Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: August 28 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 28 2019

  1. Where did Union Minister of Science and Technology Shri Harsh Vardhan, inaugurated a plant that converts plastic waste into diesel ?
    1) Indian Institute of Petroleum(IIP) in Guwahati, Assam
    2) Indian Institute of Petroleum(IIP) in Kolkata, West Bengal
    3) Indian Institute of Petroleum(IIP) in Dehradun, Uttarakhand
    4) Indian Institute of Petroleum(IIP) in Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer –  3) Indian Institute of Petroleum(IIP) in Dehradun, Uttarakhand
    Explanation:
    On August 27,2019, The Union Minister of Science and Technology Shri Harsh Vardhan, inaugurated a waste plastics to diesel plant in presence of uttarakhand Chief Minister(CM) Trivendra Singh Rawat, at the Indian Institute of Petroleum (IIP) in Dehradun, Uttarakhand, that converts plastic waste into diesel.

  2. BSID was in news recently, what does S stands for ____________ .
    1) S – Ship Captain
    2) S – Seafarer
    3) S – Seaman
    4) S – Sailor
    5) None of these
    Answer –  2) S – Seafarer
    Explanation:
    S stands for Seafarer.The full form of BSID is Biometric Seafarer Identity Document.

  3. Which country has launched the world’s first ever Biometric Seafarer Identity Document (BSID) which captures the facial biometric data of seafarers ?
    1) China
    2) Bangladesh
    3) Sri Lanka
    4) India
    5) None of these
    Answer –  4) India
    Explanation:
    On August 28, 2019, India launched the world’s first-ever Biometric Seafarer Identity Document (BSID) which captures the facial biometric data of seafarers. It was launched by Shri Mansukh Mandaviya, Minister of State (I/C) Shipping and Chemical & Fertilizers in New Delhi. He handed over the new BSID cards to 5 Indian seafarers.

  4. Where was the 18th meeting of Conference of the Parties (CoP18) of Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) held ?
    1) Geneva, Switzerland
    2) Beijing, China
    3) Washington D.C., U.S.
    4) London, United Kingdom
    5) None of these
    Answer –  1) Geneva, Switzerland
    Explanation:
    The 18th meeting of Conference of the Parties (CoP18) of Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) was held in Geneva, Switzerland from August 17 -August 28, 2019.

  5. Which of the following India proposed species received highest degree of protection during the 18th meeting of Conference of the Parties (CoP18) of Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) ?
    1) Star tortoises
    2) Smooth-coated otter
    3) Small-clawed otters
    4) All the above
    5) None of these
    Answer –  4) All the above
    Explanation:
    India’s proposal to upgrade the protection of star tortoises (Geochelone elegans), the smooth-coated otter (Lutrogale perspicillata) and small-clawed otters (Anoyx cinereus) in CITES (Convention on International Trade in Endangered Species on Wild Fauna and Flora) have been approved.

  6. Name the subspecies of giraffe, which was declared endangered in the 18th meeting of Conference of the Parties (CoP18) of Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).
    1) West African giraffe
    2) Rothschild’s giraffe
    3) Masai giraffe
    4) Reticulated giraffe
    5) None of these
    Answer –  3) Masai giraffe
    Explanation:
    The member nations have agreed to protect giraffes for the 1st time, which draws the praise from conservationists. Giraffes are a vulnerable species facing habitat loss and population decline (up to 40 % during the past 3 decades). Masai giraffes, the largest subspecies of giraffe has declared endangered. The subspecies in Kenya and Tanzania has declined by nearly 50 % in the last 30 years because of poaching and changes in land use.

  7. Expand ECF ?
    1) Economic Credit Framework
    2) Economic Capital Framework
    3) Economic Collateral Framework
    4) Economic Capacity Framework
    5) None of these
    Answer –  2) Economic Capital Framework
    Explanation:
    The full form of ECF is Economic Capacity Framework.

