Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: December 19 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 19 December 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs December 19 2019

  1. Name the programme, that was launched to skill IT (Information Technology) professionals in new technologies .
    1) Future Reskilling PRIME (Programme for Reskilling/Upskilling of IT Manpower for Employability)
    2) Future Skills PRIME (Programme for Reskilling/Upskilling of IT Manpower for Employability)
    3) Future UpSkills PRIME (Programme for Reskilling/Upskilling of IT Manpower for Employability)
    4) Future Employability PRIME (Programme for Reskilling/Upskilling of IT Manpower for Employability)
    5) None of these
    Answer-2) Future Skills PRIME (Programme for Reskilling/Upskilling of IT Manpower for Employability)
    Explanation:
    On 18th December 2019, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has approved Rs.436 crore for Future Skills PRIME (Programme for Reskilling/Upskilling of IT Manpower for Employability) over a period of three years. The program aims to skill 412,000 IT (Information Technology) professionals in new technologies. The training will be executed by the Ministry of Electronics, IT and Nasscom.

  2. Under which scheme government of India, aims to construct 1,25,000 km of roads with an estimated cost of about 80,250 crore rupees for the period of 2019-20 to 2024-25 .
    1) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)
    2) Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (PMSBHCY)
    3) Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM)
    4) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)
    5) None of these
    Answer-4) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)
    Explanation:
    On December 18,2019, Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister of Rural Development, Agriculture and Farmers Welfare & Panchayati Raj,has launched Phase III of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) in New Delhi.The launching event was held on the side lines of the National Workshop on PMGSY organised by the Ministry of Rural Development. Under this phase,the central Government aims to construct 1,25,000 km of roads with an estimated cost of about 80,250 crores rupees (Central Share of Rs. 53,800 crores) for the period 2019-20 – 2024-25.

  3. Which state has recently set up its 1st Special Economic Zone (SEZ) at an estimated cost of Rs.1550 crores that will boost Agro-Based Food Processing industries ?
    1) Tripura in Paschim Jalefa, Sabroom
    2) Mizoram in Chhipphir, Lunglei
    3) Assam in Mushalpur, Baksa
    4) Nagaland in Ongpangkong, Mokokchung
    5) None of these
    Answer-1) Tripura in Paschim Jalefa, Sabroom
    Explanation:
    On December 16, 2019 the Ministry of Commerce and Industry (MoCI) has announced the setting up of 1st Special Economic Zone(SEZ) in Tripura at an estimated cost of Rs 1550 crores. The SEZ is being set up in Paschim Jalefa, Sabroom of South Tripura District and is 130kilometers away from Agartala, the capital city. The SEZ will be a boost for Agro-Based Food Processing.

  4. Supreme Court (SC) has formed a Judge Committee, to speed up the disposal process of rape cases in India. How many members are there in the committee ?
    1) 3
    2) 5
    3) 2
    4) 4
    5) None of these
    Answer-3) 2
    Explanation:
    On 17th December 2019, The Supreme Court (SC) has formed two-Judge Committee to speed up the disposal process of rape cases across the country. The cases will be monitored by the panel to make the process fast and well organized. The panel was announced by Sharad Arvind Bobde, Chief justice of India. It comprises Justice Subhash Reddy and Justice MR Shah.

  5. What is the target year set by the government of India after extension for Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) scheme on December 18, 2019 ?
    1) 2027
    2) 2022
    3) 2030
    4) 2025
    5) None of these
    Answer-2) 2022
    Explanation:
    On December 18, 2109 the centre has decided to extend the mission period of its flagship initiative Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) for urban renewal from 2020 to 2022. The extension was made, as the previously set targets were unable to be met in 500 cities of the country. The initiative promises to provide 139 lakh water connections by March 2020, 145 lakh sewer connections, storm water drainage projects, parks and green spaces and LED (Light Emitting Diodes) streetlights. The total outlay for this initiative is Rs.77,640 crore (including central assistance of Rs 35,990).

  6. Which of the following countries are included in the Indo-Pacific policy as per the decision taken in 6th Indian Ocean Dialogue held in New Delhi ?
    1) Asia and Europe
    2) Gulf states and Asia
    3) Gulf states and Oceania
    4) Gulf states and Africa
    5) None of these
    Answer-4) Gulf states and Africa
    Explanation:
    On December 15, 2019 India has increased the area covered by its Indo-Pacific policy. It was announced by Minister of External Affairs(MEA) in his address at the 6th Indian Ocean Dialogue held in New Delhi. This has been done to include western Indian Ocean and Arabian Sea. With this, the Indian partnership in the Indo-Pacific region which includes the Quad, ASEAN, and Western Indian Ocean, will additionally include Gulf states and Africa.

