10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: November 15 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 15 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 15 2019

  1. With which locomotive factory, Indian Railways & French multinational company Alstom have entered into procurement cum maintenance agreement to deliver the 10 locomotives in FY (fiscal year) 2019-20 ?
    1) Modern Coach Factory
    2) Integral Coach Factory
    3) Rail Wheel Factory
    4) Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd. (MELPL)
    5) None of these
    Answer-4) Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd. (MELPL)
    Explanation:
    On November 14, 2019, To deliver the 10 locomotives in FY (fiscal year) 2019-20, Indian Railways & French multinational company Alstom have entered into procurement cum maintenance agreement with Bihar based Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd. (MELPL), where India’s most powerful electric locomotives are being manufactured. In 2015, the project worth 3.5 billion Euro order for supplying 800 high-powered electric locomotives to the Indian Railways was handed over to Alstom. This is for the 1st time in the world by any railway, a locomotive with so much horsepower is being tested on a network of large lines.

  2. Whose Aadhaar KYC (Know Your Customer) norms were simplified by the government of India recently?
    1) Senior Citizen
    2) Migrants
    3) Non-resident Indian
    4) Physically Challenged
    5) None of these
    Answer-2) Migrants
    Explanation:
    On November 15, 2019, The Department of Revenue, Government of India (GoI) has simplified the process of Aadhaar KYC (Know Your Customer) norms for migrants. Now the Diaspora can give a self-declared local address as sufficient proof of residence in case it is different from one mentioned in Aadhaar document. This step has been taken by the government to facilitate migrants to open bank accounts and to promote financial inclusion. UIDAI ( Unique Identification Authority of India) is responsible for Aadhaar to all residents of India to eliminate duplicate and fake identities.

  3. What is the rank of India as per the report titled ‘Trace Bribery Risk Matrix 2019’, that measures business bribery risk in 200 countries, territories, and autonomous and semi-autonomous regions ?
    1) 81
    2) 75
    3) 78
    4) 79
    5) None of these
    Answer-3) 78
    Explanation:
    On November 14, 2019, According to the report titled ‘Trace Bribery Risk Matrix 2019’, India has ranked 78th among 200 countries. Bangladesh ranked 178th and became highest bribery risk country among South Asian countries. New Zealand tops in least risk and Somalia became top risk country among 200 countries. New Zealand, Norway, Denmark, Sweden and Finland are the top five least bribery risky countries in the world. Somalia, South Sudan, North Korea, Yemen and Venezuela are top most bribery risky countries.

  4. How much percent of the children under the age of 5 in India were died of malnutrition as per the report titled ‘The Lancet Countdown on Health and Climate Change: ensuring that the health of a child born today is not defined by a changing climate’ for the year 2019 ?
    1) Two-Third
    2) Half
    3) Three-Fifth
    4) Three-Fourth
    5) None of these
    Answer-1) Two-Third
    Explanation:
    As per the report titled ‘The Lancet Countdown on Health and Climate Change: ensuring that the health of a child born today is not defined by a changing climate’ for the year 2019 in India, malnutrition is responsible for 2/3rd of deaths of children under 5 years.

  5. Name the Indian delegate, who visited Brazil to attend the 11th annual BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) summit for the year 2019 .
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) Ram Nath Kovind
    3) Venkaiah Naidu
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer-4) Narendra Modi
    Explanation:
    Prime Minister of India Shri Narendra Modi, paid a two-day visit to Brazil from November 13-14, 2019 to attend the 11th annual BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) summit.

  6. What was the theme of the 11th BRICS(Brazil, Russia, India, China and South Africa) summit for the year 2019
    that held in Brasilia, Brazil ?

    1) Theme –“Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions”
    2) Theme –“ Economic growth for an innovative future”
    3) Theme –“Collaboration for Inclusive Growth and Shared Prosperity”
    4) Theme –“BRICS in Brazil: Collaboration for Inclusive Growth and Shared Prosperity in the 4th Industrial Revolution”
    5) None of these
    Answer-2) Theme –“ Economic growth for an innovative future”
    Explanation:
    PM Modi along with heads of the BRICS countries addressed the plenary session of the 11th BRICS summit. The theme of the summit was “Economic growth for an innovative future.”

