Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 6 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 6 2017

  1. The Centre has recently approved Rs. 1782.44 Crore financial assistance as drought relief for which state?
    A.Telangana
    B.Andhra Pradesh
    C.Karnataka
    D.Kerala
    Answer  –  C.Karnataka
    Explanation:
    The Union Government has approved an assistance of Rs. 1782.44 Crore for drought-affected Karnataka on January 5, 2017. The decision was taken during a meeting of the High Level Committee chaired by Home Minister Rajnath Singh. The committee approved the grant after examining the proposal based on the reports of the Inter-Ministerial Central Team (IMCT) which visited the state. The assistance has been approved from the National Disaster Relief Fund (NDRF).

  2. On January 5, 2017, the Union Government imposed anti-dumping duty on imports of jute and its products from which country?
    A.Nepal
    B.Bangladesh
    C.Both A & B
    D.Malaysia
    Answer  –  C.Both A & B
    Explanation:
    The Government on January 5, 2017, imposed an anti-dumping duty ranging from USD 6.30 to USD 351.72 per tonne on imports of jute and its products from Bangladesh and Nepal for five years. The revenue department after considering the findings of the Directorate General of Anti-Dumping and Allied Duties (DGAD) imposed the anti-dumping duty in order to protect the domestic industry. According to DGAD, Performance of domestic industry has deteriorated in the terms of profitability, return on investments and cash flow and domestic industry is also facing injury due to dumped imports.

  3. The North Delhi Municipal Corporation has on January 5, 2017 named a stretch of road in Rohini area after which Spiritual Leader?
    A.Guru Ram Das
    B.Guru Govind Singh
    C.Guru Tegh Bahadur
    D.Guru Hargobind Singh
    Answer  –  B.Guru Govind Singh
    Explanation:
    The North Delhi Municipal Corporation (NDMC) has dedicated a stretch of road in New Delhi to Guru Govind Singh on January 5, 2017.The road between Block A and Block B at Sector 15 in Rohini was named after Guru Gobind Singh to commemorate his 350th birth anniversary.

  4. Which state has announced a new scheme on January 6, 2017 to provide financial assistance of Rs. 1000 to distressed single women in the state?
    A.Haryana
    B.Telangana
    C.Punjab
    D.Kerala
    Answer  –  B.Telangana
    Explanation:
    The Telangana Government led by Chief Minister K Chandrasekhar Rao, announced a new scheme on January 6, 2017, to provide financial assistance of Rs. 1000 per month to poor single women in the state.  Making an announcement in the Legislative Assembly, the CM informed that the new scheme will be implemented from April 2017 and necessary funds will be allocated in the upcoming budget.

  5. Where is the 10 day Island Tourism Festival 2017 organized?
    A.Lakshadweep
    B.Dadra and Nagar Haveli
    C.Bay of Bengal
    D.Andaman and Nicobar
    Answer  – D.Andaman and Nicobar
    Explanation:
    The 2017 Island Tourism Festival began at Port Blair in Andaman and Nicobar Islands on January 6, 2017. The 10-Day Event was inaugurated by the Lieutenant Governor of Island, Jagdish Mukhi at the ITF Ground. The event will experience performances by the cultural troupes from mainland India to help the Islanders renew their cultural ties with mainland. The troupes from both India and Island will also perform in outer Islands apart from South Andaman.

  6. With which country India has signed a Protocol for amending the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) on January 6, 2017?
    A.Kazakhstan
    B.China
    C.Uzbekistan
    D.Russia
    Answer  – A.Kazakhstan
    Explanation:
    India and Kazakhstan signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) between the two countries on January 6, 2017 in New Delhi.The Agreement was originally signed on 9th December, 1996 for the avoidance of double taxation and for the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income.

  7. A nine-member committee has been formed by the Union Government to suggest and recommend formation of National Sports Development Code. Who will be the head of the committee?
    A.S Padmanabhan
    B.Injeti Srinivas
    C.Karan Bajwa
    D.Srinivas Kandula
    Answer  – B.Injeti Srinivas
    Explanation:
    The Union Government has formed a Nine-Membered Committee which would be headed by Sports Secretary Injeti Srinivas, to make recommendations for framing a National Sports Development Code across all disciplines. The main aim of the Committee would be to study the existing sports governance frame work and issues relating to it in the country along with recent developments including court judgments & international best practices.

  8. How many Indian-Origin innovators has been featured in the 2017 Forbes Super Achievers List?
    A.Twenty
    B.Twenty-Five
    C.Thirty
    D.Fourty
    Answer  – C.Thirty
    Explanation:
    The 2017 edition of the Forbes’ list of super achievers under the age of 30 features about 30 Indian-Origin Innovators, Entrepreneurs and Leaders who made outstanding contribution towards transforming the world. The 30 people listed belong to 20 different industries including healthcare, manufacturing, sports and finance. Forbes List of super achievers under the age of 30 listed 600 people who were passionate to break the status quo and transform the world.

