Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 12 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 12 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 12 2017

  1. What is the rank of India in the latest FIFA Ranking for the month of March 2017?
    A.126
    B.132
    C.110
    D.121
    Answer – B.132
    Explanation :
    In the latest FIFA ranking for the month of March Indian Football team dropped two places and is now ranked at 132nd spot as compared to 130 in February FIFA ranking. The rankings were released on 9 March 2017.Currently Indian team has 233 points which is 11 less than what it had in the month of February i.e 244 points. While in the Asian Football Confederation rankings, India is at the 19th spot among 46 teams.

  2. The world’s largest coral reef system ‘Great Barrier Reef’ is located in which country?
    A.Mauritius
    B.New Zealand
    C.South Africa
    D.Australia
    Answer – D.Australia
    Explanation :
    The Great Barrier Reef, off the coast of Queensland in northeastern Australia, is the largest living thing on Earth, and even visible from outer space. The 2,300km-long ecosystem comprises thousands of reefs and hundreds of islands made of over 600 types of hard and soft coral. It’s home to countless species of colourful fish, molluscs and starfish, plus turtles, dolphins and sharks. The Great Barrier Reef is experiencing mass coral bleaching for a second year in a row for the first time. After a survey conducted over the Reef between Townsville and Cairns on March 9, 2017, the Great Barrier Reef Marine Park Authority informed that the widespread damage is being caused to the reef due to an underwater heatwave.

  3. Who has been appointed as the new Chief Justice of the Chhattisgarh High Court?
    A.Rajendra Menon
    B.Pradip Kumar Mohanty
    C.Thottathil Radhakrishnan
    D.Hemant Gupta
    Answer – C.Thottathil Radhakrishnan
    Explanation :
    The President of India, Shri Pranab Mukherjee announced the appointment of new Chief Justices in the state of Kerala, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Patna and Jharkhand High Courts on March 10, 2017. Justice Thottathil Bhaskaran Nair Radhakrishnan, Judge of the Kerala High Court was appointed as Chief Justice of the Chhattisgarh High Court.

  4. Former football player and President of Delhi Football Association (DSA) _______ died on March 12, 2017 at the age of 73.
    A.Umesh Sood
    B.Shyam Thapa
    C.Sailen Manna
    D.Chuni Goswami
    Answer – A.Umesh Sood
    Explanation :
    Former football player Umesh Sood passed away in New Delhi on March 12, 2017. He was 73. He was the president of Delhi Football Association (DSA) from 1993 to 1998. He was honoured by the AIFF and made manager of the Indian team in international tournaments. Umesh played for clubs like New Delhi Heroes and City Club in the Delhi Senior Division League. He also played hockey for Khalsa Blues in the Delhi Hockey League and for Butlerian Club in basketball.

  5. Name the executive director and group chief executive officer of Reliance Capital Ltd who regisned from the post after serving for a period of nine years.
    A.Sam Ghosh
    B.Amitabh Jhunjhunwala
    C.Mahendra Nahata
    D.Manoj Harjivandas Modi
    Answer – A.Sam Ghosh
    Explanation :
    Soumen (Sam) Ghosh, executive director and group chief executive officer of Reliance Capital Ltd for the last nine years has decided to quit. As per the notification by the firm on March 10, 2017, Ghosh is expected to leave the company on March 31, 2017. He joined the Reliance Capital in April 2008 and in mid-2015 was elevated to the board of the company as an executive director.

  6. Who has been crowned Miss International Queen 2016 on March 10, 2017 in the beauty pageant event in Thailand?
    A.Nathalie Oliveira
    B.Tanyarat Jirapatpakon
    C.Jiratchaya Sirimongkolnawin
    D.Andrea Collazo
    Answer – C.Jiratchaya Sirimongkolnawin 
    Explanation :
    Thailand’s Model, Jiratchaya Sirimongkolnawin was crowned Miss International Queen 2016 on March 10, 2017 in the 12th edition of the beauty pageant event in Pattaya City, Thailand. Miss International Queen began in the year 2004 and has been held annually in Pattya City since then and is considered the largest and the most popular transgender pageant of the world. The 12th edition of the show was to be held in November 2016 but was postponed due to the national mourning of the death of Thailand’s king.

  7. John Surtees who died on March 10, 2017 was associated to which sports?
    A.Formula One
    B.Tennis
    C.Football
    D.Basketball
    Answer – A.Formula One
    Explanation :
    John Surtees, the only racer to win both Formula One and Motorbike’s 500cc category World Championship died on March 10, 2017 in London. He was 83. The former world champion won four 500cc world titles (1956, 1958, 1959 and 1960) as well as three consecutive 350cc championships (1958-1960) with motorbike.

  8. Which country has topped the latest FIFA Ranking released for the month of March 2017?
    A.Brazil
    B.Iran
    C.Argentina
    D.Chile
    Answer – C.Argentina
    Explanation :
    Argentina is at the top in FIFA ranking with 1644 points, followed by Brazil at second spot with 1534 points and Germany at third spot with 1443 points. Chile and Belgium are ranked at fourth and fifth respectively in the FIFA rankings for the month of March. While in the Asian Football Confederation rankings, India is at the 19th spot among 46 teams. Iran which is ranked 33rd in FIFA tops the Asian Football Confederation rankings.

