Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: August 24 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 24 2019

  1. Which organization has released the “Composite Water Management Index 2019” (CWMI 2.0) for the year 2017-2018 in association with Ministry of Jal Shakti and Ministry of Rural Development ?
    1) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    2) Central Vigilance Commission
    3) NITI Aayog(National Institution for Transforming India)
    4) Planning Commission
    5) None of these
    Answer – 3) NITI Aayog(National Institution for Transforming India)
    Explanation:
    Report,” Composite Water Management Index 2019” (CWMI 2.0) for the year 2017-2018 was released by Government’s think tank NITI Aayog(National Institution for Transforming India) in association with Ministry of Jal Shakti and Ministry of Rural Development ,

  2. Which state has topped in water management practices as per recently released report,” Composite Water Management Index 2019” (CWMI 2.0) for the year 2017-2018 ?
    1) Gujarat
    2) Andhra Pradesh
    3) Madhya Pradesh
    4) Karnataka
    5) None of these
    Answer –  1) Gujarat
    Explanation:
    According to the recently released report,” Composite Water Management Index 2019” (CWMI 2.0) for the year 2017-2018 by Government’s think tank NITI Aayog(National Institution for Transforming India) in association with Ministry of Jal Shakti and Ministry of Rural Development , Gujarat has again performed better in water management practices to get top spot with a score of 75.

  3. Who addressed the International dialogue on South-South and Triangular Cooperation ?
    1) Jayant Sinha
    2) Nitin Gadkari
    3) Suresh Prabhu
    4) Piyush Goyal
    5) None of these
    Answer – 4) Piyush Goyal
    Explanation:
    On August 22, 2019, the Union Minister of Commerce & Industry and Railways, Shri PiyushGoyal addressed the International dialogue on South-South and Triangular Cooperation. Reforms to be taken on World Trade Organisation(WTO) by all the member countries was the key topic addressed.

  4. Where was the International dialogue on South-South and Triangular Cooperation held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) New Delhi, Delhi
    3) Kolkata, West Bengal
    4) Chennai, Tamil Nadu
    5) None of these
    Answer – 2) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    On August 22, 2019, the Union Minister of Commerce & Industry and Railways, Shri PiyushGoyal addressed the International dialogue on South-South and Triangular Cooperation that was held in New Delhi. Reforms to be taken on World Trade Organisation(WTO) by all the member countries was the key topic addressed. The South-South and Triangular Cooperation organised by Research and Information System (RIS) and the United Nations Office for South-South Cooperation(UNOSSC).

  5. How much additional lease rent per MW(megawatt) for wind power projects was relaxed recently in order to provide wind power at a cheaper rate ?
    1) Rs.25,000
    2) Rs.20,000
    3) Rs.30,000
    4) Rs.45,000
    5) None of these
    Answer – 3) Rs.30,000
    Explanation:
    On August 22, 2019, Shri Prakash Javadekar, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change stated that in order to boost the investment in wind power projects, the Government has decided to relax the mandatory charging of lease rent of Rs 30000 per MW for wind power projects.

  6. Where was the FSSAI’s (Food Safety and Standards Authority of India) National Food Laboratory(NFL) inaugurated ?
    1) Ghaziabad
    2) Faridabad
    3) Faizabad
    4) Gurgaon
    5) None of these
    Answer – 1) Ghaziabad
    Explanation:
    On August 23, 2019, Minister of Health and Family Welfare has inaugurated the FSSAI’s (Food Safety and Standards Authority of India) National Food Laboratory(NFL) – Delhi, NCR(National Capital Region) in Ghaziabad on the 13th anniversary of Food Safety and Standards Act, 2006.

  7. Who inaugurated the FSSAI’s (Food Safety and Standards Authority of India) first National Food Laboratory(NFL) in Ghaziabad ?
    1) Jitendra Singh
    2) Piyush Goyal
    3) Prakash Javadekar
    4) Harsh Vardhan
    5) None of these
    Answer – 4) Harsh Vardhan
    Explanation:
    On August 23, 2019, Minister of Health and Family Welfare, Harsh Vardhan has inaugurated the FSSAI’s (Food Safety and Standards Authority of India) National Food Laboratory(NFL) – Delhi, NCR(National Capital Region) in Ghaziabad on the 13th anniversary of Food Safety and Standards Act, 2006.

