Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: August 30 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 30 2019

  1. Name the President of Asian Development Bank (ADB), who met Prime Minister of India Mr. Narendra Modi in New Delhi on 29th August, 2019 .
    1) Christine Lagarde
    2) Jin Liqun
    3) Takehiko Nakao
    4) K. V. Kamath
    5) None of these
    Answer –  3) Takehiko Nakao
    Explanation:
    On August 29, 2019, Asian Development Bank (ADB) President Mr. Takehiko Nakao met India’s Prime Minister Mr. Narendra Modi in New Delhi.

  2. How much amount will be pledged to India over the next 3 years (2020-22) in support of new flagship initiatives, by ADB ?
    1) $12 Billion
    2) $18 Billion
    3) $10 Billion
    4) $15 Billion
    5) None of these
    Answer –  1) $12 Billion
    Explanation:
    On August 29, 2019, Asian Development Bank (ADB) President Mr. Takehiko Nakao met India’s Prime Minister Mr. Narendra Modi in New Delhi and committed over $12 billion in lending to India over the next 3 years (2020-22) in support of new flagship initiatives, averaging annually over $3 billion for sovereign operations and $1 billion for non sovereign operations.

  3. Which country is set to host the first South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers’ meeting in March 2020 ?
    1) Bhutan
    2) Sri Lanka
    3) Afghanistan
    4) India
    5) None of these
    Answer –  4) India
    Explanation:
    India is hosting the first South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC) Finance Ministers’ meeting in March 2020.

  4. Where was the 7th Community Radio Sammelan for the year 2019 held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) New Delhi, Delhi
    3) Kolkata, West Bengal
    4) Chennai, Tamil Nadu
    5) None of these
    Answer –  2) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    On August 27, 2019, The 7th Community Radio Sammelan for the year 2019 was inaugurated by Shri Amit Khare, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting at Dr. BR Ambedkar Bhawan, New Delhi.

  5. Who won the first prize in National Awards for Community Radio for 2018 under the “Thematic Category”?
    1) Radio Namaskar for Ama Khadya
    2) Friends Radio for Health and Women
    3) Radio Sharda for Wangegvoor
    4) Salaam Namaste for Salaam Shakti
    5) None of these
    Answer –  1) Radio Namaskar for Ama Khadya
    Explanation:
    [table]

    Thematic Category
    2018 2019
    First prize Radio Namaskar, Odisha

    Programme: Ama Khadya

    Friends Radio, Tripura

    Programme: Health and Women

    Second prize Radio Sharda, Jammu & Kashmir

    Programme: Wangegvoor

    Salaam Namaste, Uttar Pradesh

    Programme: Salaam Shakti

    Third prize Radio MGIRI, Maharashtra

    Programme: Unch Majha Zoka

    i. Waqt Ki Awaaz, Uttar Pradesh

    Programme: Chaukanni Chaardiwari

    ii. Alfaz-e-Mewat, Haryana

    Programme: Kanoon Ki Baat

    [/table]


  6. Which Radio Community won the first prize in National Awards for Community Radio for 2019 under the “Community Engagement Category” ?
    1) Radio Madhuban for Nanhe Sitare
    2) Pant Nagar Janvani for Ye Kahan Aa Gaye Hum
    3) Radio Namaskar for Ama Priya Pakhala
    4) Kisan Radio for Chalo Gaon Ki Aur
    5) None of these
    Answer –  3) Radio Namaskar for Ama Priya Pakhala
    Explanation:
    [table]

    Community Engagement Category
    2018 2019
    First prize Radio Madhuban, Rajasthan

    Programme: Nanhe Sitare

    Radio Namaskar, Odisha

    Programme: Ama Priya Pakhala

    Second prize Kisan Radio, Uttar Pradesh

    Programme: Chalo Gaon Ki Aur

    Pant Nagar Janvani, Uttarakhand

    Programme: Ye Kahan Aa Gaye Hum

    Third prize Radio Pragya, Uttar Pradesh

    Programme: Ladies First

    KRDA Community Ente Radio, Kerala

    Programme: Sneha Sena

    [/table]


