Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : June 22 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs June 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs June 22 2016

  1. Telangana hailed Guda Anjaiah has passed away due to illness at the age of 61 years. He belonged to which category
    A.Sports
    B.Literature
    C.Engineering
    D.Medical
    Ans: B.Literature
    Explanation:
    Eminent Telangana poet and lyricist Guda Anjaiah has passed away following a brief illness at his residence in Ragannagudem, Telangana. He was 61 year old.

  2. Who has clinched his maiden Major Golf title US open registering a three-stroke victory in the 116th US Open in Pennsylvania?
    A.Jim Furyk
    B.Scott Piercy
    C.Dustin Johnson
    D.Irishman Shane Lowry
    Ans: C.Dustin Johnson
    Explanation:
    US Golfer Dustin Johnson clinched his maiden Major golf title US Open registering a three-stroke victory in the 116th US Open in the fourth and final round at Oakmont Country Club in Pennsylvania.

  3. Indian Cricket Administrator BCCI has suspended which Cricket Association officials for alleged misappropriation of over Rs. 3 Crore belonging to the organization?
    A.Mumbai
    B.Chennai
    C.Goa
    D.Kolkata
    Ans: C.Goa
    Explanation:
    Indian Cricket Administrator BCCI has suspended two senior Goa Cricket Association officials – Chetan Desai and Vinod Phadke for alleged misappropriation of over Rs 3 crore belonging to the organisation.

  4. Which Postal Circle released the Information Booklet for public and stamps on yoga for Philatelists on behalf of the International Day of Yoga?
    A.Tamilnadu
    B.Kerala
    C.Karnataka
    D.Andhra Pradesh
    Ans: D.Andhra Pradesh
    Explanation:
    Andhra Pradesh Postal circle on behalf of the International Day of Yoga released the Information booklet for public and stamps on yoga for Philatelists.

  5. Union Government approved the Mega auction of ________________ MHz Spectrum under the Initiative of Digital India Programme
    A.1300
    B.2300
    C.3300
    D.2400
    Ans: B.2300
    Explanation:
    Union Government approved the Mega auction of 2300 MHz Spectrum under the Initiative of Digital India Programme. About 2300 MHz spectrum exists for auction across 7 bands which will give a boost for Digital India.

  6. Who has inaugurated two day International Conference on Yoga for Body and Beyond in New Delhi?
    A.President of India
    B.Vice President of India
    C.Prime Minister of India
    D.Chief Minister of New Delhi
    Ans: B.Vice President of India
    Explanation:
    Indian Vice President Hamid Ansari inaugurated two day international conference on ‘Yoga for Body and Beyond‘ in New Delhi.

  7. Which country university has selected a Yoga Centre founded by Indian Mohan Singh to conduct research in the ancient Indian exercise form?
    A.China
    B.India
    C.Japan
    D.Indonesia
    Ans: A.China
    Explanation:
    A Yoga centre founded by Indian Mohan Singh Bhandari and his Chinese wife Yinyan has been selected by China’s Peking University to conduct research in the ancient Indian exercise form.

  8. India ranked which position in largest recipient of Foreign Direct Investment in Asia on World Investment Report released by United Nations Conference on Trade and Development?
    A.1st
    B.2nd
    C.3rd
    D.4th
    Ans: D.4th
    Explanation:
    Switzerland based United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) released the World Investment Report stated that India is the fourth largest recipient of Foreign Direct Investment in Asia and ranked tenth Position in World.

  9. Which organization has released India Development Update report to earmark the Indian economy and its prospects for the financial year 2016?
    A.IMF
    B.World Bank
    C.Reserve Bank of India
    D.State Bank of India
    Ans: B.World Bank
    Explanation:
    United States based World Bank released India Development Update report to earmark the Indian economy and its prospects for the financial year 2016.

  10. South Indian Bank Limited has announced the launch of which service a secure online money transfer service for Non Resident Indians?
    A.Payment2India
    B.Remit2India
    C.Remittace2India
    D.Paid2India
    Ans: B.Remit2India
    Explanation:
    Thrissur based South Indian Bank Limited has announced the launch of Remit2India Service a secure online money transfer service for NRIs.

  11. The Indian Inland Waterways Authority has signed agreement with Private firm to simplify connectivity and trade?
    A.India Ports Global Private
    B.MARG
    C.Chennai Ports Limited
    D.India Ports Private Limited
    Ans: A.India Ports Global Private
    Explanation:
    The Indian Inland Waterways Authority has signed an agreement with India Ports Global Private for Rs 476-crore project to simplify connectivity and trade.

  12. Who has been appointed as Branch Ambassador for Exide Life Insurance Company with Immediate effect?
    A.Virat Kohli
    B.Ravindra Jadeja
    C.Mahendra singh Dhoni
    D.Ravichandran Ashwin
    Ans: C.Mahendra singh Dhoni
    Explanation:
    India Limited format’s Cricket Captain Mahendra Singh Dhoni has been appointed as brand ambassador for Exide Life Insurance Company with immediate effect.

  13. Olympian medalist Anju Bobby George has decided to resign from the post of the President of which state sports Council?
    A.Karnataka
    B.Kerala
    C.Tamilnadu
    D.Andhra Pradesh
    Ans: B.Kerala
    Explanation:
    Olympian Anju Bobby George has decided to resign from the post of the president of the Kerala State Sports Council after an alleged face-off with the state’s new sports minister.

  14. Which country scientists have developed ultra­thin photovoltaic cells using the semiconductor material, Gallium Arsenide?
    A.Japan
    B.China
    C.United States
    D.South Korea
    Ans: D.South Korea
    Explanation:
    The photovoltaic cells are about 1 micrometre, thinner than an average human hair, new flexible, ultra-thin photovoltaic cells developed by researchers in South Korea.

  15. Indian Space Research Organisation made a victory milestone by successfully launched how many satellites in a single mission using PSLV C-34?
    A.10
    B.20
    C.30
    D.40
    Ans: B.20
    Explanation:
    Indian Space Research Organisation made a victory milestone by successfully launched 20 satellites in a single mission including Two Indian Universities Student Satellites and Four Foreign Countries. Launching Vehicle: Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) C-34.