Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : December 3 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs December 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs December 3 2016

  1. The Supreme Court bench headed by Chief Justice T S Thakur  on December 2, 2016, gave approval to the Centre’s Graded Response Action Plan to tackle different levels of pollution in Delhi-NCR.
    The plan will be enforced by which institution?

    A.Environment Pollution (Control and Prevention) Authority (EPCA)
    B.Central Pollution Control Board
    C.Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    D.New Delhi Municipal Council
    Answer  –  A.Environment Pollution (Control and Prevention) Authority (EPCA)
    Explanation:
    The Supreme Court bench headed by Chief Justice T S Thakur and Justice A K Sikri & Justice S A Bobde  on December 2, 2016, given its approval to the Centre’s Graded Response Action Plan to tackle different levels of pollution in Delhi-NCR. The enforcement of action plan will be under orders of Environment Pollution (Control and Prevention) Authority (EPCA).

  2. Where was The 7th World Ayurveda Congress (WAC) organized from December 1 to December 4, 2016 by the World Ayurveda Foundation with focus on ‘Strengthening the Ayurveda Ecosystem’.
    A.New Delhi
    B.Kolkata
    C.Chennai
    D.Bangalore
    Answer  –  B.Kolkata
    Explanation:
    The 7th World Ayurveda Congress (WAC) has been organized at Science City, Kolkata from December 1 to December 4, 2016 by the World Ayurveda Foundation with support of Ministry of AYUSH, and the State Government of West Bengal. The focus of this 7th World Ayurveda Congress is – ‘Strengthening the Ayurveda Ecosystem’.

  3. Which Ministry launched the Customer Awareness Campaigns on December 3, 2016, at  HPCL Retail Outlet at Niti Marg, and also at BPCL Outlet at Moti Bagh, New Delhi to promote digital transactions.
    A.Ministry of Finance
    B.Ministry of Human Resource Development
    C.Ministry of Petroleum & Natural Gas
    D.Ministry of Electronics & Information Technology
    Answer  –  C.Ministry of Petroleum & Natural Gas
    Explanation:
    Minister of Petroleum & Natural Gas Shri Dharmendra Pradhan on December 3, 2016, launched the Customer Awareness Campaigns at Auto Care Centre, a flagship HPCL Retail Outlet at Niti Marg, New Delhi and also at BPCL Outlet at Moti Bagh, New Delhi to promote digital transactions and spread digital awareness and facilitate the common man to use Cashless payment options during day to day transactions instead of cash.

  4. The 10-days Tripitak Sutrapath Mahotasava  is celebrated in which state to offer special prayer to lord Buddha?
    A.Jharkhand
    B.Madhya Pradesh
    C.Uttar Pradesh
    D.Bihar
    Answer  – D.Bihar
    Explanation:
    The 10-days Tripitak Sutrapath Mahotasava has begin at Bodhgaya in Bihar on December 2, 2016. It will end on December 11, 2016. Over three thousand Buddhist from many countries are participating in this festival. They will pay special puja to Lord Buddha for world peace.

  5. Which airline launched the world’s shortest scheduled service on an Airbus A380 on December 1, 2016, flying it from Dubai to Doha within 80 minutes and 70 minutes in return journey.
    A.Qatar Airways
    B.Singapore Airlines
    C.Emirates
    D.Etihad Airways
    Answer  –  C.Emirates
    Explanation:
    Emirates  on December 1, 2016, launched the world’s shortest scheduled service on an Airbus A380, flying it from Dubai to Doha within 80 minutes and 70 minutes in return journey. The A380 flight landed at Hamad International Airport in Doha covering a total of 379 km route, the shortest on which the world’s largest passenger aircraft is used.

  6. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to extend the time for installment of Aadhaar-enabled PoS devices till which date?
    A.March 29, 2017
    B.February 1, 2017
    C.January 30, 2017
    D.June 30, 2017
    Answer  – D.June 30, 2017
    Explanation:
    The Reserve Bank of India (RBI) has been decided to extend the time for deployment of Aadhaar-enabled devices till June 30, 2017. The time was extended by six months because of  the rate of deployment of acceptance infrastructure has slowed down owing to the mismatch between demand and supply of such Aadhaar-enabled devices.

  7. Which Bank has launched its own mobile and tab based digital wallet Cippy Wallet app on December 2, 2016 in New Delhi to encourage consumers to experience cash free purchases from the mobile phone for day-to-day needs.
    A.DCB Bank
    B.HDFC Bank
    C.Federal Bank
    D.ICICI Bank
    Answer  – A.DCB Bank
    Explanation:
    Private sector lender DCB Bank launched its own mobile and tab based digital wallet Cippy Wallet app on December 2, 2016 in New Delhi to encourage consumers to experience cash free purchases from the mobile phone for day-to-day needs

  8. Which Indian City has been honored with the Best Cities of 2016 Award at the C40 Mayors Summit held in Mexico City from November 30 to December 2, 2016?
    A.New Delhi
    B.Kolkata
    C.Chennai
    D.Mumbai
    Answer  –  B.Kolkata
    Explanation:
    Kolkata and 10 other cities from across the globe, has been honoured with the Best Cities Of 2016 Award in recognition of its inspiring and innovative programme with regard to solid waste management during the C40 Mayors Summit held in Mexico City from November 30 to December 2, 2016.

