10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: August 7 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 7 2019

  1. Which act is to be replaced by the Consumer Protection Bill, 2019 that seeks to establish authorities for timely and effective administration and settlement of consumer disputes ?
    1) Consumer Protection Act, 1984
    2) Consumer Protection Act, 1985
    3) Consumer Protection Act, 1986
    4) Consumer Protection Act, 1987
    5) None of these
    Answer – 3) Consumer Protection Act, 1986
    Explanation:
    On August 6, 2019, Parliament passed the Consumer Protection Bill, 2019 which replaces the Consumer Protection Act, 1986. It seeks to establish authorities for timely and effective administration and settlement of consumer disputes.

  2. How much penalty will be imposed to the manufacturer or an endorser for misleading advertisement by the Central Consumer Protection Authority (CCPA) as per the Consumer Protection Bill, 2019 ?
    1) Fine of Rs10 lakh and imprisonment for up to 2 years
    2) Fine of Rs15 lakh and imprisonment for up to 3 years
    3) Fine of Rs20 lakh and imprisonment for up to 4 years
    4) Fine of Rs15 lakh and imprisonment for up to 5 years
    5) None of these
    Answer – 1) Fine of Rs10 lakh and imprisonment for up to 2 years
    Explanation:
    The central government will set up a Central Consumer Protection Authority (CCPA) to promote, protect and enforce the rights of consumers and regulate matters related to violation of consumer rights, unfair trade practices, and misleading advertisements. It will have an investigation wing, headed by a Director-General. Penalties for misleading advertisement: The CCPA may impose a penalty on a manufacturer or an endorser of up to Rs 10 lakh and imprisonment for up to 2 years for a false or misleading advertisement. In case of a subsequent offence, the fine may extend to Rs 50 lakh and imprisonment of up to 5 years. It can also prohibit the endorser of a misleading advertisement from endorsing that particular product or service for a period of up to 1 year. For every subsequent offence, the period of prohibition may extend to 3 years.

  3. Who is the chairperson of the National Council for Transgender persons (NCT) as per the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2019 ?
    1) Union Minister of Home Affairs
    2) Union Minister of Law and Justice
    3) Union Minister of Health and Family Welfare
    4) Union Minister for Social Justice
    5) None of these
    Answer – 4) Union Minister for Social Justice
    Explanation:
    The NCT will consist of: Union Minister for Social Justice (Chairperson); Minister of State for Social Justice (Vice- Chairperson); Secretary of the Ministry of Social Justice; one representative from ministries including Health, Home Affairs, and Human Resources Development. Other members include representatives of the NITI Aayog, and the National Human Rights Commission. State governments will also be represented. The Council will also consist of 5 members from the transgender community and 5 experts from non-governmental organisations.

  4. What is the revised number of annual passenger traffic for major airports, as per the Airports Economic Regulatory Authority of India (AERA) (Amendment) Bill 2019?
    1) Over 30 lakh
    2) Over 35 lakh
    3) Over 40 lakh
    4) Over 45 lakh
    5) None of these
    Answer – 2) Over 35 lakh
    Explanation:
    On August 7, 2019, President of India Shri Ram Nath Kovind approved the Airports Economic Regulatory Authority of India (AERA) (Amendment) Bill 2019 which increases the threshold of annual passenger traffic for major airports from 15 lakh to over 35 lakh passengers. It amends the Airports Economic Regulatory Authority of India Act, 2008.

  5. Which department has conducted India’s first national Time Release Study (TRS) ?
    1) Department of Investment and Public Asset Management of the Ministry of Finance
    2) Department of Financial Services of the Ministry of Finance
    3) Department of Revenue of the Ministry of Finance
    4) Department of Economic Affairs of the Ministry of Finance
    5) None of these
    Answer – 3) Department of Revenue of the Ministry of Finance
    Explanation:
    The Department of Revenue of the Ministry of Finance conducted India’s first national Time Release Study (TRS) from August 1-7, 2019. It will be conducted on an annual basis, during the same period every year hereafter. It is lead by the Central Board of Indirect Tax and Customs (CBIC).

