Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: March 6 2020

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 6 March 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs March 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs March 6 2020

  1. The Union Cabinet approves the amalgamation of 10 Public Sector Banks into _____ Public Sector Banks in effect from April 1, 2020.
    1) 2
    2) 4
    3) 5
    4) 3
    5) 6
    Answer-2) 4
    Explanation:
    The Union Cabinet has approved the mega consolidation of following ten PSBs into four which would be effective from 1.4.2020.

    Amalgamating Bank Amalgamated Bank
    Oriental Bank of Commerce (OBC) and United Bank of India (UBI) Punjab National Bank (PNB)
    Syndicate Bank Canara Bank
    Andhra Bank and Corporation Bank Union Bank of India
    Allahabad Bank Indian Bank


  2. Name the Public Sector Bank (PSB) which is going to be Amalgamated with Indian Bank in effect from April 1, 2020.
    1) Indian Overseas Bank
    2) Canara Bank
    3) Andhra Bank
    4) Allahabad Bank
    5) Corporation Bank
    Answer-4) Allahabad Bank
    Explanation:
    The Union Cabinet has approved the mega consolidation of following ten PSBs into four which would be effective from 1.4.2020.

    Amalgamating Bank Amalgamated Bank
    Oriental Bank of Commerce (OBC) and United Bank of India (UBI) Punjab National Bank (PNB)
    Syndicate Bank Canara Bank
    Andhra Bank and Corporation Bank Union Bank of India
    Allahabad Bank Indian Bank

    The above amalgamation will be in addition to State Bank of India (SBI), Bank of Baroda (BoB), and Bank of India (BoI) comprises of 7 Big PSBs. There were 27 PSBs in 2017 and now there would be 12 (7 big PSB + 5 Small PSB). The five smaller PSBs are Central Bank of India (CBI), Indian Overseas Bank (IOB), UCO Bank, Bank of Maharashtra (BOM), and Punjab and Sind Bank.


  3. The Union Cabinet has approved MoU in the field of Health between India and Ivory Coast (Republic of Cote d’lvoire). What is the Capital of Ivory Coast?
    1) Conakry
    2) Accra
    3) Bamako
    4) Ouagadougou
    5) Yamoussoukro
    Answer-5) Yamoussoukro
    Explanation:
    The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) Chaired by the Prime Minister (PM) Shri Narendra Modi has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between Ministry of Health and Family Welfare of the Republic of India and the Ministry of Health and Public Hygiene of the Republic of Cote d’lvoire on Cooperation in the field of Health.
    Republic of Cote d’lvoire (commonly known as Ivory Coast) – Capital – Yamoussoukro & currency – West African CFA Franc.

  4. The Union Home Ministry has approved the automated facial recognition system by the National Crime Records Bureau (NCRB) for better identification of Criminals, Missing children etc. The Headquarters of NCRB located at which Indian City?
    1) Hyderabad
    2) Pune
    3) New Delhi
    4) Bhopal
    5) Lucknow
    Answer-3) New Delhi
    Explanation:
    The Ministry of Home Affairs (MHA) has approved the automated facial recognition system (AFRS) by the National Crime Records Bureau (NCRB) for better identification of unrecognized bodies, missing children, persons and criminals without violating the privacy. AFRS is world’s largest facial recognition system for automatic tracking, identification, and verification of person from digital images, photos, digital sketches, video frames and video sources. The Headquarters of NCRB is located at New Delhi.

  5. Name the country which has signed a deal worth Rs.1200 crore for missile protection suites for new Boeing-777 VVIP planes with India.
    1) United States
    2) Austria
    3) Russia
    4) Iran
    5) Germany
    Answer-1) United States
    Explanation:
    India signed Rs. 1,200 crore deal with the United States to procure the missile protection suites for two new Boeing-777 VVIP planes during 2-day visit of US President Donald Trump to India. The missile protection suites will be code named as ‘Air Force One’ and it will be expected to arrive India in middle of 2021 to begin VVIP planes.

  6. Name the Indian state which announced Gairsain town as summer capital.
    1) Manipur
    2) Uttarakhand
    3) Arunachal Pradesh
    4) Himachal Pradesh
    5) Mizoram
    Answer-2) Uttarakhand
    Explanation:
    Chief Minister (CM) of Uttarakhand Trivendra Singh Rawat announced Gairsain (Chamoli District) as the summer capital of the state, on the 3rd day of the budget session held in Gairsain, Uttarakhand. The Dehradun will act as Winter Capital now.