  7. Who will be the chief guest of 2020 Republic Day ?
    1) Xi Jinping
    2) Vladimir Putin
    3) Jair Messias Bolsonaro
    4) Sérgio Moro
    5) None of these
    Answer-3) Jair Messias Bolsonaro
    Explanation:
    Brazilian president Jair Messias Bolsonaro accepted Prime Minister of India Shri Narendra Modi’s invite to attend the 2020 Republic Day as chief guest. Bolsonaro is the 3rd Brazilian President to be invited for Republic Day celebrations, after Fernando Henrique Cardoso in 1996 and Luiz Inácio Lula da Silva in 2004.

  8. Under which act, Competition Commission of India (CCI), has approved the amalgamation of the BNP (Bank of Paris and the Netherlands) Paribas- BNPP Mutual Fund and Bank of Baroda (BOB) Mutual Fund ?
    1) Competition Act, 2002
    2) Competition Act, 2003
    3) Competition Act, 2004
    4) Competition Act, 2005
    5) None of these
    Answer-1) Competition Act, 2002
    Explanation:
    On November 14, 2019, Competition Commission of India (CCI),a statutory body of the Government of India (GoI), has approved the amalgamation of the BNP (Bank of Paris and the Netherlands) Paribas- BNPP Mutual Fund and Bank of Baroda (BOB) Mutual Fund, under Section 31(1) of the Competition Act, 2002. The strategic alliance would allow both companies to merge (i) BOB Asset Management Company (AMC) into BNPP AMC (ii) BNPP Trustee Company (TC) into BOB TC. After this arrangement, BNPP AMC and BOB TC will be the surviving entities.

  9. Which organization was awarded with the 2019 Golden Leaf Award under ‘Most Impressive Public Service Initiative category for the year 2019’ at the Tab Expo 2019 event in Amsterdam, The Netherlands ?
    1) Spices Board of India
    2) Tea Board of India
    3) Coffee Board of India
    4) Tobacco Board of India
    5) None of these
    Answer-4) Tobacco Board of India
    Explanation:
    On November 14, 2019 the Tobacco Board of India was awarded the 2019 Golden Leaf Award at the Tab Expo 2019 event in Amsterdam, The Netherlands. The tobacco board was awarded under ‘Most Impressive Public Service Initiative category for the year 2019’ for initiating various sustainability (green) initiatives in Flue-Cured Virginia (FCV) tobacco cultivation in India. The award received by Executive Director of Tobacco Board, K. Sunitha.

  10. Which state’s police department was awarded with 3rd prize in the emergency response category for “Dial 112 service” during Dubai Police international call center event at Dubai, UAE (United Arab Emirates) ?
    1) Karnataka
    2) Uttar Pradesh (UP)
    3) Himachal Pradesh(HP)
    4) Kerala
    5) None of these
    Answer-2) Uttar Pradesh (UP)
    Explanation:
    On November 14 2019, Dial 112 service of Uttar Pradesh (UP) police was awarded 3rd prize in the emergency response category during Dubai Police international call center event at Dubai, UAE (United Arab Emirates). Above 500 police services from all over the world including 911 of the US (United State) considered for the award. On October 26 2019 Chief Minister (CM) Yogi Adityanath launched 112 police service.

  11. Name the Indian professional sprinter, who was included in the TIME 100 Next list .
    1) Swapna Barman
    2) Hima Das
    3) Dutee Chand
    4) Annu Rani
    5) None of these
    Answer-3) Dutee Chand
    Explanation:
    On November 13, 2019, TIME, an American weekly news magazine has named Indian professional sprinter Dutee Chand (23) to its first-ever TIME 100 Next, a new expansion of the TIME 100 list of the most influential people in the world.The list has been started by ‘Time’ magazine which includes 100 rising stars who are ready to make a fortune in business, entertainment, sports, politics, health and science.

  12. Who was appointed as a member of the Competition Commission of India (CCI) ?
    1) Sangita Dhingra
    2) Bhagwant Singh Bishnoi
    3) Ashok Kumar Gupta
    4) Sangeeta Verma
    5) None of these
    Answer-1) Sangita Dhingra
    Explanation:
    On November 13, 2019, the appointment committee of the Cabinet (ACC) had approved the appointment of Delhi High Court (HC) judge, Justice Sangita Dhingra Sehgal as a member of the Competition Commission of India (CCI). She will serve for five years or until she retires (at the age of 65).

