Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 13 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 13 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 13 2017

  1. The Telangana government presented Rs _________ crore budget estimate for the year 2017-18 on March 13, 2017.
    A.Rs. 120,395 crore
    B.Rs. 170,521 crore
    C.Rs. 1,50,250 crore
    D.Rs. 1,49,646 crore
    Answer – D.Rs. 1,49,646 crore 
    Explanation :
    The Telangana State Finance Minister Etala Rajender presented the budget estimate of Rs. 1,49,646-crore for 2017-18 on March 13, 2017 in the state assembly. The Rs 4,471.30 crore revenue surplus budget mainly focuses on the development and welfare measures. The 2017-18 budget is Rs 15 lakh crore more when compared to Rs 130 lakh crore in the 2016-17 Budget. The 2017-18 budget is based on uniform system of accounting and not on classification of expenditure into plan and non-plan.

  2. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to lift all the restrictions on cash withdrawal limit from savings bank accounts with effect from which date?
    A.March 31, 2017
    B.March 20, 2017
    C.March 13, 2017
    D.March 15, 2017
    Answer –C.March 13, 2017
    Explanation :
    In order to comply with the pace of remonetization, the Reserve Bank of India (RBI) has decided to remove the restrictions on cash withdrawals from Saving Bank accounts (including accounts opened under PMJDY) in a two step process. Firstly, effective from February 20, 2017, the limits on cash withdrawals from the Savings Bank accounts was enhanced to Rs. 50,000 per week from the current limit of Rs. 24,000 per week. Besides, effective from March 13, 2017, there will be no limits on cash withdrawals from Savings Bank accounts.

  3. Who is the winner of the 2017 Hero Indian Golf Open Tournament?
    A.Gaganjeet Bhullar
    B.SSP Chawrasia
    C.Anirban Lahiri
    D.Arjun Atwal
    Answer – B.SSP Chawrasia
    Explanation :
    SSP Chawrasia became the only Indian Golfer to retain his Hero Indian Open title for the second year in a row with a remarkable seven-stroke win in New Delhi on March 12, 2017.  The Hero Indian Open held at the redesigned DLF Golf and Country Club redesigned DLF Golf and Country Club carries an enhanced prize purse of USD 291,660. This was his sixth win on the Asian Tour and overall sixth international victory. Chawrasia is the third player to win back-to-back Indian Open. The other two golfers who did so earlier are Jyoti Randhawa who won in 2006 and 2007 and Japan’s Kenji Hosoishi who won in 1967 and 1968.

  4. Noted film director Diphan who died on March 13, 2017 was well known for making films in which language?
    A.Hindi
    B.Bengali
    C.Marathi
    D.Malayalam
    Answer – D.Malayalam
    Explanation :
    Well known Malayalam film director Diphan passed away on March 13, 2017 in Kochi after suffering from liver ailment. He was 45. He was hospitalized in a private hospital on February 26 where his condition worsened after he contracted pneumonia. Diphan has directed seven films including Puthiyamukham, D Company, Hero and Leader, Dolphins and SIM. His latest film, Sathya, featuring Jayaram and Roma in the lead role, is yet to be released

  5. Under the Adarsh Gram Yojana launched by Arunachal Pradesh, how many villages will be transformed into Model Villages during 2017-18?
    A.123
    B.125
    C.122
    D.120
    Answer – A.123
    Explanation :
    The Arunachal Pradesh government has launched a new scheme Adarsh Gram Yojana that is in accordance with the basic philosophy of the Prime Minister “Sabka Saath Sabka Vikaas” (Collective Efforts Inclusive Growth). The scheme aims to reach the poor people in rural areas of the state to serve them better. Under the scheme, 123 villages (comprising one village per circle) will be developed as ‘Model Villages’ during the fiscal year 2017-18. The state government has allocated an amount of Rs.93 crore in the Budget 2017-18 for infrastructure development and for creating employment opportunities and community assets for the people of those villages.

  6. Which country is set to conduct its first national census in 19 years beginning from March 15, 2017?
    A.Bangladesh
    B.Afghanistan
    C.Iran
    D.Pakistan
    Answer – D.Pakistan
    Explanation :
    The Pakistan government is set to conduct its first national census in 19 years from March 15, 2017 for proper allocation of funds and resources. The census will be done in two phase. The first phase of the census will begin on March 15 and last on April 15. After a ten day gap, the second phase will start from April 25 and conclude on May 25. The census will include the assistance of over 200,000 Army troops and 118,918 civilians who are government servants from various departments. Atleast one soldier will accompany each civilian enumerator who will visit house to house to enlist the number of households and individuals living there.