  7. Supreme Court has lifted ban on trading in cryptocurrency by cancelling the Reserve Bank of India’s (RBI) circular in 2018. The Cryptocurrency runs on which Technology?
    1) Cloud Compute
    2) Cyber Tech
    3) Artificial Intelligence
    4) Blockchain
    5) Internet of Things
    Answer-4) Blockchain
    Explanation:
    Supreme Court (SC) has lifted ban on trading in virtual currency, cryptocurrency and bitcoins by cancelling the Reserve Bank of India (RBI) 2018 circular that barred banks from serving companies dealing in cryptocurrency exchanges. The decision in this regard has been taken by the three-judge Bench headed by Justice Rohinton Fali Nariman. Cryptocurrency is used to move money between bank and a client which usually runs on a blockchain technology. Blockchain is a type of Distributed Ledger Technology (DLT).

  8. As per Kishan Reddy (MoS – Home Affairs) there is decline of _____% in insurgency incidents in the year 2019 in North East (NE) as compared to 2013.
    1) 75
    2) 65
    3) 60
    4) 70
    5) 80
    Answer-4) 70
    Explanation:
    According to the Union Minister of State for Home Affairs, Shri G Kishan Reddy there has been 70% decline in insurgency incidents, 80% drop in civilian deaths and 78% reduction in security forces casualties in the year 2019 in North East (NE) as compared to 2013.

  9. The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has introduced a scheme namely “LLP Settlement Scheme, 2020” for LLPs by allowing a one-time condonation of delay in filing forms with the Registrar of Office (ROC). The LLP denotes?
    1) Large Limited Partnership
    2) Limited Liability Partnership
    3) Limited Laundering Partnership
    4) Listed Liability Partnership
    5) Limited Liability Property
    Answer-2) Limited Liability Partnership
    Explanation:
    The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has introduced a scheme namely “LLP Settlement Scheme, 2020” for limited liability partnership (LLPs) by allowing a one-time condonation of delay in filing statutorily required documents with the Registrar of Office (ROC). In simplified language, it means the scheme is providing a three-month window from 16th March, 2020 to 13th June, 2020 to LLPs for completing overdue or delayed filings of four forms which were due for filing till 31st October, 2019. Also, the additional fee on these forms is reduced to Rs. 10 from Rs. 100 per day of delay with upper cap of Rs. 5,000 per form.

  10. ICICI Prudential AMC (Asset Management Company) has signed pact with which Co-operative bank, to distribute its product to rural market.
    1) Punjab & Maharashtra Co-operative Bank Ltd
    2) Shamrao Vithal Co-operative Bank Ltd
    3) Janata Sahakari Bank Ltd
    4) Saraswat Co-operative Bank Ltd
    5) Cosmos Co-operative Urban Bank Ltd
    Answer-4) Saraswat Co-operative Bank
    Explanation:
    ICICI Prudential AMC (Asset Management Company), one of the leading mutual fund investment companies in India, has entered into the partnership with Saraswat Co-operative Bank, an urban co-operative banking institution, to distribute its products with the latter’s customers base spread across its 280 branches in 6 states.
    ICICI Prudential AMC – HQ – Mumbai, Maharashtra.
    Saraswat Co-operative Bank – HQ – Mumbai, Maharashtra

  11. Janez Jansa has been appointed as the Prime Minister of Slovenia. What is the Capital & Currency of Slovenia?
    1) Zagreb & US Dollar
    2) Ljubljana & Euro
    3) Budapest & Pound
    4) Zagreb & Euro
    5) Ljubljana & Pound
    Answer-2) Ljubljana & Euro
    Explanation:
    Slovenia’s lawmakers have approved the Leader of Slovenian Democratic Party (SDS), Janez Jansa as Slovenia’s new Prime Minister. He will replace center-left Prime Minister Marjan Sarec, who resigned from his post in January 2020.
    Slovenia’s – Capital – Ljubljana & Currency – Euro.

  12. Name the Person who has been resigned as Reserve Bank of India (RBI) deputy governor in the month of March 2020.
    1) Michael Patra
    2) BP Kanungo
    3) N.S Vishwanathan
    4) BP Kanungo
    5) Viral V. Acharya
    Answer-3) N.S Vishwanathan
    Explanation:
    N.S Vishwanathan, one of the Reserve Bank of India’s deputy governors, who is due to retire on July 3,2020, has announced his resignation. He was first appointed as the Reserve Bank’s deputy governor for a three-year term in 2016, following which he was reappointed one year.

