Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 19 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 19 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 19 2017

  1. The first Made-in-India train named __________ was flagged off from the Dadar station to Borivali at Lokmanya Tilak Terminus on March 18, 2017.
    A.Medha
    B.Bharti
    C.Vani
    D.Mahasweta
    Answer – A.Medha
    Explanation :
    India’s first home made train for Western Railway Fleet, Medha was flagged off for its maiden run by the Railway Minister Suresh Prabhu, via videoconferencing from Dadar to Borivali at Lokmanya Tilak Terminus on March 18, 2017. The 12-coach, made-in-India train, halted at Bandra and Andheri stations during the transit.  Currently there are two rakes of Medha which will run on the Western Railway network. Medha has been manufactured by the Integral Coach Factory (ICF) in Chennai. The train has been installed with LED lighting to reduce energy consumption.

  2. In which state was the three days International Buddhist Conference 2017 held?
    A.Madhya Pradesh
    B.Bihar
    C.Jharkhand
    D.Uttarakhand
    Answer – B.Bihar
    Explanation :
    The three days International Buddhist Conference was held at the Rajgir International Convention Center (RICC) of Nav Nalanda Mahavira Deemed University, Rajgir, Bihar from March 17-19, 2017. The conference was inaugurated by His Holiness, The Dalai Lama jointly with the Minister of Culture and Tourism, Dr. Mahesh Sharma by lighting a ceremonial lamp. The event was organized by Ministry of Culture and Nava Nalanda Mahaviahra Deemed University.

  3. The Punjab Chief Minister has declared to provide a reservation of ______ percent to the women population of the state in the state government jobs.
    A.25 percent
    B.20 percent
    C.33 percent
    D.50 percent
    Answer – C.33 percent
    Explanation :
    The Punjab government led by new Chief Minister Amarinder Singh chaired his maiden Cabinet Meeting on March 18, 2017 and announced a series of decision for the welfare of the entire citizen of the state. The state government has decided to provide 33 percent reservation for women in all government jobs. The reservation would apply even in the contractual appointments of women in the state government jobs. The representation of women in Panchayati Raj Institutions and urban local bodies would go up from 33 percent to 50 percent.

  4. Dev Raj Sikka  who died on March 19, 2017 was a _____________
    A.Astrologer
    B.Author
    C.Journalist
    D.Meteorologist
    Answer – D.Meteorologist
    Explanation :
    Former director of Pune based Indian Institute of Tropical Meteorology Dev Raj Sikka was passed away on March 19, 2017. He was 85. Sikka has proposed a link between the El Nino phenomenon and the Indian monsoon and he was the first Meteorologist to report this connection in 1982. He was also the Chairman of the Monsoon Mission of the Ministry of Earth Sciences, a programme to improve monsoon-related forecasts.

  5. According to US based non-profit organization, As You Sow, an Indian-American CEO named ___________ has been ranked fourth among 25 overpaid CEOs of the country.
    A.Bharat Desai
    B.Sandeep Matharani
    C.Sundar Pichai
    D.Indra Nooy
    Answer – B.Sandeep Matharani
    Explanation :
    An Indian-American CEO, Sandeep Matharani, has been ranked 4th on a list of top 25 overpaid CEOs in the United States, as per the report by US based NGO ‘As You Sow’. Sandeep Matharani, CEO of General Growth Properties, Chicago was paid a total compensation of USD 39.2 million in 2016. According to the report, he was overpaid by USD 26 million. The list was topped by Leslie Moonves, CEO of CBS. Moonves earned compensation worth USD 56.7 million in 2016. As You Sow is a non-profit organisation that promotes environmental and social corporate responsibility and takes a close look at CEO’s pay.

  6. State owned PSU, NTPC commissioned the second unit of 660 MW of Mouda Super Thermal Power Station Stage-II on March 19, 2017. Mouda Super Thermal Power Station is located in which state?
    A.West Bengal
    B.Karnataka
    C.Maharashtra
    D.Tamil Nadu
    Answer – C.Maharashtra
    Explanation :
    A Maharatna Company, National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) commissioned the second unit of 660 MW of Mouda Super Thermal Power Station Stage-II on March 19, 2017. With this commissioning, the total capacity of Mouda Super Thermal Power Station, NTPC and NTPC group has become 2,320 MW, 41,907 MW and 48,873 MW, respectively. Mauda Super Thermal Power Station or NTPC Mauda is located at Mauda a Tehsil in Ramtek subdivision of Nagpur district in Nagpur revenue Division in the Berar region in the state of Maharashtra, India.

  7. Name the Indian American, who has been awarded the 2017 CAREER Award by the National Science Foundation for his research on redesigning current machine-learning processes.
    A.Nitin Nohria
    B.Subra Suresh
    C.Rakesh Khurana
    D.Anshumali Shrivastava
    Answer – D.Anshumali Shrivastava
    Explanation :
    An Indian-American computer scientist, Anshumali Shrivastava, was honored with the National Science Foundation’s prestigious CAREER Award for his research on redesigning current machine-learning processes. Each year about 400 scholars receives the CAREER Award across all disciplines to support the research and educational development of young scholars likely to become leaders in their fields.