  7. Who has been named to be the next Chairman of the HSBC Holdings Plc with effect from October 1, 2017?
    A.Stuart Gulliver
    B.Mark Tucker
    C.Douglas Flint
    D.Victor Bernard
    Answer – B.Mark Tucker
    Explanation :
    Europe’s biggest bank HSBC Holdings Plc. has appointed Mark Tucker as its Chairman on March 13, 2017. AIA Group Ltd Chief Executive, Mark Tucker  will take over on October 1, 2017, succeeding Douglas Flint who has been in the role since 2010.The appointment of trucker breaks an HSBC tradition of appointing insiders to the chairmanship. After assuming the charge, one of his first jobs will be to find a replacement for Stuart Gulliver, the chief executive of HSBC, who plans to step down next year.

  8. Who has been roped in by the Chinese Smartphone company OnePlus as its brand ambassador for Indian operation on March 6, 2017?
    A.Ranveer Singh
    B.Shahrukh Khan
    C.Amitabh Bachchan
    D.Akshay Kumar
    Answer – C.Amitabh Bachchan
    Explanation :
    Chinese smartphone company OnePlus has roped in Bollywood star Amitabh Bachchan as its new brand ambassador for India on March 6, 2017. Mr Bachchan is the first major face that OnePlus India is associating with for its latest flagship smartphone, OnePlus 3T. According to the OnePlus team, Bachchan has been considered since he better represents ‘OnePlus’ motto ‘Never Settle’. OnePlus 3T is rated as the best smartphone as compared to other brands based on consumer ratings on Amazon India.

  9. Which Union Cabinet Minister has been given the additional charge of the Defence Ministry by President Pranab Mukherjee on March 13, 2017?
    A.Arun Jaitley
    B.M. Venkaiah Naidu
    C.Raj Nath Singh
    D.Nitin Jairam Gadkari
    Answer – A.Arun Jaitley
    Explanation :
    The Union Finance minister Arun Jaitley was given the additional charge of the Defence Ministry on March 13, 2017 after Manohar Parrikar resigned to take on the new role of Goa Chief Minister. Upon the advice of Prime Minister Narendra Modi, the President Pranab Mukherjee directed that Arun Jaitely shall be assigned the charge of the ministry of defence, in addition to his existing portfolios. This is the second time that Jaitley is holding the additional portfolio of Defence Ministry during the present NDA government. The 64 year old Finance Minister, who also holds the Corporate affairs portfolio was incharge of the Defence Ministry earlier from May 26 to November 9 in 2014. Parrikar will be sworn in as the chief minister of Goa on March 14, 2017.

  10. Which team has won the 71st Santosh Trophy Football Tournament on March 13, 2017?
    A.Punjab
    B.Kerala
    C.Services
    D.Railway
    Answer – A.Punjab
    Explanation :
    Punjab defeated Railways by a 2-1 in a Group B final round league match of the 71st Santosh Trophy Football Tournament on March 13, 2017 in Goa. Punjab led by 1-0 at half time with score from Rajbir Singh (16th, 61st). Railways who failed to make constructive moves in the first half came with occasional foray in the second half and restored parity in the 59th minute.  However, Rajbir scored his second goal making a great win for the team.

  11. Who has won the All England Open Badminton Championships 2017 in men’s single category on March 12, 2017?
    A.Liu Yuchen
    B.Lee Chong Wei
    C.Shi Yuqi
    D.Marcus Gideon
    Answer – B.Lee Chong Wei
    Explanation :
    Top seeded Lee Chong Wei won his fourth All England Championship in men’s singles event by beating Shi Yuqi from China21-12, 21-10 at the Barclaycard Arena in Birmingham, England on March 12, 2017. The 34-year-old Malaysian player had won the earlier titles in 2010, 2011 and 2014, this was his seventh All England final. Before the event, the Rio de Janeiro Olympics silver medallist Chong Wei said this would be his last All England but after winning the Championship, he changed his mind.

  12. Bangladesh Parliament on March 11, 2017 unanimously adopted a resolution to observe Genocide Day on ____________
    A.March 25
    B.March 20
    C.March 31
    D.March 15
    Answer – A.March 25
    Explanation :
    Jatiya Sangsad, the Parliament of Bangladesh unanimously adopted a resolution on March 11, 2017 to declare March 25 as Genocide Day in remembrance of the brutality carried out by the Pakistani Army in the “Black Night” of March 25, 1971. MPs also suggested that the government should take initiative so that December 9, which is marked by the UN as international day of commemoration of genocide, sees that March 25 victims being commemorate as well.

