Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: August 26 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 26 2019

  1. Which organization has signed an MoU with Department of Social Justice (DoSJ&E) in order to enhance outreach on HIV/AIDS prevention ?
    1) Joint United Nations Programme on HIV/AIDS
    2) AIDS Healthcare Foundation(AHF)
    3) National AIDS Control Organization (NACO)
    4) International AIDS Society
    5) None of these
    Answer –  3) National AIDS Control Organization (NACO)
    Explanation:
    On August 26, 2019, A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Department of Social Justice (DoSJ&E), Ministry of Social Justice and Empowerment (MoSJ&E) and National AIDS Control Organization (NACO), under the Ministry of Health and Family Welfare (MoH&FW).

  2. By which year, government of India has set goals to eliminate HIV/AIDS ?
    1) 2030
    2) 2035
    3) 2040
    4) 2050
    5) None of these
    Answer –  1) 2030
    Explanation:
    National AIDS Control Organization (NACO) has played a very big role in significantly reducing the prevalence of HIV/AIDS in the country, and that too faster than the global rates.The impact of the programme has been significant with more than 80% decline in estimated new infections from peak of epidemic in 1995.Similarly, estimated AIDS related death declined by 71% since its peak in 2005. As per UNAIDS 2018 report, the global average for decline in new infections and AIDS related deaths from peak has been 47% and 51% respectively.He further said that the Government is fully committed for meeting all the set goals to eliminate HIV/AIDS by 2030.

  3. Where was the 4th edition of Internet of Things (IoT) India Congress 2019 held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) New Delhi, Delhi
    3) Guwahati, Assam
    4) Bengaluru, Karnataka
    5) None of these
    Answer –  4) Bengaluru, Karnataka
    Explanation:
    4th edition of India’s largest confluence of digital-technology stakeholders, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019 held in Bengaluru, Karnataka .

  4. What was the theme of the 4th edition of Internet of Things (IoT) India Congress 2019?
    1) Demonstrating Business Opportunities and outcomes
    2) Mainstreaming the Internet of Things
    3) Unravelling Business Opportunities and demonstrating Business outcomes
    4) Unifying the Indian Internet of things ecosystem
    5) None of these
    Answer –  2) Mainstreaming the Internet of Thingsg>Explanation:
    4th edition of India’s largest confluence of digital-technology stakeholders, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019 held in Bengaluru, Karnataka from August 22 – 23, 2019 with the theme of ‘Mainstreaming the Internet of Things’.

  5. Name the village, which is the first in Madhya Pradesh(MP) to become an integral part of the digital map of the country.
    1) Sihora village of Jabalpur district
    2) Bhainsdehi village of Betul district
    3) Banjari village of Katni district
    4) Jaithari village of Anuppur district
    5) None of these
    Answer –  3) Banjari village of Katni district
    Explanation:
    Under the Prime Minister’s ambitious project of Digital India, the Banjari village of Katni district becomes the 1st village in Madhya Pradesh(MP) to become an integral part of the digital map of the country.

  6. Who headed the Advisory Board for Banking Frauds (ABBF), which is constituted by the Central Vigilance Commission (CVC) to look into bank fraud cases of over 50 crore rupees and above and to take necessary action ?
    1) T M Bhasin
    2) Suresh N Patel
    3) Madhusudan Prasad
    4) YM Malegam
    5) None of these
    Answer –  1) T M Bhasin
    Explanation:
    On August 23, 2019, the Advisory Board for Banking Frauds (ABBF) which is a 4 member board headed by former Vigilance Commissioner T M Bhasin (also former Indian Bank Chief Managing Director(MD)), is constituted by The Central Vigilance Commission (CVC) to look into bank fraud cases of over 50 crore rupees and above and to take necessary action. Other members of the panel

  7. Which organization has signed an MoU with Indian School of Business (ISB) to set up an AI Digital Lab to study issues that are relevant for business and public policy ?
    1) Amazon
    2) Google
    3) Facebook
    4) Microsoft
    5) None of these
    Answer –  4) Microsoft
    Explanation:
    IT(Information Technology) company, Microsoft and Indian School of Business (ISB) have signed an MoU(memorandum of understanding) to set up an AI Digital Lab powered by PlatiFi technologies(a Microsoft partner) to study issues that are relevant for business and public policy.

