Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz – May 23 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs quiz May 23 to achieve more marks in Banking , insurance, UPSC, SSC,CLAT ,railway  and all other competitive Exams.We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs May 23 2017

    1. As per Global Report on Internal Displacement (GRID) 2016, released by Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) of the Norwegian Refugee Council (NRC), India had ___________ highest number of internal displacements in 2016.
      1.2nd highest
      2.3rd highest
      3.4th highest
      4.5th highest
      5.6th highest
      Answer – 2.3rd highest
      Explanation :
      As per Global Report on Internal Displacement (GRID) 2016, released by Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) of the Norwegian Refugee Council (NRC), nearly 2.4 million people in India were internally displaced due to conflict, violence and disasters in 2016. With 2.4 million people displaced in 2016, India ranked third globally after China (7.4 million) and the Philippines (5.9 million).

    2. On May 23, 2017, who among the following launched ‘Saral Eindhan Vitaran Application’ (SEVA), aimed at increasing the Consumer Connect as well as the Transparency and Accountability in Coal dispatch?
      1.Nitin Gadkari
      2.Radha Mohan Singh
      3.Piyush Goyal
      4.Venkaiah Naidu
      5.Prakash Javadekar
      Answer – 3.Piyush Goyal
      Explanation :
      By using this app, the common man would be able to hold the Government accountable for the coal linkage allocations and would be able to check any pilferage or inefficiencies in coal consumption for power generation.

    3. Which State Government has decided to form ‘good morning’ squads to monitor and prevent open defecation in villages and districts across the state?
      1.Uttar Pradesh
      2.Gujarat
      3.Rajasthan
      4.Maharashtra
      5.Karnataka
      Answer – 4.Maharashtra
      Explanation :
      These squads will comprise representatives of local bodies, self-help groups, NGOs, students and social workers working in the area of sanitation and cleanliness. These squads have been asked to keep an eye on the areas where this practice is prevalent and to ensure that locals have access to toilets there.

    4. According to data released by the International Stainless Steel Forum (ISSF), India has emerged as the ______ largest stainless steel producer in the world after China.
      1.second largest
      2.third largest
      3.fourth largest
      4.fifth largest
      5.sixth largest
      Answer – 1.second largest
      Explanation :
      India overtook Japan as the second-largest producer in 2016, according to data released by the International Stainless Steel Forum (ISSF). India’s stainless steel production rose to 3.32 million tonne in 2016 showing an impressive growth of about 9% over 3 million tonne it produced in 2015.

    5. On May 22, 2017, Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for six projects worth Rs 993 crore of which port?
      1.Kandla Port
      2.Paradip Port
      3.Kolkata Port
      4.Chennai Port
      5.Visakhapatnam Port
      Answer – 1.Kandla Port
      Explanation:
      PM Modi mentioned that with a slew of developmental projects in the pipeline, Kandla will find an important place on the global trade map apart from having strong links with Iran’s Chabahar port once it is developed.

    6. 2nd India-OPEC Institutional Dialogue was held on May 22, 2017 in:
      1.Dubai, UAE
      2.Vienna, Austria
      3.Toronto, Canada
      4.Riyadh, Saudi Arabia
      5.Tehran, Iran
      Answer – 2.Vienna, Austria
      Explanation:
      On May 22, 2017, Dharmendra Pradhan – Minister of State (Independent Charge) for Petroleum and Natural Gas, co-chaired the 2nd India-OPEC Institutional Dialogue at the OPEC headquarters in Vienna, Austria. Mr. Pradhan held a one-to-one meeting with Mr. Mohammad Sanusi Barkindo – Secretary General of OPEC.

    7. On May 22, 2017, a UN conference on eliminating nuclear weapons published its first draft text. This treaty would require ratification by how many member countries to come into force?
      1.30 member countries
      2.35 member countries
      3.40 member countries
      4.45 member countries
      5.50 member countries
      Answer – 3.40 member countries
      Explanation:
      This draft was strongly opposed by nuclear armed states including US. The treaty would require ratification by 40 states to come into force. The treaty does not contain clauses to destroy the current stockpiles held by nuclear states. Rather it seeks to stigmatise nuclear arms, in a similar manner to cluster munitions and landmines.

