Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: August 29 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 29 2019

  1. SBRT was in news recently, what does R stands for _________ ?
    1) R – Retail
    2) R – Risk
    3) R – Residual
    4) R – Reserve
    5) None of these
    Answer –  1) R – Retail
    Explanation:
    R stands for Retail.The full form of SBRT is Single Brand Retail Trading.

  2. Which of the following field was approved with 100 percent Foreign Direct Investment (FDI) by the Indian government recently ?
    1) Contract manufacturing
    2) Coal mining
    3) Banking
    4) Both 1 & 2
    5) Both 2 & 3
    Answer –  4) Both 1 & 2
    Explanation:
    As per the present FDI policy, 100% FDI under automatic route is allowed for coal & lignite mining for captive consumption by power projects, iron & steel and cement units and other eligible activities permitted under and subject to applicable laws and regulations. Further, 100% FDI under automatic route is also permitted for setting up coal processing plants like washeries subject to the condition that the company shall not do coal mining and shall not sell washed coal or sized coal from its coal processing plants in the open market and shall supply the washed or sized coal to those parties who are supplying raw coal to coal processing plants for washing or sizing. It has been decided to permit 100% FDI under automatic route for sale of coal, for coal mining activities including associated processing infrastructure subject to the provisions of Coal Mines (special provisions) Act, 2015 and the Mines and Minerals (Development and regulation) Act, 1957 as amended from time to time, and other relevant acts on the subject.

  3. How many Government Medical Colleges are established by 2021-22 ?
    1) 55
    2) 65
    3) 75
    4) 80
    5) None of these
    Answer –  3) 75
    Explanation:
    Approval was given for establishment of 75 additional Government Medical Colleges by 2021-22 attached with existing district/referral hospitals under Phase-III of the ongoing Centrally Sponsored scheme. To increase the availability of healthcare infrastructure and manpower, the Cabinet also sanctioned an expenditure of 24,375 crore during the 15lh Finance Commission period i.e. up to 2021-22.

  4. Where will the supporting Secretariat Office of International Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) launched?
    1) Guwahati
    2) New Delhi
    3) Mumbai
    4) Kolkata
    5) None of these
    Answer –  2) New Delhi
    Explanation:
    Approval was given for the establishment of an International Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) along with its supporting Secretariat Office in New Delhi. The proposal was approved by the Prime Minister on 13th August, 2019. The CDRI is proposed to be launched at the United Nations (UN) Climate Action Summit in New York, USA on 23rd September 2019.

  5. Which two countries have signed an MoU in the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy on 2nd August, 2019 during President Ram Nath Kovind Visit?
    1) India and Britain
    2) India and Guinea
    3) India and Brazil
    4) India and France
    5) None of these
    Answer –  2) India and Guinea
    Explanation:
    On August 22, 2019 the Memorandum of Understanding (MoU) between India and the Republic of Guinea on cooperation in the field of Traditional systems of medicine and Homeopathy was approved by the Union Cabinet chaired by the Prime Minister(PM) Narendra Modi. This MoU was signed by the President Shri Ram Nath Kovind on August 2, 2019 during his 3-day visit to Guinea.

  6. In which of the following field, India and Peru signed an MoU that was approved by cabinet on 28th August, 2019 ?
    1) Research & Mining
    2) Education
    3) Infrastructure
    4) Medicinal Plants
    5) None of these
    Answer –  4) Medicinal Plants
    Explanation:
    The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved MoU on Cooperation in the field of Medicinal Plants between the National Medicinal Plants Board, Ministry of AYUSH of India and the National Institute of Health, under the Ministry of Health of the Republic of Peru.

  7. Which country has signed an MoU with India on July 31, 2019 during Ram Nath Kovind’s visit in the field of Traditional Systems of Medicine ?
    1) Gambia
    2) Guinea
    3) Sierra Leone
    4) Senegal
    5) None of these
    Answer –  1) Gambia
    Explanation:
    An MoU was signed in Gambia on July 31, 2019 in the Field of Traditional Systems of Medicine between India and Gambia during president Ram Nath Kovind’s visit. The MoU was approved by the Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi.This MoU will provide a framework for cooperation and also will mutually benefit both the nations in medicinal practices, especially the Ayush system of medicine in Gambia.