  6. Which city is set to host the 3rd edition of India’s largest education brainstorming event called “ScooNews Global Educators Fest (SGEF)” ?
    1) Udaipur, Rajasthan
    2) Amritsar, Punjab
    3) Chandigarh, Haryana
    4) Varanasi, Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer – 1) Udaipur, Rajasthan
    Explanation:
    The City of Lakes, Udaipur (Rajasthan) will host the 3rd edition of India’s largest education brainstorming event called “ScooNews Global Educators Fest (SGEF)” on 2019 theme ‘Education for Sustainability: Moving on from conformity to creativity’ will be held on August 9 &10,2019.

  7. What is the rank of India among the countries, which are facing extremely high water crisis in Aqueduct Water Risk Atlas report released by World Resources Institute’s (WRI) ?
    1) 15
    2) 2
    3) 5
    4) 13
    5) None of these
    Answer – 4) 13
    Explanation:
    The World Resources Institute’s (WRI) President and CEO(Chief Executive Officer) Andrew Steer released a report on Aqueduct Water Risk Atlas stating that 17 countries in the world which hold a quarter of the earth’s population is facing extremely high water crisis. India is ranked at13th place among the top 17 countries. India has a population thrice more than that of the other 16 countries.

  8. Who headed the third Bi-Monthly Monetary Policy of RBI for the year 2019-20 ?
    1) Narendra Modi
    2) Shaktikanta Das
    3) Ravindra H. Dholakia
    4) Nirmala Sitharaman
    5) None of these
    Answer – 2) Shaktikanta Das
    Explanation:
    On August 7,2019, The Reserve Bank of India (RBI) announced its third Bi-Monthly Monetary Policy Rates for 2019-20 in Mumbai. The three-day (5 to 7 August 2019) policy review meeting by the six members of Monetary Policy Committee (MPC) was headed by RBI Governor Shaktikanta Das with the members – Dr. Ravindra H. Dholakia, Dr. Michael Debabrata Patra, Shri Bibhu Prasad Kanungo, Dr. Chetan Ghate and Dr. Pami Dua. The next meeting of the MPC is scheduled during October 1, 3 and 4, 2019.

  9. What is the Repo rate as per the third Bi-Monthly Monetary Policy of RBI for the year 2019-20 ?
    1) 5.65 %
    2) 5.15 %
    3) 5.40 %
    4) 5.75 %
    5) None of these
    Answer – 3) 5.40 %
    Explanation:

    Repo Rate 5.40 %
    Reverse Repo Rate 5.15 %
    Marginal standing facility (MSF) Rate 5.65 %
    Bank Rate 5.65 %


  10. What is the Statutory Liquidity Ratio(SLR), that is changed on July 6, 2019 ?
    1) 18.75%
    2) 19 %
    3) 19.25%
    4) 19.50%
    5) None of these
    Answer – 1) 18.75%
    Explanation:
    The SLR is 18.75%

    Cash reserve Ratio(CRR) 4%
    Statutory Liquidity Ratio(SLR)(will change on October 12, 2019) 18.75%


  11. What is the Gross Domestic Product (GDP) growth forecasted by Reserve Bank of India(RBI) ?
    1) 6.7 %
    2) 6.8 %
    3) 6.5 %
    4) 6.9 %
    5) None of these
    Answer – 4) 6.9 %
    Explanation:
    RBI’s MPC cut its Gross Domestic Product (GDP) growth forecast to 6.9 percent from 7 percent for FY20(Fiscal year) due to a slowdown in consumption and Investmnet, which is causing dampening effect on growth.The GDP growth is scaled down from 7% in the June policy to 6.9%- in the range of 5.8-6.6% for the first half of 2019-20 and 7.3-7.5% for the second part-with risks to FY20 GDP growth somewhat tilted on the downside.