  8. Who was chosen for the ‘Eminent Engineer Award’ for the Year 2019 for his distinguished and exemplary Service in the field of Engineering and Technology ?
    1) Subramaniam Ramadorai
    2) Prabhakar Singh
    3) E. Sreedharan
    4) Vinod Dham
    5) None of these
    Answer –  2) Prabhakar Singh
    Explanation:
    On august 25, 2019, Shri Prabhakar Singh, Director General(DG), Central Public Works Department(CPWD) was chosen for the ‘Eminent Engineer Award’ for the Year 2019. The award is conferred by the Institution of Engineers (India) for his distinguished and exemplary Service in the field of Engineering and Technology.The award is to be conferred on ‘Engineers Day’ on September 15, 2019 in New Delhi.

  9. Which country is expected to supply semi-cryogenic engine technology and critical components for India’s first human space mission Gaganyaan for the year 2021 ?
    1) Japan
    2) United States
    3) Russia
    4) France
    5) None of these
    Answer –  3) Russia
    Explanation:
    India is in talks with Russia for a wider range of cooperation in the space sector to supply semi-cryogenic engine technology and critical components for India’s first human space mission Gaganyaan for the year 2021.According to Roscosmos (Russian state run space corporation), a top level meeting between Russia and India regarding the mission cooperation is likely to be held during the 5th Eastern Economic Forum(EEF) from September 4-6 in Vladivostok, Russia.

  10. Name the first artificial intelligence (AI) processor of Intel that was launched recently .
    1) Spring Hill or Nervana NNP (neural network processor) -I 1000
    2) Radeon Instinct or Nervana ANP (neural network processor) -I 1000
    3) A11 Bionic Neural Engine or Nervana ANP (neural network processor) -I 1000
    4) Kirin 970 or Nervana ALP (neural network processor) -I 1000
    5) None of these
    Answer – 1) Spring Hill or Nervana NNP (neural network processor) -I 1000
    Explanation:
    Intel Corp launched its latest processor named ‘Spring Hill’ or Nervana NNP (neural network processor) -I 1000, at the HotChips 2019 symposium for high-performance chips at Stanford University in California, United States. It is Intel’s first artificial intelligence (AI) chip.

  11. Which country has partnered with India to develop and launch a unique constellation of around 10 low-earth orbit satellites ?
    1) Japan
    2) United States
    3) Russia
    4) France
    5) None of these
    Answer –  4) France
    Explanation:
    India and France have formalized the development and launch of a unique constellation of around 10 low-earth orbit satellites. It will continuously provide maritime surveillance and security.The satellite-based Automatic Identification System (AIS) will detect, identify and track a range of vessels moving in the Indian ocean region and guard against aggression, terrorism, piracy, smuggling, source of oil slicks and also be useful for rescues.

  12. To which of the following genus, the newly discoverd 7 new species of insects that can walk or run on the surface of the water belong ?
    1) Hydrometra
    2) Mesovelia
    3) Gerromorpha
    4) Microvelia
    5) None of these
    Answer –  2) Mesovelia
    Explanation:
    The journal ‘Zootaxa’ has published about 7 new species of insects that can walk or run on the surface of the water. This was discovered by scientists of the ‘Zoological Survey of India’. The species belongs to the genus Mesovelia ranging from 1.5 mm to 4.5 mm equipped with hydrophobic setae (bristles) on their legs and are pale green in colour with silver-white wings and black veins.

  13. Where was the 2019 World Archery Youth Championships held ?
    1) Berlin, Germany
    2) Rome, Italy
    3) Madrid, Spain
    4) Paris, France
    5) None of these
    Answer –  3) Madrid, Spain
    Explanation:
    The 2019 World Archery Youth Championships took place from 19-25 August 2019 in Madrid, Spain. India had totally won 2 golds and 1 bronze in this recently concluded championship.

  14. Komalika Bari, who is in news recently is associated with which sport ?
    1) Archery
    2) Fencing
    3) Badminton
    4) Shooting
    5) None of these
    Answer – 1) Archery
    Explanation:
    Komalika Bari, becoming the recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championship by defeating higher-ranked Sonoda Waka of Japan 7-3 in the final.
    [table]

    Event Name Medal
    Recurve Cadet-Women Komalika Bari Gold
    Compound junior mixed team Raginee Markoo and Singh Sukhbeer Gold
    Compound junior men’s team Sangampreet Bisla, Sanjay Phadtare and Singh Sukhbeer Bronze

    [/table]


  15. Where was the 129th edition of Durand Cup or 2019 Durand Cup held ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Kochi, Kerala
    3) Chennai, Tamil Nadu
    4) Kolkata, West Bengal
    5) None of these
    Answer –  4) Kolkata, West Bengal
    Explanation:
    2019 Durand cup (129th edition) match held at Salt Lake Stadium in Kolkata.

