Current Affairs Quiz: August 8 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 8 2019

  1. Which act is to be amended by Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Amendment Bill, 2019 ?
    1) Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1991
    2) Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1981
    3) Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1971
    4) Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1961
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1971
    Explanation:
    Parliament passed the Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Amendment Bill, 2019 which amends the Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1971. The Act provides for the eviction of unauthorised occupants from public premises in certain cases. The Bill has strict provisions to evict illegal occupants from government property allotted to members of Lok Sabha and Rajya Sabha and government officials.
  2. Which states’ National Institutes of Design (NID) seeks to be declared as the institutions of national importance as per the National Institute of Design (Amendment) Bill, 2019 ?
    1) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Assam and Haryana
    2) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Telangana and Haryana
    3) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan and Haryana
    4) Andhra Pradesh, Maharashtra, Assam and Haryana
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Assam and Haryana
    Explanation:
    On August 6, 2019, Rajya Sabha passed the National Institute of Design (Amendment) Bill, 2019 which seeks to declare the 4 National Institutes of Design (NID) in Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Assam and Haryana as institutions of national importance. It amends the National Institute of Design Act, 2014.
  3. Name the bank that funds the draft Environment and Social Management Framework(ESMF) for integrated coastal management .
    1) Reserve Bank of India(RBI)
    2) World Bank(WB)
    3) Asian Development Bank(ADB)
    4) New Development Bank(NDB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) World Bank(WB)
    Explanation:
    The Environment Ministry, unveiled the draft Environment and Social Management Framework(ESMF) funded by the World Bank (WB) for integrated coastal management. It lays out guidelines for the coastal states to adopt and approve and regulate infrastructure projects in the coastal zones before applying for clearance.
  4. What is the name of the e – journal that is launched with a view to make aspirants aware of job opportunities in government sector including public sector enterprises?
    1) Empowerment
    2) Ready
    3) Rozgar Samachar
    4) Focus
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Rozgar Samachar
    Explanation:
    On August 8, 2019, Union Minister of Information & Broadcasting launched the e-version of Rozgar Samachar with a view to make aspirants aware of job opportunities in government sector including public sector enterprises. The journal has been priced at 75% of the cost of its print version and is available for an annual subscription fee of Rs. 400.
  5. Who launched the e-version of Rozgar Samachar with an objective to spread awareness about job ?
    1) Shri Prakash Javadekar
    2) Narendra Modi
    3) Rajnath Singh
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Shri Prakash Javadekar
    Explanation:
    On August 8, 2019, Union Minister of Information & Broadcasting Shri Prakash Javadekar launched the e-version of Rozgar Samachar with a view to make aspirants aware of job opportunities in government sector including public sector enterprises. The journal has been priced at 75% of the cost of its print version and is available for an annual subscription fee of Rs. 400.
  6. Which organization has signed an agreement with National Institute of Solar Energy (NISE) to initiate a skill development programme in the solar thermal energy sector?
    1) Organization of the Petroleum Exporting Countries(OPEC)
    2) International Atomic Energy Agency(IAEA)
    3) World Trade Organization(WTO)
    4) United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
    Explanation:
    On August 7, 2019, The United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) and the National Institute of Solar Energy (NISE) signed an agreement to initiate a skill development programme for different levels of beneficiaries in the solar thermal energy sector. It was signed by Mr René van Berkel, UNIDO Representative in India and Dr AK Tripathi, Director General of NISE in UNIDO Office.
  7. Where was the 7th meeting of India Bangladesh home minister level talks held ?
    1) Dhaka, Bangladesh
    2) New Delhi, India
    3) West Bengal, India
    4) Khulna, Bangladesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) New Delhi, India
    Explanation:
    On august 08, 2019 The 7th Home Minister Level Talks (HMLT) meeting between Indian Home Minister Amit Shah and his Bangladesh counterpart Asaduzzaman was held in New Delhi.
  8. Which institute has partnered with National Institute of Ocean Technology (NIOT) for developing turbines that can generate electricity by harnessing the ocean waves?