  8. Who launched an integrated NOC -No Objection Certificate online Application Processing System (NOAPS )for National Monuments Authority (NMA) in New Delhi ?
    1) Narendra Singh Tomar
    2) Rakesh Singh
    3) Prahlad Singh Patel
    4) Jalam Singh Patel
    5) None of these
    Answer –  3) Prahlad Singh Patel
    Explanation:
    On August 27, 2019, Shri Prahlad Singh Patel, the Minister of State for Culture & Tourism (Independent Charge)has launched an integrated NOC -No Objection Certificate online Application Processing System (NOAPS )for National Monuments Authority (NMA) in New Delhi.

  9. How many states will be part of the integrated NOC -No Objection Certificate online Application Processing System (NOAPS ) ?
    1) 5
    2) 6
    3) 4
    4) 3
    5) None of these
    Answer –  2) 6
    Explanation:
    On August 27, 2019, Shri Prahlad Singh Patel, the Minister of State for Culture & Tourism (Independent Charge)has launched an integrated NOC -No Objection Certificate online Application Processing System (NOAPS )for National Monuments Authority (NMA) in New Delhi.6 new States will be part of this Integrated Online Application Portal with 517 urban Local Bodies Count. The list of States and Urban Local Bodies are as follows, Madhya Pradesh (378) , Andhra Pradesh (110) , Haryana (15) , Punjab (10), Jharkhand (3) , Telangana (1)

  10. Which organization has partnered with World Vision India and launched the “Child well-being index” 2019 to assess and track children’s well-being ?
    1) Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
    2) World Bank(WB)
    3) World Trade Organization(WTO)
    4) Institute for Financial Management and Research-Leveraging Evidence for Access and Development (IFMR LEAD)
    5) None of these
    Answer –  4) Institute for Financial Management and Research-Leveraging Evidence for Access and Development (IFMR LEAD)
    Explanation:
    On August 27, 2019 “Child well-being index” was launched to assess and track children’s well-being. Prepared by NGOs(Non-Governmental Organisation) World Vision India andInstitute for Financial Management and Research-Leveraging Evidence for Access and Development (IFMR LEAD).

  11. Which state has topped in the “Child well-being index” 2019 ?
    1) Kerala
    2) Tamil Nadu
    3) Himachal Pradesh
    4) Madhya Pradesh
    5) None of these
    Answer –  1) Kerala
    Explanation:
    On August 27, 2019 “Child well-being index” was launched to assess and track children’s well-being. Prepared by NGOs(Non-Governmental Organisation) World Vision India andInstitute for Financial Management and Research-Leveraging Evidence for Access and Development (IFMR LEAD), the index was topped by Kerala (0.76), followed by Tamil Nadu (0.67) and Himachal Pradesh (0.67) bagging the top three slots in the index

  12. Name the Union Territory, which has topped in the “Child well-being index” 2019.
    1) Dadra and Nagar Haveli
    2) Daman and Diu
    3) Puducherry
    4) Lakshadweep
    5) None of these
    Answer –  3) Puducherry
    Explanation:
    On August 27, 2019 “Child well-being index” was launched to assess and track children’s well-being. Prepared by NGOs(Non-Governmental Organisation) World Vision India andInstitute for Financial Management and Research-Leveraging Evidence for Access and Development (IFMR LEAD), the index was topped by Kerala (0.76), followed by Tamil Nadu (0.67) and Himachal Pradesh (0.67) bagging the top three slots in the index. Among Union Territories(UT), Puducherry topped the spot.

  13. Where was the 12th edition of Indian security summit held on the theme “Towards New National Cyber Security Strategy”?
    1) Kolkata
    2) New Delhi
    3) Mumbai
    4) Bengaluru
    5) None of these
    Answer –  2) New Delhi
    Explanation:
    The 12th edition of India security summit organised by the Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) was held in New Delhi. The theme for the year 2019 is “Towards New National Cyber Security Strategy”.