  12. NEFT was in news recently, what does ‘E’ stands for ________ .
    1) Equity
    2) Electronic
    3) Economic
    4) Exchange
    5) None of these
    Answer – 2) Electronic
    Explanation:
    E stands for Electronic.The full form of NEFT is National Electronic Funds Transfer (NEFT).

  13. From when, Reserve Bank of India(RBI) has decided to allow the National Electronic Funds Transfer (NEFT) services to be active 24×7 ?
    1) January 2020
    2) November 2019
    3) December 2019
    4) April 2020
    5) None of these
    Answer – 3) December 2019
    Explanation:
    In order to promote digital transactions, the RBI (Reserve Bank of India) has decided to allow the National Electronic Funds Transfer (NEFT) services to be active 24×7 from December 2019 from the current timings of 8.00 am to 7.00 pm on all working days(excluding 2nd and 4th Saturdays of a month). RBI also will set up a registry to track frauds in payment systems. i. In June policy, the RBI had done away with charges on fund transfers through RTGS and NEFT routes to promote digital transactions.

  14. As per Reserve Bank of India(RBI)’s approval, how much has been allowed on lending to agriculture through Non-Banking Financial Companies (NBFCs) ?
    1) Rs.10 lakh
    2) Rs.15 lakh
    3) Rs.20 lakh
    4) Rs.25 lakh
    5) None of these
    Answer –  1) Rs.10 lakh
    Explanation:
    On August 7,2019, Relaxing the bank lending norms to Non-Banking Financial Companies (NBFCs), the Reserve Bank of India (RBI) has allowed the banks on lending through NBFCs (other than MFIs- Microfinance Institutions) to Agriculture, MSMEs (Micro, Small and Medium Enterprises) and affordable housing to be treated as priority sector lending for banks.Credit to the priority sector: The banks have been allowed on-lending to agriculture (investment credit) up to Rs.10 lakh, MSMEs up to Rs. 20 lakh and housing up to Rs.20 lakh per borrower (increased from Rs.10 lakh) to be classified as priority sector lending(PSL).

  15. Which bill is not excepted under the Bharat Bill Payment system (BBPS) ?
    1) Telecom Bills
    2) Electricity
    3) Gas
    4) Prepaid recharges
    5) None of these
    Answer – 4) Prepaid recharges
    Explanation:
    On August 7, 2019, The central banking institution, Reserve Bank of India(RBI) has permitted all categories of billers (except prepaid recharges), who provide for recurring bill payments to participate in BBPS (Bharat Bill Payment System (BBPS)on a voluntary basis.

  16. Name the Organization, which launched new insurance plan “Jeevan Amar” .
    1) HDFC Standard Life Insurance Co. Ltd.
    2) Life Insurance Corporation of India (LIC)
    3) Max Life Insurance Co. Ltd.
    4) Aditya Birla Sun Life Insurance Co. Ltd.
    5) None of these
    Answer – 2) Life Insurance Corporation of India (LIC)
    Explanation:
    Jeevan Amar is a non-linked,non-participating life term insurance plan offering great flexibility to policyholders in comparison to other insurance plans by the Life Insurance Corporation of India (LIC). It is available for sale offline.

  17. What is the Gross Domestic Product (GDP) growth of India for the year 2019-20, as per the National Council of Applied Economic Research (NCAER) ?
    1) 6.3%
    2) 6.5%
    3) 6.2%
    4) 6.7%
    5) None of these
    Answer – 3) 6.2%
    Explanation:
    As per the National Council of Applied Economic Research (NCAER), an economic think-tank, India’s Gross Domestic Product (GDP) growth will be 6.2% in FY 2019-20, down from 6.8% in 2018-19. The decline in estimation was due to flat growth in the agriculture sector as it depends largely on the south-west monsoon.