  8. Where was the 4th United States-India Maritime Security Dialogue held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) California, U.S.
    3) New Delhi, India
    4) Washington D.C., U.S
    5) None of these
    Answer – 2) California, U.S.
    Explanation:
    On August 23, 2019, 4th United States-India Maritime Security Dialogue was held in California, U.S.The Indian delegation was led jointly by Indra Mani Pandey, Additional Secretary (D&ISA), Ministry of External Affairs and Smt. Richa Misra, Joint Secretary (Navy), Ministry of Defence while the U.S. delegation was led jointly by Ambassador Alice Wells, Acting Assistant Secretary of State for South and Central Asian Affairs and Mr. Randall Schriver, Assistant Secretary of Defense for Indo-Pacific Security Affairs.

  9. Which countries topped in the 2019 Henley Passport Index and became the “world’s most powerful passport” ?
    1) Denmark and Italy
    2) France and Sweden
    3) Japan and Singapore
    4) South Korea and Germany
    5) None of these
    Answer – 3) Japan and Singapore
    Explanation:
    Henley Passport Index for the year 2019 was released on August 21, 2019. The latest report ranks India at 86th position of 189 countries in 2019 with a mobility score of 58. However, it slipped 5 places from last year, in which India was ranked at 81st spot.The report was topped by Japan and Singapore as the “world’s most powerful passport” in 2019.Earlier, In the month of January, 2019 India was placed at 79th position.
    [table]

    Rank Country
    1 Japan and Singapore.
    2 South Korea, Germany & Finland.
    3 Denmark and Italy.
    4 France and Sweden.
    5 Austria, Netherlands, Portugal & Switzerland

    [/table]


  10. Which bank has entered into partnership with Standard Chartered Bank to provide co-branded credit cards ?
    1) Bandhan Bank
    2) HDFC Bank
    3) Yes Bank
    4) Axis Bank
    5) None of these
    Answer – 1) Bandhan Bank
    Explanation:
    On August 23, 2019, Private sector lender Bandhan Bank has entered into the partnership with multinational banking and financial services company, Standard Chartered Bank to provide co-branded credit cards to its 40 lakh savings bank account holders across the 1,000 branches of Bandhan.

  11. Which country has become the 73rd non-regional member of Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB) ?
    1) Slovenia
    2) Bulgaria
    3) Croatia
    4) Serbia
    5) None of these
    Answer – 4) Serbia
    Explanation:
    On August 23, 2019, The Minister of Finance Sinisa Mali of Serbia, announced membership with the Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB). By this membership, Serbia officially becomes the 73rd non-regional member of the AIIB after completing all procedures and met all the conditions for membership after passing a bill on approval of the AIIB Articles of Agreement and depositing the Instrument of Accession and the first capital installment with the bank.

  12. Name the e-commerce portal that is to be launched by government of India in order to achieve revenues of around Rs 10 lakh crore in 2-3 years .
    1) Volusion
    2) Bharatcraft
    3) Shopify
    4) BigCommerce
    5) None of these
    Answer – 2) Bharatcraft
    Explanation:
    On August 22, 2019, The Union Minister of Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME), Nitin Gadkari stated that the government’s planned e-commerce portal Bharatcraft has the potential to achieve revenues of around Rs 10 lakh crore in 2-3 years. He stated at the 200th listing of an MSME company ‘Wonder Fibromats’ on NSE Emerge in Mumbai, Maharashtra.

  13. What is the maximum turnover limit of the small startups, to get the promised tax holiday as per Central Board of Direct Taxes (CBDT) ?
    1) Rs 30 crore
    2) Rs 10 crore
    3) Rs 25 crore
    4) Rs 50 crore
    5) None of these
    Answer – 3) Rs 25 crore
    Explanation:
    On August 22, 2019, The Central Board of Direct Taxes (CBDT) notified that small startups with a turnover of up to Rs 25 crore will continue to get the promised tax holiday as specified in the Section 80-IAC of the Income Tax (IT) Act, 1961. It provides a deduction for 100% of the income of an eligible startup for 3 years out of 7 years from the year of its incorporation.

  14. Who presented the presentation on measures to boost Indian Economy recently?
    1) Nirmala Sitharaman
    2) Narendra Modi
    3) Amit Shah
    4) Nitin Gadkari
    5) None of these
    Answer – 1) Nirmala Sitharaman
    Explanation:
    On August 23, 2019, A presentation was made by Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman on measures to boost Indian Economy during a press conference.

  15. What is the maximum limit of the entity, for whom the Corporate tax rate will be gradually cut to 25% ?
    1) Rs 500 crore
    2) Rs 200 crore
    3) Rs 100 crore
    4) Rs 400 crore
    5) None of these
    Answer – 4) Rs 400 crore
    Explanation:
    Corporate tax rate for companies with over Rs 400 crore turnover will be gradually cut to 25% and the government will support wealth creators.