  9. Which famous athlete has been named the Male World Athletes of the Year at the IAAF Athletics Awards 2016, held at Sporting Monte Carlo on December 2, 2016 ?
    A.Eliud Kipchoge
    B.Mo Farah
    C.Usain Bolt
    D.Thiago Braz
    Answer  – C.Usain Bolt
    Explanation:
    Jamaica’s Usain Bolt has been named the male World Athletes of the Year at the IAAF Athletics Awards 2016, held at Sporting Monte Carlo on December 2, 2016. A list of 10 men and 10 women nominees were selected by an international panel of athletics experts, comprising representatives from all six continental areas of the IAAF.

  10. Which famous athlete has been named the Female World Athletes of the Year at the IAAF Athletics Awards 2016, held at Sporting Monte Carlo on December 2, 2016 ?
    A.Ruth Beitia
    B.Sandra Perkovic
    C.Elaine Thompson
    D.Almaz Ayana
    Answer  – D.Almaz Ayana
    Explanation:
    Ethiopia’s Almaz Ayana has been named the male World Athletes of the Year at the IAAF Athletics Awards 2016, held at Sporting Monte Carlo on December 2, 2016. A list of 10 men and 10 women nominees were selected by an international panel of athletics experts, comprising representatives from all six continental areas of the IAAF.

  11. Tribal Affairs Ministry launched the Stanpan Suraksha App developed by an NGO Breastfeeding Promotion Network of India (BPNI) on December 2, 2016 in New Delhi to promote breast feeding and check on “inappropriate” promotion of baby food items. Who is the Minister of Tribal Affairs?
    A.Narendra Singh Tomar
    B.Ananthkumar
    C.Kalraj Mishra
    D.Jual Oram
    Answer  – D.Jual Oram
    Explanation:
    A mobile application, Stanpan Suraksha, developed by an NGO Breastfeeding Promotion Network of India (BPNI) to promote breast feeding and check on “inappropriate” promotion of baby food items, was launched by Tribal Affairs Minister Jual Oram on December 2, 2016 in New Delhi.

  12. Which country has developed a unique and low cost fuel producing method, ‘electric pulse sintering under pressure’, to produce high quality nuclear fuel by using electricity?
    A.China
    B.Russia
    C.Japan
    D.UK
    Answer  – B.Russia
    Explanation:
    Russian Scientists have developed a unique, low-cost method of producing high-quality nuclear fuel by using electricity. Main type of fuel required by Nuclear Power Reactors is the uranium oxide pellet composition. It is produced from a powder by granulation, pressing, and sintering with proper control over the quality and size of the pellets.

  13. Name the famous formula One champion who announced his shocking retirement from racing on December  2, 2016, five days after earning his first world championship.
    A.Nico Rosberg
    B.Lewis Hamilton
    C.Fernando Alonso
    D.Sebastian Vettel
    Answer  –  A.Nico Rosberg
    Explanation:
    Formula One champion Nico Rosberg announced his shocking retirement from racing on December  2, 2016, five days after earning his first world championship. Roseberg had a dream to become the Formula One world champion and with the fulfillment of that dream, the champion decided to resign from the championship at the peak of his career.

  14. Bhai Mahavir who passed away on December 3, 2016 in Delhi at 94 was the former governor of which state?
    A.Bihar
    B.Madhya Pradesh
    C.Himachal Pradesh
    D.Uttarakhand
    Answer  – B.Madhya Pradesh
    Explanation:
    Former Madhya Pradesh governor Bhai Mahavir passed away in Delhi on December 3, 2016.He was 94. Mahavir has served as the governor of Madhya Pradesh from April 1998 to May 2003.

  15. Bekal Utsahi who passed away at Delhi’s Ram Manohar Lohia Hospital on December 3, 2016 at 88 due to brain haemmorhage was a famous?
    A.Journalist
    B.Poet
    C.Writer
    D.Director
    Answer  –  B.Poet
    Explanation:
    Veteran poet and former Congress Rajya Sabha MP Bekal Utsahi passed away at Delhi’s Ram Manohar Lohia Hospital on December 3, 2016 at 88. He was admitted in the hospital on December 1 following brain haemmorhage.

  16. When is the UN International Day of Persons with Disabilities  celebrated?
    A.December 2
    B.December 1
    C.December 4
    D.December 3
    Answer  –  D.December 3
    Explanation:
    The UN International Day of Persons with Disabilities has been celebrated annually on December 3 across the world since 1992.

  17. What is the theme for the 2016 UN International Day of Persons with Disabilities?
    A.Decent Work for Persons with Disabilities
    B.Sustainable development: The promise of technology
    C.Achieving 17 Goals for the Future We Want
    D.Rights of Persons with Disabilities: Action in Development
    Answer  – C.Achieving 17 Goals for the Future We Want
    Explanation:
    The theme for 2016 International Day is “Achieving 17 Goals for the Future We Want”. The theme is based on the recent adoption of the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) and the role of these goals in building a more inclusive and equitable world for persons with disabilities.