  8. Who has been sworn in as the new Chief Minister of Uttar Pradesh on March 19, 2017?
    A.Yogi Adityanath
    B.Raj Nath Singh
    C.Amit Shah
    D.Keshav Prasad Maurya
    Answer – A. Yogi Adityanath 
    Explanation :
    Bharatiya Janata Party (BJP) MP, Yogi Adityanath took oath as the 21st Chief Minister of Uttar Pradesh on March 19, 2017 at Kanshiram Smriti Upvan in Lucknow in the presence of Prime Minister Shri Narendra Modi and BJP president Amit Shah. Uttar Pradesh Governor, Ram Naik administered the oath of office and secrecy to Adityanath. Yogi Aditya Nath (44), a five-time Lok Sabha MP from Gorakhpur, was unanimously elected BJP legislature party leader at a meeting of the MLAs in Lucknow on March 18, 2017.

  9. What was the theme of the 2017 International Buddhist Conference?
    A.Buddhism for Conflict Avoidance and Peace Building
    B.Connecting World with Buddhism
    C.Buddhism in the 21st Century
    D.Fountain of Buddhism and World Peace
    Answer – C.Buddhism in the 21st Century
    Explanation :
    The main theme of the International Buddhist conference was: Buddhism in the 21st Century – Perspectives and Responses to Global Challenges and Crises. One of the main highlight of the conference was the release 41-volume of the Pali Tripitaka by His Holiness the Dalai lama, reprinted by the Nava Nalanda University in Devanagri script. Besides, he also inaugurated the Nava Nalanda University’s new department of the Buddhist Science, first of its kind in Asia.

  10. Who has been appointed as the brand ambassador for the fifth edition of the Blind Cricket World Cup?
    A.Younis Khan
    B.Shoaib Malik
    C.Abdul Razzaq
    D.Shahid Afridi
    Answer – D.Shahid Afridi 
    Explanation :
    Former captain of the Pakistan national cricket team ‘Boom Boom’, Shahid Afridi has roped as the ambassador for the 5th Blind Cricket World Cup  by the Pakistan Blind Cricket Council (PBCC). Blind Cricket World Cup will be hosted by PBCC in the United Arab Emirates(UAE) and Pakistan in January 2018. This tournament to be played in ODI format

  11. Dilip Shanghvi who has been appointed by the government as a member on the western area local board of Reserve Bank of India on March 11, 2017, serves as the MD of which company?
    A.Sun Pharmaceuticals
    B.Ranbaxy
    C.Larson & Turbo
    D.Accenture
    Answer – A.Sun Pharmaceuticals
    Explanation :
    The central government has appointed Dilip Shanghvi, managing director of Sun Pharmaceuticals as a member on the western area local board of Reserve Bank of India. His period of tenure is four years with effect from March 11, 2017.

  12. ONGC has signed pact to buy Gujarat State Petroleum Corporation’s (GSPC) entire 80% stake in KG-basin natural gas block for $________ billion
    A.$ 2.0 billion
    B.$ 1.9 billion
    C.$ 1.2 billion
    D.$ 2.5 billion
    Answer – C.$ 1.2 billion
    Explanation :
    State-owned Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has signed definitive agreements to buy Gujarat State Petroleum Corporation’s (GSPC) entire 80% stake in KG-basin natural gas block for $1.2 billion. The company will close the deal and pay debt-ridden GSPC the money after getting the regulatory approvals like government nod for transfer of participating interest (PI) and change of operatorship. Under the farm-in and farm-out agreement, ONGC will pay $995.26 million for three discoveries in the KG-OSN-2001/3 block that are under trial production since August 2014. Besides, another $200 million will be paid for six other discoveries for which GSPC has been finalising an investment plan to bring them to production. ONGC will also have to pay for the entire development cost of the six discoveries

  13. Amitabh Bachchan launched World’s first mobile app for spreading awareness about breast health on March 15, 2017. Name the App.
    A.All About Breast Care
    B.Breast Health App
    C.Breast Care
    D.ABC of Breast Health
    Answer – D. ABC of Breast Health
    Explanation :
    Megastar Amitabh Bachchan launched the World’s first mobile Application named ‘ABC of Breast Health’ during an event organized by the Ushalakshmi Breast Cancer Foundation at Mumbai’s JW Marriott Hotel on March 15, 2017. The app is launched for both IOS and Android versions and is available in Apple and Google Play Store for free download. Aim: To educate the nation about every aspect of breast cancer and non-cancer breast health issues. The app is available in 12 languages including English, Hindi, Marathi, Gujarati, Punjabi, Bengali, Telugu, Tamil, Kannada, Malayalam, Oriya and Assamese.