  18. Which entity has partnered with EbixCash Financial Technologies (ECFT) to introduce India’s first all-in-one PMS & AIF tracking portal for investors ?
    1) PMS Bazaar
    2) Vridhi General Finance Ltd
    3) Lakshmi General Finance Ltd
    4) Shriram Finance Ltd.
    5) None of these
    Answer –  1) PMS Bazaar
    Explanation:
    PMS Bazaar & EbixCash Financial Technologies (ECFT) tied up to introduce India’s first all-in-one PMS & AIF tracking portal for investors. Through this platform, the investors can analyse their entire gamut of investments.

  19. What is the name of the world’s thinnest gold developed by scientists from the University of Leeds, United Kingdom (UK) ?
    1) Microseaweed
    2) Nanoseaweed
    3) Smallseaweed
    4) Atomseaweed
    5) None of these
    Answer – 2) Nanoseaweed
    Explanation:
    Scientists from the University of Leeds, United Kingdom (UK), claim to have created the world’s thinnest gold (periodic table representation of gold is Au) which is one million times thinner than fingernail of human. As it appears to be green in the water, researchers named it gold “nanoseaweed”. This paperwork was published in the journal Advanced Science. The lead author of the study is author Sunjie Ye.

  20. Which city will host the 10th AASF (Asia Swimming Federation)Asian Age Group Championships 2019 from September 24, 2019, to October 2, 2019 ?
    1) Moscow(Russia)
    2) Guwahati(Assam)
    3) Beijing(China)
    4) Bangalore(Karnataka)
    5) None of these
    Answer –  4) Bangalore(Karnataka)
    Explanation:
    For the first time, Bangalore(Karnataka) will host the 10th AASF (Asia Swimming Federation) Asian Age Group Championships 2019 starting from September 24, 2019, to October 2, 2019, will give the country’s swimming enthusiasts an opportunity to witness the aquatic event.

  21. Which country topped in the International Cricket Council(ICC) test ranking ?
    1) Bangladesh
    2) New Zealand
    3) India
    4) Australia
    5) None of these
    Answer – 3) India
    Explanation:
    On August 06, 2019 the ICC (International Cricket Council) Test rankings were released. The list was topped by India followed by New Zealand (2nd) and South Africa(3rd) respectively.

  22. Who became the first woman to win cycling’s Transcontinental Race 2019 ?
    1) Fiona Kolbinger
    2) Beryl Burton
    3) Emma Pooley
    4) Jeannie Longo
    5) None of these
    Answer – 1) Fiona Kolbinger
    Explanation:
    Germany’s cancer researcher Fiona Kolbinger, aged 24, became the first woman to win cycling’s Transcontinental Race 2019 (No.7) from Bulgaria to France. She cycled for more than 2,485 miles across Europe in just over 10 days, 2 hours and 48 minutes. Britain’s Ben Davies finished second who completed the race in 10 days, 13 hours and 10 minutes.⁠

  23. Who won the men’s singles title in the Washington Open (Citi Open) 2019 ?
    1) Michael Venus
    2) Nick Kyrgios
    3) Daniil Medvedev
    4) Raven Klaasen
    5) None of these
    Answer – 2) Nick Kyrgios
    Explanation:
    The Washington Open (Citi Open) 2019 was held at the William H.G. FitzGerald Tennis Center in Washington DC, United States from July 29- August 4, 2019. It was the 51st Edition for Men’s Category & 9th Edition for Women’s Category. The tournament was a part of the Association of Tennis Professionals (ATP) World Tour 500 series of the 2019 ATP World Tour, and of the Women’s Tennis Association (WTA) International tournaments of the 2019 WTA Tour. Nick Kyrgios beats Daniil Medvedev and won men’s singles title.

  24. Which country’s tennis player, Jessica Pegula won the women’s singles title in the Washington Open (Citi Open) 2019 ?
    1) Russia
    2) Australia
    3) America
    4) Italy
    5) None of these
    Answer – 3) America
    Explanation:
    Jessica Pegula of America won her first WTA title of her career at the Citi Open.

