Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 14 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs 15 February 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 14 2017

  1. The air exhibition, Aero India 2017 has been organized in which state?
    A.Karnataka
    B.Tamil Nadu
    C.Haryana
    D.Maharasthra
    Answer – A.Karnataka
    Explanation :
    The 11th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition – Aero India 2017 kicked off at the Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru, Karnataka on February 14, 2017. The five day event was inaugurated by Defence Minister ManoharParrikar. It has been organized and conducted by the Defence Exhibition Organisation (DEO) and will conclude on February 18, 2017. For the first time in the Aero India event, China will also participate with a five member team. One of the major event of Aero India 2017 on February 14, 2017 was the handing over of Airborne Early Warning and Control System (AEW&C) to the Indian Air Force by the Defence Research &Development Organisation (DRDO)

  2. Cricket icon Sachin Tendulkar has adopted which village in Maharashtra for transformation under Sansad Adarsh Gram Yojna? 
    A.Gardi village
    B.Dhasai village
    C.Gondala village
    D.Donja village
    Answer – D.Donja village
    Explanation :
    Indian Cricket Icon Sachin Tendulkar is set to adopt his second village in Maharashtra for transformation after successfully transforming the lives of villagers in PuttamrajuKandriga in Andhra Pradesh. The RajyaSabha MP Sachin Tendulkar  is adopting Donja village in Osmanabad, Maharashtra under the SansadAdarsh Gram Yojna to transform the undeveloped village into a model one. Tendulkar has sanctioned over Rs 4 crore from his Members of Parliament Local Area Development (MPLAD) fund for development of Donja. The total amount will be spent on the development of a school which is over 70-years-old.

  3. The International Coin Fair has been inaugurated in which state on February 13, 2017?
    A.Andhra Pradesh
    B.Kerala
    C.Rajasthan
    D.Punjab
    Answer – B.Kerala
    Explanation :
    The International Coin Fair was inaugurated at Kanakakunnu Palace in Thiruvananthapuram, Kerala on February 13, 2017 by the Kerala state Minister for Tourism, Cooperation and Devaswoms KadakampallySurendran. The three day exhibiton has been organized by the District Tourism Promotion Council (DTPC) and will conclude on February 15, 2017.

  4. The two day UNESCO Natural Heritage Festival 2017 was held in which state?
    A.Assam
    B.Goa
    C.Himachal Pradesh
    D.Uttarakhand
    Answer – C.Himachal Pradesh
    Explanation :
    France based UNESCO organised the two-day Nature Fest at the World Heritage Site Great Himalayan National Park (GNHP) at Sairopa in Kullu district of Himachal Pradesh from February 11, 2017.The festival was organised in collaboration with the Wildlife Institute of India (WII) and would be attended by prominent conservationists.

  5. How much amount has been allocated by the government to the India Post Payments Bank for the financial year 2017-18?
    A.Rs.750 crore
    B.Rs.500 crore
    C.Rs.675 crore
    D.Rs.620 crore
    Answer – B.Rs.500 crore
    Explanation :
    Government has allocated an amount of Rs 500 crore to India Post Payments Bank for the financial year 2017-18 to help it in setting up 650 branches across country by September 2017. As per Output-Outcome Framework for Schemes 2017-18 for the Department of Posts released on February 13, 2017, out of the allocated amount, Rs. 125 crore has been allocated as “capital infusion into corporate entity for India Post Payments Bank” and Rs 375 crore as “grant in aid to India Post Payments Bank (IPPB)”

  6. According to the global financial services major Nomura, the GDP growth of India is estimated to be _____ percent in January-March quarter 2017.
    A.5.7 percent
    B.6.3 percent
    C.7.1 percent
    D.4.9 percent
    Answer – A.5.7 percent
    Explanation :
    According to the global financial services major Nomura, the GDP growth of India is estimated to remain low at 5.7 percent in the January-March quarter due to the effect of demonetization of high value currency. Nomura expects the economic growth to slow from 7.3 per cent GDP growth in the July-September 2016 to 6 percent in the October-December 2016 quarter and further to 5.7 per cent in the first quarter of 2017 ending March 2017

