Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 26 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 26 2017

  1. Which state has announced to completely ban the use of polythene carry bags from May 1, 2017 to conserve the environment?
    A.Himachal Pradesh
    B.Gujarat
    C.Maharashtra
    D.Madhya Pradesh
    Answer –D. Madhya Pradesh
    Explanation :
    During the Republic Day address on January 26, 2017 in the state, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan announced a complete ban on polythene carry bags from May 1, 2017 in Madhya Pradesh. The decision aims to conserve environment, promote cleanliness and protect cows that generally dies of eating plastic bags.

  2. The National Action Plan for Children, 2016 (NPAC) has been developed by which Ministry?
    A.Ministry of Youth Affairs and Sports
    B.Ministry of Women & Child Development
    C.Ministry of Law and Justice
    D.Ministry of Health and Family Welfare
    Answer –B.Ministry of Women & Child Development
    Explanation :
    The National Girl Child Day celebration on January 24, 2017 in New Delhi was marked by the release of National Action Plan for Children, 2016 (NPAC). NPAC has been developed by the Ministry of Women & Child Development. The Plan focuses on four key areas including survival, health & nutrition; education & development; protection & participation.

  3. India’s first Post Office Passport Seva Kendras (POPSK)  has been inaugurated in which city on January 25, 2017?
    A.Pune
    B.Mohali
    C.Mysuru
    D.Rajkot
    Answer –C.Mysuru
    Explanation :
    The Union Minister for Chemicals and Fertilizers Ananth Kumar inaugurated India’s first Post Office Passport Seva Kendras (POPSK) at Metagalli post office in Mysuru on January 25, 2017. The second POPSK simultaneously opened in Gujarat. The POPSK has been launched to expand the passport services over a wide area and simplify the process to travel abroad. The Ministry of External Affairs and the Department of Posts (DOP) made Joint Venture to implement the project of delivering passport-related services. Initially the pilot project has been inaugurated at the Mysuru Head Post office in Karnataka and at Dahod in Gujarat.

  4. What is the name of the IT project e-Health Kerala, launched by Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan on January 25, 2017?
    A.Jeevan Rekha
    B.Health Zone
    C.Life System
    D.Life Line
    Answer –A.Jeevan Rekha 
    Explanation :
    The Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan launched the IT Project, e-Health Kerala which is named Jeevan Rekha on January 25, 2017 at Peroorkada Model Government Hospital. The project has been developed by the Health Department in association with the state IT Mission. It aims to create a centralized database that will have the complete healthcare records of all the citizens in the state through the digitization of government hospitals.

  5. Which state has launched a special scheme ‘Dulari Kanya’ on January 26, 2017 to check infant mortality in the state?
    A.Assam
    B.Arunachal Pradesh
    C.Goa
    D.Manipur
    Answer –B.Arunachal Pradesh 
    Explanation :
    Arunachal Pradesh launched ‘Dulari Kanya’, a special scheme to check infant mortality in the state. Governor V Shanmuganathan launched the scheme, under which the government will deposit Rs 20,000 in the bank account of a girl child, born in any government hospital. It would be paid along with the accrued interest after she attains 18 years of her age.

  6. The US President Donald Trump on January 25, 2017 signed an executive order for construction of 2,000-mile wall along the border of which country?
    A.Cuba
    B.Russia
    C.Mexico
    D.Canada
    Answer – C.Mexico
    Explanation :
    United States President Donald Trump signed an executive order to enable construction of a 2,000-mile wall along the southern US border with Mexico. The wall is aimed at stemming the flow of drugs, illegal immigration into the US.

  7. At which place in Russia, the finals of 2018 FIFA World Cup to be hosted?
    A.Krestovsky Stadium
    B.Moscow Kremlin
    C.Saint Basil’s Cathedral
    D.Kolomenskoye
    Answer –B.Moscow Kremlin
    Explanation :
    The draw for the 2018 World Cup finals hosted by Russia will take place in the Kremlin on 1 December 2017. Russia will host the 2018 World Cup between 14 June and 15 July at 12 stadiums in 11 cities including Moscow, Saint Petersburg, Kazan and Sochi.

  8. The Luxury Travel Times is a mobile based social luxury travel magazine launched by which online travel portal?
    A.MakeMyTrip
    B.IRCTC
    C.Yatra.com
    D.Cleartrip
    Answer –A.MakeMyTrip
    Explanation :
    India’s largest online travel portal MakeMyTrip has launched the first ever social luxury travel magazine called ‘Luxury Travel Times‘. The mobile-only magazine is targeted at luxury travelers. It is released through innovative ad platforms like Facebook Canvas & Instagram-Stories. ‘Spa-cation’, ‘Heaven on Earth’ & ‘Heritage’ was first few themes of the magazine.