    1) Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati
    2) Indian Institute of Technology (IIT) Kanpur
    3) Indian Institute of Technology (IIT) Madras
    4) Indian Institute of Technology (IIT) Bombay
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Indian Institute of Technology (IIT) Madras
    Explanation:
    The Indian Institute of Technology (IIT) Madras and the National Institute of Ocean Technology (NIOT) have partnered together for developing turbines that can generate electricity by harnessing the ocean waves.
  9. Which country has the highest number of living languages(840 languages), as per Ethnologue, a directory of languages ?
    1) Papua New Guinea
    2) Indonesia
    3) Nigeria
    4) United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Papua New Guinea
    Explanation:
    According to Ethnologue, a directory of languages which lists 7,111 living languages (languages that are still being used and spoken by people) worldwide, Pacific island nation of Papua New Guinea, Country in Oceania tops the list with 840 living languages.
  10. What is the rank of India as per the Ethnologue, a directory of languages which lists 7,111 living languages worldwide ?
    1) 13th
    2) 10th
    3) 5th
    4) 4th
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) 4th
    Explanation:
    India ranks 4th position with 453.The other nations in top 5 position include, Indonesia (2nd ) with 710 living languages and Nigeria(3rd with 524) and US (United States) came 5th with 335.
  11. Which year is designated as United Nations’ International Year of Indigenous Languages with the aim to enhace native tongues in 5 major areas ?
    1) 2020
    2) 2019
    3) 2025
    4) 2022
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 2019
    Explanation:
    The year 2019 is designated as United Nations’ International Year of Indigenous Languages with the aim to enhace native tongues in 5 major areas which includes, Creation of favourable conditions for knowledge-sharing and dissemination of good practices with regards to indigenous languages. Increasing understanding, reconciliation and international cooperation Integration of indigenous languages into standard setting Empowerment through capacity building. Growth and development via elaboration of new knowledge
  12. Which country has decided to downgrade diplomatic ties with India and suspend bilateral trade, after India decided to revoke Article 370 of the Indian Constitution ?
    1) Myanmar
    2) Nepal
    3) Pakistan
    4) United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Pakistan
    Explanation:
    On August 7, 2019, The Pakistan National Security Council (NSC), chaired by the Prime Minister of Pakistan Imran Khan decided to downgrade diplomatic ties with India and suspend bilateral trade, after India decided to revoke Article 370 of the Constitution. Indian High Commissioner to Pakistan Ajay Bisaria will be sent back to India.Pakistan also suspended the Samjhauta Express Train Service.
  13. Name the bank, that will provide $200 million loan for improving road infrastructure in 34 districts of Maharashtra to connect rural areas with markets and services .
    1) Asian Development Bank (ADB)
    2) New Development Bank(NDB)
    3) World Bank(WB)
    4) International Monetary Fund(IMF)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    On August 8, 2019, Asian Development Bank (ADB) approved $200 million loan for improving road infrastructure in 34 districts of Maharashtra to connect rural areas with markets and services. The total cost of the project is $296 million. The government will provide $96 million.
  14. Which bank has signed a bancassurance agreement with State Bank of India(SBI)Life Insurance to provide SBI’s suite of insurance products to its customers?
    1) Indian Overseas Bank
    2) Bank of India
    3) Canara Bank
    4) Indian Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Indian Bank
    Explanation:
    On August 7, 2019, One of the oldest public sector lenders, Indian Bank has signed a bancassurance agreement with the leading private life insurer, SBI (State Bank of India)Life Insurance to provide SBI’s suite of insurance products to its customers.
  15. Name the Insurance company which has launched a initiative called “Speed Dial – your partner for life” with the aim to provide a quick and easy resolution of policy servicing needs to customers by allocating a relationship manager .
    1) Exide Life Insurance
    2) Max Life Insurance
    3) ICICI Prudential Life Insurance
    4) Aegon Life Insurance Company
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Max Life Insurance
    Explanation:
    On August 6,2019, A leading life insurance company in India, Max Life Insurance Co Ltd on its 4th protection day (4 months since it announced to dedicate the 6th of every month as ‘Protection Day’) has launched a customer-friendly initiative called “Speed Dial – your partner for life” with the aim to provide a quick and easy resolution of policy servicing needs to customers by allocating a partner(relationship manager) from the day of purchase of a policy.