  14. Which armed force has signed an MoU with India Meteorological Department(IMD) for occupying the unused Cyclone Detection Radar(CDR) building for meteorological purposes ?
    1) Indian Army
    2) Indian Coast Guard
    3) Indian Air Force
    4) Indian Navy
    5) None of these
    Answer –  4) Indian Navy
    Explanation:
    On August 28, 2019 the India Meteorological Department(IMD) and the Indian Navy (IN) signed a Memorandum of Understanding (MoU) to hand over Cyclone Detection Radar(CDR) building by the IMD to the Indian Navy(IN) for meteorological purposes. The MoU was signed at Kochi(Kerala) Naval Base.

  15. Citizen of which city has taken a rapid step to become number one in Jal Shakti Abhiyan (JSA) ?
    1) Indore, Madhya Pradesh
    2) Guwahati, Assam
    3) Varanasi, Uttar Pradesh
    4) Gandhinagar, Gujarat
    5) None of these
    Answer –  1) Indore, Madhya Pradesh
    Explanation:
    The citizens of Indore (Madhya Pradesh) have taken a rapid step to become number one in Jal Shakti Abhiyan (JSA), a campaign for water conservation and water security after they got the top spot in Swachhata Abhiyan continuously since the last 3 years. In Indore Municipal Corporation area, a record has also been created by installing 1500 water harvesting systems in a day.The Indore Municipal Corporation has implemented the Jal Shakti Abhiyan on a priority basis & for this, an App has also been launched, in which citizens can apply for water harvesting system.

  16. Name the Indian delegate, who has visited Russia and Hungary.
    1) Narendra Modi
    2) Amit Shah
    3) Subrahmanyam Jaishankar
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer –  3) Subrahmanyam Jaishankar
    Explanation:
    External Affairs Minister(EAM) of India Dr. Subrahmanyam Jaishankar has paid a visit to two nations Russia and Hungary from August 25-28, 2019 to review bilateral relations.EAM Jaishankar held talks with Foreign Minister of Hungary Peter Szijjarto followed by delegation-level talks, where bilateral and multilateral issues were discussed in Budapest, Hungary.

  17. Where did External Affairs Minister Subrahmanyam Jaishankar has unveiled a statue of Mahatma Gandhi recently ?
    1) Budapest, Hungary
    2) Moscow, Russia
    3) Pécs, Hungary
    4) St Petersburg, Russia
    5) None of these
    Answer –  2) Moscow, Russia
    Explanation:
    EAM Jaishankar has unveiled a statue of Mahatma Gandhi at the premises of the Indian embassy in Moscow, Russia on the occasion of Gandhi’s 150th birth anniversary.Gandhi was inspired by Leo Tolstoy, Russian writer-philosopher. The two leaders never met personally in their life-line, but both shared a special bond and exchanged ideas through letters.

  18. Where was the 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference held ?
    1) Phnom Penh, Cambodia
    2) Naypyitaw, Myanmar
    3) Hanoi, Vietnam
    4) Bangkok, Thailand
    5) None of these
    Answer – 4) Bangkok, Thailand
    Explanation:
    Indian Air Force’s (IAF) Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa who is also Chairman of Chiefs of Staff Committee(COSC) and Chief of the Air Staff(CAS), paid a 3-day visit to Thailand from August 26-29, 2019 to attend the 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference in Bangkok, Thailand.

  19. What was the theme of the 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference?
    1) Theme – “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”
    2) Theme – “Physical linkages and power digital for Asia”
    3) Theme – “Shaping the future efficiently, responsibly, and sustainably of the livestock”
    4) Theme – “Groundwater vision for 2030, water challenges, security, and adapting the climate change”
    5) None of these
    Answer –  1) Theme – “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”
    Explanation:
    Indian Air Force’s (IAF) Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa who is also Chairman of Chiefs of Staff Committee(COSC) and Chief of the Air Staff(CAS), paid a 3-day visit to Thailand from August 26-29, 2019 to attend the 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference in Bangkok, Thailand. The theme for 2019 was “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”.