  7. Where was the India’s 1st automated battery charging & changing station for e-buses inaugurated ?
    1) New Delhi, Delhi
    2) Varanasi, Uttar Pradesh
    3) Guwahati, Assam
    4) Ahmedabad, Gujarat
    5) None of these
    Answer –  4) Ahmedabad, Gujarat
    Explanation:
    On August 29,2019, In a bid to make the city cleaner & greener, the Union Minister of Home Affairs, Amit Shah has flagged off the first fleet of eco-friendly e-buses (electric buses) in Ahmedabad, Gujarat, which will be operated on major junctions in the city. He also inaugurated the India’s 1st automated battery charging & changing station for e-buses there.

  8. Who inaugurated the 26th edition of “Ladakhi-Kisan-Jawan-VigyanMela” on August 29, 2019 ?
    1) Nitin Gadkari
    2) Rajnath Singh
    3) Amit Shah
    4) Nirmala Sitharaman
    5) None of these
    Answer –  2) Rajnath Singh
    Explanation:
    On August 29, 2019, the 26th edition of “Ladakhi-Kisan-Jawan-VigyanMela” organized by Leh-based Defence Institute of High Altitude Research (DIHAR) of Defence Research and Development Organisation (DRDO), was inaugurated by the Union Defence Minister Shri Rajnath Singh. The mela seeks to meet the fresh food requirements for soldiers serving in the harsh terrain regions.

  9. Gorewada International Zoo will be set up in which state ?
    1) Nagpur, Maharashtra
    2) Gurgaon, Haryana
    3) Badarpur, Delhi
    4) Guwahati, Assam
    5) None of these
    Answer –  1) Nagpur, Maharashtra
    Explanation:
    On August 29,2019, The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change and Information and Broadcasting, Prakash Javadekar has announced the approval for the establishment of new International Standard Zoo and Biopark on 1914 hectares in the forest land at Gorewada in Nagpur, Maharashtra.

  10. Which institute has signed an MoU with Central TB Division of the Health and Family Welfare Ministry (MoHFW) to explore future possibilities of tackling TB(tuberculosis) through Artificial Intelligence(AI) technologies ?
    1) Allen Institute for Artificial Intelligence
    2) IIT Madras
    3) Wadhwani Institute
    4) IIT Delhi
    5) None of these
    Answer –  3) Wadhwani Institute
    Explanation:
    On August 30, 2019 a Memorandum of Understanding(MoU) was signed between the Central TB Division of the Health and Family Welfare Ministry (MoHFW) and Wadhwani Institute for Artificial Intelligence (independent, nonprofit research institute and global hub in AI development) to explore future possibilities of tackling TB (tuberculosis) through Artificial Intelligence (AI) technologies. The MoU was signed by Shri VikasSheel, Joint Secretary of MoHFW and Dr P Anandan, ChieF Executive Officer(CEO) of Wadhwani AI.

  11. Name the campaign launched by Union Housing and Urban Affairs Ministry with an aim to bring beneficiaries of PMAY (urban) into the fold of other central schemes such as Ujjawala and Ayushman Bharat .
    1) Swabhiman campaign
    2) Vidyutikaran campaign
    3) INSPIRE campaign
    4) Angikaar campaign
    5) None of these
    Answer –  4) Angikaar campaign
    Explanation:
    On August 29, 2019 ‘Angikaar campaign‘ was launched by Shri Hardeep Singh Puri,Minister of State(MoS-independent) of Housing and Urban Affairs(MoHUA), in order to bring the PMAY(U) (Pradhan MantriAwasYojana-Urban) beneficiaries into the fold of other schemes like the Ujjawala(free gas connections) and Ayushman Bharat(health protection scheme). The campaign will be rolled out on October 2 till December 10, 2019 in all the cities with PMAY(U).