  7. Who chaired the 38th Goods and Services Tax (GST) Council Meeting in New Delhi ?
    1) Nirmala Sitharaman
    2) Narendra Modi
    3) Ram Nath Kovind
    4) Venkaiah Naidu
    5) None of these
    Answer-1) Nirmala Sitharaman
    Explanation:
    On December 18, 2019, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman has chaired the 38th Goods and Services Tax (GST) Council Meeting in New Delhi. The meeting was also attended by the Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs Shri Anurag Thakur besides Finance Ministers of States & UTs and senior officers of Ministry of Finance.

  8. How much percent of goods and services tax (GST) was levied on lottery ?
    1) 18%
    2) 5%
    3) 28%
    4) 12%
    5) None of these
    Answer-3) 28%
    Explanation:
    The GST council has decided to levy uniform tax on lottery will be effective from March 01,2020 at 28%. At present, there are 2 types of taxation on lottery i.e GST is levied at the rate of 12 % on the sale of the state lottery and 28 % on the sale outside the state.

  9. What is the new goods and services tax (GST) levied on woven and non-woven bags from 1 March 2020 ?
    1) 5%
    2) 18%
    3) 28%
    4) 12%
    5) None of these
    Answer-2) 18%
    Explanation:
    The Council also rationalized tax rate to 18 % (from 12%) on bags belonging to HSN code 3923/6305 (woven and non-woven bags and sacks of polythene or polypropylene strips or the like , whether or not laminated, of a kind used for packing of goods including Flexible Intermediate Bulk Containers-FIBC). It will be effective from 1 January 2020.

  10. Which country has the largest number of scientific papers published worldwide for the year 2019 as per the ‘Science and Engineering Indicators 2019’ released by National Science Foundation (NSF) of United States ?
    1) United Kingdom
    2) United States
    3) Russia
    4) China
    5) None of these
    Answer-4) China
    Explanation:
    On December 18, 2019 The United States(US) govt agency National Science Foundation (NSF) released a data ‘Science and Engineering Indicators 2019’ on the number of scientific papers published worldwide for the year 2019. As per the data, the list was topped by China.

  11. At what position, India stands globally on the number of scientific papers published worldwide for the year 2019 as per the ‘Science and Engineering Indicators 2019’ released by National Science Foundation (NSF) of United States ?   
    1) 3rd
    2) 4th
    3) 2nd
    4) 5th
    5) None of these
    Answer-1) 3rd
    Explanation:
    On December 18, 2019 The United States(US) govt agency National Science Foundation (NSF) released a data ‘Science and Engineering Indicators 2019’ on the number of scientific papers published worldwide for the year 2019. As per the data, India was ranked as the world’s 3rd largest publisher of science and engineering(S&E) articles. The list was topped by China.

  12. Where did Rajnath Singh and Subrahmanyam Jaishankar addressed the 2nd session of 2+2 Ministerial Dialogue between India & US ?
    1) New York, United States (US)
    2) New Delhi, India
    3) Washington DC, United States (US)
    4) Mumbai, India
    5) None of these
    Answer-3) Washington DC, United States (US)
    Explanation:
    On December 18, 2019, the 2nd session of the 2+2 Ministerial Dialogue between India & United States(US) was held in Washington DC, US. The meeting was hosted by the Department of State at Foggy bottom headquarters in Washington DC. The focus of the meeting was on deepening bilateral strategic and defence cooperation, exchanging perspectives on global developments, & shared leadership between the two countries in the Indo-Pacific region.

  13. Find the agreement, that was signed between India and United States (US) during the 2nd session of 2+2 Ministerial Dialogue in Washington DC, US ?
    1) Research Development, Technology and Evaluation (RDT&E) Agreement
    2) Industrial Security Agreement
    3) Investment Agreement
    4) Infrastructure Collaboration Agreement
    5) None of these
    Answer-2) Industrial Security Agreement
    Explanation:
    India and the US signed an industrial security agreement which will allow transfer of defence technology in both the nations. Prior to the signing, a wide range of strategic and security issues by both the nations were discussed. Purpose: This agreement, known as Internal security annex (ISA) will provide a framework for cooperation development and production linkages in defence manufacturing.

