Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : June 11 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs June 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs June 11 2016

  1. Veteran Journalist passed away in Delhi due to illness at the age of 86 and he is known as one of the notable political journalist. Who is he?
    A.Durai Malhotra
    B.Aksay Malhotra
    C.Dave Malhotra
    D.Inder Malhotra
    Ans: D.Inder Malhotra
    Explanation:
    Veteran journalist Inder Malhotra passed away in Delhi after a brief illness. He was 86. He was known as one of the doyens of political journalism who witnessed India from Jawaharlal Nehru to Narendra Modi.

  2. The Former Chairman MS Krishna Bhat has passed away in Mangaluru at the age of 78. He belonged to which Bank?
    A.Punjab and Sind Bank
    B.Andhra Bank
    C.Karnataka Bank
    D.Punjab National Bank
    Ans: C.Karnataka Bank
    Explanation:
    The former Chairman of Karnataka Bank MS Krishna Bhat has died in Mangaluru. He was 78. Krishna had joined the bank in 1970, and was elevated to the position of General Manager in 1989. He became the Chief General Manager of the bank in 1994.

  3. The Veteran Ice Hockey player Gordie Howe has passed away due to illness at the age of 88 years old. He belonged to which country?
    A.Australia
    B.Iceland
    C.Canada
    D.Sweden
    Ans: C.Canada
    Explanation:
    Canadian hockey star Gordie Howe has passed away after a prolonged illness. He was 88 years old. Howe is considered one of the greatest ice hockey players of all time.

  4. Rajendra Dadu passed away in a road accident in Madhya Pradesh on his way to Bhopal at the age of 53 years. He belonged to which field?
    A.Cinema
    B.Politics
    C.Journalism
    D.Sports
    Ans: B.Politics
    Explanation:
    The BJP MLA RajendraDadu passed away in a road accident in Madhya Pradesh’s Sehore district on his way to Bhopal to attend the BJP’s legislature party meeting. He died on the spot. He was 53 year old.

  5. Paralympic Committee of India headed by Rao Inderjit Singh has been recognized by which committee/association?
    A.Indian Olympic association
    B.International Olympic Committee
    C.Paralympic Games 2016
    D.International Paralympic Committee
    Ans:D.International Paralympic Committee
    Explanation:
    The International Paralympic Committee (IPC) has recognized the Paralympic Committee of India (PCI) led by Rao Inderjit Singh as the president.

  6. Which country has developed a method CO2 is pumped into the volcanic carfixrock and sped up a natural process where the basalts react with the gas to form carbonate minerals?
    A.Ireland
    B.Iceland
    C.United Kingdom
    D.United States
    Ans: B.Iceland
    Explanation:
    Scientists from Iceland developed a method in which CO2 is pumped into the volcanic carbfixrock and sped up a natural process where the basalts react with the gas to form carbonate minerals (limestone).

  7. Who has been resigned from the post of Executive Vice Chairman and Managing Director of Emaar MGF?
    A.Shravan Gupta
    B.Sarava Gupta
    C.Chandi Gupta
    D.Mandeep Gupta
    Ans: A.Shravan Gupta
    Explanation:
    Dubai based Emaar MGF’s Executive Vice Chairman & Managing Director Shravan Gupta has resigned from the post after the two joint venture partners Emaar Properties and India’s MGF Development had decided to part ways and restructure the company’s business.

  8. Which department launched a logo and tagline design contest on the MyGov portal on June 10 inviting participation from all Indian and their associations?
    A.Art and Culture
    B.Postal
    C.Information and Broadcasting
    D.Information Technology
    Ans: B.Postal
    Explanation:
    The Department of Posts launched a logo and tagline design contest on the MyGov portal on June 10.The Open Contest invites participation from all Indian citizens, institutions, agencies and entities for a period of one month, until 9th July 2016.

  9. Which is the nodal agency of the Government of India for advertising on behalf of various ministries/Departments/ PSU’s/Autonomous organisations?
    A.Directorate of Advertisements
    B.Directorate of Advertising and Visual Publicity
    C.Directorate of Print Medias
    D.None of the Above
    Ans: B.Directorate of Advertising and Visual Publicity
    Explanation:
    Directorate of Advertising and Visual Publicity, Headquarters in Delhi and regional offices in Bangalore and Guwahati which is the Nodal agency of the Government of India for advertising on behalf of various Ministries/Departments/PSUs/Autonomous organizations.

  10. Which Ministry/nodal agency has announced new print media advertisement policy for Directorate of Advertising and Visual Publicity with focus of transparency and equity?
    A.Ministry of Information and Broadcasting
    B.Press Information Bureau
    C.Press Trust of India
    D.Information Technology
    Ans: A.Ministry of Information and Broadcasting
    Explanation:
    Ministry of Information and Broadcasting has announced new Print Media Advertisement Policy for Directorate of Advertising and Visual Publicity.Focus: Transparency and Equity.

  11. Prime Minister signed agreement with Mexico to strengthen which field in order to improve the bilateral relations between two nations?
    A.Economics
    B.Science and Technology
    C.Culture, education and tourism
    D.All the above
    Ans: D.All the above
    Explanation:
    India-Mexico Joint Statement during the visit of Prime Minister to Mexico to improve the bilateral relations in Economic field, Science and Technology and strengthening of bilateral talks in the areas of Culture, education and tourism.

  12. United Nations Chief Ban Ki- Moon welcomed the initiatives taken by India and The United states to sign which agreement?
    A.Paris Climate
    B.Copenhagen Climate
    C.Climate Finance
    D.Climate Deal
    Ans: A.Paris Climate
    Explanation:
    UN chief welcomed Indo-US commitment to join Paris agreement and he encouraged framing the policies to lower down the greenhouse gas emission.

  13. On approval of Paris Agreement on climate change, the Nuclear power Corporation of India Ltd has initiated to build six reactors in which State by 2017?
    A.Bihar
    B.Uttar Pradesh
    C.Rajasthan
    D.Gujarat
    Ans: D.Gujarat
    Explanation:
    In civil nuclear cooperation, the Nuclear Power Corporation of India ltd has initiated to build six reactors in Gujarat by June 2017 with the help of Nuclear reactor builders.

  14. India-US inked 8 Memorandum of Understandings to strengthen economic growth & sustainable development. Which of the following agreement is not singed during the visit?
    A.Exchange of terrorist screening information
    B.Cooperation on Energy Security
    C.Clean Energy
    D.Solar Energy
    Ans: D.Solar Energy
    Explanation:
    The Prime Minister of India and President of United states were signed the 8 agreements related to various key areas such as Exchange of terrorist screening information, Cooperation on Energy Security, Clean Energy, Climate Change, Wildlife Conservation, Management and Combating Wildlife Trafficking.

  15. Prime Minister made his last day to which country and to uplift their partnership and also extended support for inclusion of India into Nuclear Suppliers Group?
    A.Qatar
    B.Mexico
    C.Afghanistan
    D.None of the Above
    Ans: B.Mexico
    Explanation:
    Prime Minister made his last day to Mexico and had discussion with Mexican President Enrique Pena Nietoto uplift their partnership and also extended support for inclusion of India into Nuclear Suppliers Group.