  16. Which product of Aditya Birla Sun Life Insurance is to be offered to Indian Bank customers after Indian Bank & Aditya Birla Sun Life Insurance inked a pact ?
    1) Wealth Assure Plan
    2) Pension Plan
    3) Life insurance plan
    4) Child insurance plan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Life insurance
    Explanation:
    Indian Bank, a public sector bank, signed a pact with Aditya Birla Sun Life Insurance Company (ABSLI), a private sector insurer, to offer life insurance products to the customers of Indian Bank. It was signed by the Indian Bank Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO), Padmaja Chunduru and ABSLI MD and CEO, Ajay Srinivasan.
  17. Name the stock exchanges, which received permission from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to operate jointly in Gujarat International Finance Tec (GIFT) City under the proposed programme ‘Connect’ .
    1) National Stock Exchange (NSE) and the Singapore Exchange (SGX)
    2) Shanghai Stock Exchange(SSE) and the National Stock Exchange (NSE)
    3) New York Stock Exchange(NYSE) and the Singapore Exchange (SGX)
    4) Bombay Stock Exchange(BSE) and National Stock Exchange (NSE)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) National Stock Exchange (NSE) and the Singapore Exchange (SGX)
    Explanation:
    On August 6, 2019, The National Stock Exchange (NSE) and the Singapore Exchange (SGX) received permission from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to operate jointly in Gujarat International Finance Tec (GIFT) City under the proposed programme ‘Connect’. Nifty index, which is trading on SGX in Singapore, will be traded on a joint platform between the NSE and SGX in GIFT City.
  18. Who topped in the 2019 Forbes magazine’s highest paid women in sports list ?
    1) Simona Halep
    2) Angelique kerber
    3) Naomi Osaka
    4) Serena Williams
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Serena Williams
    Explanation:
    23-time Grand Slam singles winner and American tennis superstar Serena Williams tops the highest paid women sports list for the 4th straight year released by Forbes magazine with earnings $29.2million.This calculation is based on Prize money, salary, bonus, endorsement between June 1 2018 and June 1 2019.
  19. At what position P.V. Sindhu placed, the only Indian women athelete in the top 15 2019 Forbes magazine’s highest paid women in sports list ?
    1) 12th
    2) 13th
    3) 15th
    4) 10th
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 13th
    Explanation:
    Indian badminton player PV Sindhu and Thai golfer Ariya Jutanugarn were the non tennis players in the top 15 rankings.PV Sindhu ranked in 13th Place.
  20. Whose tenure as Managing Director of State Bank of India(SBI) was extended to another 2 years .
    1) Chandan Sinha
    2) Basant Seth
    3) Dinesh Kumar Khara
    4) Rajiv Kumar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Dinesh Kumar Khara
    Explanation:
    On August 8, 2019, The Appointments Committee of the Cabinet, Government of India has extended the tenure of State Bank of India(SBI) Managing Director (MD)Dinesh Kumar Khara by another 2 years with effect from August 9, 2019, or until further orders, whichever is earlier.
  21. How many Rajya Sabha members have been elected unopposed to the parliamentary joint committee on office of profit ?                                                                                          1) 5
    2) 4
    3) 7
    4) 10                                                                                                  5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 5
    Explanation:
    On August 8,2019, Five Rajya Sabha members include Mahesh Poddar (BJP), K Keshava Rao (TRS), Vijayasai Reddy (YSRCP), Dola Sen (TMC) and Sasmit Patra (BJD) have been elected unopposed to the parliamentary joint committee on office of profit. The chairman of the committee is yet to be nominated. while Rakesh Sinha , BJP (Bharatiya Janata Party) MP(member of parliament)has been nominated as a member of the Press Council of India(PCI)by Rajya Sabha chairman M Venkaiah Naidu.
  22. Which state has the highest number of elephants(6049) as per the wild elephant population census released by Union environment ministry ?