  8. After how many years, Economic Capital Framework (ECF) has to be reviewed as per the Bimal Jalan Committee ?
    1) 5 years
    2) 4 years
    3) 3 years
    4) 10 years
    5) None of these
    Answer –  1) 5 years
    Explanation:
    Bimal Jalan panel recommended that the revised economic capital framework, under which the RBI decided to transfer Rs 52,637 crore excess provisions to the government, be reviewed every 5 years. If there is a significant change in the RBI’s risks and operating environment, an intermediate review may be considered.

  9. Name the India’s first company that provides lifetime credit of up to Rs.5 lakh Instantly to its customers .
    1) Bajaj Finserv
    2) Indiabulls
    3) KreditBee
    4) MoneyTap
    5) None of these
    Answer –  4) MoneyTap
    Explanation:
    MoneyTap, India’s first company to provide an app-based personal credit line to customers has announced to provide its customers with a lifetime credit limit of up to Rs. 5 lakh instantly starting from Rs. 3,000. Unlike personal loans and credit cards, customers pay interest only on the amount borrowed and at lower rates.

  10. Which organization has set up a single point contact for its regulatory sandbox (RS) initiative ?
    1) Reserve Bank of India(RBI)
    2) National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD)
    3) Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)
    4) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    5) None of these
    Answer –  3) Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)
    Explanation:
    An autonomous body tasked with regulating insurance and re-insurance industries, IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India) has set up a single point contact for its regulatory sandbox (RS) initiative. The Fintech entities can seek permission to experiment with innovative products for the growth of the sector.

  11. Who was nominated as the “Single Point of Contact on regulatory sandbox matters”, to communicate & guide the applicants by Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI) ?
    1) Pravin Kutumbe
    2) Sanjay Verma
    3) K. Ganesh
    4) Subhash C. Khuntia
    5) None of these
    Answer –  2) Sanjay Verma
    Explanation:
    An autonomous body tasked with regulating insurance and re-insurance industries, IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India) has set up a single point contact for its regulatory sandbox (RS) initiative. The Fintech entities can seek permission to experiment with innovative products for the growth of the sector.IRDAI has invited applications already for the RS from 15, September 2019 – 14, October 2019. It nominated Sanjay Verma as the “Single Point of Contact on regulatory sandbox matters”, will communicate & guide the applicants.

  12. Which organization has launched a program called ‘Digital Governance Tech Tour’ to train 5000 government employees on AI (artificial intelligence) and cloud computing skills ?
    1) Microsoft India
    2) Google India
    3) Infosys
    4) Facebook
    5) None of these
    Answer –  1) Microsoft India
    Explanation:
    On August 27, 2019, IT(Information Technology) company, Microsoft India has launched a program called ‘Digital Governance Tech Tour’ in line with the Digital initiative of the Indian government to train 5000 government employees over a period of 12 months on AI (artificial intelligence) and cloud computing skills.

  13. Where was the Digital Governance Tech Summit 2019 held ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) Bengaluru, Karnataka
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer –  4) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    Digital Governance Tech Summit 2019 in New Delhi by Shri Amitabh Kant, CEO of government’s policy think-tank ,NITI Aayog(National Institution for Transforming India) & Ajay Prakash Sawhney, secretary, MeITY (The Ministry of Electronics and Information Technology).

  14. Name the co working space designed for Micro, Small and Medium Enterprises(MSMEs) and startups by Small Industries Development Bank of India (SIDBI) and Incuspaze Solutions Private Limited (Incuspaze) .
    1) @CoWork
    2) @Workpark
    3) @Workspaze
    4) @Incuspaze
    5) None of these
    Answer –  3) @Workspaze
    Explanation:
    On August 27, 2019, the Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has partnered with Incuspaze Solutions Private Limited (Incuspaze) to open a coworking space, designed for Micro, Small and Medium Enterprises(MSMEs) and startups. This coworking space called @Workspaze is located in Connaught Place, New Delhi.