  14. Which bank along with UCO Bank has signed an MoU with to provide a paperless, cashless, and transparent payment system on its portal ?
    1) Indian Overseas Bank (IOB)
    2) Union Bank of India (UBI)
    3) Bank of India (BoI)
    4) Bank of Maharashtra (BoM)
    5) None of these
    Answer-4) Bank of Maharashtra (BoM)
    Explanation:
    On December 18, 2019, Government e-Marketplace (GeM) ,a one stop portal to facilitate online procurement of common use Goods & Services required by various government departments, has signed MoU (Memorandum of understanding) with Bank of Maharashtra (BoM) & UCO Bank (formerly United Commercial Bank) to provide a paperless, cashless, and transparent payment system on its portal.

  15. Which e-commerce payment company, has crossed 5 billion transactions on its app on December 13, 2019 .
    1) PhonePe
    2) MobiKwik
    3) Paytm
    4) FreeCharge
    5) None of these
    Answer-1) PhonePe
    Explanation:
    On December 13, 2019, PhonePe Private Limited (PhonePe) ,an Indian e-commerce payment system and digital wallet company, has crossed 5 billion transactions on its app. In November 2018, PhonePe had touched the milestone of a billion transactions and achieved 5 times more unprecedented success in a year. It has over 175 million registered users in India.

  16. Name the financial services platform, that was launched by Realme recently .
    1) Realme Emprise
    2) Realme Bankrate
    3) Realme Paysa
    4) Realme Extenda
    5) None of these
    Answer-3) Realme Paysa
    Explanation:
    On 17 December 2019, Smartphone manufacturer Realme launched its new financial services platform named ‘Realme Paysa‘. The platform will provide certain products like loans, mutual funds and credit score reports to consumers. The beta version of the app which is currently being used will offer digital personal loans of up to Rs 1 lakh and SME(Small and Medium Enterprise) loans upto Rs 5 lakhs.

  17. Name the Indian Politician, who won Sahitya Akademi Award 2019 for his book “An Era of Darkness: The British Empire in India” .
    1) Nandigam Suresh
    2) Shashi Tharoor
    3) Talari Rangaiah
    4) P. V. Midhun Reddy
    5) None of these
    Answer-2) Shashi Tharoor
    Explanation:
    Indian politician, writer and Congress party member Shashi Tharoor won the Sahitya Akademi Award. The Member of Parliament(MP) of Lok Sabha from Thiruvananthapuram, Kerala, tharoor won the award for his book “An Era of Darkness: The British Empire in India”. The book was 1st published in 2016.

  18. Which tamil novel by author Cho. Dharman received Sahitya Akademi Award for the year 2019 recently ?
    1) Koogai: The Owl
    2) Eeram
    3) Sokavanam
    4) Sool
    5) None of these
    Answer-4) Sool
    Explanation:
    Cho. Dharman from Thoothukudi, TamilNadu has won the Sahitya Akademi award for his tamil Novel Sool. The novel was published by “Adayalam publications”. It is also to be noted that his previous novel “Koogai” has been translated by the Oxford University, England.

  19. Who is the author of the poem collection “Peelte Apne Ko”, that received Sahitya Akademi award for the year 2019 ?
    1) Nandkishore Acharya
    2) Vijaya
    3) V. Madhusoodanan Nair
    4) Ratilal Borisagar
    5) None of these
    Answer-1) Nandkishore Acharya
    Explanation:
    Renowned poet Nandkishore Acharya of Hindi has been announced the Sahitya Akademi award for his collection of poems ‘Peelte Apne Ko’.

  20. Who was appointed as one of the board members of the United States (US)- India Business Council (USIBC) on 17th December 2019 ?
    1) Chitra Ramkrishna
    2) Naina Lal Kidwai
    3) Mallika Srinivasan
    4) Sulajja Firodia Motwani
    5) None of these
    Answer-3) Mallika Srinivasan
    Explanation:
    On 17th December 2019, Mallika Srinivasan, Chairman of Tractors and Farm Equipment Limited (TAFE) was appointed as one of the board members of the United States (US)- India Business Council (USIBC), a global board of the US Chamber of Commerce. The appointment is to take immediate effect as she joins a prestigious list of Chief Executive Officers (CEO) and executives on USIBC 35-member board.

  21. To which organization, National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) has restored Cyrus Mistry as executive chairman on December 18, 2019 ?
    1) ITC Limited
    2) Tata Group
    3) Reliance Industries Limited (RIL)
    4) Larsen & Toubro Limited
    5) None of these
    Answer-2) Tata Group
    Explanation:
    On December 18, 2019 the National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) has restored former Tata group Chairman Cyrus Mistry as executive chairman of Tata Group who was ousted from his position citing nonperformance in work. He was then replaced by Natarajan Chandrasekaran. NCLAT has now held Natarajan Chandrasekaran appointment as illegal after Mistry’s restoration.