  20. Where was the Restored commemorative plaque of Mahatma Gandhi road inaugurated ?
    1) Malé, Maldives
    2) Port Louis, Mauritius
    3) Antananarivo, Madagascar
    4) Victoria, Seychelles
    5) None of these
    Answer –  3) Antananarivo, Madagascar
    Explanation:
    Indian High Commissioner to Madagascar Abhay Kumar and Antananariv’s Mayor Lalao Ravalomanana jointly inaugurated a restored commemorative plaque of the Mahatma Gandhi road in Antananarivo, Madagascar to mark the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. It was named after the father of the nation in 1969.An exhibition of photographs is hosted by the embassy in front of the building capturing the important events from Gandhi’s life and his messages.

  21. What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for FY20(Fiscal year 2020) by India Ratings & Research (Ind-Ra) ?
    1) 7%
    2) 6.7%
    3) 7.2%
    4) 7.5%
    5) None of these
    Answer –  2) 6.7%
    Explanation:
    On August 28, 2019, the rating agency India Ratings & Research (Ind-Ra)downgraded India’s GDP (Gross Domestic Product) growth to a six year low of 6.7% FY20 (Fiscal year 2020) compared to its previous estimate of 7.3%. This downgrade is due to weak consumption demand, monsoon and slowdown in manufacturing growth.

  22. Expand WPI ?
    1) Wholesale Product Index
    2) Wholesale Public Index
    3) Wholesale Private Index
    4) Wholesale Price Index
    5) None of these
    Answer –  4) Wholesale Price Index
    Explanation:
    The full form of WPI is Wholesale Price Index.

  23. Who won the Television Journalist of the Year 2019 at the Kalinga-FCC Awards for Excellence in Journalism for 2019 held in New Delhi ?
    1) Rajini Vaidyanathan
    2) Simon Scarr
    3) Rakesh Nagar
    4) Harish Tyagi
    5) None of these
    Answer –  1) Rajini Vaidyanathan
    Explanation:
    Rajini Vaidyanathan was conferred with Television Journalist of the Year 2019.
    [table]

    S.No Category Winners Award won for
    1 Print Journalist Of The Year 2019 9-member Team of Reuters

    Members: Zeba Siddiqui, Andrew R C Marshall, Mohammad Ponir Hossain, Soe Zeya Tun, Simon Lewis, Clare Baldwin, Weiyi Cai, Wa Lone, and Kyaw SoeOo.

    Exhaustive Coverage of the Rohingya issue in Myanmar and Bangladesh.
    2 The Digital Journalist of the Year Award 2019  8-member Team of Reuters

    Members: Simon Scarr, Gurman Bhatia, Prasanta Kr Dutta, Rajshree Deshmukh, Han Huang, Adnan Abidi, Altaf Hussain, and Raju Gopalakrishnan.

    Excellent coverage of pollution in India’s capital New Delhi with detailed graphics.
    3 Television Journalist of the Year 2019 Rajini Vaidyanathan( BBC’s India Correspondent) For the coverage of the ‘Me Too’ Movement in Bollywood.
    4 Photo Journalist of the Year Award 2019 Harish Tyagi (EPA) Photographic documentation of how pollution is killing River Yamuna.
    5  Video Journalist of the Year Award 2019 Rakesh Nagar (PBS NewsHour) A documentary called ‘Music in the Mountains’, which is about how a Jesuit priest is bringing about change by teaching music to poor children in Kalimpong.

    [/table]


  24. Name the Products of Tamil Nadu, which has received the Geographical Indication (GI) tag recently.
    1) Dindigul lock
    2) Karaikudi Kandangi sarees
    3) Madurai Jigarthanda
    4) Both 1 & 2
    5) Both 2 & 3
    Answer – 4) Both 1 & 2
    Explanation:
    On August 27, 2019, The Geographical Indication Registry of India has granted Geographical Indication (GI) tag to the state of Tamil Nadu for Dindigul lock and Karaikudi Kandangi sarees.Dindigul lock: The handmade Dindigul locks were famous for their traditional design, superior quality, and durability. Kandangi Sare: These Sarees are the symbol of entire Karaikudi taluk of Sivaganga district. The hand-woven Kandangi sarees are characterized by brilliant colour large contrast borders. These sarees have a tradition of 150 years.

