10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz – May 22 2017

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs quiz May 22 to achieve more marks in Banking , insurance, UPSC, SSC,CLAT ,railway  and all other competitive Exams.We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs May 22 2017

    1. On May 22, 2017, Railway Minister Suresh Prabhu flagged off India’s first high-speed and feature rich train ‘Tejas Express’ that will run between:
      1.Mumbai and New Delhi
      2.Mumbai and Goa
      3.New Delhi and Varanasi
      4.New Delhi and Chennai
      5.Kolkata and Chennai
      Answer – 2.Mumbai and Goa
      Explanation :
      The new premium train will run five days a week between Mumbai and Karmali in Goa. During the monsoon season, it will run three days a week. The 20-coach modern train has executive class and chair class with the coaches having tea and coffee vending machines, magazines and snacks tables.

    2. The Madhya Pradesh government has imposed a ban on sand mining on the Narmada riverbed and formed a committee of experts to suggest measures prevent ecological damage to the river. This committee is headed by:
      1.Rajendra Shukla
      2.Paras jain
      3.Rampal Singh
      4.Umashankar Gupta
      5.Kuvar Vijay Shah
      Answer – 1.Rajendra Shukla
      Explanation :
      A committee, which includes experts from IIT-Kharagpur and headed by Cabinet Minister Rajendra Shukla, has been formed to make suggestions on sand mining in the Narmada River. Madhya Pradesh Govt. has decided to completely ban mining in the Narmada river till this committee gives its report.

    3. On May 21, 2017, Railway Minister Suresh Prabhu inaugurated free Wi-Fi facility at _____ railway stations on Konkan Railway
      1.13 railway stations
      2.18 railway stations
      3.23 railway station
      4.28 railway stations
      5.33 railway stations
      Answer – 4.28 railway stations
      Explanation :
      Unlimited free Wi-Fi facility will be provided at 28 stations from Kolad to Madure in the initial phase with a peer to peer speed of 2 Mbps. The system can provide access to about 300 users at bigger stations and about 100 users at smaller stations.

    4. Azraq refugee camp in __________ has become the first refugee camp in the world to be powered by renewable energy
      1.Syria
      2.Lebanon
      3.Turkey
      4.Jordan
      5.Egypt
      Answer – 4.Jordan
      Explanation :
      UNHCR, the UN Refugee Agency, has switched on Azraq’s new two-megawatt solar photovoltaic plant. It will provide clean energy free of charge to some 20,000 Syrian refugees living in shelters that have been linked up to the electricity grid. The grid is due to be expanded to all 36,000 refugees currently residing in the camp by early next year.

    5. On May 22, 2017, which among the following private sector bank entered into a memorandum of understanding (MoU) with Life Insurance Corporation (LIC) of India for selling life insurance products of LIC?
      1.Karnataka Bank
      2.Karur Vysya Bank
      3.Lakshmi Vilas Bank
      4.South India Bank
      5.Yes Bank
      Answer – 1.Karnataka Bank
      Explanation:
      Mahabaleshwara MS, Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, said that the bank will be able to provide vast choice of life insurance products to its customers across all its 769 branches with this MoU.

    6. Which life insurance company has announced the launch of Artificial Intelligence-based insurance email bot ‘SPOK’?
      1.ICICI Prudential
      2.HDFC Life
      3.Birla Sun Life
      4.Bharti Axa
      5.Edelweiss Tokio
      Answer – 2.HDFC Life
      Explanation:
      HDFC Life has announced the launch of an artificial intelligence-based application named ‘SPOK’ that can automatically read, understand, categorise, prioritise and respond to customer emails within milliseconds. The deployment of SPOK will improve customer experience, while providing the support staff with the bandwidth to focus on customer satisfaction.

    7. Bollywood actress, ________ has received the ‘International Humanitarian Award’ at the second annual Asian Voice Charity Awards.
      1.Katrina Kaif
      2.Deepika Padukone
      3.Jacqueline Fernandez
      4.Priyanka Chopra
      5.Aishwarya Rai
      Answer – 3.Jacqulien Fernandez
      Explanation:
      Jacqueline has been given this award for her humanitarian work in India and abroad. Since past five years, she has been closely working with a non-profit organisation called ‘Habitat for Humanity’ which builds affordable houses for poor. These awards have been instituted by Asian Voice, leading British Asian news weekly.

    8. Which among the following port trusts has received two Best Performance Awards from Ministry of Shipping for the highest growth in operating surplus and also for achieving third highest growth in cargo traffic among the major ports in the year 2016-17?
      1.Chennai Pot Trust
      2.Visakhapatnam Port Trust
      3.Jawaharlal Nehru Port Trust4.
      4.Cochin Port Trust
      5.Kolkata Port Trust
      Answer – 4.Cochin Port Trust
      Explanation:
      The awards were received from Union Minister for Road Transport and Highways and Shipping Nitin Gadkari by P Raveendran, Chairman and A V Ramana, Dy Chairman, Cochin Port Trust at a function held in Goa.