  13. Intel has decided to buy the Israeli technology company Mobileye for USD _______ billion.
    A.USD 20 billion
    B.USD 10.1 billion
    C.USD 17 billion
    D.USD 15.3 billion
    Answer –D.USD 15.3 billion
    Explanation :
    Intel has announced a deal under which it will buy Israeli technology company Mobileye for $15.3 billion. Mobileye provides anti-collision, driver assistance, and autonomous driving solutions. Intel will buy all the shares of Mobileye at $63.54 per share in cash.  The acquisition will combine the computer vision expertise of Mobileye with the high-performance computing of Intel to create automated driving solutions from the cloud through the network to the car. Prof Amnon Shashua, Mobileye’s Co-founder, Chairman, and CTO will lead this new combined entity. He will further report to Intel CEO, Brian Krzanich. Intel has estimated the vehicle systems, data and services market to be around $70 billion by 2030.

  14. Who is the Chief Executive Officer of the HSBC Holdings Plc?
    A.Mark Tucker
    B.Stuart Gulliver
    C.Douglas Flint
    D.David Fraser
    Answer – B.Stuart Gulliver
    Explanation :
    HSBC Holdings PLC is a British multinational banking and financial services holding company.  It is the world’s seventh largest bank by total assets.
    Founded: March 25, 1991
    Headquarters: London, United Kingdom
    CEO: Stuart Gulliver

  15. The All England Open Badminton Championships 2017 women’s single event has been won by _______________
    A.Liu Ying Goh
    B.Ratchanok Intanon
    C.Tai Tzu-Ying
    D.Huang Yaqiong
    Answer – C.Tai Tzu-Ying
    Explanation :
    China’s Tai Tzu-ying 21-16, 22-20 beat Thailand’s Ratchanok Intanon to clinch the women’s single title at the All England Championship at the Barclaycard Arena in Birmingham, England. Men’s Double: Indonesia’s Marcus Gideon and Kevin Sukamuljo 21-19, 21-14 beat China’s Li Junhui and Liu Yuchen. Women’s Double: South Korea’s Chang Ye Na and Lee So Hee 21-18, 21-13 beats Denmark’s Kamilla Rytter Juhl and Christinna Pedersen and in Mixed Double: China’s Lu Kai and Huang Yaqiong 18-21, 21-19, 21-14 beat Malaysia’s Peng Soon Chan and Liu Ying Goh.

  16. South Korean automobile manufacturer Hyundai has signed USD 3.2 billion deal on March 13, 2017 to invest in which country’s oil project?
    A.France
    B.Japan
    C.Russia
    D.Iran
    Answer – D.Iran
    Explanation :
    Korea’s Hyundai Engineering Co has signed a deal worth 3 billion euros (USD 3.2 billion) with an Iranian investment fund on March 13, 2017 to invest in a major Iranian oil project. The agreement covers construction of the second phase of the Kangan Petro Refining Complex in southwest Bushehr province of Iran in which Hyundai Engineering plans to invest 3.1 billion euros which is 95 percent of the overall project cost. The South Korean company will have nine months to secure financing for the oil project which is a potential obstacle due to continued reluctance of international banks to engage with Iran.

  17. How much amount has been allocated by the government of Pakistan for carrying out national census 2017?
    A.Rs 18.5 billion
    B.Rs. 25 billion
    C.Rs 15.5 billion
    D.Rs. 20 billion
    Answer – A.Rs 18.5 billion
    Explanation :
    For the census programme 2017, an amount of Rs 18.5 billion have been allocated by the government of Pakistan. The census will be done in two phase. The first phase of the census will begin on March 15 and last on April 15. After a ten day gap, the second phase will start from April 25 and conclude on May 25. In case of any wrong information, there will be imprisonment of six months and Rs 50,000 fine. Islamabad last conducted a census in 1998, which recorded a national population of approximately 180 million.

  18. The Santosh Trophy is associated with which sports?
    A.Tennis
    B.Basketball
    C.Cricket
    D.Football
    Answer – D.Football
    Explanation :
    The Santosh Trophy is an association football knock-out competition contested by the regional state associations and government institutions under the All India Football Federation (AIFF), the sport’s governing body in India. The 2016–17 Santosh Trophy will be the 71st edition of the Santosh Trophy, the main state competition for football in India.