  16. How much amount will be infused into public sector banks (PSBs) with an objective to boost lending and improving liquidity situation ?
    1) Rs 40,000 crore
    2) Rs 70,000 crore
    3) Rs 50,000 crore
    4) Rs 85,000 crore
    5) None of these
    Answer – 2) Rs 70,000 crore
    Explanation:
    Capital infusion of Rs 70,000 crore into public sector banks (PSBs). The move is aimed at boosting lending and improving liquidity situation. It is expected to generate an additional lending and liquidity in the financial system to the tune of Rs 5 lakh crore.

  17. To which of the following rate, Equated Monthly Installment (EMI) for housing loans, vehicle and other retail loans will be directly linked ?
    1) Marginal Standing Facility Rate
    2) Bank rate
    3) Repo rate
    4) Reverse Repo Rate
    5) None of these
    Answer – 3) Repo rate
    Explanation:
    Banks to reduce Equated Monthly Installment (EMI) for housing loans, vehicle and other retail loans by directly linking Repo rate to interest rates. Working capital loans for industry will also become cheaper.

  18. What is the extended credit lines to Non-Banking Financial Companies (NBFCs) by National Housing Bank (NHB) from its earlier Rs 20,000 crore ?
    1) Rs 30,000 crore
    2) Rs 25,000 crore
    3) Rs 35,000 crore
    4) Rs 40,000 crore
    5) None of these
    Answer – 1) Rs 30,000 crore
    Explanation:
    More credit support for purchase of houses, vehicles, consumption goods. The National Housing Bank (NHB) can now extend up to Rs 30,000 crore credit lines to Non-Banking Financial Companies (NBFCs), instead of Rs 20,000 crore earlier. Partial Credit Guarantee Scheme for purchase of pooled assets of NBFC/housing finance companies (HFCs) to up to Rs 1 lakh crore will be monitored at the highest level in each bank.

  19. Within how many days, all future GST refunds should be paid from the date of application ?
    1) 90 days
    2) 30 days
    3) 45 days
    4) 60 days
    5) None of these
    Answer – 4) 60 days
    Explanation:
    All pending GST (Goods and Service Tax) refund due to MSMEs shall be paid within 30 days. In future all GST refunds shall be paid within 60 days from the date of application.

  20. Who headed the committee, that recommends on ease of credit, marketing, technology, delayed payments etc. made within 30 days ?
    1) N. K. Singh
    2) UK Sinha
    3) Ajit Doval
    4) Deepak Parekh
    5) None of these
    Answer – 2) UK Sinha
    Explanation:
    As per UK Sinha Committee recommendations, such as on ease of credit, marketing, technology, delayed payments etc. made within 30 days.

  21. How much amount is provided for developing modern infrastructure over 5 years ?
    1) Rs 300 lakh crores
    2) Rs 400 lakh crores
    3) Rs 100 lakh crores
    4) Rs 500 lakh crores
    5) None of these
    Answer – 3) Rs 100 lakh crores
    Explanation:
    An inter-ministerial Task Force is being formed by the Department of Economic Affairs to finalise the pipeline of infrastructure projects. Rs 100 lakh crores for developing modern infrastructure over 5 years initiative is expected to boost growth and creation of jobs. These projects would be monitored actively to accelerate capital expenditure and investments in the economy.

  22. What is the revised rate of governments Contribution of Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) ?
    1) 6%
    2) 5.5%
    3) 5%
    4) 4%
    5) None of these
    Answer – 4) 4%
    Explanation:
    Contribution of Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) reduced from 6.5% to 4%.

  23. Name the first Asian-headquartered bank, which was named as the ‘World’s Best Bank’ as per ‘Euromoney’ .
    1) DBS bank
    2) OCBC Bank
    3) Standard Chartered
    4) Citibank
    5) None of these
    Answer – 1) DBS bank
    Explanation:
    On August 21, 2019, English-language monthly magazine ‘Euromoney’ has named DBS bank as the ‘World’s Best Bank’. DBS as of now is the only bank in the world to concurrently hold three global best bank awards. Previously it won Global Finance’s “Best Bank in the World” in August 2018 and The Banker’s “Bank of the Year – Global” in November 2018.It also marks the first time an Asian-headquartered bank has been named “World’s Best Bank” by Euromoney since 1993.

  24. Which organization has acquired 49% stake in Kishore Biyani-led Future Coupons Ltd recently ?
    1) Rakuten
    2) AliExpress
    3) Walmart
    4) Amazon
    5) None of these
    Answer – 4) Amazon
    Explanation:
    Amazon will acquire a 49% stake in Kishore Biyani-led Future Coupons Ltd for an undisclosed amount. Amazon has agreed to make an equity investment in Future Coupons Ltd. It will have both voting and non-voting shares. With this, amazon acquired around a 3.6 percent stake in the Future group.