  7. Which World Bank body has signed collaboration with Finance Industry Development Council (FIDC) on February 13, 2017 to conduct training programme for Non-Banking Finance Companies (NBFCs)?
    A.Multilateral Investment Guarantee Agency
    B.International Development Association
    C.International Finance Corporation (IFC)
    D.International Bank for Reconstruction and Development
    Answer – C.International Finance Corporation (IFC)
    Explanation :
    The International Finance Corporation (IFC), a part of the World Bank Group has partnered with Finance Industry Development Council (FIDC) to conduct training programmes for Non Banking Finance Companies (NBFCs).For this two engagement letters have been signed between IFC and FIDC on February 13, 2017 in New Delhi between Jun Zhang, IFC India Country Head and Raman Aggarwal, Chairman of FIDC, a representative body for NBFCs, especially those engaged in asset financing.

  8. Which asset management firm has launched an open-ended fixed income fund  named Credit Opportunities Fund on February 13, 2017 to raise fund?
    A.Reliance Capital Asset Management
    B.ICICI Prudential Asset Management
    C.J.P. Morgan Asset Management
    D.IDFC Asset Management Co. Ltd.
    Answer – D.IDFC Asset Management Co. Ltd.
    Explanation :
    IDFC Asset Management Company launched an open-ended fixed income fund  named Credit Opportunities Fund on February 13 in Mumbai which is expected to raise the revenue of the company in the range of Rs 300 crore-500 crore within the NFO period itself.

  9. Who has been appointed as the new President of ICAI on February 12, 2017?
    A.Jay Chharia
    B.Naveen Gupta
    C.Nilesh Vikamsey
    D.Devraja Reddy
    Answer – C.Nilesh Vikamsey 
    Explanation :
    Nilesh Shivji Vikamsey was elected as the new President of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) for the year 2017-18 on February 12, 2017.The 40-member Central Council of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) also elected Naveen N D Gupta as the Vice-President for the year 2017-18.

  10. Who has been accredited as the High Commissioner of India to the Republic of Rwanda on February 14, 2017
    A.Arun Singh
    B.Navdeep Suri
    C.Jaideep Sarkar
    D.Ravi Shankar
    Answer – D.Ravi Shankar 
    Explanation :
    Former IFS officer Ravi Shankar has been concurrently accredited as the High Commissioner of India to the Republic of Rwanda on February 14, 2017. Now he is working as the high Commissioner of India to the Republic of Uganda.

  11. Name the Chairman of Toshiba Corporation who stepped down on February 15, 2017 facing multi-billion-dollars loss of the company?
    A.Frans van Houten
    B.Shigenori Shiga
    C.Satoshi Tsunakawa
    D.Jun Karube
    Answer – B.Shigenori Shiga 
    Explanation :
    Toshiba Corporation’s Chairman Shigenori Shiga announced his resignation from the multinational conglomerate with effect from February 15, 2017 as the company faced huge losses of multi-billion-dollars. Shiga is stepping down accepting his responsibility for his company’s financial challenges and operating losses. The company issued a report forecasting a net loss of 390 billion yen ($3.4 billion) in the current fiscal year ending March 2017. Besides, the company also faced a 712.5 billion yen (USD 6.3 billion) loss for its nuclear business related to the purchase of CB&I Stone & Webster by its US nuclear unit Westinghouse.

  12. Who has been appointed as the new Foreign Secretary of Pakistan on February 13, 2017?
    A.Shazia Marri
    B.Sumaira Malik
    C.Kashmala Tariq
    D.Tehmina Janjua
    Answer – D.Tehmina Janjua 
    Explanation :
    Pakistani Career diplomat Tehmina Janjua was appointed as the Foreign Secretary of Pakistan on February 13, 2017 by Prime Minister Nawaz Sharif. She is the first women to be appointed on the post and will serve as the 29th Foreign Secretary of Pakistan. TehminaJanjua will replace outgoing foreign secretary Aizaz Ahmad Chaudhry and assume office in the first week of March 2017.