  15. OALP was in news, what does ‘A’ stands for __________ .
    1) A – Auctions
    2) A – Acreage
    3) A – Agency
    4) A – Arbitrage
    5) None of these
    Answer –  2) A – Acreage
    Explanation:
    A stands for Acreage.The full form of OALP stands for Open Acreage Licensing Policy. On August 26, 2019, Government offered 7 oil and natural gas blocks for bidding under Open Acreage Licensing Policy (OALP)-IV. Five blocks offered are in little-explored Vindhyan sedimentary basin, 1 block is in Bengal Purnea basin and 1 block is the proven basin of Rajasthan.

  16. Name the India’s 1st FinTech centre of excellence, which was set up by the Software Technology Parks of India (STPI) in association with Electronics Corporation of Tamil Nadu(ELCOT) .
    1) FinPark
    2) FinTech
    3) FinStart
    4) FinBlue
    5) None of these
    Answer –  4) FinBlue
    Explanation:
    Software Technology Parks of India (STPI) in association with Electronics Corporation of Tamil Nadu(ELCOT) has officially set up a ‘Centre of Excellence in FinTech’ with a cost of over ₹23 crore. It is first of its kind in India and is named ‘FinBlue’.

  17. Where was the 1st FinTech centre of excellence, FinBlue was set up ?
    1) Chennai, Tamil Nadu
    2) New Delhi, Delhi
    3) Hyderabad, Telangana
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer –  1) Chennai, Tamil Nadu
    Explanation:
    Software Technology Parks of India (STPI) in association with Electronics Corporation of Tamil Nadu(ELCOT) has officially set up a ‘Centre of Excellence in FinTech’ with a cost of over ₹23 crore in Chennai, Tamil Nadu. It is first of its kind in India and is named ‘FinBlue’.

  18. Who topped in the Forbes magazine’s ‘highest-paid woman in music’ category for the year 2019 ?
    1) Mariah Carey
    2) Rihanna
    3) Taylor Swift
    4) Beyonce
    5) None of these
    Answer –  3) Taylor Swift
    Explanation:
    American singer and songwriter Taylor Swift has topped Forbes magazine’s ‘highest-paid woman in music’ category for the year 2019 with earnings of $185 million (Rs1,300 crore). Taylor is followed by pop singer Beyonce with earnings $81 million (Rs579 crore) and singer Rihanna with $62 million at second and third place respectively.

  19. Who became the first ever female officer to be appointed as flight commander(second in command) of a flying unit of Indian Air Force(IAF) ?
    1) Chandramukhi Basu
    2) Shalija Dhami
    3) Sucheta Kriplani
    4) Medha Patkar
    5) None of these
    Answer –  2) Shalija Dhami
    Explanation:
    Wing Commander Shalija Dhami of the Indian Air Force (IAF), became the first-ever female officer to be appointed as flight commander(second in command) of a flying unit. She took over as flight commander of a Chetak helicopter unit at Hindon airbase, Ghaziabad, Uttar Pradesh.

  20. Name the app, that was developed to connect children at orphanages with senior citizens in old-age homes & that won bronze medal in 2019 ‘Technovation challenge’, the world’s largest technology and entrepreneurship programme for girls .
    1) Home
    2) Social
    3) Smart
    4) Maitri
    5) None of these
    Answer –  4) Maitri
    Explanation:
    On August 27, 2019, five girls from Noida, Uttar Pradesh of team “Tech Witches” were awarded Bronze medal at the 2019 ‘Technovation challenge’, the world’s largest technology and entrepreneurship programme for girls held in San Francisco, United States(US). They were awarded for developing a mobile app named ‘Maitri’ which connects children at orphanages with senior citizens in old-age homes.

  21. Who was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD) 2019 during 29th Institute of Directors (IOD) Annual Day ?
    1) Shashi Shanker
    2) Amitabh Kant
    3) Vijay Karia
    4) J S Ahluwalia
    5) None of these
    Answer –  1) Shashi Shanker
    Explanation:
    On August 26, 2019, Indian multinational oil and gas company, Oil and Natural Gas Corporation’s (ONGC) Chairman and Managing Director (CMD), Shashi Shanker was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD) 2019 during 29th Institute of Directors (IOD) Annual Day Ceremony held in New Delhi with the theme of ‘Future Boards: Leading Strategy to Embrace Sustainability’.

