Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : May 14 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs May 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs May 14 2016

  1. Supreme Court upholds constitutional validity of which law petitioned by Political leaders to challenge pending criminal cases in High Courts?
    A.Punishment for defamation
    B.Criminal intimidation
    C.Making a false document
    D.Criminal Defamation
    Answer – D.Criminal Defamation
    Explanation :
    The Supreme Court upholds the validity of the criminal defamation law of the 156-year-old penal laws. The petitioners include the ones by Congress –Rahul Gandhi, Arvind Kejriwal and BJP leader Subramanian Swamy.

  2. Nirankari mission spiritual leader was killed in a road accident in Canada, when he was travelling from New York to Montreal. Who is he?
    A.Baba Gauravdev Singh
    B.Baba Hardev Singh
    C.Baba Gurudev Singh
    D.Babu Hardev Singh
    Answer – B.Baba Hardev Singh
    Explanation :
    Nirankari spiritual leader Baba Hardev Singh was killed in a road accident in Montreal, Canada. When he was travelling from New York to Montreal. He was 62.

  3. Who has elected as FIFA’s first female Secretary General with zero experience on Soccer to run the day to day administration?
    A.Gianni Infantino
    B.Margaret Chan
    C.Fatma Samoura
    D.None of the above
    Answer – C.Fatma Samoura
    Explanation :
    Senegal Based Fatma Samoura has been elected as FIFA’s first Female Secretary General as she has no experience in Soccer administration. Announced By: FIFA President Gianni Infantino.

  4. Which Indian based artist won third prize at UN poster contest on N-Disarmament conducted by UN General Assembly?
    A.Anjali Chandrashekar
    B.Manjula Chandrashekar
    C.Anjutha Chandrashekar
    D.Manju Chandrashekar
    Answer – A.Anjali Chandrashekar
    Explanation :
    22 year old Indian Artist Anjali Chandrashekar won award at UN poster contest on N-Disarmament and appreciated by UN Secretary General, Ban Ki-moon. The competition was structured to remember the anniversary of the first UN General Assembly resolution adopted in 1946 establishing a Commission to deal with problems related to the discovery of atomic energy.

  5. Which state has bagged the best family destination in the country in the Lonely Planet Magazine India Travel Awards 2016?
    A.Himachal Pradesh
    B.Kerala
    C.Tamilnadu
    D.Karnataka
    Answer – B.Kerala
    Explanation :
    Kerala has been awarded the best family destination in the country in the Lonely Planet Magazine India Travel Awards 2016. The state Tourism Director U V Jose received the award at a function in Mumbai.

  6. Who has been appointed as National Stock Exchange chairman after obtaining approval from Securities Exchange Board of India?
    A.Vinod Chawla
    B.Ashok Kumar
    C.S.B. Mathur
    D.Ashok Chawla
    Answer – D.Ashok Chawla
    Explanation :
    Mumbai based India’s biggest exchange, NSE, had nominated Ashok Chawla as its new chairman after obtaining a clearance from the market regulator Securities and Exchange Board of India. He is set fill the shoes of previous holder S.B. Mathur.

  7. ASSOCHAM reported that which sector tripled their growth in last 5 years as development and progress of Internet users in India?
    A.E-trade
    B.Foreign Direct Investment
    C.E-Commerce
    D.E-visa
    Answer – C.E-Commerce
    Explanation :
    The Indian E Commerce sector tripled or grew by 209% past 5 years from $4.4 billion in 2010 to $13.6 billion in 2014. Country’s E-commerce market is expected to reach $38 billion (Rs 252,700 crore) in 2016.

  8. India inked with which organization about Project Collaboration Agreement for Cooperation on promoting Traditional Medicine?
    A.UNO
    B.WHO
    C.UNICEF
    D.WTO
    Answer – B.WHO
    Explanation :
    Co-operation on promoting the quality, safety and effectiveness of service provision in traditional and complementary medicine between WHO and AYUSH, India for the year 2016-2020.

  9. Which government notified the Backward Classes (Reservation in Services and Admission in Educational Institutions) Act, 2016?
    A.Bihar
    B.Odisha
    C.Chattisgarh
    D.None of the above
    Answer – D.None of the above
    Explanation :
    The bill moved by Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar was passed by voice vote. Under this act Haryana government is entitled to provide reservation in services and admission in educational institutions to persons belonging to backward classes in the State.

  10. Uttar Pradesh government launched the __________ emergency service across the state on October 2nd 2016.
    A.Dial-100
    B.Dial-108
    C.Dial-101
    D.Dial-0
    Answer – A.Dial-100
    Explanation :
    Uttar Pradesh government is set to launch the ‘Dial-100’ across the state on October 2. CM Akilesh Yadav would launch the service in Lucknow, Agra, Kanpur, Jhansi and Ghaziabad.

  11. Railways named Jaldoot train have carried water from Miraj to which City to cater to the need of the people in the parched areas?
    A.Mirpur
    B.Jalandar
    C.Latur
    D.Anand
    Answer – C.Latur
    Explanation :
    Union Railways Minister Suresh Prabhu has called for withdrawal of Rs 4 crore expenditure bill which was sent to the drought-hit Latur for water trains sent to the region.

  12. Which Dictionary added 19 Singaporean terms and 13 Hong Kong terms and also includes about 500 new words and phrases from around the world?
    A.Oxford English Dictionary
    B.Cambridge English Dictionary
    C.English Encyclopedia
    D.Duke English Dictionary
    Answer – A.Oxford English Dictionary
    Explanation :
    The (OED) added 19 Singaporean terms and 13 Hong Kong terms in its latest update. The update styles itself as the definitive record of the English language, includes about 500 new words and phrases from around the world.

  13. New Delhi based non-profit Economics think tank projected India’s economic growth rate to grow marginally to ____________percent in 2016-17.
    A.6.7
    B.5.7
    C.7.7
    D.8.8
    Answer – C.7.7
    Explanation :
    India’s GDP likely to expand by 7.7% in FY17 reported by National Council of Applied Economic Research.

  14. UR Roa becomes first Indian in International Astronautical Federation’s ‘Hall of Fame’. He is former _______________.
    A.ISRO Chairman
    B.NDA Director
    C.DRDO Secretary
    D.AIF Chief Marshal
    Answer – A.ISRO Chairman
    Explanation :
    Former ISRO scientist and Professor Udupi Ramachandra Rao will be honoured with the 2016 IAF Hall of Fame Award by the International Astronautical Federations for his immense contribution to the progress of astronautics.

  15. Who took over as interim Brazil President whereas the present president was suspended from office for 180 days over an impeachment?
    A.Michel Temer
    B.Dilma Rousseff
    C.Brasilia Hume
    D.Disou Sezhwan
    Answer – A.Michel Temer
    Explanation :
    Brazil’s interim president Michel Temer set to remain in office till 2019. He took over the presidency from Brazil’s first female President Dilma Rousseff, who was suspended from office for 180 days over an impeachment.