  9. Who has been appointed as the new Chairman of the Central Water Commission (CWC) on March 9, 2017?
    A.Ashwin K Mehta
    B.Narendra Kumar
    C.Harpreet Singh
    D.S.C. Mudgerikar
    Answer – B.Narendra Kumar
    Explanation :
    Narendra Kumar has been appointed as the new Chairman of the Central Water Commission (CWC), with effect from March 9, 2017 upon the superannuation of former Chairman GS Jha. A Central Water Engineering Service (1979 batch) officer, Narendra Kumar  became CWC member (river management) in October 2014. Before this, Kumar had served in the Commission as its assistant director in Design Organisation, deputy director in Project Appraisal Directorate and director in Dam Safety Organisation and Project Monitoring Directorate.

  10. The private sector lender Yes Bank has signed project with 3 smart cities for payments-related solutions. Which city is not included in the project?
    A.Udaipur
    B.Amritsar
    C.Nashik
    D.Puducherry
    Answer – B.Amritsar
    Explanation :
    Private sector lender Yes Bank has signed three projects to provide payments-related solutions to smart cities. The bank finds it as a good business opportunity. Yes Bank has currently ties up with Udaipur, Nashik and Puducherry for the introduction of digital payment systems under the smart city initiative. This tie up will prove fruitful for the bank as it is follows a revenue share arrangement. It means that the bank will get some per cent commission on the usage of its facility. This will also benefit the bank as it will get new clients and help in cross-selling.

  11. What is the name of the wholly owned subsidiary incorporated by the State Bank of India on March 11, 2017 to manage its premises and estate related matters?
    A.SBI IT Infrastructure Management Services
    B.SBI ESM Technologies Pvt Ltd
    C.Macquarie SBI Infrastructure Management Pvt. Ltd.
    D.SBI Infra Management Solutions Pvt. Ltd
    Answer – D.SBI Infra Management Solutions Pvt. Ltd
    Explanation :
    The State Bank of India on March 11, 2017 has legally incorporated SBI Infra Management Solutions Pvt. Ltd. (SBIIMS Pvt. Ltd.) as a wholly owned subsidiary of SBI. SBIIMS Pvt. Ltd. will now manage the premises and estate related matters of SBI. The new subsidiary will save the time of bank employees who earlier performed these non-core functions. Now these employees can handle the core functions of the bank and increase the efficiency.

  12. The Sashastra Seema Bal (SSB) has launched an android mobile app named ___________ for the welfare of its personnel.
    A.MySSB
    B.SSBTogether
    C.MyApp
    D.SSBForUs
    Answer – A.MySSB
    Explanation :
    Sashastra Seema Bal (SSB) has signed an MoU on March 10, 2017 with National Skill Development Corporation (NSDC) and National Skill Development Fund (NSDF) for skill development of its serving/retired personnel and their family members. Kiren Rijiju launched an in house developed mobile app named “MySSB” and praised the efforts of Inspector (Ministerial) Gautam Basak in developing the application. Through this app employees can be updated about their service related details and grievance details. Also the app can be used to access the details of salary & allowance, GPF subscription, service particulars including posting profile etc.

  13. Who is the CEO of Yes Bank?
    A.Shikha Sharma
    B.Rana Kapoor
    C.Ashwani Kumar
    D.Vishwavir Ahuja
    Answer – B.Rana Kapoor
    Explanation :
    YES BANK is India’s fifth largest private sector Bank, founded by Rana Kapoor in 2004. Yes Bank is the only Greenfield Bank licence awarded by the RBI in the last two decades. Headquarters: Mumbai, CEO: Rana Kapoor, Founded: 2004

  14. Which zone of the Indian railway has unveiled India’s first air-conditioned rail ambulance on 9 March 2017 to be stationed at Kaylan (Maharashtra)?
    A.Central Railway
    B.Northern Railway
    C.Western Railway
    D.South Western Railway
    Answer – A.Central Railway
    Explanation :
    Central Railway zone of Indian Railway unveiled India’s first air-conditioned rail ambulance on 9 March 2017.  The four-coach air conditioned ambulance will be station at Kaylan (Maharashtra) and has been made by modifying AC coaches used for passenger services. The idea for this rail ambulance came after the Diva-Sawantwadi train got derailed in Raigad district of Maharashtra in May 2014. This rail ambulance which has been designed at the rail workshop at Matunga in Mumbai, can carry and treat 50 patients at one time. It will prove beneficial as it can carry accident victims to hospital in a short time. It also has an in house operation theatre to carry out minor surgeries and provide immediate relief.

  15. Who has been appointed to be the new Chief Justice of Jharkhand High Court?
    A.Pradip Kumar Mohanty
    B.Rajendra Menon
    C.Hemant Gupta
    D.Navaniti Prasad Singh
    Answer – A.Pradip Kumar Mohanty
    Explanation :
    Justice Pradip Kumar Mohanty, Judge of Jharkhand High Court has been appointed to be the Chief Justice of the Jharkhand High Court with effect from the date he assumes charges of his office.

  16. Name the Minister of State for Shipping who presented the Admiralty (Jurisdiction and Settlement of Maritime Claims) Bill, 2016 in the Lok Sabha which was passed on March 10, 2017.
    A.Nirmala Sitharaman
    B.Mansukh Mandaviya
    C.Krishan Pal
    D.Subhash Bhamre
    Answer – B.Mansukh Mandaviya
    Explanation :
    The Admiralty (Jurisdiction and Settlement of Maritime Claims) Bill, 2016 was passed in Lok Sabha on March 10, 2017. The bill was introduced in Lok Sabha on November 21, 2016 by the Minister of State for Shipping, Mr. Mansukh Mandaviya. The bill seeks to make changes in the existing laws on civil matters of admiralty jurisdiction of courts (jurisdiction of courts of law over cases concerning ships or the sea), proceedings on maritime claims, and arrest of ships.