  22. Who was elevated as the Chairman and Managing Director (CMD) of General Insurance Corporation India (GIC Re) on 18th December 2019 ?
    1) Shashikant More
    2) Reena Bhatnagar
    3) Deepak Prasad
    4) Devesh Srivastava
    5) None of these
    Answer-4) Devesh Srivastava
    Explanation:
    On 18th December 2019, Devesh Srivastava has been raised to the position of Chairman and Managing Director (MD) at the General Insurance Corporation India (GIC Re). Previously he was managing the departments of human resource and training, ReInsurance Worldwide (RIWW), corporate communications, CMD’s Secretariat and innovation centre, he was transferred to GIC in 1999.

  23. Name the Indian Scientist, whose name was named for the Star HD 86081 as ‘Bibha’ by International Astronomical Union (IAU) .
    1) Bibha Choudhury
    2) Bibha Agarwal
    3) Bibha Acharya
    4) Bibha Laghari
    5) None of these
    Answer-1) Bibha Choudhury
    Explanation:
    On 17th December 2019, The International Astronomical Union (IAU) named a star and a planet with Indian names. The star would be called ‘Bibha’ and the planet would be called ‘Santamasa’. The yellow star in the Sextans constellation and its exoplanet, were earlier named HD 86081 and 86081b.

  24. Who launched the Braille Edition of the book “Exam Warriors” authored by Prime Minister (PM) Narendra Modi ?
    1) Ravi Shankar Prasad
    2) Harsimrat Kaur Badal
    3) Thaawarchand Gehlot
    4) Narendra Singh Tomar
    5) None of these
    Answer-3) Thaawarchand Gehlot
    Explanation:
    On 18th December 2019, Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment launched the Braille Edition of the book “Exam Warriors” authored by Prime Minister (PM) Narendra Modi. The book was prepared by Braille Press of Rajasthan Netraheen Kalyan Sangh, Jaipur, India. All the pictures of the book have been well described for the benefit of blind readers. The book aims to provide motivation and mental strength to millions of blind students across the country.

  25. Which state has launched the “Jal Sathi” program with an objective to engage women from the self-help group in water distribution and consumer management ?
    1) West Bengal
    2) Odisha
    3) Assam
    4) Mizoram
    5) None of these
    Answer-2) Odisha
    Explanation:
    On 18th December 2019, Naveen Patnaik, Chief Minister (CM) of Odisha launched the “Jal Sathi” program in Bhubaneswar, to engage women from the self-help group mission Shakti in water distribution and consumer management. Under the program women volunteers will ensure the supply of clean drinking water through piped water systems.

  26. Name the new Agriculture Policy of Odisha for the year 2020 that was launched recently .
    1) SURAKSHA
    2) SHRAM
    3) SANSAD
    4) SAMRIDHI
    5) None of these
    Answer-4) SAMRIDHI
    Explanation:
    On 17th December 2019, Naveen Patnaik, Chief Minister (CM) of Odisha approved ‘SAMRIDHI’, the new Agriculture Policy for the year 2020 to ensure consistent sustainable growth in the income of farmers and to make sure that all policies reach small and marginal farmers. The policy will also focus on fisheries and livestock along with traditional crops.

  27. Which state/UT has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the United Nations Development Programme (UNDP) India to strengthen the immunization supply chain system ?
    1) Jammu and Kashmir
    2) Ladakh
    3) Assam
    4) Mizoram
    5) None of these
    Answer-1) Jammu and Kashmir
    Explanation:
    On 17th December 2019, the Jammu and Kashmir administration signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the United Nations Development Programme (UNDP) India to strengthen the immunization supply chain system in the Union territory. Atal Dulloo, Financial Commissioner, Health and Medical Education Department presided over the signing of MoU to implement Electronic Vaccine Intelligence Network (eVIN).The eVIN is carried out by the Ministry of Health and Family Welfare and supported by UNDP.

STATIC GK based on Current Affairs

    1. Who is the Administrator of United Nations Development Programme (UNDP) ?
      Answer-Achim Steiner

    2. Where is the head quarter of General Insurance Corporation India (GIC Re) located ?
      Answer-Mumbai, India

    3. Who is the chairman of US- India Business Council (USIBC) ?
      Answer-Nisha Desai Biswal

    4. When was PhonePe founded & who is the Founder & CEO ?
      Answer-Founded -2015 & Founder & CEO Sameer Nigam

    5. What is the tagline of UCO Bank ?
      Answer-Honours Your Trust

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/december/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try December Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]