  25. Which Indian documentary film has received the top award at the 14th edition of 2019 ‘We Care Film Festival on Disability Issues’ Under 30 minutes Category ?
    1) “India’s Daughter”
    2) “Gulabi Gang”
    3) “I’m Jeeja”
    4) “Celluloid Man”
    5) None of these
    Answer –  3) “I’m Jeeja”
    Explanation:
    On August 26, 2019 at the 14th edition of 2019 ‘We Care Film Festival on Disability Issues’, an Indian documentary film named “I’m Jeeja” directed by Swati Chakraborty bagged the top award in the 30-minute category short film documentary.
    Top winners are as follows
    [table]

    Prize Category  Name  Director
    1st Under five minutes “Connection” (United Arab Emirates) Mark Stanely
    1st Under 30  minutes I’m Jeeja ( India) Swati Chakraborty
    1st Under 90 minutes “The Eye of the Minotaur” (Bulgaria) Borislav Kolev

    [/table]


  26. Name the world’s largest Integrated Online Junction launched for school education to improve the school education system .
    1) “Education”
    2) “Shagun”
    3) “Shala”
    4) “Gunvatta”
    5) None of these
    Answer –  2) “Shagun”
    Explanation:
    On August 28, 2019, the Union Minister for Human Resource Development(MHRD) Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launched “Shagun” which is one of the world’s largest Integrated Online Junction for school education to improve the school education system. It was launched in New Delhi where a booklet about Shagun was also released in the presence of Minister of State for HRD, Shri Sanjay Shamrao Dhotre. The portal for shagun is htpp://shagun.govt.in.

  27. Where was the Rare Peacock Parachute Spider or Gooty Tarantula (Poecilotheria metallica) discovered ?
    1) Villupuram, Tamil Nadu
    2) Kochi, Kerala
    3) Amaravati, Andhra Pradesh
    4) Warangal, Telangana
    5) None of these
    Answer –  1) Villupuram, Tamil Nadu
    Explanation:
    A team of researchers at the Puducherry-based Indigenous Biodiversity Foundation (IBF) have discovered Peacock Parachute Spider, a deeply endangered species of tarantula for the 1st time beyond its natural habitat in the Eastern Ghats. It was found resting in a cave in Pakkamalai Reserve Forests near Gingee in Villupuram district of Tamil Nadu(TN).

  28. Who headed the National Green Tribunal (NGT) committee that suggests the Unique Identification Numbers (UID) for water bodies in Delhi ?
    1) S. N. Hussain
    2) Suryanarayan Naidu
    3) Venkata Ramulu
    4) S P Garg
    5) None of these
    Answer –  4) S P Garg
    Explanation:
    The National Green Tribunal (NGT) committee headed by former high court judge Justice S P Garg suggested that all water bodies in Delhi must be provided with Unique Identification Numbers (UID) after properly demarcating them and mapping them on GPS (Global Positioning System) platforms in order to conserve them.

  29. Where was the 45th edition of the World Skills International Competition for the year 2019 ?
    1) Berlin, Germany
    2) Paris, France
    3) Kazan, Russia
    4) Moscow, Russia
    5) None of these
    Answer – 3) Kazan, Russia
    Explanation:
    The 45th Edition of the World Skills International Competition for the year 2019, a biennial event, was held at Kazan Expo International Exhibition Centre, Kazan, Russia from August 22- 27, 2019. It was inaugurated by the Russian Prime Minister Dmitry Medvedev. This global-level skills competition was held for the first time in Russia. It was a grand event in the arena of vocational skills.

  30. Who won a Gold medal in Water Technology & also conferred with ‘Best of Nation’ amongst the Indian competitors during World Skills International Competition 2019?
    1) Shubham Singh
    2) S Aswatha Narayana
    3) Nidhin Prem
    4) Faruk Ahmed
    5) None of these
    Answer –  2) S Aswatha Narayana
    Explanation:
    S Aswatha Narayana who won a Gold medal in Water Technology was also awarded as ‘Best of Nation’ amongst the Indian competitors. He was trained by Rajat Kumar Samantaray, Professor, CV Raman Institute, Bhubaneswar, Odisha.