  13. Which Indian internet and e-commerce firm has announced merger with payment gateway firm CC Avenue on February 14, 2017?
    A.Pepperfry
    B.Infibeam
    C.Amazon
    D.Paytm
    Answer –B.Infibeam
    Explanation :
    Ahmedabad based India’s first listed ecommerce startup Infibeam has announced to merger agreement with India’s largest payment aggregator company CC Avenue on February 14, 2017. The value of the deal is expected to value the online payment gateway at about Rs 2,000 crore

  14. Adam Voges  who has announced his retirement from all formats of international cricket played for which country?
    A.New Zealand
    B.Sri Lanka
    C.Australia
    D.South Africa
    Answer –C.Australia
    Explanation :
    Australian cricketer Adam Voges has decided to retire from all formats of international cricket after playing his last match as captain of the team Prime Minister’s XI against Sri Lanka in Canberra on February 15, 2017. Voges has played only 20 Tests for Australia after debuting at the age of 35 in 2015 and became the oldest debut centurion when he scored an unbeaten 130 against West Indies in Dominica.

  15. Who won the 2017 New Zealand Grand Prix on February 12, 2017?
    A.Jehan Daruvala
    B.Ajith Kumar
    C.Armaan Ebrahim
    D.Karun Chandhok
    Answer –A.Jehan Daruvala 
    Explanation :
    Jehan Daruvala became the first ever Indian to claim the New Zealand Grand Prix at the Chris Amon Circuit in Manfeild, New Zealand on February 12, 2017. With this win, Jehan, a Force India F1 team racing driver, scored 781 points in the Toyota Racing Series having 15-race held in January-February and was placed in fifth position.

  16. Haryana defeated which team to win the 2017 All India National Style Kabaddi Championship in Haryana on February 11, 2017?
    A.Air India
    B.Oil & Natural Gas Corporation (ONGC)
    C.Himachal Pradesh
    D.Railway
    Answer –D.Railway
    Explanation :
    Haryana defeated Railway (33-27) to win the first edition of the three-day Pandit Deen Dayal Updhyay All India National Style Kabaddi Championship held at Motilal Nehru School of Sports, Rai, District Sonipat, Haryana on February 11, 2017. Besides, Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) stood third by beating Air India 45-37. The three winners were felicitated with cash prize worth Rs 1 crore, Rs 50 lakh and Rs 25 lakh respectively by the Haryana Chief Minister ManoharLalKhattar. This is the highest prize money for any kabaddi event in the country.

  17. Who has been honored with the Candidate Master (CM) title by the World Chess Federation body, FIDE on February 14, 2017?
    A.Paul Motwani
    B.Kush Bhagat
    C.Harshad S
    D.Sathish Chandra
    Answer – B.Kush Bhagat 
    Explanation :
    Mumbai based Kush Bhagat has been awarded the Candidate Master (CM) title by the World Chess Federation body, FIDE on February 14, 2017 for his outstanding performance in Western Asian Youth Chess championship 2016 at UAE. Kush, a second grade student from Hill Spring International School has presented tremendous performances in the past 6 months.  Under his coach, BalajiGuttula, he won U-7 Maharashtra State Championship 2016 title to becoming the World Schools under 7 Blitz champion in Sochi (Russia). He won 3 gold medals at the first ever Western Youth Chess Championship 2016 at Dubai in UAE, Grammy

  18. T V Parasuram who passed away on February 14, 2017 was veteran personality of which field?
    A.Scientist
    B.Actor
    C.Novelist
    D.Journalist
    Answer –D.Journalist
    Explanation :
    Former correspondent of the Press Trust of India, T V Parasuram passed away on February 14 ,2017. He was 93. Parasuram has won a Harvard Niemen Fellowship in journalism. He had served as the correspondent for The Indian Express for two decades. He has authored two books -‘ A Medal for Kashmir’, and ‘Jewish Heritage in India‘.

  19. Best known for his album Breakin’ Away, which American jazz and pop singer died on February 12, 2017 at the age of 76?
    A.Louis Armstrong
    B.Al Jarreau
    C.Frank Sinatra
    D.Tony Bennet
    Answer –B.Al Jarreau
    Explanation :
    Legendary American jazz singer Al Jarreau passed away on February 12, 2017 in Los Angeles. He was 76. Al Jarreau was nicknamed as “Acrobat of Scat” for his unique singing style and was best known for his 1981 album Breakin’ Away and singing the theme song to the popular 1980’s TV show Moonlighting.

  20. What is the currency of Rwanda?
    A.Rwandan som
    B.Rwandan dollar
    C.Rwandan franc
    D.Rwandan euro
    Answer – C.Rwandan franc
    Explanation :
    Capital: Kigali
    Currency: Rwandan franc
    President: Paul Kagame