  16. Which Football Club had won the 2019 Durand cup for the second time in the 131 years ?
    1) Real Kashmir
    2) Gokulam Kerala
    3) Chennai City
    4) Army Green
    5) None of these
    Answer –  2) Gokulam Kerala
    Explanation:
    On August 24, 2019 the Gokulam Kerala Football club(FC) defeated Mohun Bagan team at the finals of the 2019 Durand cup (129th edition) match held at Salt Lake Stadium in Kolkata. Kerala lifted the title for the second time in the 131year history of the oldest football tournament in Asia by defeating Mohun bagan team with a 2-1 score.

  17. Who won the Golden Boot and Golden Ball award for top goal scoring and best player category in the 2019 Durand cup ?
    1) Jose Antonio Vicuna
    2) Fernando Santiago Valera
    3) Marcus Joseph
    4) CK Ubaid
    5) None of these
    Answer –  3) Marcus Joseph
    Explanation:
    Marcus Joseph (Gokulam Kerala FC)- Golden Boot and Golden Ball award for top goal scoring and best player category respectively. CK Ubaid (Gokulam Kerala FC)- Golden Glove award for outstanding performance.

  18. _______ edition of Badminton World Federation (BWF) World Championships held recently .
    1) 25th
    2) 24th
    3) 20th
    4) 21st
    5) None of these
    Answer –  1) 25th
    Explanation:
    Total 2019 Badminton World Federation (BWF) World Championships, an annual tournament was held from August 19-25, 2019 at St. Jakobshalle in Basel, Switzerland. It was the 25th Edition.

  19. Name the first Indian male shuttler, who secured a medal in the Badminton World Federation (BWF) World Championships 2019 after 36 years .
    1) Sameer Verma
    2) Srikanth Kidambi
    3) Prannoy Kumar
    4) B. Sai Praneeth
    5) None of these
    Answer –  4) B. Sai Praneeth
    Explanation:
    B. Sai Praneeth became the first Indian male shuttler in 36 years to secure a medal in the BWF World Championships. He lost to Kento Momota in the semifinal and settled for bronze.

  20. Who is the first Indian Badminton Player, to win gold medal in the Badminton World Federation (BWF) World Championships 2019, which is his/her 3rd successive final?
    1) B. Sai Praneeth
    2) PV Sindhu
    3) Saina Nehwal
    4) Srikanth Kidambi
    5) None of these
    Answer – 2) PV Sindhu
    Explanation:
    PV Sindhu became the first Indian to win gold in the BWF World Championships.

  21. Who won the Men’s Singles title in the Badminton World Federation (BWF) World Championships 2019 ?
    1) Mohammad Ahsan
    2) Takuro Hoki
    3) Anders Antonsen
    4) Kento Momota
    5) None of these
    Answer –  4) Kento Momota
    Explanation:
    [table]

    Category Winner Runner
    Men’s Singles Kento Momota (Japan) Anders Antonsen (Denmark)
    Women’s Singles PV Sindhu (India) Nozomi Okuhara (Japan)
    Men’s Doubles Mohammad Ahsan & Hendra Setiawan (Indonesia) Takuro Hoki & Yugo Kobayash (Japan)
    Women’s Doubles Mayu Matsumoto & Wakana Nagahara (Japan) Yuki Fukushima & Sayaka Hirota  (Japan)
    Mixed Doubles Zheng Siwei & Huang Yaqiong (China) Dechapol Puavaranukroh & Sapsiree Taerattanachai(Thailand)

    [/table]


  22. Name the entity, which has acquired official partners’ rights from Board of Control for Cricket in India(BCCI) for its international and domestic matches along with Dream11 and ACC Cement and Ambuja Cement .
    1) Tata Motors Limited
    2) Honda Motor India Ltd
    3) Hyundai Motor India Ltd
    4) Audi India Pvt Ltd
    5) None of these
    Answer –  3) Hyundai Motor India Ltd
    Explanation:
    On August 23, 2019, The National governing body for cricket, BCCI(Board of Control for Cricket in India, Mumbai) has stated that Sporta Technologies Pvt. Ltd. (Dream11), LafargeHolcim (ACC Cement and Ambuja Cement) and Hyundai Motor India Ltd. have acquired the official partners’ rights for its international and domestic matches set to take place from 1st September 2019 – 31st March 2023.

