nutrition products by introducing nano- nitrogen, nano-zinc and nano-Copper .
    1) National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India(NAFED)
    2) National Fertilizers Limited(NFLTD)
    3) Rashtriya Chemicals & Fertilizers(RDFLTD)
    4) Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO)
    Explanation:
    On November 3, 2019, the world’s largest fertiliser cooperative- Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) introduced India’s 1st nanotechnology-based environment-friendly plant nutrition products by introducing nano- nitrogen, nano-zinc and nano-Copper for on-field trials at an event at Gujarat’s Kalol unit of IFFCO.
  4. Which Indian Ministry has released the report titled “Annual report 2018- 2019” that ranks the Indian States based upon the violence occurred ?
    1) Ministry of Defence
    2) Ministry of Home Affairs
    3) Ministry of Social Justice and Empowerment
    4) Ministry of Human Resource Development
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Union Home Ministry
    Explanation:
    Union Home Ministry of India released the report titled “Annual report 2018- 2019”.
  5. Name the state, which remained the most violent State accounting for about 50% of the total incidents in the Northeast region in 2018 .
    1) Meghalaya
    2) Assam
    3) Manipur
    4) Arunachal Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Manipur
    Explanation:
    On November 4, 2019, As per the “Annual report 2018- 2019”, released by Union Home Ministry, Government of India (GoI), the State of Manipur remained the most violent State accounting for about 50% of the total incidents in the region in 2018 with a total of 127 violent incidents as against the 252 incidents reported in entire NE (North East) states that includes Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura. i
  6. Where was the 8th edition of the Indo – German Energy Forum (IGEF) 2019 held ?
    1) New Delhi, India
    2) Arnis, Germany
    3) Mumbai, India
    4) Berlin, Germany
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) New Delhi
    Explanation:
    The 8th edition of the Indo – German Energy Forum (IGEF) was held on November 1, 2019 in New Delhi to deepen the strategic political dialogue regarding the ongoing energy transition in both countries. From the Indian side, it was co-chaired by Sanjiv Nandan Sahai, Secretary of power ministry while from the German side it was chaired by Mr. Christian Hirte, Secretary of State of the federal ministry of economic affairs and energy.
  7. How many Memorandum of Understandings(MoU) were signed by the Ministry of Power and Ministry of New & Renewable Energy with the German counterparts during the 8th edition of the Indo – German Energy Forum (IGEF) 2019 ?
    1) 10
    2) 4
    3) 5
    4) 8
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) 8
    Explanation:
    During the 8th edition of the Indo – German Energy Forum (IGEF) 2019 a total of 8 Memorandum of Understandings(MoU) were signed by the Ministry of Power and Ministry of New & Renewable Energy with the German counterparts. The MoUs were on Flexibilization in thermal power plants Renewable energies Energy efficiency and low carbon strategies Green energy corridors Sub groups were also created on the above mentioned areas, where regular meetings will be conducted hereafter.
  8. Name the first ever joint military exercise of India-Uzbekistan that began recently.
    1) Hand in Hand
    2) Dustlik
    3) Ekuverin
    4) Yudh Abhyas
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Dustlik
    Explanation:
    The first-ever joint military exercise of India-Uzbekistan named “Dustlik-2019” from November 4-13, 2019. The curtain raiser of the military drill was presided by Defence Minister Rajnath Singh and his Uzbekistan counterpart Major General Bakhodir Nizamovich Kurbanov.
  9. Where was the first ever joint military exercise of India-Uzbekistan named “Dustlik-2019” held ?
    1) Dushanbe, Uzbekistan
    2) Kochi, India
    3) Chirchiq, Uzbekistan
    4) Visakhapatnam, India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Chirchiq, Uzbekistan
    Explanation:
    The first-ever joint military exercise of India-Uzbekistan named “Dustlik-2019” from November 4-13, 2019, began at Chirchiq Training Area near Tashkent, Uzbekistan. The curtain raiser of the military drill was presided by Defence Minister Rajnath Singh and his Uzbekistan counterpart Major General Bakhodir Nizamovich Kurbanov.
  10. Where was 18th meeting of the Council of Heads of Government (CHG) of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) held ?
    1) Tashkent, Uzbekistan
    2) Beijing, China
    3) Nur-Sultan, Kazakhstan
    4) Moscow, Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Tashkent, Uzbekistan
    Explanation:
    18th meeting of the Council of Heads of Government (CHG) of SCO held in Tashkent in Uzbekistan.
  11. Name the Indian delegate, who addressed the 18th meeting of the Council of Heads of Government (CHG) of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) .
    1) Ram Nath Kovind
    2) Nirmala Sitharaman
    3) Amit Shah
    4) Rajnath Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Rajnath Singh
    Explanation:
    Defence Minister Rajnath Singh addressed the 18th meeting of the Council of Heads of Government (CHG) of SCO at Tashkent in Uzbekistan as special envoy (messenger or representative) of Prime Minister shri Narendra Modi. During his address, shri Rajnath singh invited all the SCO members to strengthen the existing laws and mechanisms to combat terrorism.