  12. Which city topped in the 2019 world’s Safe Cities Index ?
    1) Seoul
    2) Tokyo
    3) Osaka
    4) Singapore
    5) None of these
    Answer –  2) Tokyo
    Explanation:
    On August 29, 2019, According to a report by the Economist Intelligence Unit sponsored by NEC corporation’s (formerly Nippon Electric Company), World’s Safe city index(SCI) for the year 2019. The overall list was topped by Tokyo(Japan) followed by Singapore and Osaka in 2nd and 3rd spots respectively.

  13. What is the rank of Indian city, Mumbai in the Economist Intelligence Unit’s(EIU) World’s Safe city index(SCI) 2019 ?
    1) 45th
    2) 46th
    3) 48th
    4) 52nd
    5) None of these
    Answer –  1) 45th
    Explanation:
    On August 29, 2019, According to a report by the Economist Intelligence Unit sponsored by NEC corporation’s (formerly Nippon Electric Company), World’s Safe city index(SCI) for the year 2019, Mumbai was ranked 45th safest city whereas Delhi stood at the 52nd position.

  14. Bank fraud cases are increased by how much percentage for the year 2018-19 ?
    1) 45%
    2) 20%
    3) 15 %
    4) 30%
    5) None of these
    Answer –  3) 15 %
    Explanation:
    On August 29,2019, India’s central bank, the Reserve Bank of India(RBI) has released its annual report for the fiscal year (FY) 2018-19. The report, which is released annually, analyses the working and operations of the RBI and suggests measures to improve the economic performance.The number of cases of bank frauds reported by banks in 2018-19 increased 15 % on a year-on-year(Y-O-Y) basis to 6,801 cases from 5,916 cases in 2017-18. The amount of frauds touched at Rs 71,542.93 crore in 2018-19 as against Rs 41,167.04 crore in 2017-18, a 73.8 %.

  15. What does A stands for, in NPA ?
    1) A – Account
    2) A – Altruism
    3) A – Arbitrage
    4) A – Asset
    5) None of these
    Answer –  4) A – Asset
    Explanation:
    A stands for Asset.The full form of NPA is Non Performing Asset. As per the Reserve Bank of India(RBI)’s annual report for the fiscal year (FY) 2018-19 the stressed assets recognition and resolution in earlier manner has helped the banks contain their gross non- performing loans ratio at 9.1 % in FY2018-19, slips from 11.2 % in 2017-18.

  16. Which Cooperative Bank’s license is extended by Reserve Bank of India (RBI) till Nov 30, 2019 ?
    1) Punjab & Maharashtra Co-operative Bank Ltd
    2) Rupee Cooperative Bank Ltd
    3) Sangli Urban Co-operative Bank Ltd
    4) Saraswat Co-operative Bank Ltd
    5) None of these
    Answer –  2) Rupee Cooperative Bank Ltd
    Explanation:
    Apex bank of the country, the Reserve Bank of India (RBI) extended the banking license of Rupee Cooperative Bank Ltd till November 30, 2019. The Bank has paid Rs.338.20 crores to 85,462 needy depositors under hardship scheme of RBI and it has deposits of Rs.1291.00 crores. The Rupee Co-op Bank & MSC (Maharashtra State Cooperative) Bank are going to submit a joint proposal for the merger to RBI. The decision has been taken by RBI after exercising its power under sub-section (1) of Section 35A read with Section 56 of the Banking Regulation Act, 1949.

  17. Name the organization, which has tied up with Mastercard and RBL Bank & launched its mobile payment and digital wallet service for RBL Bank’s Mastercard credit card customers .
    1) Samsung India
    2) PayPal India
    3) Paytm India
    4) FreeCharge India
    5) None of these
    Answer –  1) Samsung India
    Explanation:
    American multinational financial services corporation, Mastercard, Indian private sector bank, RBL Bank and Samsung India have jointly launched the Samsung Pay for RBL Bank’s Mastercard credit card customers.