  13. President of India, Shri Ram Nath Kovind conferred the 61st annual Lalit Kala Akademi awards 2020 to 15 excellent artist of the country. Lalit Kala Academi comes under which Indian Ministry?
    1) Ministry of Social Justice and Empowerment
    2) Ministry of Home Affairs
    3) Ministry of Human Resource Development
    4) Ministry of Culture
    5) Ministry of Tourism
    Answer-4) Ministry of Culture
    Explanation:
    President of India, Shri Ram Nath Kovind conferred the 61st annual Lalit Kala Akademi awards 2020 to 15 excellent artists at Rashtrapati Bhavan, New Delhi. The Lalit Kala Akademi (LKA) or National Academy of Art is India’s national academy of fine arts. LKA provides scholarships and a fellow program, and sponsors and organises exhibitions in India and overseas. It publishes a bilingual journal. It is funded by the Union Ministry of Culture. Its headquarters are at Ravindra Bhawan, Ferozshah Road, New Delhi.
    List of 15 awarded artists:

    Awardees State
    Anoop Kumar Manzukhi Gopi Thrissur, Kerala
    David Malakar Kolkata, West Bengal
    Devendra Kumar Khare Vadodara, Gujarat
    Dinesh Pandya Mumbai, Maharashtra
    Faruque Ahmed Halder West Bengal, Kolkata
    Hari Ram Kumbhawat Jaipur, Rajasthan
    Keshari Nandan Prasad Jaipur, Rajasthan
    Mohan Kumar T Bengaluru, Karnataka
    Ratan Krishna Saha Mumbai, Maharashtra
    Sagar Vasant Kamble Mumbai, Maharashtra
    Satwinder Kaur New Delhi
    Sunil Thiruvayur Ernakulam, Kerala
    Tejaswi Narayan Sonawane Solapur, Maharashtra
    Yashpal Singh New Delhi
    Yashwant Singh New Delhi


  14. Name the Indian City where the 5th edition of India Pharma 2020 and India Medical Device 2020 Conference & Exhibition conducted at.
    1) Bhubaneswar, Odisha
    2) Gandhinagar, Gujarat
    3) Noida, Uttar Pradesh
    4) Amritsar, Odisha
    5) Pune, Maharashtra
    Answer-2) Gandhinagar, Gujarat
    Explanation:
    The Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals and Fertilizers (C&F), in association with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry- FICCI is organising India Pharma 2020 & India Medical Device 2020 Conference & Exhibition at Gandhi Nagar, Gujarat from March 5-7, 2020. The was inaugurated by the Chemicals & Fertilizers Minister Sadananda Gowda MoS (C&F) & Mansukh Mandviya (C&F Minister).
    Theme of the conference: “India Pharma: Meeting Challenges of Affordable and Quality Healthcare and India Medical Device: Promoting Affordable responsible and Quality Medical Device for Universal Health Care”

  15. Name the country which is going to host the United Nations (UN) summit on biodiversity (also known as Convention on Biological Diversity-COP15) in the month of October 2020?
    1) India
    2) Japan
    3) Germany
    4) China
    5) Poland
    Answer-4) China
    Explanation:
    In view of the crucial UN (United Nations) summit on biodiversity (also known as Convention on Biological Diversity-COP15) to be held in Kunming, China in October 2020) and on the occasion of the World Wildlife Day on March 3, 2020, the European Commission has launched a new global coalition for biodiversity called ‘United for Biodiversity’ in Monaco.

  16. The Union Ministry of Tribal Affairs has constituted a committee to examine and recommend Community Forest Resources (CFR) Guidelines under the Forest Rights Act, 2006 (FRA). Who heads the Committee?
    1) TN Manoharan
    2) Tapan Ray
    3) UK Sinha
    4) Surjit S Bhalla
    5) Naresh Chandra Saxena
    Answer-5) Naresh Chandra Saxena
    Explanation:
    The Union Ministry of Tribal Affairs (MoTA) has consituted a committee headed by Naresh Chandra Saxena, former member of the Planning Commission of India and of the National Advisory Council (NAC), to examine and recommend Community Forest Resources (CFR) Guidelines under the Forest Rights Act, 2006 (FRA).

  17. What is the rank of India in the Pharmaceutical market in terms of volume?
    1) 3
    2) 7
    3) 8
    4) 5
    5) 12
    Answer-1) 3
    Explanation:
    As per government data, The Indian pharmaceutical market is the 3rd largest in terms of volume and 13th largest in terms of value. India is the largest supplier of generic medicines globally. Similarly, The Medical Devices industry in India is valued at USD 5.2 billion, contributes about 4-5 percent to the USD 96.7 billion Indian Healthcare Industry.