  9. How many people have been named by the President of India on January 25, 2017 to be conferred the Jeevan Raksha Padak Series of Awards 2016?
    A.17
    B.30
    C.25
    D.36
    Answer –D.36
    Explanation :
    The President of India approved the conferment of Jeevan Raksha Padak Series of Awards 2016 on 36 persons on January 25, 2017. The Jeevan Raksha Padak includes 5 Sarvottam Jeevan Raksha Padak, 8 Uttam Jeevan Raksha Padak and 23 Jeevan Raksha Padak to 23 persons. Out of these 7 awards are posthumous. Jeevan Raksha Padak series of awards are conferred for meritorious act of humane nature in saving the life of a person.

  10. Who has been appointed as the special assistant to the President on ethics and compliance matters by US President Donald Trump on January 26, 2017?
    A.Raj Shah
    B.Elizabeth Dole
    C.Uttam Dhillon
    D.Neel Kashkari
    Answer –C.Uttam Dhillon 
    Explanation :
    US President Donald Trump has appointed prominent Indian-American attorney Uttam Dhillon to a key White House position as special assistant to the President on ethics and compliance matters. Dhillon served as chief oversight counsel for the House of Representatives Financial Services Committee.

  11. The world’s biggest pharmaceutical firm Johnson & Johnson on January 26, 2017 agreed to acquire bio-pharmaceutical firm Actelion for what amount?
    A.$ 18 billion
    B.$ 30 billion
    C.$ 22 billion
    D.$ 25 billion
    Answer –B.$ 30 billion
    Explanation :
    The U.S. healthcare giant Johnson & Johnson on January 26, 2017 informed about its intention to buy Switzerland based bio-pharmaceutical firm, Actelion, for $30 billion (27.9 billion euros). Johnson & Johnson will acquire all the outstanding shares of Actelion for $280 per share with the tender offer to start by mid-February.

  12. Who won the 2017 Manisha National Billiards and Snooker Championship on January 24, 2017?
    A.Pankaj Advani
    B.Peter Gilchrist
    C.Brijesh Damani
    D.Rupesh Shah
    Answer –A.Pankaj Advani 
    Explanation :
    Top seeded Ace cue Pankaj Advani won his seventh national title in the finals of Manisha National Billiards and Snooker Championship on January 24, 2017 at the PYC Hindu Gymkhana, Pune. He defeated Rupesh Shah 5-1 in the final. Earlier Adavani beat Brijesh Damani in the semifinals on January 23, 2017 to enter the finals. In December 2016, Advani had won his 11th World Billiards Championship title by beating Peter Gilchrist of Singapore in the 150-Up format.

  13. Which Japanese sumo wrestler was on January 25, 2017 recognized with the highest sports honour, yokozuna after 19 years?
    A.Hakuho Sho
    B.Kisenosato Yutaka
    C.Takamiyama Daigoro
    D.Musashimaru Koyo
    Answer –B.Kisenosato Yutaka
    Explanation :
    Japan based sumo wrestler Kisenosato was promoted to the highest rank of the wresting, “Yokozuna” on January 25, 2017 after winning his first title at the New Year Grand Sumo Tournament with a 14-1 record. The 30-year-old Kisenosato, whose real name is Yutaka Hagiwara, is the first Japanese born and bred wrestler to earn the coveted rank of “grand champion” since 1998.

  14. Recently Usain Bolt lost one of his Gold Olympic Medal due to positive doping of his which teammate in the 4x100m relay event at the 2008 Beijing Olympics?
    A.Nesta Carter
    B.Michael Frater
    C.Asafa Powell
    D.Tyson Gay
    Answer –A.Nesta Carter 
    Explanation :
    Jamaican sprinter, Usain Bolt will have to hand back one of his nine Olympic gold medals won in the 4x100m relay event at the 2008 Beijing Olympics due to his Jamaican team-mate Nesta Carter who was tested positive for a banned substance. The International Olympic Committee (IOC) retested the 454 selected doping samples in 2016. The committee on January 25, 2017 informed that Carter was found to have the banned stimulant methylhexaneamine in his system.

  15. Mary Tyler Moore who died on January 25, 2017 was a renowned personality of which field?
    A.Acting
    B.Scientists
    C.Politics
    D.Business
    Answer –A.Acting
    Explanation :
    Seven-time Emmy Award winning actress Mary Tyler Moore of United States died on January 25, 2017 in Greenwich, Connecticut. She was 80-years-old. New York born Moore began her career in 1960 with her television role in the 1960s sitcom The Dick Van Dyke Show and the later gained fame with her popular The Mary Tyler Moore Show in the 1970s. She received an Oscar nomination for best actress for her portrayal of an affluent mother in the 1980 film Ordinary People.