  13. Researchers from which institute have designed a paper-based sensor to detect the freshness of the milk ?
    1) Indian Institute of Technology (IIT) Bengaluru
    2) Indian Institute of Technology (IIT) Bombay
    3) Indian Institute of Technology (IIT) Madras
    4) Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati
    5) None of these
    Answer-4) Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati
    Explanation:
    On November 14, 2019, the Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati researchers have designed a paper-based sensor to detect the freshness of the milk. It is a simple visual detection technique to detect the quality of milk without any special equipment and instruments. Bacteria and microbes in the milk affects the taste, freshness and also results in health issues. The work was recently published in the journal Biosensors and Bioelectronics. The research team was led by Dr Pranjal Chandra, Assistant Professor, Department of Biosciences and Bioengineering, IIT Guwahati.

  14. David villa announces retirement recently, he is associated with which sport ?
    1) Badminton
    2) Football
    3) Cricket
    4) Tennis
    5) None of these
    Answer-2) Football
    Explanation:
    On November 13, 2019, Spanish professional footballer, David Villa Sanchez (37), who scored the most goals for Spain, has announced his retirement.Villa, currently playing for Japan club Vissel Kobe, will finish his 19-year-long career with the conclusion of the 2019 J-League season (7 December, 2019). He was seen playing with Spanish clubs Barcelona, Atletico Madrid and Valencia, while he played 98 matches for the Spain national team.

  15. Name the deceased Social activist, who battled for justice to victims and survivors of the 1984 Bhopal gas tragedy .
    1) Vandana Shiva
    2) Baba Amte
    3) Abdul Jabbar
    4) Sunitha Krishnan
    5) None of these
    Answer-3) Abdul Jabbar
    Explanation:
    On November 14, 2019, Social activist Abdul Jabbar, who battled for justice to victims and survivors of the 1984 Bhopal gas tragedy, died at the age of 62 due to prolonged illness, in Madhya Pradesh. In 1987, Jabbar was a convener of the Bhopal Gas Peedith Mahila Udyog Sanghathan, which effortlessly work to get the justice for the worst industries tragedy victims and their kin.

  16. Which country’s Cricketer Tony Mann passes away recently ?
    1) Australia
    2) Bangladesh
    3) New Zealand
    4) West Indies
    5) None of these
    Answer-1) Australia
    Explanation:
    On November 15, 2019, Anthony Longford Mann, the leg-spinning all-rounder from Australia, who played four Tests between 1977 and 1978, passed away after a long battle with cancer.He was 74.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Vaippar river, which was in news recently is located in which state ?
    Answer-Tamil Nadu
    Explanation:
    Vaippar river is located in Tamil Nadu.It was in news recently, because Union Minister has assured Kerala that river interlinking projects would be undertaken only with the approval of the States

  2. Hayabusa2 spacecraft is associated with which country ?
    Answer-Japan
    Explanation:
    Hayabusa2 is a Japanese spacecraft, has departed from a distant asteroid, starting a year-long journey home after collecting soil samples and data that could provide clues to the origins of the Solar System. The Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) said the Hayabusa2 left its orbit around the asteroid Ryugu, about 180 million miles from Earth.

  3. Wayanad Wildlife Sanctuary (WWS) & Chinnar Wildlife Sanctuary was in news recently, it is situated in which state ?
    Answer-Kerala
    Explanation:
    Wayanad Wildlife Sanctuary (WWS) & Chinnar Wildlife Sanctuary was in news recently because the three-day survey finds 191 species of the insect, 12 of which are endemic to the biodiversity-rich region in the 2 sanctuary.

  4. Name the world’s oldest captive white rhino, which passed away recently in French zoo .
    Answer-Sana
    Explanation:
    The world’s oldest captive white rhino, South African-born Sana, has died at the age of 55, the French zoo that she called home for the last 26 years. Born in 1964 in the Umfolozi National Park in South Africa’s eastern KwaZulu-Natal province, Sana was moved to Europe seven years later.

  5. Who is the Chief Executive Officer (CEO) of UIDAI ( Unique Identification Authority of India) ?
    Answer-Pankaj Kumar

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/november/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]