  25. Name the organization, which has released the 4th report of “Skin and Bones Unresolved: An Analysis of Tiger Seizures from 2000-2018” .
    1) National Wildlife Federation
    2) TRAFFIC
    3) World Wide Fund for Nature
    4) Wildlife Conservation Society
    5) None of these
    Answer – 2) TRAFFIC
    Explanation:
    On August 21, 2019, TRAFFIC, a wildlife trade monitoring network revealed that nearly 2000 tigers were poached between 2000 and 2018 in India which is the home for more than half of the global tiger population (75%). This was reported in the 4th report of “Skin and Bones Unresolved: An Analysis of Tiger Seizures from 2000-2018”.

  26. Which country topped in the overall tiger seizure category between 2000 and 2018 as per TRAFFIC ?
    1) China
    2) Indonesia
    3) India
    4) Thailand
    5) None of these
    Answer – 3) India
    Explanation:
    India, which is the home of the world’s largest wild Tiger population, tops the countries among overall seizure category. It accounted for 40.5% of total incidents (463) and 26.5% of tigers seized (626).

  27. Name the animal, which was moved to protect for the first time by the nations in the world during the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) 2019, in Geneva, Switzerland .
    1) Giraffe
    2) Giant panda
    3) Cheetah
    4) Hippopotamus
    5) None of these
    Answer – 1) Giraffe
    Explanation:
    At the global meeting on endangered species, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) 2019, in Geneva, Switzerland, CITES member nations have agreed to protect giraffes for the 1st time, which draws the praise from conservationists.The vote passed 106-21, with 7 abstentions.The move would regulate the trade in giraffe, hunted for their skin, meat, bones, and tails, while stopping short of a full ban.

  28. Which country’s National Dope Testing Laboratory (NDTL) was suspended for 6 months by World Anti-Doping Agency (WADA) due to non-conformities with the International Standard for Laboratories (ISL) ?
    1) Srilanka
    2) Russia
    3) Pakistan
    4) India
    5) None of these
    Answer – 4) India
    Explanation:
    The World Anti-Doping Agency (WADA) suspended the accreditation of the National Dope Testing Laboratory (NDTL) of India for 6 months due to non-conformities with the International Standard for Laboratories (ISL), as identified during a WADA site visit in New Delhi, with effect from August 20, 2019.The disciplinary proceedings were initiated by WADA’s Laboratory Expert Group (LabEG) in May 2019 and the process was carried out by an independent disciplinary committee as per the procedure.

  29. What was the last position served by Arun Jaitley before taking retirement from his political career citing his health issues ?
    1) External Affairs Minister
    2) Home Affairs Minister
    3) Finance Minister
    4) Defence Minister
    5) None of these
    Answer – 3) Finance Minister
    Explanation:
    On August 24,2019, former Finance Minister Shri ArunJaitley passed away at the age of 66 due to health related ailments at the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Delhi where he underwent treatment several weeks after suffering from breathlessness and restlessness.

  30. Arun Jaitley has served as the Vice President to which of the following sport organization ?
    1) Board of Control for Cricket in India (BCCI)
    2) Fédération Internationale de Football Association (FIFA)
    3) International Cricket Council (ICC)
    4) All India Football Federation (AIFF)
    5) None of these
    Answer – 1) Board of Control for Cricket in India (BCCI)
    Explanation:
    ArunJaitley also served as a Vice President of Board of Control for Cricket in India (BCCI).

  31. Who is the author of the book titled “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story”, which narrates the story of how Binny Bansal and Sachin Bansal built e-commerce giant Flipkart ?
    1) Anita Desai
    2) MihirDalal
    3) Aravind Adiga
    4) Kiran Desai
    5) None of these
    Answer – 2) MihirDalal
    Explanation:
    A new book recounting the story of how Binny Bansal and Sachin Bansal (both-former founders of flipkart) built e-commerce giant Flipkart written by Mihir Dalal is launched on August 21,2019. The book is titled as “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story” and is published by “Pan Macmillan India”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Sultanpur National Park is located in which state ?
    Answer – Haryana

  2. Who is the CEO of National Dope Testing Laboratory (NDTL) of India ?
    Answer – Radhey Shyam Julaniya

  3. Where is the headquarter of Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB) located ?
    Answer – Beijing, China

  4. What is the tagline of Bandhan Bank ?
    Answer – Aapka Bhala, Sabki Bhalai

  5. Who is the CEO of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) ?
    Answer – Pawan Kumar Agarwal