Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: August 23 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 23 2019

  1. Name the President of the Republic of Zambia, who visited India recently .
    1) Frederick Chiluba
    2) Kenneth Kaunda
    3) Edgar Chagwa Lungu
    4) Hakainde Hichilema
    5) None of these
    Answer – 3) Edgar Chagwa Lungu
    Explanation:
    Mr. Edgar Chagwa Lungu, President of the Republic of Zambia visited India on a State Visit at the invitation of Hon’ble President Shri Ram Nath Kovind from 20-22 August 2019.

  2. How many MoU’s were signed between India and Zambia ?
    1) 6
    2) 5
    3) 4
    4) 3
    5) None of these
    Answer – 1) 6
    Explanation:
    6 MoUs were exchanged between India and Zambia .

  3. Find the sector, which was not signed between India and Zambia recently ?
    1) Geology and Mineral Resources
    2) Defence
    3) Arts & Culture
    4) Transport
    5) None of these
    Answer – 4) Transport
    Explanation:
    India and Zambia hadn’t signed MoU in the field of transport.
    [table]

    Name of the MoU Exchanged on the Zambian side by Exchanged on the  Indian side by
    MoU on Cooperation in the field of Geology and Mineral Resources Hon. Richard Musukwa, Minister of Mines and Minerals Resources Shri Pralhad Joshi, Minister of Parliamentary Affairs, Coals and Mines
    MoU on cooperation in the field of Defence Hon. Joseph Malanji, Minister of Foreign Affairs Shri V. Muraleedharan,

    MOS in the Ministry of External Affairs

    MoU on cooperation in the field of Arts & Culture Hon. Joseph Malanji, Minister of Foreign Affairs Shri V. Muraleedharan,

    MOS in the Ministry of External Affairs

    MoU between Foreign Service Institute of India and Zambian Institute of Diplomacy and International Studies Hon. Joseph Malanji, Minister of Foreign Affairs Shri V. Muraleedharan,

    MOS in the Ministry of External Affairs

    MoU on EVBAB Network Project Hon. Joseph Malanji, Minister of Foreign Affairs Shri V. Muraleedharan,

    MOS in the Ministry of External Affairs

    MoU between Election Commission of India and Electoral Commission of Zambia Hon. Justice Esau Chulu, Chairperson, Electoral Commission of Zambia Shri V. Muraleedharan,

    MOS in the Ministry of External Affairs

    [/table]


  4. Which country’s Electoral commission has signed an MoU with Election Commission of India ?
    1) Namibia
    2) Zambia
    3) Zimbabwe
    4) Botswana
    5) None of these
    Answer – 2) Zambia
    Explanation:
    MoU between Election Commission of India and Electoral Commission of Zambia was signed during President of the Republic of Zambia, Mr. Edgar Chagwa Lungu’s visit to India.

  5. Where was the India- Zambia Business Forum 2019 held ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Bengaluru, Karnataka
    3) New Delhi, Delhi
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer – 3) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    President of the Republic of Zambia, Mr. Edgar Chagwa Lungu participated in an India- Zambia Business Forum 2019 which was held in New Delhi.

  6. Who inaugurated the first World Youth conference on kindness in New Delhi ?
    1) Ram NathKovind
    2) Amit Shah
    3) Venkaiah Naidu
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer – 1) Ram NathKovind
    Explanation:
    On August 23, 2019, the President of India, Shri Ram NathKovind inaugurated the first World Youth conference on kindness at VigyanBhawan in New Delhi. The president addressed the event celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi on the theme ‘VasudhaivaKutumbakam: Gandhi for the Contemporary World’.

  7. What is the deadline set by Ministry of Railways to ban single-use of plastic with less than 50-micron thickness in railway premises and trains with the aim to achieve “Plastic Free Railway” ?
    1) January 2, 2019
    2) November 2, 2019
    3) December 2, 2019
    4) October 2, 2019
    5) None of these
    Answer – 4) October 2, 2019
    Explanation:
    In an eco-friendly initiative, the Ministry of Railways has directed all railway units to strictly enforce a ban on single-use plastic, with less than 50-micron thickness, from October 2, 2019, in its premises and trains with the aim to achieve “Plastic Free Railway”.

  8. Where was the two-day National Conference on Varmam Science inaugurated ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Chennai, Tamil Nadu
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Bengaluru, Karanataka
    5) None of these
    Answer – 2) Chennai,TamilNadu
    Explanation:
    The two-day National Conference on Varmam Science which is a part of the Siddha system of medicine was inaugurated by ShripadYessoNaik, Union Minister of State (Independent Charge) in the Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH) in Chennai,TamilNadu. The conference was organised by the National Institute of Siddha, Chennai. The conference was 22nd & 23rd of August 2019.

  9. Which organization has signed an MoU with Indian Army’s Army Welfare Housing Organization (AWHO) for providing quality housing to the army personnel ?
    1) Alpine Housing Development Corporation Limited
    2) DLF Ltd
    3) Tata Realty & Housing
    4) Dewan Housing Finance Corporation Limited
    5) None of these
    Answer – 3) Tata Realty & Housing
    Explanation:
    On August 22,2019, a Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Indian Army’s Army Welfare Housing Organisation (AWHO) and the Tata Realty housing to provide quality housing to army personnel. By this MoU the Indian army can now take over dwelling units in 13 ‘Ready to Move in’ projects of Tata Realty pan India.