  22. Who was elected as the President of Nauru ?
    1) Sprent Dabwido
    2) Hilda Heine
    3) Lionel Aingimea
    4) Marcus Stephen
    5) None of these
    Answer –  3) Lionel Aingimea
    Explanation:
    On August 27, 2019, former human rights lawyer Lionel Aingimea won the presidential election of the pacific nation Nauru by defeating his rival David Adeang by 12-6 votes. Aingimea is now the 15th President of Nauru succeeding the outgoing President Baron Waqa.

  23. To which country, Pavan Kapoor was appointed as the Ambassador of India ?
    1) Qatar
    2) United Arab Emirates(UAE)
    3) Bahrain
    4) Oman
    5) None of these
    Answer –  2) United Arab Emirates(UAE)
    Explanation:
    According to the Ministry of External Affairs (MEA), Government of India(GoI), Shri Pavan Kapoor, the 1990 cadre Indian Foreign Service(IFS) officer has been appointed as the next Ambassador of India to the United Arab Emirates(UAE).He replaces Navdeep Singh Puri, who has been heading the Indian mission in UAE since October 2016.

  24. Who was appointed as the President of Paytm ?
    1) Munish Varma
    2) Ravi Adusumalli
    3) Pallavi Shroff
    4) Amit Nayyar
    5) None of these
    Answer –  4) Amit Nayyar
    Explanation:
    Indian e-commerce payment system Paytm has appointed Amit Nayyar as its new president. His appointment comes a week after Madhur Deora, the Chief Financial Officer(CFO) was also elected as the President of Paytm.

  25. Who was appointed as the Chairman-cum-Managing Director(CMD) to Coal India Limited (CIL) ?
    1) Pramod Agrawal
    2) Sanjiv Soni
    3) S N Prasad
    4) Anil Kumar Jha
    5) None of these
    Answer –  1) Pramod Agrawal
    Explanation:
    Public Enterprises Selection Board (PESB) has selected Pramod Agrawal, a 1991 batch Indian Administrative Service (IAS) officer for the post of Chairman-cum-Managing Director, Coal India Limited (CIL). He will succeed incumbent Anil Kumar Jha retiring in January 2020.

  26. Who launched the mobile application “Janaushadhi Sugam”, which would help in searching for outlets and generic medicines ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Venkaiah Naidu
    3) D.V. Sadananda Gowda
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer –  3) D.V. Sadananda Gowda
    Explanation:
    On August 27, 2019, Union Minister for Chemicals and Fertilizers, Shri D.V. Sadananda Gowda, in New Delhi launched the mobile application “Janaushadhi Sugam” which would help in searching for outlets and generic medicines. Reduction in the cost of “Jan Aushadhi Suvidha Oxo-Biodegradable Sanitary Napkin” was also announced. The napkins will now be available at Rs 1 per pad from its previous amount of Rs 2.50.

  27. Where was the 2019 Badminton World Federation (BWF) Para-Badminton World Championships held ?
    1) Beijing, China
    2) Basel, Switzerland
    3) Geneva, Switzerland
    4) Washington D.C., U.S.
    5) None of these
    Answer –  2) Basel, Switzerland
    Explanation:
    The 2019 Badminton World Federation (BWF) Para-Badminton World Championships was held from August 20-25, 2019 at St. Jakobshalle in Basel, Switzerland. It was the 12th edition of the tournament. It was the first time that Para-Badminton World Championships is held together with World Badminton Championships in the same venue, as 2019 BWF World Championships was held from 19 to 25 August at St. Jakobshalle in Basel, Switzerland.