  16. Who has been conferred with the Ashok Chakra on January 26, 2017 by President Pranab Mukherjee?
    A.Tejesh Brijlal Sonawane
    B.Tripuraneni Hanuman Chowdary
    C.Havaldar Hangpan Dada
    D.Neelkant Ramesh Harikantra
    Answer –C.Havaldar Hangpan Dada 
    Explanation :
    President Pranab Mukherjee awarded the Ashok Chakra on January 26, 2017 to Havaldar Hangpan Dada posthumously for killing four terrorists wo had infiltrated into north Kashmir in May 2016. The award was received by his wife Chasen Lowang at Rajpath. Ashok Chakra is the country’s highest peacetime military decoration awarded for courageous action or self sacrifice by an army man from battle field.

  17. Alexander Kadakin who died on January 26, 2017 was an embassy to India from which country?
    A.France
    B.Russia
    C.United Kingdom
    D.Vietnam
    Answer –
    B.Russia
    Explanation :
    The Russian Ambassador to India Alexander Kadakin passed away on January 26, 2017 at the age of 67.  He served as the Russian Ambassador to India since 2009. Besides, Kadakin had served as the Russian envoy to India between 1999 and 2004 as well. Kadakin was born in Chisnau in then USSR in 1949. He began his diplomatic career as a third secretary at the Russian Embassy in India in 1972.

  18. What was the theme of the 68th Republic Day celebrated on January 26, 2017?
    A.Inclusive Growth for All
    B.Sustainable Development with Women Empowerment
    C.Skill India and Beti Bachao Beti Padhao
    D.Digital India with Digital Citizen
    Answer –C.Skill India and Beti Bachao Beti Padhao
    Explanation :
    India celebrated its 68th Republic Day on January 26, 2017. The Theme of 2017 Republic Day is: Skill India and Beti Bachao Beti Padhao.Every year this day is celebrated on January 26, as it was on this day that the Constitution of India came into force in the year 1950. This year the Crown Prince of Abu Dhabi and the Deputy Supreme Commander of the Armed Forces of United Arab Emirates (UAE), Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan was the Chief Guest at the ceremony.

  19. Which Central University in India became the first University of the country to get a monumental flag installed on January 25, 2017?
    A.University of Delhi
    B.Banaras Hindu University
    C.Indira Gandhi National Open University
    D.University of Allahabad
    Answer –A.University of Delhi
    Explanation :
    The Hans Raj College of Delhi University hoisted the ‘monumental’ flag on January 25, 2017 on its campus on the occasion of the 68th Republic Day celebrations, making DU the first public university in the country to get a monumental flagpole. The 100ft-tall flag was hoisted by Member of Parliament, Naveen Jindal, a Hans Raj alumnus and founder of the Flag Foundation of India (FFOI), a non profit firm to promote national flag. This is the second monumental flag by FFOI in Delhi. The first monumental flag 207ft-tall was installed in Central Park, Connaught Place.

  20. Burj Khalifa is the world’s tallest building located in which country?
    A.United Arab Emirates
    B.Pakistan
    C.Saudi Arabia
    D.Oman
    Answer –A.United Arab Emirates
    Explanation :
    The world’s tallest building, Burj Khalifa, in Dubai, UAE was lit up on January 25, 2017 in tricolours saffron, white and green marking the 68th Republic Day of India. The iconic building is 823 metres high and was named in honour of the ruler of Abu Dhabi and president of the United Arab Emirates Khalifa bin Zayed Al Nahyan. The gesture showcases the strong cultural and trade ties between India and UAE

  21. Who inaugurated the national festival Bharat Prav on the occasion of Republic Day celebration on January 26, 2017 at Red Fort in New Delhi?
    A.Smt Salja Kumari
    B.Shri Manish Tewari
    C.Shri Rao Inderjit Singh
    D.Dr. Mahesh Sharma
    Answer –D.Dr. Mahesh Sharma
    Explanation :
    As part of the Republic Day 2017 Celebrations, the Government of India has organized Bharat Parv at the Red Fort, Delhi from January 26-31, 2017. Bharat Parv is a National festival to showcase country’s diverse culture, cuisines, and handicrafts. Minister of State (Independent charge) for Tourism and Culture, Dr. Mahesh Sharma inaugurated the event.