    8. Japan is going to build a World War – II museum in which Indian state?
      1.Arunachal Pradesh
      2.Tripura
      3.Mizoram
      4.Manipur
      5.Meghalaya
      Answer – 4.Manipur
      Explanation:
      Japan is going to build a war museum at the hillock at Maiba Lokpa in Bishnupur district, Manipur, where a Japanese camp was located during World War II. About 70,000 Japanese soldiers had died in battles from March to June 1944 in Imphal and Kohima.

    9. Which among the following has become the third entity to commence operations as Payments Bank?
      1.Paytm Payments Bank
      2.Aditya Birla Nuvo Payments Bank
      3.Vodafone M-Pesa Payments Bank
      4.FINO PayTech Payments Bank
      5.National Securities Depository Payments Bank
      Answer – 1.Paytm Payments Bank
      Explanation:
      Paytm launched its Payments Bank on May 23, 2017, and thereby became third entity (after Airtel Payments Bank and India Post Payments Bank) to commence operations as Payments Bank. However, services of Paytm Payments Bank are currently available only via invitation.

    10. Which private sector bank has launched a new trading platform called “Selfie” for customers?
      1.IndusInd Bank
      2.Federal Bank
      3.Yes Bank
      4.IDFC Bank
      5.Bandhan Bank
      Answer – 2.Federal Bank
      Explanation:
      Federal Bank, in association with Geojit, has launched a new trading platform called “Selfie” for customers. Designed and managed by Geojit, the trading platform will give its users absolute control over their investments with timely research inputs to make sound investment decisions.

    11. Karnataka Bank has entered into a distribution agreement to sell the mutual fund products of:
      1.Edelweiss Asset Management
      2.IDBI Asset Management
      3.HDFC Capital Asset Management
      4.Indiabulls Asset Management Company
      5.ICICI Prudential Asset Management Company
      Answer – 3.HDFC Capital Asset Management
      Explanation:
      Mahabaleswara MS, Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, and Rajiv Maniar, Senior Vice-President and Head – Sales (East and South), HDFC Capital Asset Management, exchanged the memorandum of understanding in Mangaluru on May 23, 2017.

    12. Finance Ministry has stated that services by way of admission to entertainment events or cinematography films in cinema theatres will attract ____% GST.
      1.5% GST
      2.12% GST
      3.18% GST
      4.28% GST
      5.Will be Exempted
      Answer – 4.28% GST
      Explanation:
      Government has announced that ‘entertainment tax’ levied by states has been subsumed in the GST and thus, taxation on cable and DTH services shall come down post the roll-out of GST from July 1, 2017. Finance Ministry has stated that services by way of admission to entertainment events or cinematography films in cinema theatres will attract 28% GST.

    13. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has signed two unilateral APAs with Indian taxpayers in a bid to reduce litigation by providing certainty in transfer pricing. Abbreviation APA stands for:
      1. Advance Pricing Agreements
      2. Authority Pricing Agreements
      3. Aggregate Pricing Agreements
      4. Automated Pricing Agreements
      5. Accounting Pricing Agreements
      Answer – 1. Advance Pricing Agreements
      Explanation:
      The two APAs signed, pertain to sectors like chip design or development of embedded software and information technology (software development). Including these, total four APAs have been signed during this fiscal so far. The APA Scheme endeavours to provide certainty to taxpayers in the domain of transfer pricing by specifying the methods of pricing and determining the arm’s length price of international transactions in advance for the maximum of five future years.

    14. Who among the following has won this year’s WWF International President’s Award for his efforts to change attitudes towards nature?
      1.Abishek Jindal
      2.Rohan Chakravarty
      3.Neeraj Patel
      4.Shankar Reddy
      5.Tejas Khandwe
      Answer – 2.Rohan Chakravarty
      Explanation:
      The award is the top accolade given by WWF to recognise leadership in young conservationists who are under the age of 30 from around the world. The award ceremony was held recently in Manado, Indonesia. Avid bird watcher, Rohan Chakravarty draws cartoons centred on conservation issues under the banner of Green Humour, a comic strip that is being distributed internationally.