  28. Pramod Bhagat is associated with which sport ?
    1) Cricket
    2) Football
    3) Tennis
    4) Badminton
    5) None of these
    Answer –  4) Badminton
    Explanation:
    Pramod Bhagat is associated with Badminton, he was in news recently because he won Men’s Singles Standing Sport Classes – SL 3, Pramod Bhagat won gold in 2019 Badminton World Federation (BWF) Para-Badminton World Championships.Other gold winners are:In the Men’s Doubles Standing Sport Classes – SL 3, SL 4 Pramod Bhagat & Manoj Sarkar clinched gold. iii. In the Women’s Singles Standing Sport Classes – SL 3, Manasi Girishchandra Joshi won the gold.

  29. Who topped in the ICC test bowler ranking 2019 released recently ?
    1) Pat Cummins
    2) Kagiso Rabada
    3) James Anderson
    4) Vernon Philander
    5) None of these
    Answer –  1) Pat Cummins
    Explanation:
    The Test Bowling Rankings is topped by Australian cricketer Pat Cummins with 908 points.

  30. Name the Indian all rounder, who was ranked 4th in the ICC test all-rounder 2019 ranking .
    1) M S Dhoni
    2) Cheteshwar Pujara
    3) Ravindra Jadeja
    4) Virat Kohli
    5) None of these
    Answer – 3) Ravindra Jadeja
    Explanation:
    Ravindra Jadeja ranked 4th in the ICC test all-rounder 2019 ranking.
    [table]

    Rank  ICC test batsmen  ICC test bowler ICC test all-rounder
    1 Virat Kohli (India) Pat Cummins (Australia) Jason Holder (West Indies)
    2 Steve Smith (Australia) Kagiso Rabada (South Africa) Ben Stokes (England)
    3 Kane Williamson (New Zealand) James Anderson (England) Shakib Al Hasan (Bangladesh)
    4 Cheteshwar Pujara (India) Vernon Philander (South Africa Ravindra Jadeja (India)

    [/table]


  31. Which stadium has received provisional clearance & became the first venue for the upcoming Fédération Internationale de Football Association (FIFA) U-17 Women’s World Cup India 2020 ?
    1) Bangalore Football Stadium, Bangalore
    2) Kalinga Stadium of Bhubaneswar, Odisha
    3) Jawaharlal Nehru Stadium, Kochi
    4) Fatorda Stadium, Goa
    5) None of these
    Answer –  2) Kalinga Stadium of Bhubaneswar, Odisha
    Explanation:
    On August 27, 2019, Kalinga Stadium of Bhubaneswar, Odisha was named as the first venue for the upcoming Fédération Internationale de Football Association (FIFA) U-17 Women’s World Cup India 2020 after getting provisional clearance. The U-17(under 17) World Cup will be held in India in 2020.

  32. Which country’s cricket player Cecil Wright(85), announced retirement recently?
    1) Australia
    2) Bangladesh
    3) India
    4) West Indies
    5) None of these
    Answer –  4) West Indies
    Explanation:
    On August 27, 2019, West Indies cricket player Cecil Wright with a career spanning 60 years, announced his retirement from all forms of cricket at the age of 85. He will play his last match representing Uppermill cricket club (England), against Pennine League Side Springhead cricket club of England on September 7, 2019.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Which Indian Naval Ship(INS) visited Dakar, Senegal ?
    Answer – INS Tarkash
    Explanation:
    Indian Navy’s overseas deployment to Africa, Europe and Russia, Indian Naval Ship Tarkash has made a port call at Dakar, Senegal, a Defence Ministry.The ship is on a three-day visit to Dakar.The release said that the port call is a demonstration of India’s warm ties with Senegal.INS Tarkash, commanded by Captain Sathish Vasudev, is one of the most potent frontline frigates of the Indian Navy equipped with a versatile range of weapons and sensors.

  2. Who is the president of Fédération Internationale de Football Association (FIFA) ?
    Answer – Gianni Infantino

  3. What is the Capital and Currency of Nauru ?
    Answer –  Capital – Yaren & Currency – Australian dollar

  4. Who is the Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI) ?
    Answer – Dr. Subhash C. Khuntia

  5. Where is the head quarter of Paytm located ?
    Answer – Noida, Uttar Pradesh