  18. Which financial institution has signed an MoU with Government e Marketplace (GeM) to benefit Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs), women entrepreneurs, Self Help Groups (SHGs) ?
    1) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
    2) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
    3) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
    4) Reserve Bank of India(RBI)
    5) None of these
    Answer –  3) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
    Explanation:
    On August 29, 2019, A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Government e Marketplace (GeM), Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) in New Delhi to benefit Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs), women entrepreneurs, Self Help Groups (SHGs), Women Self Help Groups and various loan beneficiaries under Micro Units Development and Refinance Agency (MUDRA) and Stand-up India scheme.

  19. PAiSA was in news recently, what does ‘i’ stands for _________ .
    1) i – Investment
    2) i – International
    3) i – Inequality
    4) i – Interest
    5) None of these
    Answer –  4) i – Interest
    Explanation:
    I stands for Interest in PAiSA.The full form of PAiSA is Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA) .

  20. Which mission’s Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA) under Ministry of Housing and Urban Affairs won the 2019 SKOCH Governance Gold Award ?
    1) North Eastern Region Urban Development Programme -NERUDP
    2) Deendayal Antyodaya Yojana – National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)
    3) Pradhan Mantri Awas Yojana
    4) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
    5) None of these
    Answer –  2) Deendayal Antyodaya Yojana – National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)
    Explanation:
    On August 29, 2019 At Delhi’s constitutional club, the Ministry of Housing and Urban Affairs’ flagship mission, the Deendayal Antyodaya Yojana – National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM) bagged 2019 SKOCH Governance Gold Award for its Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA) portal.

  21. Who was reappointed as the chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) for the next 1 year ?
    1) Pramod Chandra Mody
    2) Rani Singh Nair
    3) Shushil Chandra
    4) Atulesh Jindal
    5) None of these
    Answer –  1) Pramod Chandra Mody
    Explanation:
    The Appointment Committee of Cabinet(ACC) headed by the Prime Minister(PM), has given its approval to extension/reappointment of Central Board of Direct Taxes (CBDT) chairman Pramod Chandra Mody for an additional period of 1 year.

  22. Which bank’s Managing Director(MD) and Chief Executive Officer(CEO), Parthasarathi Mukherjee announced resignation on August 28, 2019 ?
    1) ICICI Bank
    2) Axis Bank
    3) Lakshmi Vilas Bank(LVB)
    4) Karur Vysya Bank
    5) None of these
    Answer –  3) Lakshmi Vilas Bank(LVB)
    Explanation:
    The Managing Director(MD) and Chief Executive Officer(CEO) of Lakshmi Vilas Bank(LVB),Parthasarathi Mukherjee announced his resignation from the bank on August 28, 2019 owing to personal reasons.

  23. Name the MD and Group CEO of ICRA, who was expelled by its Board of Directors (BoD) recently .
    1) Arun Duggal
    2) Naresh Takkar
    3) Vipul Agarwal
    4) Ranjana Agarwal
    5) None of these
    Answer –  2) Naresh Takkar
    Explanation:
    The Board of Directors (BoD) of rating agency ICRA (formerly Investment Information and Credit Rating Agency of India Limited), an affiliate of Moody’s, has terminated the services of its Managing Director (MD) and Group Chief Executive Officer (CEO) Naresh Takkar. He was facing an enquiry into allegations related to the Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS) case. Interim Chief Operating Officer (COO) Vipul Agarwal will hold the responsibility for the day-to-day operations of the company until a new CEO is appointed.

  24. Which country has test fired ballistic missile, named “Ghaznavi” on 28th August, 2019?
    1) Russia
    2) China
    3) India
    4) Pakistan
    5) None of these
    Answer –  4) Pakistan
    Explanation:
    On August 28, 2019, the Pakistan army successfully test-fired its 290km range missile name “Ghaznavi” during its night training launch.

  25. Pakistan’s “Ghaznavi” is which type of missile ?
    1) Anti-tank guided missile
    2) Surface-to-surface ballistic missile
    3) Anti-ballistic missile
    4) Surface-to-air cruise missile
    5) None of these
    Answer –  2) Surface-to-surface ballistic missile
    Explanation:
    On August 28, 2019, the Pakistan army successfully test-fired its 290km range surface to surface ballistic missile (SSM) name “Ghaznavi” during its night training launch.