  23. Who was the first serving Lieutenant General-rank officer of the Indian Army to complete 1200 km of France’s oldest and toughest cycle competition,19th Paris Brest-Paris circuit (PBP) 2019 ?
    1) Anil Puri
    2) Manoj Mukund Naravane
    3) Ranbir Singh
    4) Satinder Kumar Saini
    5) None of these
    Answer –  1) Anil Puri
    Explanation:
    Lieutenant General Anil Puri(56) has become the first serving Lieutenant General-rank officer of the Indian Army to complete 1200 km of France’s oldest and toughest cycle competition. He achieved this feat by cycling non-stop for 90 hours without sleeping on the 19th Paris Brest-Paris circuit (PBP) 2019 held from 18-22 August 2019. The race started from the Paris suburb of Rambollet and ended at the Brest Military Port in France.

  24. Which organization will organize the National inter-district junior athletics meet 2019(NIDJAM), world’s largest talent hunt programmes for a single sport ?
    1) International Association of Athletics Federations(IAAF)
    2) Indian Olympic Association
    3) Sports Authority of India
    4) Athletics Federation of India(AFI)
    5) None of these
    Answer –  4) Athletics Federation of India(AFI)
    Explanation:
    On August 23, 2019, The Union Sports Minister Kiren Rijiju has unveiled a multi-national food and beverage company, Nestle Milo’s association as title sponsor for the National inter-district junior athletics meet 2019(NIDJAM), the world’s largest talent hunt programmes for a single sport which will be organized by AFI(Athletics Federation of India)

  25. Which state will host the National inter-district junior athletics meet 2019(NIDJAM)?
    1) Maharashtra
    2) Andhra Pradesh
    3) Telangana
    4) Karnataka
    5) None of these
    Answer –  2) Andhra Pradesh
    Explanation:
    On August 23, 2019, The Union Sports Minister Kiren Rijiju has unveiled a multi-national food and beverage company, Nestle Milo’s association as title sponsor for the National inter-district junior athletics meet 2019(NIDJAM) to be held on November 24 -26, 2019 in Andhra Pradesh(AP).

  26. Which month is set to be celebrated as the month of nutrition as part of ‘POSHAN Abhiyaan’ as per Prime Minister Narendra Modi ?
    1) July
    2) August
    3) September
    4) November
    5) None of these
    Answer –  3) September
    Explanation:
    On August 25,2019 the Prime Minister(PM) of India Shri Narendra Modi announced in his “Mann Ki Baat”programme(PM addressing the nation programme) to celebrate September month, as a month of nutrition as part of ‘POSHAN Abhiyaan’(National Nutrition Mission).

  27. On which date, Women’s Equality Day is celebrated annually ?
    1) August 26
    2) August 25
    3) August 24
    4) August 23
    5) None of these
    Answer –  1) August 26
    Explanation:
    Women’s Equality Day is celebrated on August 26, 2019. It commemorates the passage of the 19th Amendment in the United States of America (USA) that provides equal rights to women, including the right to vote. It is an annual event in the US.

  28. National Eye Donation Fortnight is observed from _______ .
    1) August 23- September 6
    2) August 24- September 7
    3) August 26- September 9
    4) August 25- September 8
    5) None of these
    Answer –  4) August 25- September 8
    Explanation:
    The National Eye Donation Fortnight is observed every year from August 25- September 8, 2019. It aims to create mass public awareness about the importance of eye donation and to motivate people to pledge their eyes for donation after death.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Hollongi Airport is located in which state ?
    Answer – Itanagar, Arunchal PradeshExplanation:
    Union Minister of Civil Aviation Hardeep Singh Puri announced that the Hollongi Airport in Itanagar will be completed by March 31, 2022. Mr Puri made the announcement while reviewing the status of Civil Aviation in Arunachal Pradesh through a video conference with Chief Secretary Naresh Kumar. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for the construction of the Greenfield Airport at Hollongi near Itanagar on 9th of February this year.

  2. Who is the Director General of World Health Organization (WHO) ?
    Answer – Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

  3. Where is the headquarter of Badminton World Federation (BWF) located ?
    Answer – Kuala Lumpur, Malaysia

  4. National AIDS Control Organization (NACO) works under which ministry ?
    Answer – Ministry of Health and Family Welfare (MoH&FW)

  5. Salt Lake Stadium is located in which state ?
    Answer – Kolkata, West Bengal