  18. As per Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2020 by Subject, which Institute ranked top among Indian institutions?
    1) IIT Delhi
    2) IIT Kanpur
    3) IIT Bombay
    4) IIT Kharagpur
    5) IIT Madras
    Answer-3) IIT Bombay
    Explanation:
    According to the Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2020 by Subject, Indian Institute of Technology(IIT), Bombay and IIT Delhi have made it to the top 50 institutes in the world for the category of engineering and technology (E&T) and ranked 44th and 47th respectively with a score of 81.9 and 81.4.
    Here’s the list of Top 3 & Indian institutes in top 100 in QS World University Ranking 2020 on Engineering & Technology category

    Category : Engineering & Technology
    1 Massachusetts Institute of Technology (MIT) 98.1
    2 Stanford University 96.3
    3 University of Cambridge 94.1
    Indian Institutes
    44th Indian Institute of Technology Bombay (IITB) 81.9
    47th Indian Institute of Technology Delhi (IITD) 81.4
    86th Indian Institute of Technology Kharagpur (IIT-KGP) 77.8
    88th Indian Institute of Technology Madras (IITM) 77.7
    96th Indian Institute of Technology Kanpur (IITK) 76.4


  19. The Asian Badminton Championship 2020 is shifted from Wuhan (China) to which City due to outbreak of novel Corona virus.
    1) Kuala Lumpur, Malaysia
    2) New Delhi, India
    3) Manila, Philippines
    4) Tokyo, Japan
    5) Dhaka, Bangladesh
    Answer-3) Manila, Philippines
    Explanation:
    Badminton Asia confirmed that Badminton world federation (BWF) has shifted the Badminton Asia Championships 2020 to Manila, Philippines from Wuhan, China. It will be conducted in Manila from April 21 to 26, 2020. The shift is due to the Novel Coronavirus (COVID-19) outbreak and this championship falls within the Tokyo 2020 Olympic Games Qualification window.

  20. Name the Indian City which is going to host the International Olympic Committee (IOC) session in 2023.
    1) Bengaluru
    2) Kolkata
    3) Hyderabad
    4) Mumbai
    5) Nagpur
    Answer-4) Mumbai
    Explanation:
    Mumbai will host the International Olympic Committee (IOC) session 2023 as recommended by IOC Executive Board and the decision will be approved at the 136th IOC session in Tokyo in July 2020. The IOC session was held in 1983 in New Delhi and the session is going to be held in India after 40 years. The year 2023 will be significant for India as it coincides with the 75th anniversary of Indian Independence.

  21. Javier Perez de Cuellar who passed away recently (March 2020) is the former Secretary General of which world Organisation?
    1) World Trade Organization (WTO)
    2) World Health Organization (WHO)
    3) United Nations Organization (UNO)
    4) Organization for Economic Co-operation and Development (OECD)
    5) International Labor Organization (ILO)
    Answer-3) United Nations Organization (UNO)
    Explanation:
    Javier Perez de Cuellar (born in Lima, Peru) was the president of the UN Security Council from 1973 to 1974 and he served as UN fifth secretary general from 1981 to 1991. He was often described as a “pacifist by vocation and nature.”

  22. March 1-7, 2020 in India is celebrated as _________.
    1) Cancer awareness week
    2) Education week
    3) Financial Literacy week
    4) Road Safety week
    5) Janaushadhi week
    Answer-5) Janaushadhi week
    Explanation:
    Janaushadhi week is being celebrated throughout the country from 1st March to 7th March 2020. The main aim of the week is to provide various activities like health checkup Camp, free doctor consultation, free medicine distribution is hosted by Jan Aushadhi Kendras. On the fourth day of the event for empowering women, the event was focused on the theme ‘Suvidha Se Sammaan’. The “Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana” initiated by the Department of Pharmaceuticals, Government of India to provide quality medicines at an affordable price.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Which Indian ministry has launched the GOBAR (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources) – DHAN scheme?
    Answer-Ministry of Drinking Water & Sanitation
    Explanation:
    Ministry of Drinking Water & Sanitation has launched the GOBAR (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources) – DHAN scheme. The scheme is being implemented as part of the Swachh Bharat Mission (Gramin).

  2. Where is the Headquarters of Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) located at?
    Answer-Bonn, Germany

  3. The Headquarters of European Commission located at?
    Answer-Brussels, Belgium

  4. Name the Union Ministry which implements the Setu Bharatam scheme which was launched on 2016.
    Answer-Ministry of Road Transport and Highways
    Explanation:
    The central Government has aimed to replace all the level crossings on National Highways (NH) by Road Over Bridges / Road Under Bridges under the Setu Bharatam scheme (launched by Prime Minister Narendra Modi on March 4, 2016), which is being implemented by the Ministry of Road Transport and Highways with an aim to ensure safe and smooth flow of traffic and decrease road fatalities by 50 % by 2020.

  5. What is Currency of Philippines?
    Answer-Peso

  6. Bhupesh Baghel is the Chief Minister of Which Indian state?
    Answer-Chhattisgarh

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs/march-2020/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try March Current Affairs 2020 Quiz[/su_button]