  9. Who has been nominated for the 4th Yash Chopra Memorial Award?
    A.Akshay Kumar
    B.Salman Khan
    C.Kapil Sharma
    D.Shah Rukh Khan
    Answer  –  D.Shah Rukh Khan
    Explanation:
    Bollywood actor, Shah Rukh Khan, commonly known as SRK, has been named for the 4th Yash Chopra Memorial Award. The award would be presented to the actor at a function in Mumbai on February 25 2017.The actor will receive Rs 10 lakh, a gold medal, and a certificate as part of the award. Shah Rukh Khan was chosen as the recipient by a four-member jury, consisting of Dr T. Subirami Reddy, Pamela Chopra, Padmini Kolhapure and Boney Kapoor.

  10. Where was the 16th Financial Stability and Development Council (FSDC) meeting held?
    A.Pune
    B.New Delhi
    C.Mumbai
    D.Hyderabad
    Answer  –  B.New Delhi
    Explanation:
    The 16th edition of the Financial Stability and Development Council (FSDC) meeting was held on January 5, 2017 in New Delhi under the Chairmanship of the Union  Finance Minister Arun Jaitley. The FSDC meeting was held to discuss about the obstacles faced by the economy and to bring out the solution to tackle them. Besides, it also aimed at bringing new suggestions and outcomes in order to benefit the upcoming Budget 2017-18.

  11. Who has been appointed as the new captain of Indian Cricket Team for all three formats of the game?
    A.Rishabh Pant
    B.Ajinkya Rahane
    C.Yuvraj Singh
    D.Virat Kohli
    Answer  – D.Virat Kohli 
    Explanation:
    Indian Skipper, Virat Kohli was officially named as the Indian Cricket Team’s New Captain for all the three formats on January 6, 2017 at Mumbai. Virat takes over from India’s most successful ODI captain MS Dhoni who resigned from his roleon 5 january 2017. Virat took over the Test team captaincy from Dhoni full-time in January 2015 after the Dhoni retired from Test cricket at Melbourne in December 2014. The daring batsman, Kohli, who has presided over an 18-match unbeaten run as Test captain, will first lead India in three one-day internationals starting from January 15 before the sides play three Twenty20 matches.

  12. Which country will help India in developing Chennai, Ahmedabad and Varanasi as smart cities?
    A.United Kingdom
    B.Japan
    C.France
    D.United States
    Answer  –  B.Japan
    Explanation:
    Japan’s   Ambassador to India Mr.Kenji Hiramatsu, informed about Japan’s intention to help India with the development of Chennai, Ahmedabad and Varanasi as smart cities. The decision was announced by the Mr.Kenji during a meeting with Minister of Urban Development Shri M.Venkaiah Naidu on January 5, 2017.

  13. China recently developed its longest bullet train to cover over 2,760 km distance. Name the train
    A.Shangri-la of the World
    B.Shenzhen night view
    C.Shanghai Maglev Train
    D.Kunming-Beijing HSR
    Answer  –  A.Shangri-la of the World
    Explanation:
    China on 5 January 2017 launched its longest bullet train named “Shangri-la of the World”. It runs between Kunming, capital of southwest China’s Yunnan Province to Beijing. The train left Kunming at 11:05 a.m to cover the 2,760-km trip to Beijing and took around 13 hours. The name of the train reflects the world famous resort in Shangri-la of Yunnan. The cost of second class seat of the train is about 1,147.5 yuan (USD 166).

  14. The Fourth Assam International Agri-Horti Show was organized in which city of Assam?
    A.Haflong
    B.Silchar
    C.Guwahati
    D.Dibrugarh
    Answer  –  C.Guwahati
    Explanation:
    The Fourth Assam International Agri-Horti Show began in Guwahati, Assam on January 6, 2017. The Chief Minister of Assam, Sarbananda Sonowal inaugurated the  programme. The Four-Day Show would be attended by about 200 organisations from 10 foreign countries. Nearly 600 farmers from Assam will be trained on doubling farmers’ income, more crops per drop and agri-preneurship development. Business meet and discussions are also being organised by the Assam government.

  15. India’s largest online marketplace for automoblies, Droom has partnered with which bank to provide quick sanctions on loan for old and new cars?
    A.Axis Bank
    B.ICICI Bank
    C.HDFC Bank
    D.Yes Bank
    Answer  – A.Axis Bank
    Explanation:
    Online automobile marketplace Droom has tied up with Axis Bank to provide quick sanction of loans on both new as well as used cars. Loans will be provided for up to 85% of the value of the car with a tenure of 1-5 years. Furthermore, loans on Used Cars can be availed on vehicles upto the age of 10 years.

  16. Om Puri who died on January 6 in Mumbai at the age of 66 was associated to which field?
    A.Writer
    B.Journalist
    C.Politician
    D.Actor
    Answer  –  D.Actor
    Explanation:
    Veteran actor Om Puri passed passes away at 66 after cardiac arrest. Mr.Puri has appeared in mainstream Bollywood cinema as well as Pakistani and British films. He has received an Order of the British Empire (OBE) as well as Padma Shri, the fourth highest civilian award of India.