Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : July 24 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs July 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs July 24 2016

  1. Which project is launched by Kerala CM Pinarayi Vijayan for the India’s first time in the city of Kochi?
    A.Theme Park
    B.Museum
    C.Metro Rail
    D.Metro Water
    Answer –  D.Metro Water
    Explanation :
    This water metro project is a part of the ongoing Kochi Metro Rail Limited. This integrated water transport project is to be implemented in two phases and should be fully operational by 2019.

  2. Which state along with Uttar Pradesh tops the list in Urban and Rural Internet Connectivity Index list?
    A.Kerala
    B.Tamilnadu
    C.Andhra Pradesh
    D.Madhya Pradesh
    Answer –  B.Tamilnadu
    Explanation :
    Tamil Nadu and UP tops the list in Urban and Rural Internet Connectivity Index list respectively. While analyzing the telecom connectivity spread across the urban areas of the nation, it is found that Tamil Nadu tops the report with around 21 million urban internet subscribers, which is about 9% of the total 231 million urban internet subscriber of India.

  3. Which Chief Minister laid the foundation stone for an MSME technology centre under a World Bank-funded programme?
    A.Jayalalithaa
    B.Akhilesh Yadav
    C.Siddaramaiah
    D.N Chandrababu Naidu
    Answer –  D.N Chandrababu Naidu
    Explanation :
    Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu laid the foundation stone for an MSME technology centre under a World Bank-funded programme at Visakapatinam. This foundation stone for setting up a Technology Centre Systems Programme (TCSP) at Pudi village near vizag in Atchutapuram mandal.

  4. Which department organised a Motorcycle Rally named Ride 4 Accessibility was hit the road in Delhi?
    A.Divyangjan
    B.Divyam
    C.Digvijayam
    D.Diggajas
    Answer –  A.Divyangjan
    Explanation :
    Newly Renamed Divyangjan (Department of Empowerment of Persons with Disabilities) organised a Motorcycle Rally named Ride 4 Accessibility was hit the road in Delhi.

  5. What is the name of India’s majestic aircraft carrier of Indian Navy set sail for one last time from Mumbai to Kochi which will be decommissioned later this year?
    A.INS Viswa
    B.INS Vira
    C.INS Viraat
    D.INS Vikrant
    Answer – C.INS Viraat
    Explanation :
    India’s majestic aircraft carrier, INS Viraat aka “Grand Old Lady” of Indian Navy set sail for one last time from Mumbai to Kochi which will be decommissioned later this year.

  6. Which Chief Minister has launched a pilot project of e-complaint system on an trail basis in the concluding ceremony of 14th Maharashtra Police Duty Meet at SRPF ground at Ramtekdi Pune?
    A.Akhilesh Yadav
    B.Chandrababu Naidu
    C.Devendra Fadnavis
    D.Siddaramaiah
    Answer –  C.Devendra Fadnavis
    Explanation :
    Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis has launched a pilot project of e-complaint system on an trail basis in the concluding ceremony of 14th Maharashtra Police Duty Meet at SRPF ground at Ramtekdi Pune.

  7. In which place, three-day meeting between Border Guard Bangladesh (BGB) and Border Security Force (BSF) of India is to be started?
    A.Panaji, Goa
    B.Delhi, Uttar Pradesh
    C.Agartala, Tiripura
    D.Shillong, Meghalaya
    Answer –  C.Agartala, Tiripura
    Explanation :
    In order to sort out problems at border, a three-day meeting between Border Guard Bangladesh (BGB) and Border Security Force (BSF) of India is started in Agartala, the capital city of Tripura.

  8. Which Indian smartphone Mobiles company has setup of a new mobile manufacturing plant in Bawal, Haryana?
    A.Micromax
    B.Karbonn
    C.Xolo
    D.Intex
    Answer –  B.Karbonn
    Explanation :
    Indian smartphone brand Karbonn Mobiles has setup of a new mobile manufacturing plant in Bawal, Haryana. The manufacturing facility has 22 assembly lines and is expected to manufacture 30 million mobile units per year.

  9. Which award is given by the West Bengal Chief Minister to the filmmaker Goutam Ghose and composer-singer Bappi Lahiri?
    A.Prag Cine Awards
    B.Sharad Samman 2016
    C.The Mahayanak Samman 2016
    D.Anandalok Award
    Answer –  C.The Mahayanak Samman 2016
    Explanation :
    West Bengal Chief Minister Mahanayak Samman awards were given away to the filmmaker Goutam Ghose and composer-singer Bappi Lahiri. On the other hand director-actor Kaushik Ganguly was also honoured with the award for best director.

  10. Which Javelin thrower made a history by becoming the first Indian athlete to become a world champion after he clinched a gold medal at the U-20 World Championships held in Bydgoszcz, Poland?’
    A.Neeraj Chopra
    B.Kashinath Naik
    C.Rajesh Bind
    D.Devendra Jhajharia
    Answer – A.Neeraj Chopra
    Explanation :
    With the record he also produced new U-20 world record by throwing the javelin a stupendous distance of 86.48m. His mark is also a new national record. He is 18. The Javelin thrower broke the old mark of 84.69 metres held by Latvian Zigismunds Sirmais by nearly two metres.

  11. Mumbai Based National Stock Exchange of India has appointed how many directors for public interest?
    A.1
    B.2
    C.3
    D.4
    Answer –  C.3
    Explanation :
    Mumbai based National Stock Exchange of India has appointed 3 new directors including chairman of Manipal Global Education Services and Infosys former director Mohandas Pai. The other two appointees viz Naved Masood who was the secretary at the Ministry of Corporate Affairs in the past and Dinesh Kanabar who worked with KPMG India’s as a deputy chief executive.

  12. Which Institute has developed solar power tree harnesses solar energy for producing electricity with an innovative vertical arrangement of solar cells?
    A.Central Mechanical Engineering Research Institute
    B.Bharat Heavy Electricals Research Institute
    C.National Engineering Research Institute
    D.Central Electrical Engineering Research Institute
    Answer –  A.Central Mechanical Engineering Research Institute
    Explanation :
    Durgapur based CSIR run-Central Mechanical Engineering Research Institute  developed Solar Power Tree harnesses solar energy for producing electricity with an innovative vertical arrangement of solar cells.

  13. Malabar Botanical Garden and Institute of Plant Sciences, Kozhikode has joined which company for field trials to establish the oil-degrading properties of three new strains of bacteria in order to clean up petroleum pollutants from the environment?
    A.Indian Oil Corporation Limited
    B.Bharat Petroleum Corporation Limited
    C.Shell
    D.Oil and Natural Gas Corporation
    Answer –  B.Bharat Petroleum Corporation Limited
    Explanation :
    Malabar Botanical Garden and Institute of Plant Sciences, Kozhikode, has joined hands with Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) for field trials to establish the oil-degrading properties of three new strains of bacteria in order to clean up petroleum pollutants from the environment.

  14. Which committee has been constituted to prepare guidelines for desiltation of River Ganga?
    A.Sarkaria Committee
    B.Anshuman Naik Committee
    C.Madhav Chitale Committee
    D.Sankaran Committee
    Answer –  C.Madhav Chitale Committee
    Explanation :
    Madhav Chitale committee constituted to prepare guidelines for desiltation of River Ganga