  14. A four-member Committee of Administrators finalized and uploaded new constitution for the Board of Control for Cricket in India (BCCI) on March 18, 2017. Who among the given is not a member of the committee?
    A.Anurag Thakur
    B.Vikram Limaye
    C.Ramchandra Guha
    D.Vinod Rai
    Answer – A.Anurag Thakur
    Explanation :
    The Committee of Administrators, constituted by the Supreme Court to manage the affairs of the cricket board, finalized and uploaded a new constitution for the Board of Control for Cricket in India (BCCI) on March 18, 2017. However, the constitution prepared is not permanent.The new constitution has removed the 41-time Ranji Trophy champions Mumbai as its Full Member and has given all north-eastern states the Full Membership status. The Mumbai Cricket Association and the Saurashtra Cricket Association which were Full Members earlier were downgraded to Associate membership. The 4 member Committee of Administrators was constituted on January 30, 2017 by the Supreme Court to manage the affairs of the cricket board and report on whether it has complied with the Lodha Committee’s recommendations. The panel comprises of Vinod Rai, Ramchandra Guha, Vikram Limaye and Diana Edulji.

  15. Chuck Berry who died on March 18, 2017 at the age of 90 was a pioneering _______
    A.Singer
    B.Actor
    C.Author
    D.Director
    Answer – A.Singer
    Explanation :
    American guitarist, singer and songwriter, Chuck Berry who is recognized as one of the pioneers of rock ‘n’ roll music died on March 18, 2017 at the age of 90 in Missouri. Some of the well known collections of Berry during his 7 decade career includes songs such as “Maybellene” (1955), “Roll Over Beethoven” (1956), “Rock and Roll Music” (1957) and “Johnny B. Goode” (1958) among others. He received a Lifetime Achievement Grammy in 1984 and was among the first inductees to the Rock and Roll Hall of Fame in 1986.

  16. Name the two Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh who took oath on March 19, 2017?
    A.Anupma Jaiswal & Dharam Singh
    B.Keshav Prasad Maurya & Dinesh Sharma
    C.Dinesh Sharma & Anil Rajbhar
    D.Keshav Prasad Maurya & Mahendra Singh
    Answer – : B.Keshav Prasad Maurya & Dinesh Sharma
    Explanation :
    Uttar Pradesh’s BJP President Keshav Prasad Maurya and Party’s National Vice-President Dinesh Sharma were sworn in as the Deputy Chief Ministers.  Thus UP cabinet has two deputy Chief Minister, nine MoS (independent charge), 24 cabinet ministers and 13 ministers of state. The nine ministers of state (independent charge) who took oath includes: Anupma Jaiswal, Suresh Rana, Upendra Tiwari, Mahendra Kumar Singh, Swatantra Dev Singh, Bhupendra Singh Chowdhury, Dharam Singh Saini, Anil Rajbhar and Swati Singh.

  17. Which state government has proposed to set up Namma Canteen to offer affordable food to poor?
    A.Telanagna
    B.Karnataka
    C.Kerala
    D.Andhra Pradesh
    Answer – B.Karnataka
    Explanation :
    Karnataka chief minister P.C. Siddaramaiah has proposed the Namma Canteens – Namma means ‘our’ in Kannada – in the state capital, one in each of the city’s 198 municipal wards. The idea is borrowed from Amma Canteens launched in 2011 by then Tamil Nadu chief minister Jayalalithaa. Siddaramaiah’s canteens will offer breakfast at Rs 5 and lunch and dinner at Rs 10 each. The chief minister, who also holds the finance portfolio, has earmarked Rs 100 crore for the project. But the Namma Canteens would be expensive compared to Amma Canteens, where idlis are still sold for Re 1 apiece, pongal (a rice-based dish) and sambar-rice at Rs 5 a plate.

  18. The 2018 Commonwealth Heads of Government Meeting will be held in which country?
    A.Malaysia
    B.United Kingdom
    C.Denmark
    D.France
    Answer – B.United Kingdom
    Explanation :
    The Commonwealth Heads of Government Meeting 2018, also known as CHOGM 2018 is the next and 25th meeting of the heads of government of the Commonwealth of Nations. It will be held in the United Kingdom. The summit which was originally designated to be hosted by Vanuatu at the end of 2017 but was moved to the United Kingdom as Vanuatu was no longer able to host the event due to the damage done by Cyclone Pam to the island nation’s infrastructure. The meeting was postponed to the spring of 2018 due to other international commitments

  19. As per the new constitution, finalized by  Supreme Court-appointed Committee of Administrators (CoA) on March 18, 2017, which among the given bodies have lost their Full Membership in BCCI?
    A.Saurashtra Cricket Association
    B.Mumbai Cricket Association
    C.Cricket Club of India
    D.All the Above
    Answer – D. All the Above
    Explanation :
    The Committee of Administrators, constituted by the Supreme Court to manage the affairs of the cricket board, finalized and uploaded a new constitution for the Board of Control for Cricket in India (BCCI) on March 18, 2017. However, the constitution prepared is not permanent. The new constitution has removed the 41-time Ranji Trophy champions Mumbai as its Full Member and has given all north-eastern states the Full Membership status. The Mumbai Cricket Association and the Saurashtra Cricket Association which were Full Members earlier were downgraded to Associate membership. The new CoA ruling also sees founder members Cricket Club of India (CCI), National Cricket Club (NCC) as well as government organizations Railways, Services and Universities miss out on Full Membership. In addition to all North Eastern States, Bihar, Telangana and Uttarakhand have also got the Full Member status.