    Category Winner Runner
    Men’s Singles Nick Kyrgios (Australia) Daniil Medvedev (Russia)
    Women’s Singles Jessica Pegula (America) Camila Giorgi (Italy)
    Men’s Doubles Raven Klaasen (South Africa) & Michael Venus (New Zealand) Jean-Julien Rojer (Netherlands) & Horia Tecău (Romania)
    Women’s Doubles Cori Gauff & Caty McNally (America) Maria Sanchez (America) & Fanny Stollar (Hungary)


  25. Name the former External Affairs Minister, youngest-ever Cabinet Minister & first woman Chief Minister of Delhi, who passed away recently .
    1) Padmaja Naidu
    2) Sharada Mukherjee
    3) Kumudben Joshi
    4) Sushma Swaraj
    5) None of these
    Answer – 4) Sushma Swaraj
    Explanation:
    The senior BJP(Bharatiya Janata Party) leader and India’s former external affairs minister(EAM) Sushma Swaraj passed away in All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi due to a massive heart attack. She was 67. Born on 14 February 1952 in Ambala Cantt town of Haryana, Sushma started her political life with the Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad, the RSS’(Rashtriya Swayamsevak Sangh) student wing, and later joined the BJP. She was the external affairs minister in Prime Minister Narendra Modi’s cabinet from 26 May 2014 to 30 May, 2019, only the 2nd woman in the role after Indira Gandhi. Swaraj was known for her active presence on social media, often replying to calls and messages of distress from Indians abroad.

  26. Nobel Prize winner, Toni Morrison passed away recently, she was a _______ .
    1) Novelist
    2) Politician
    3) Singer
    4) Social Activist
    5) None of these
    Answer – 1) Novelist
    Explanation:
    Famous novelist Toni Morrison who won the Nobel Prize for literature in 1993, passed away at the age of 88, due to old age ailments. She was born as Chloe Ardelia Wofford on 18 February 1931 in Ohio, America. She was the first African American to win the Nobel Prize for literature. Most of her work focused on the African community, African women and their struggles in life. She won the Pulitzer Prize for fiction, “Beloved” in 1988.She was made an officer of the French Legion of Honour in 2010.She was awarded the US Presidential Medal of Freedom in 2012 by the then-president Barack Obama.

  27. Name the bollywood filmmaker & also the maternal grandfather of Hritik Roshan, who passed away recently .
    1) Raj Kanwar
    2) J. Om Prakash
    3) Anant Balani
    4) Mukul S. Anand
    5) None of these
    Answer – 2) J. Om Prakash
    Explanation:
    On 6 August 2019 veteran Bollywood filmmaker and also the maternal Grandfather of Bollywood actor Hritik Roshan, J. Om Prakash, passed away at his residence in Mumbai at the age of 92.

  28. National Handloom Day is celebrated on ___________ .
    1) August 3
    2) August 5
    3) August 7
    4) August 6
    5) None of these
    Answer – 3) August 7
    Explanation:
    The 5th National Handloom Day is celebrated on August 7, 2019 to honour the Handloom weavers of the country and also to highlight the Handloom industry. A function to mark the occasion was held at Vigyan Bhawan, New Delhi. The first National Handloom Day was inaugurated in Chennai at the centenary of Madras University by the Prime Minister Shri Narendra Modi on 7th August 2015.August 7 was chosen to commemorate Swadeshi Movement that was launched in Calcutta Townhall in 1905 protesting against Bengal’s partition by the British govt that ruled the Country.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the President of National Council of Applied Economic Research (NCAER) ?
    Answer – Nandan Nilekani

  2. Who is the Chief Minister of Rajasthan ?
    Answer – Ashok Gehlot

  3. Where is the head quarter of World Customs Organization (WCO) located ?
    Answer – Brussels, Belgium

  4. Who is the governor of Karnataka ?
    Answer – Vajubhai Vala

  5. Bharat Bill Payment System (BBPS) works under which organization ?
    Answer – National Payments Corporation of India(NPCI)