    1) Maharashtra
    2) Meghalaya
    3) Kerala
    4) Karnataka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Karnataka
    Explanation:
    Union environment ministry that released the wild elephant population census, taken once in every five years by India state of Forest report has estimated that there are totally 29,964 elephants in the country as per the 2017 census which is a bit high compared to the 2012 elephant census having 29,576 elephants. With over 6049 elephants, Karnataka ranks first in the state wise category, and is followed by Kerala.
  23. Name the country, which is set to host the Women’s World Boxing Championships 2019 .
    1) Japan
    2) Russia
    3) India
    4) China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Russia
    Explanation:
    Boxers MC Mary Kom, a six-time world champion, and Lovlina Borgohain, World and Asian bronze-medallist, are selected for the upcoming Women’s World Boxing Championships 2019 which are scheduled to be held from October 3- 13, 2019 in Russia.
  24. Who became the 1st player in T20 cricket history to claim a 7-wicket haul while playing against the Birmingham Bears in 2019 Vitality Blast held in Grace Road, England, and Wales?
    1) Kagiso Rabada
    2) Trent Boult
    3) Colin Ackermann
    4) Jasprit Bumrah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Colin Ackermann
    Explanation:
    Colin Ackermann(28), a South African cricketer who plays for Leicestershire Foxes has set the new T20(Twenty20) world record with he took seven wickets for just 18 runs (7-18) to victory by 55 runs against the Birmingham Bears in 2019 Vitality Blast held in Grace Road, England, and Wales. He surpassed the previous T20 best of (6-5), taken by Malaysian bowler, Arul Suppiah for Somerset against Glamorgan in 2011.
  25. Diego Forlan announced retirement recently, he belongs to which sport ?
    1) Football
    2) Cricket
    3) Tennis
    4) Badminton
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Football
    Explanation:
    40 year old former Uruguay captain and Manchester United’s English Premier League winner Diego Forlan officially announced his retirement from professional football. He won the 2011 Copa America competition in which his father and grandfather had also won during their times.
  26. Name the Eight time National Wrestling Alliance (NWA) world heavyweight champion, who is also known as “King of The Ring” passed away recently .
    1) Mike Von Erich
    2) Jeff Peterson
    3) Janet Wolfe
    4) Harley Race
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Harley Race
    Explanation:
    Born on April 11, 1943 in Missouri,America, Eight time National Wrestling Alliance (NWA) world heavyweight champion, Harley Race died at the age of 76 due to lung cancer. Known as King of the Ring, Harley wrote his autobiography named “King of the Ring: The Harley Race Story” in 2004.He also had other nicknames such as Handsome, Mad dog, greatest wrestler on God’sGreen Earth etc.
  27. Who is the author of the book titled ‘Resurgent India’ ?
    1) A. Ghosh
    2) Bimal Jalan
    3) M. Narasimham
    4) Dr. C.Rangarajan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Bimal Jalan
    Explanation:
    On August 6,2019, Former Governor of Reserve Bank of India, Bimal Jalan’s new Book ‘Resurgent India’ launched in New Delhi. The book talks about key priorities that can be implemented by the new government in national interest, irrespective of the political agenda of the party that come to power. The book has been published by Harper Collins.
  28. Quit India Movement also known as August Kranti Andolan, was celebrated across India on _____ .
    1) 6th August
    2) 7th August
    3) 8th August
    4) 5th August
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 8th August
    Explanation:
    The 77th anniversary of Quit India Movement, also known as August Kranti Andolan, was celebrated across India on 8 August 2019. The Quit India movement aimed to help India attain complete independence, a historic milestone in the Indian freedom struggle, had begun on 8 August 1942 under the leadership of Mahatma Gandhi. India gained independence 5 years after the movement.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Dhudhwa National park is located in which state ?
    Answer
    Answer – Uttar Pradesh
  2. Who is the MD and CEO of National Stock Exchange (NSE) ?
    Answer
    Answer –  Vikram Limaye
  3. What is the tagline of Indian Bank ?
    Answer
    Answer – Your Tech-friendly bank
  4. Where is the headquarter of Asian Development Bank (ADB) ?
    Answer
    Answer – Mandaluyong, Manila, Philippines
  5. Who is the President of Pakistan ?
    Answer
    Answer – Arif Alvi