  12. Which of the following field was signed as an Memorandum of Understanding(MoU) between India and Uzbekistan ?
    1) Military Manufacturing
    2) Military Medicine
    3) Military Training
    4) Military Infrastructure
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Military Medicine
    Explanation:
    Rajnath Singh and his Uzbekistani counterpart Major General Bakhodir Nizamovich Kurbanov a total of 3 Memoranda of Understanding(MoU): 1 MoU in the field of military medicine and 2 Institution-to-Institution MoUs on military education. These 2 MoUs were part of the MoU on Military Education signed between the two countries in October 2018.
  13. Name the country which offered a concessional Line of Credit(LoC) for procurement of goods and services by Uzbekistan from India .
    1) $20 million
    2) $30 million
    3) $40 million
    4) $50 million
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) $40 million
    Explanation:
    India has offered a concessional Line of Credit(LoC) of $40 million for procurement of goods and services by Uzbekistan from India.
  14. Which country will host the 19th meeting of the Council of Heads of Government (CHG) of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in the year 2020 ?
    1) India
    2) Sri Lanka
    3) China
    4) Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) India
    Explanation:
    The 19th meeting will be hosted by India in 2020. Various initiatives by the Indian govt. to ease economic system of the partner countries were discussed. These include relaxing Foreign Direct Investment(FDI) reforms, allowing 100% foreign investment in coal mining and manufacturing sectors, approving 26% overseas investment in digital media etc. SCO members were invited for a joint venture in India in improving the ‘ease of doing business’.
  15. Which country’s GDP is expected to be more at 86% in 2020 as per the International Monetary Fund (IMF) ?
    1) Bahamas
    2) Trinidad and Tobago
    3) Suriname
    4) Guyana
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Guyana
    Explanation:
    On November 4 2019, According to International Monetary Fund (IMF), Guyana’s GDP is expected to grow at 86% in 2020 after expanding 4.4% in 2019.This growth expectation had done after Exxon Mobil Corp.’s discovery of oil at Guyana. The Guyana’s economy will grow more than three times within five years. Guyana’ GDP is to get fourteen times as fast as China’s GDP in 2020.
  16. What is the GDP growth of India in the year 2020-24 as per Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD’s) report titled “Economic Outlook for Southeast Asia, China and India 2020: rethinking education for the digital era” ?
    1) 6.9%
    2) 6.6%
    3) 6.4%
    4) 6.3%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) 6.6%
    Explanation:
    On November 2, 2019 the Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD) in its report “Economic Outlook for Southeast Asia, China and India 2020: rethinking education for the digital era” has predicted that India is likely to grow at 6.6% in 2020-24, which is lower than the average of 7.4% of 2013-17.
  17. Which states witnessed the highest unemployment levels of more than 20%, as per the data released by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) ?
    1) West Bengal & Assam
    2) Assam & Haryana
    3) Tripura & Haryana
    4) Mizoram & Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Tripura & Haryana
    Explanation:
    On November 1, 2019, According to data released by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE), India’s unemployment rate in October 2019 increased to 8.5%, the highest level since August 2016, and up from 7.2% in September 2019. Tripura & Haryana states witnessed the highest unemployment levels of more than 20% while Tamil Nadu recorded lowest unemployment with 1.1%.
  18. Who won the India’s richest JCB Prize for Literature 2019 for the debut novel ‘The Far Field’ at the award ceremony held at Rambagh Palace in Jaipur, Rajasthan ?
    1) Madhuri Vijay
    2) Anjum Hasan
    3) Pradip Krishen
    4) Shahnaz Habib
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Madhuri Vijay
    Explanation:
    On November 3, 2019, United States (US) based-Indian author Madhuri Vijay (27) has won India’s richest JCB (J.C. Bamford Excavators Ltd.) Prize for Literature 2019 for her debut novel ‘The Far Field’ at the award ceremony held at Rambagh Palace in Jaipur, Rajasthan. Vijay (from Bengaluru, Karnataka), a recipient of Henfield Prize and the Pushcart Prize, also received the Rs 25 lakh as the prize money, a sculpture by Delhi artist duo Thukral & Tagra entitled Mirror Melting.
  19. Name the documentary that won ‘British Academy of Field and Television Awards’ (BAFTA) 2019 in ‘Single Documentary’ category .
    1) East Bengal FC (EBFC)
    2) Salgaocar FC (SFC)
    3) Bengaluru FC (BFC)
    4) Real Kashmir FC (RKFC)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Real Kashmir FC (RKFC)
    Explanation:
    On November 4, 2019, A documentary on the Real Kashmir Football Club (RKFC), an Indian professional football club based in Srinagar, called “Real Kashmir FC” has been selected for the prestigious ‘British Academy of Field and Television Awards’ (BAFTA) 2019 award in the ‘Single Documentary’ category at a ceremony held in DoubleTree by Hilton Hotel Glasgow Central , Glasgow, Scotland.