  31. Which country will host the 47th WorldSkills Competition in 2023 ?
    1) Lyon, France
    2) Pyongyang, North Korea
    3) Tokyo, Japan
    4) Shanghai, China
    5) None of these
    Answer –  1) Lyon, France
    Explanation:
    Lyon, France will host the 47th WorldSkills Competition in 2023. The 46th WorldSkills Competition will be held in September 2021 in Shanghai, China.

  32. Who became the 1st Indian to complete the 555 kms long marathon at 10th edition of ‘La Ultra The High’ marathon 2019 held in Ladakh, Jammu, and Kashmir(J&K) ?
    1) Fauja Singh
    2) Budhia Singh
    3) D P Singh
    4) Ashish Kasodekar
    5) None of these
    Answer –  4) Ashish Kasodekar
    Explanation:
    Ashish Kasodekar from Pune flashed the flag by becomeing the 1st Indian to complete the 555 kms long 10th edition of ‘La Ultra The High’ marathon 2019 held in Ladakh, Jammu, and Kashmir(J&K). Ashish came in 3rd at 126 hrs 18 min to finish the distance.

  33. Which country’s Cricketer, Ajantha Mendis retires from all forms of cricket recently?
    1) New Zealand
    2) Bangladesh
    3) Sri Lanka
    4) India
    5) None of these
    Answer – 3) Sri Lanka
    Explanation:
    Srilankan cricketer Ajantha Mendis (34), who made his debut in 2008, announced his retirement from all forms of cricket on August 28, 2019.SL cricketer Ajantha mendis retires.He was famous for his “carrom ball”. He snapped 70 wickets in 19 Tests, 152 in 87 ODIs and 66 in 39 T20Is. Currently, he is the only bowler to take 6-wicket-hauls in T20s twice.

  34. Who won gold medal in women’s 400m race that held at the International Athletic Meeting – Josef Seckar Memorial (MJS) in Brno, Czech Republic ?
    1) M. R. Poovamma
    2) VK Vismaya
    3) Hima Das
    4) Dutee Chand
    5) None of these
    Answer –  2) VK Vismaya
    Explanation:
    Indian sprinter VK Vismaya, aged 22, clinched gold in women’s 400m race which was held at the International Athletic Meeting – Josef Seckar Memorial (MJS) in Brno, Czech Republic. She finished the race in 52.12s which was her personal best.

  35. Austria born engineer, Ferdinand Karl Piëch was associated with which automaker company ?
    1) Volkswagen
    2) Audi
    3) Mercedes-Benz
    4) BMW Motorrad
    5) None of these
    Answer –  1) Volkswagen
    Explanation:
    On August 27, 2019 Austria born Ferdinand Karl Piëch, the engineer known for creating a revolution in German automaker Volkswagen in the 1990s passed away at the age of 82.Piëch who was the great grandson of Ferdinand Porsche,founder of German automobile Porsche, was the Chairman and Chief Executive Officer(CEO) of Volkswagen Group in 1993 during which he turned it into a large conglomerate (large corporation) now.

  36. Name the deceased bengali actor, who was well known by the National award winning movie Ganadevata .
    1) Madhabi Mukherjee
    2) Monu Mukhopadhyay
    3) Nimu Bhowmik
    4) Anamika Saha
    5) None of these
    Answer –  3) Nimu Bhowmik
    Explanation:
    On August 27, 2019, Veteran Bengali actor Nimu Bhowmik, aged 84, passed away at his home in Kolkata due to cardiac arrest. He was born on November 14, 1935, in Dinajpur district of undivided Bengal.He played major roles in Bengali classics such as ‘Ganadevata’ (1979), ‘Baghini’ (1968), ‘Dadar Kirti’ (1980), ‘Guru Dakshina’ (1987) and ‘Dash Mash Das Diner Galpo’ (2019) which was his last film.