    15. ISRO has collaborated with which entity to co-develop and launch a dual frequency synthetic aperture radar satellite?
      1.European Space Agency
      2.Israel Space Agency
      3.Japan Aerospace Exploration Agency
      4.National Aeronautics and Space Administration (NASA)
      5.Russian Federal Space Agency
      Answer – 4.National Aeronautics and Space Administration (NASA)
      Explanation:
      In a latest collaborative project, ISRO and NASA are jointly working on the NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) mission to co-develop and launch a dual frequency synthetic aperture radar satellite. This earth monitoring satellite is scheduled to be launched in 2021.

    16. Israel Aerospace Industries (IAI) has signed a major deal worth $_____million with India to supply advanced long range air and missile defence systems for four ships of the Indian Navy.
      1.$630 million
      2.$700 million
      3.$730 million
      4.$800 million
      5.$830 million
      Answer – 1.$630 million
      Explanation:
      The deal, a major boost to the ‘Make in India’ campaign, will be jointly executed with the Indian government’s Bharat Electronics Limited (BEL), and comes close on the heels of Israel’s largest defence contract ever worth $2 billion to supply the Indian Army and Navy with missile defence systems.

    17. Ice Hockey team of which country has won the Ice Hockey World Championship title for the 10th Time?
      1.Canada
      2.Sweden
      3.Norway
      4.Finland
      5.Ireland
      Answer – 2.Sweden
      Explanation:
      Sweden won the ice hockey world championships for the 10th time with a 2-1 victory over 2016 champions Canada. Earlier, Nikita Kucherov sealed a 5-3 win for Russia in the bronze medal match against Finland.

    18. A seven-member High-Level Committee on Scouts and Guides has suggested the constitution of an Enquiry Committee to look into the complaints and submit its report. Who is the chairman of this committee?
      1.Jaykar Bhagwat
      2.Naveen Poddar
      3.Harsh Malhotra
      4.Rajendra Dixit
      5.Ajay Kanodia
      Answer – 3.Harsh Malhotra
      Explanation:
      In the context of the complaints received from various sections of the societies against the Bharat Scouts and Guides and Hindustan Scouts and Guides, Vijay Goel, had constituted a seven-member High Level Committee on Scouts and Guides in the month of October, 2016 under the chairmanship of Shri Harsh Malhotra, to conduct physical inspection of the infrastructure and assets of the two recognized Scouts and Guides Organizations.

    19. Union Home Minister, Rajnath Singh, recently released the book ‘India 2017 Yearbook’. Who is the author of this book?
      1.Anuj Divekar
      2.Parthiv Madhok
      3.Abhijit Jalan
      4.Rajiv Mehrishi
      5.Madhav Iyer
      Answer – 4.Rajiv Mehrishi
      Explanation:
      The Union Home Minister, Rajnath Singh has released the book ‘India 2017 Yearbook’ authored by the Union Home Secretary, Rajiv Mehrishi. The book is a comprehensive compendium of all data and facts related to the Indian Union, including geographical information.

    20. ’World Turtle Day’ is celebrated on which date every year?
      1.23rd May
      2.24th May
      3.25th May
      4.26th May
      5.27th May
      Answer – 1.23rd May
      Explanation:
      Every year, World Turtle Day is celebrated across the world on May 23. This day is sponsored since 2000 by American Tortoise Rescue. Objective behind celebrating this day is to bring attention to, and increase knowledge of and respect for, turtles and tortoises, and encourage human action to help them survive and thrive.

    21. Who among the following has beaten Adele’s record for the most wins at the Billboard Music Awards?
      1.Selena Gomez
      2.Nicki Minaj
      3.Drake
      4.Lady Gaga
      5.Taylor Swift
      Answer – 3.Drake
      Explanation:
      Drake has beaten Adele’s record for the most wins at the Billboard Music Awards.
      Drake picked up 13 prizes, beating Adele by one, at the event in Las Vegas including best artist.

Thanks for choosing AffairsCloud. If you like our services, kindly suggest our site AffairsCloud.com to all your aspirant friends.