  20. Who was named as the new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of IndusInd Bank ?
    1) Shanker Annaswamy
    2) Suman Kathpalia
    3) Rajiv Agarwal
    4) Romesh Sobti
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Suman Kathpalia
    Explanation:
    On November 1, 2019, A private sector lender, IndusInd Bank has appointed its consumer banking head Suman Kathpalia, as its new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO). He will replace Romesh Sobti, who will retire in March 2020.
  21. Where was the U23 (under 23) World Wrestling Championship for the year 2019, which was the 3rd edition, held?
    1) Shanker Annaswamy
    2) Romesh Sobti
    3) Budapest, Hungary
    4) Rajiv Agarwal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Budapest, Hungary
    Explanation:
    The U23 (under 23) World Wrestling Championship for the year 2019, organized by United World Wrestling(UWW) was held from October 28- November 3, 2019, in Budapest, Hungary.
  22. Who won a silver medal in the Men’s freestyle event under 61kg category in U23 (under 23) World Wrestling Championship for the year 2019 ?
    1) Ravinder
    2) Dara Singh
    3) Prem Nath
    4) Milton Reid
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Ravinder
    Explanation:
    Indian wrestler Ravinder obtained a silver medal in the final of Men’s freestyle event. He was defeated by Kyrgyzstan’s Ulukbek Zholdoshbekov in the 61kg category. It was considered as India’s first medal in the 2019 edition of the U23 wrestling championship.
  23. Pooja Gehlot is associated with which sport ?
    1) Tennis
    2) Badminton
    3) Boxing
    4) Wrestling
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Wrestling
    Explanation:
    Pooja Gehlot is associated with wrestling.In the 53 kg women’s wrestling category, Pooja Gehlot won silver medal. She was defeated by Japan’s Haruna Okuno in the final event of the 3rd edition of the U23 (under 23) World Wrestling Championship for the year 2019.
  24. Which city is set to host the U23 World Wrestling Championship for the year 2020 ?
    1) Dublin, Ireland
    2) Tampere, Finland
    3) Oslo, Norway
    4) Reykjavík, Iceland
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Tampere, Finland
    Explanation:
    The next U23 World Wrestling Championship for the year 2020 will be held in Tampere, Finland.
  25. Name the former President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) and Chairman of Modi Enterprises, who passed away recently.
    1) Bina Modi
    2) Charu Modi Bhartia
    3) Krishnan Kumar Modi(K.K.Modi)
    4) Samir Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Krishnan Kumar Modi(K.K.Modi)
    Explanation:
    On Nov 3, 2019, Former President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) and Chairman of Modi Enterprises Krishnan Kumar Modi(K.K.Modi) passed away at the age of 79 in New Delhi. He was also the president of the Confederation of Asia-Pacific Chambers of Commerce and Industry (CACCI) from 2002 to 2006.He hailed from Patiala district, Punjab.
  26. Which high court’s retired Judge, N.V. Balasubramanian passes away recently ?
    1) Madras High Court
    2) Allahabad High Court
    3) Patna High Court
    4) Delhi High Court
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Madras High Court
    Explanation:
    On November 4, 2019, The Retired Judge of Madras High Court (HC) , N.V. Balasubramanian passes away after he collapsed at the Kapaleeswarar temple in Chennai, Tamil Nadu.He served as the Madras High Court judge from 1996 – 2007 & after retirement he served as the Chairman of committees on fixation of fee for self-financing professional colleges and polytechnics after retiring from service.
  27. Nazi camps survivor Yvette Lundy passed away at the age of 103, he belonged to which country ?
    1) United States
    2) China
    3) Russia
    4) France
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) France
    Explanation:
    On November 3, 2019, French Resistance legend & Nazi camps survivor Yvette Lundy who helped Jewish prisoners of war to escape prison during the Nazi occupation of France, passed away at the age of 103 due to old age ailments in the northern French town of Epernay, France.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Sardar Patel Zoological Park is located in which state ?
    Answer & Explanation
    Answer- Gujarat
    Explanation:
    Sardar Patel Zoological Park was in news recently because 43 new inmates from across the world were inducted into the zoo. Animals like giraffes, zebras, oryx, gemsbok, blue wildbeest and impalas have been specially flown in by the Hyderabad-based Seaways Shipping Ltd on the occasion of the 144th birth anniversary of Sardar Patel on October 31. Seaways Shipping transported the animals in a Boeing 777 from Johannesburg (South Africa) to Ahmedabad on a chartered flight.
  2. Lakshya Sen is associated with which sport ?
    Answer & Explanation
    Answer-Badminton
    Explanation:
    Lakshya Sen was in news recently because he won the Men’s singles title in the 2019 SaarLorLux Open that held in Saarlandhalle in Saarbrücken, Germany from 29 October to 3 November 2019 and had a total prize of $75,000.
  3. What is the tagline of the IndusInd Bank ?
    Answer & Explanation
    Answer-We make you feel richer
  4. Where is the headquarter of the United World Wrestling(UWW) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Lausanne, Switzerland
  5. Who is the Secretary-General of Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD) ?
    Answer & Explanation
    Answer-José Ángel Gurría

Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz

AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test