Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : June 16 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs June 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs June 16 2016

  1. International Day of Family remittances is being observed every year to recognize the contribution of migrant workers to their families and communities back home?
    A.June 14th
    B.June 15th
    C.June 16th
    D.June 17th
    Ans: C.June 16th
    Explanation:
    The International Day of Family Remittances is observed annually on June 16 to recognise the contribution of migrant workers to their families and communities back home, and to the sustainable development of their countries of origin.

  2. President of Congress Committee Anjan Dutta has passed away due to cardiac failure in New Delhi at the age of 64 years. He belonged to which state?
    A.Gujarat
    B.Bihar
    C.Jharkhand
    D.Assam
    Ans: D.Assam
    Explanation:
    President of the Assam Pradesh Congress Committee (APCC) Anjan Dutta has died following cardiac failure at AIIMS in New Delhi. He was 64 years old.

  3. Who has become the first Indian in Sports history to participate and win international tournaments in the sport of Racketlon in Denmark and Belgium?
    A.Ashutosh Paduko
    B.Ashutosh Pednekar
    C.Ashutosh Patnaik
    D.Ashtesh Pednekar
    Ans: B.Ashutosh Pednekar
    Explanation:
    Navy Officer and Commodore Ashutosh Pednekar has become the first Indian in sports history to participate and win international tournaments in the sport of racketlon at the recently concluded competitions in Denmark and Belgium.

  4. Who has been appointed as Full time Director General of Doordarshan approved by Appointments Committee of Cabinet?
    A.Surendar Sahu
    B.Sripriya Sahu
    C.Sridivya Sahu
    D.Supriya Sahu
    Ans: D.Supriya Sahu
    Explanation:
    Senior IAS officer Supriya Sahu has been appointed as Doordarshan’s Director General, a post lying vacant since 2014. Appointments committee of cabinet (ACC) approved the appointment of Supriya as the full-time director general of Doordarshan.

  5. Who has been named as the Goodwill Ambassador by the United Nations to promote gender equality and women empowerment?
    A.Anne Hathaway
    B.Nicole Kidman
    C.EmmaWatson
    D.Bajrakiyabha Mahidol
    Ans: A.Anne Hathaway
    Explanation:
    American Oscar-winning actress Anne Hathaway is named by the United Nations as global goodwill ambassador to promote gender equality and women empowerment.

  6. Who has been elected as the head of International Chamber of Commerce in Paris, France?
    A.Tata
    B.Cyrus Mistry
    C.Azim Premji
    D.Sunil Bharti Mittal
    Ans: D.Sunil Bharti Mittal
    Explanation:
    Bharti Enterprises founder & chairperson Sunil Bharti Mittal has been elected as the head of International Chamber of Commerce (ICC), based in Paris, France. He is the third Indian business leader to head ICC in its near-hundred year history.

  7. Which Company has bagged an order worth 130 million Euro to set up a high voltage direct current link to connect power supply networks of India and Bangladesh?
    A.Adani Group
    B.Siemens
    C.Reliance
    D.None of the Above
    Ans: B.Siemens
    Explanation:
    German engineering company Siemens AG has bagged an order worth 130 million euro (over Rs 978 crore) to set up a high voltage direct current (HVDC) link to connect power supply networks of India and Bangladesh.

  8. Which state organized event where the 3,049 participants registered their spot in the Guinness Book of world records for performing largest Karma Naach dance?
    A.Uttar Pradesh
    B.Andhra Pradesh
    C.Madhya Pradesh
    D.Odisha
    Ans: C.Madhya Pradesh
    Explanation:
    Mandla a district in Madhya Pradesh Organised event where the 3,049 participants registered their spot in the Guinness book of world records for performing largest Karma Naach dance ever to celebrate the culture and history of the Gond tribes of central India.

  9. Who has been awarded with Pen Pinter Prize for the year 2016 for her contribution towards Political activism and Human rights?
    A.Margaret Thatchar
    B.Margaret Anne
    C.Margaret Atwood
    D.Markut Thatchar
    Ans: C.Margaret Atwood
    Explanation:
    Margaret Atwood has been awarded with Pen Pinter Prize for the year 2016 for her contribution towards Political activism and speaks & act against violation of Human Rights.

  10. Reserve Bank of India has granted in principle approval to the common service Centres to act as which operating unit to make bill payments in rural?
    A.Bharat Bill Payment
    B.National Bill Payment
    C.Non Banking Financial
    D.Mobile Banking Payment
    Ans: A.Bharat Bill Payment
    Explanation:
    Reserve Bank of India has granted in-principle nod to the common service centres RBI (CSCs) as Bharat Bill Payment Operating Unit to make bill payments at centres in rural bands.

  11. Union Human Resource Development minister taken a steps to cultivate reading habits among children through a scheme _____________
    A.VIDYALAKSHMI
    B.VIDYANJALI
    C.KALVIYANJALI
    D.KALYANJALI
    Ans: B.VIDYANJALI
    Explanation:
    Union HRD Minister Smriti Irani initiated a step to inculcate reading habits among children vide a scheme “VIDYANJALI”

  12. Union Government signed the Memorandum of Understanding with which country Research Centre for geosciences?
    A.France
    B.Qatar
    C.Mexico
    D.German
    Ans: D.German
    Explanation:
    Union Government signed the Memorandum of Understanding (MoU) with the Helmholtz Centre Potsdam GFZ German Research Centre for geosciences which is government funded and Public Law Foundation of the State of Brandenburg, Germany.

  13. Lt. Governor of Puducherry Kiran Bedi has launched a mobile App named ____________ SOS App to provide one-click emergency services to senior citizens.
    A.SaveAge
    B.AgeHelp
    C.SaveSenior
    D.HelpAge
    Ans: D.HelpAge
    Explanation:
    Newly appointed Lt. Governor of Puducherry Kiran Bedi has launched a mobile App named HelpAge SOS App to provide one-click emergency services to senior citizens at Raj Nivas in Puducherry.

  14. Union Government inked the agreement with which nation for Air Services, Bilateral trade and tourism?
    A.Sweden
    B.Taiwan
    C.Germany
    D.Denmark
    Ans: B.Taiwan
    Explanation:
    The Union Cabinet headed by the Prime Minister Narendra Modi has approved the signing of Air Services Agreement between India-Taiwan and will give a boost to the cultural and economic exchanges between the sides’ also bilateral trade and tourism.

  15. The Union Cabinet has been apprised of the Memorandum of Understanding between Indian Space Research Organization and which nation space agency?
    A.Nepal
    B.United States
    C.Japan
    D.Canada
    Ans: D.Canada
    Explanation:
    The MoU was signed in Ottawa, Canada in April 2015. The MoU will pave the way for joint team, drawing members from ISRO and CSA, which will be added work out the plan of action including examination and defining cooperative projects.

  16. Under the Enforcement of Security Interest and Recovery of Debts Laws and Miscellaneous Provisions Bill, 2016, Legislation proposed to give powers to which organization to regulate the debts?
    A.Reserve Bank of India
    B.Ministry of Home
    C.State Bank of India
    D.Central Bureau of Investigation
    Ans: A.Reserve Bank of India
    Explanation:
    The Legislation proposed to give powers to Reserve Bank of India:
    To regulate Asset Reconstruction Companies
    Priorities secured creditors in repayment of debts
    Provide stamp duty exemption on loans assigned by banks
    Financial institutions to asset reconstruction firms
    To audit Asset Reconstruction Companies (ARC) and penalize them if they fail to adhere.