    9. _____________, a 43-year-old UK entrepreneur has become the first India-born woman to be elected as a councillor to a ward in the UK
      1.Rehana Ameer
      2.Malti Pathak
      3.Sheela Patel
      4.Mahrukh Dastoor
      5.Neha Chakraborty
      Answer – 1.Rehana Ameer
      Explanation:
      Rehana Ameer, who was born and raised in Chennai, contested from Vintry ward in the City of London County as an independent candidate. She was elected as a councillor to the Court of Common Council, becoming the first India-born woman to be elected to the City of London Corporation.

    10. Who among the following won Men’s Singles title at Italian Open 2017 tennis tournament?
      1.Novak Djokovic
      2.Alexander Zverev
      3.Stan Wawrinka
      4.Rafael Nadal
      5.Andy Murray
      Answer – 2.Alexander Zverev
      Explanation:
      74th edition of the Italian Open tennis tournament took place at Rome’s Foro Italico from 10-21 May, 2017. In Men’s Singles final match, 20-year old Alexander Zverev created a major upset by defeating former World No. 1 Novak Djokovic and thereby won his first ATP Masters 1000 title.

    11. Which country won all gold medals at South Asian Junior Table Tennis Championships held in Colombo, Sri Lanka?
      1.China
      2.South Korea
      3.Bangladesh
      4.India
      5.Thailand
      Answer – 4. India
      Explanation:
      India added six more gold on the concluding day to take home all the 10 gold medals on offer in the South Asian Junior Table Tennis Championships at Mount Lavinia, near Colombo, on May 21, 2017. India also claimed four silver medals.

    12. Which team won the final match of Federation Cup football tournament, held on May 21, 2017 in Cuttack, Odisha?
      1.Mohun Bagan
      2.Aizawl FC
      3.Shillong Lajong FC
      4.Bengaluru FC
      5.Mumbai FC
      Answer – 4.Bengaluru FC
      Explanation:
      On May 21, 2017, Bengaluru FC beat Mohun Bagan 2-0 to be crowned the Federation Cup champions at the Barabati Stadium in Cuttack, Odisha. This victory will bring solace for Bengaluru FC, who finished at fourth position in the I-League.

    13. Mumbai Indians (MI) won the Indian Premier League (IPL) 2017 title by defeating ________ in the final match.
      1.Rising Pune Supergiant (RPS)
      2.Delhi Daredevils
      3.Kolkata Knight Riders
      4.Kings XI Punjab
      5.Sunrisers Hyderabad
      Answer – 1.Rising Pune Supergiant (RPS)
      Explanation:
      On May 21, 2017, Mumbai Indians (MI) defeated Rising Pune Supergiant (RPS) in the Grand Finale by a margin of 1 run to win the Indian Premier League (IPL) 2017 title. This final match of IPL 2017 was played at Rajiv Gandhi International Stadium in Hyderabad.

    14. Who among the following won the women’s title in the Asian Continental Blitz Chess Championship in Chengdu, China?
      1.Padmini Rout
      2.R Vaishali
      3.Sharmila Sen
      4.Heena Vij
      5.Maitri Pandit
      Answer – 2.R Vaishali
      Explanation:
      Vaishali won seven games and posted two draws in the nine-round event. She scored 8 points from 9 rounds. She drew her final round game against Uurtsaikh Uuriintuya of Mongolia to finish half-a-point ahead of Iran’s Sarasdat Khademalsharieh and clinch the gold medal.

    15. Prominent Indian businessman in Kuwait, ___________, who was instrumental in the safe evacuation of stranded Indians during the Iraqi invasion in 1990, passed away in Kuwait.
      1.Jacob Fernandes
      2.Lawrence Rodrigues
      3.Matthunny Mathews
      4.Alfred James
      5.Andrew Gomez
      Answer – 3.Matthunny Mathews
      Explanation:
      Expressing his condolence, Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan said on Sunday that during the 1990 Gulf war Mathews had helped thousands of Indians to flee the gulf nation and his services would always be remembered. Popularly known as ‘Toyota Sunny’, Mathunny Mathews was said to be the inspiration of Akshay Kumar’s character in Bollywood film ‘Airlift’.

    16. What was the 2017 theme of ‘World Biodiversity Day’, which was observed on May 22, 2017?
      1.Dedicated to forest biodiversity
      2.Marine Biodiversity
      3.Forest Biodiversity
      4.Biodiversity and Sustainable Tourism
      5.Island Biodiversity
      Answer – 4. Biodiversity and Sustainable Tourism
      Explanation:
      The World Biodiversity Day also known as International Day for Biological Diversity is observed on 22nd May every year. This date commemorates the date of Adoption of the Agreed Text of the Convention on Biological Diversity at UNEP Headquarters, Nairobi on May, 22 1992.

Thanks for choosing AffairsCloud. If you like our services, kindly suggest our site AffairsCloud.com to all your aspirant friends.