  26. Name the organization, which released the “Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate (SROCC)”, that warned on rising seas, storm surges and melting permafrost .
    1) Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
    2) United Nations Environment Programme (UNEP)
    3) International Union for Conservation of Nature (IUCN)
    4) World Meteorological Organization (WMO)
    5) None of these
    Answer –  1) Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
    Explanation:
    The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) “special report” on oceans and Earth’s frozen zones, known as the cryosphere, has warned on rising seas, storm surges and melting permafrost. It is a draft of a major United Nations (UN) report obtained by AFP, slated for release in Monaco on September 25, 2019.

  27. Who became the 1st Indian cricketer to score 6044 runs as well as 305 in first-class cricket during the 58th season of Duleep Trophy 2019–20 ?
    1) Parvez Rasool
    2) Rohan Prem
    3) Jalaj Saxena
    4) Hanuma Vihari
    5) None of these
    Answer –  3) Jalaj Saxena
    Explanation:
    Jalaj Saxena (32), an Indian cricketer who plays as an all-rounder for Kerala has set a big record in first-class cricket.Kerala all-rounder Jalaj Saxena. The record was made during the 58th season of Duleep Trophy 2019–20 match between India Red and India Blue played at M Chinnaswamy Stadium, Bengaluru, Karnataka. Saxena took 3 wickets for India Blue with which he completed his 300 wickets in first-class cricket. With this, he became the only cricketer to score 6044 runs in first-class cricket, as well as 305 wickets and still not have played for Team India.

  28. Which School clinched U-14 Subroto Cup International Football tournament title 2019 ?
    1) Our Lady Mount Carmel High School
    2) Bijando of Unique Model Academy
    3) B Romalsawma of Saidan Secondary School
    4) Mizoram’s Saidan Secondary School
    5) None of these
    Answer –  4) Mizoram’s Saidan Secondary School
    Explanation:
    On August 29, 2019, Saidan Secondary School of Mizoram clinched their maiden Subroto Cup International Football tournament title 2019 by defeating defending champions Unique Model Academy, Manipur by 2-0 in the U-14 boys’ category at Dr. Ambedkar Stadium, New Delhi. It is Asia’s largest youth football tournament.

  29. Nicolas Leoz was associated with which sport ?
    1) Tennis
    2) Football
    3) Cricket
    4) Badminton
    5) None of these
    Answer –  2) Football
    Explanation:
    On August 28, 2019, Former South American football chief Nicolas Leoz, aged 90, passed away in Asuncion, Paraguay after heart failure. He was a key suspect in the FIFA (Fédération Internationale de Football Association) corruption scandal investigated by the United States (US) Justice Department in 2015. He had served as the President of the Confederation of South American Football (CONMEBOL) from 1986 to 2013.

  30. International Day of the Victims of Enforced Disappearances is observed on ________ .
    1) 30th August
    2) 29th August
    3) 28th August
    4) 27th August
    5) None of these
    Answer –  1) 30th August
    Explanation:
    The United Nations (UN) jointly with the Amnesty International observes the International Day of the Victims of Enforced Disappearance every year on August 30. The day aims to increase awareness about the number of enforced disappearances around the world.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Corbett Tiger Reserve was located in which state ?
    Answer – Uttarakhand
    Explanation:
    The Uttarakhand government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve, a move which will help serve as the much needed second layer of protection for the big cat.

  2. Where is the headquarter of Bureau of Police Research and Development(BPRD) located ?
    Answer – New Delhi
    Explanation:
    On August 28, 2019, Union Minister of Home Affairs, Shri Amit Shah presided over the 49th Foundation Day of Bureau of Police Research and Development (BPRD) as Chief Guest in New Delhi. Minister of State Shri G. Kishan Reddy graced the occasion.

  3. Subroto Cup is associated with which sport ?
    Answer – Football

  4. Who is the Chairman & MD of Small Industries Development Bank of India (SIDBI)?
    Answer – Mohammad Mustafa

  5. What is the tagline of RBL Bank ?
    Answer –  Apno ka Bank