  37. Who written the book titled, “Obama: The Call of History” ?
    1) Philip Rucker
    2) Maggie Haberman
    3) Susan Glasser
    4) Peter Baker
    5) None of these
    Answer –  4) Peter Baker
    Explanation:
    A book on Barack Obama, former United States (US) President, titled “Obama: The Call of History” has been written by Peter Baker, the Chief White House Correspondent for The New York Times. It gives an in-depth account of Obama’s years in office. It has been published by Penguin India.

  38. Whose birth anniversary is celebrated as National Sports Day on 29th August ?
    1) Balbir Singh Sr.
    2) Dhyan Chand
    3) Kripal Singh
    4) Aavishkar Salvi
    5) None of these
    Answer –  2) Dhyan Chand
    Explanation:
    On August 29,2019, National Sports Day was observed across the country to create awareness about sports in public. August 29, 2019 marks the 114th birth anniversary of India’s hockey legend, Major Dhyan Chand.

  39. Who launched the ‘Fit India’ Movement campaign on National Sports day ?
    1) Narendra Modi
    2) Ram Nath Kovind
    3) Rajnath Singh
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer –  1) Narendra Modi
    Explanation:
    On August 29, 2019, Prime Minister (PM) Shri Narendra Modi has launched a nation-wide ‘Fit India’ Movement on the occasion of National Sports Day in New Delhi. He urged the people to head the Fit India campaign &stated that this initiative is the need of the hour & will take India towards a healthier future by preventing lifestyle diseases such as diabetes, hypertension. He also congratulated all sportspersons on the occasion of National Sports Day.

  40. Who won the Tenzing Norgay National Adventure Awards 2018 under Life Time Achievement category ?
    1) Dipankar Ghosh
    2) Prabhat Raju Koli
    3) Wangchuk Sherpa
    4) RameshwerJangra
    5) None of these
    Answer –  3) Wangchuk Sherpa
    Explanation:
    Shri Wangchuk Sherpa won the Life Time Achievement in the Tenzing Norgay National Adventure Awards 2018.
    [table]

    Sl. No Name Category
    1 Ms. Aparna Kumar Land Adventure
    2 Late Shri Dipankar Ghosh Land Adventure
    3 Shri Manikandan K. Land Adventure
    4 Shri Prabhat Raju Koli Water Adventure
    5 Shri RameshwerJangra Air Adventure
    6 Shri Wangchuk Sherpa Life Time Achievement

    [/table]


  41. Name the first Paralympian, who was awarded with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award .
    1) Varun Singh Bhati
    2) Mariyappan Thangavelu
    3) Devendra Jhajharia
    4) Deepa Malik
    5) None of these
    Answer – 4) Deepa Malik
    Explanation:
    Deepa Malik won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award.She is the first Paralympian to receive the prestigious honour .

  42. Which University won the Maulana Abul Kalam Azad (Maka) Trophy, 2019 ?
    1) Lovely Professional University, Punjab
    2) Panjab University, Chandigarh
    3) Chandigarh University, Ajitgarh, Punjab
    4) Chitkara University, Chandigarh
    5) None of these
    Answer –  2) Panjab University, Chandigarh
    Explanation:
    Panjab University, Chandigarh won the Maulana Abul Kalam Azad (Maka) Trophy, 2019.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Mount Kun is located in which state ?
    Answer – Ladakh
    Explanation:
    An Indian Army mountaineering team scaled the challenging Mount Kun peak in the Ladakh region and returned to Leh. Flagged off from Leh on July 30 this year, the 22-member team comprised 14 officers including 10 women, one junior commissioned officer and seven other ranks.

  2. Bhitarkanika National Park is located in which state ?
    Answer – Odisha

  3. What is the Capital and Currency of Thailand ?
    Answer –  Capital- Bangkok & Currency- Thai baht

  4. Who is the Director General of Meteorology of India Meteorological Department(IMD) ?
    Answer – Dr. Mrutyunjay Mohapatra

  5. Who is the President of Russia ?
    Answer –  Vladimir Putin