  10. Name the Indian delegate, who visited Nepal recently .
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) Ram Nath Kovind
    3) Venkaiah Naidu
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer – 1) Subrahmanyam Jaishankar
    Explanation:
    External Affairs Minister(EAM) of India Dr. Subrahmanyam Jaishankar has made a two-day visit to Nepal(August 21-22, 2019) for participating 5th Joint Commission Meeting 2019 between two countries. This is Jaishankar’s first visit to Nepal since he assumed office on June 2019.

  11. Where was the 5th India- Nepal Joint Commission meeting 2019 held ?
    1) Mumbai, India
    2) Pokhara, Nepal
    3) New Delhi, India
    4) Kathmandu, Nepal
    5) None of these
    Answer – 4) Kathmandu, Nepal
    Explanation:
    On August 21, 2019, The 5th India- Nepal Joint Commission meeting 2019 was held in Kathmandu, Nepal to discuss bilateral relations between the two countries. EAM Jaishankar and his Nepalese counterpart Pradeep Kumar Gyawali co-chaired the meeting along with their respective delegations.

  12. Which Indian organization has signed an MoU with Nepal’s Department of Food Technology and Quality Control (DFTQC) on food safety and standards ?
    1) National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD)
    2) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
    3) Food Corporation of India (FCI)
    4) National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD)
    5) None of these
    Answer – 2) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
    Explanation:
    MoU (Memorandum of Understanding) was signed between the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) and Nepal’s Department of Food Technology and Quality Control (DFTQC) on food safety and standards. A cheque amounting 2.45 billion Nepali Rupees(INR 153 crore) was also handed over to Government of Nepal towards reimbursement for reconstruction of 50,000 houses in Nuwakot and Gorkha districts.

  13. Which country was blacklisted by the Asia Pacific Group (APG) of the Financial Action Task Force(FATF) for non-compliance & non-enforcement of safeguards against terror financing & money laundering during FATF APG meeting in Canberra, Australia ?
    1) Pakistan
    2) Srilanka
    3) Russia
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer – 1) Pakistan
    Explanation:
    On August 16,2019, the Asia Pacific Group (APG) of the Financial Action Task Force(FATF) has blacklisted Pakistan for non-compliance and non-enforcement of safeguards against terror financing and money laundering. The action was taken in the FATF APG meeting held in Canberra, Australia.

  14. Where was the India and the United States (US) bilateral 2+2 Intersessional meeting held ?
    1) Washington, D.C., United States (US)
    2) New Delhi, India
    3) California, United States (US)
    4) Mumbai, India
    5) None of these
    Answer – 3) California, United States (US)
    Explanation:
    On August 22, 2019, India and the United States (US) held a round of bilateral 2+2 Intersessional meeting in Monterey, California, US. The Indian delegation was led jointly by Shri Gourangalal Das, Joint Secretary in the Ministry of External Affairs and Shri V. Anandarajan, Joint Secretary in the Ministry of Defence while the U.S. delegation was led jointly by Ambassador Alice Wells, Acting Assistant Secretary of State for South and Central Asian Affairs and Mr. Randall Schriver, Assistant Secretary of Defense for Indo-Pacific Security Affairs.

  15. Which country has recently permitted women to travel abroad without male guardian’s permission ?
    1) Saudi Arabia
    2) United Arab Emirates
    3) Bahrain
    4) Kuwait
    5) None of these
    Answer – 1) Saudi Arabia
    Explanation:
    On August 21, 2019, the Government of Saudi Arabia made a reform for allowing women over the age of 21 to receive passports and travel abroad without permission from a male ‘guardian’. The law to get permission from male guardian was removed as many women made high-profile attempts to escape alleged guardianship abuse despite various reforms made by crown prince Mohammed Bin Salman.

  16. Which bank has signed a bancassurance agreement with Digit Insurance to provide Digit Insurance’s suite of products to its SMEs(Small and medium-sized enterprises) customers ?
    1) Indian Overseas Bank(IOB)
    2) State Bank of India(SBI)
    3) ICICI Bank
    4) Karur Vysya Bank(KVB)
    5) None of these
    Answer – 4) Karur Vysya Bank(KVB)
    Explanation:
    On August 22, 2019, Karur Vysya Bank(KVB), one of the oldest banks in India has signed a bancassurance agreement with General insurance company, Digit Insurance to provide Digit Insurance’s suite of products to its SMEs(Small and medium-sized enterprises) customers.

  17. Name the life Insurance company, which has partnered with Akshaya Patra Foundation to support and contribute to the mid-day meal drive for government-run school children across India .
    1) Max Life Insurance Co. Ltd.
    2) Bharti AXA Life Insurance
    3) SBI Life Insurance
    4) HDFC Standard Life Insurance
    5) None of these
    Answer – 2) Bharti AXA Life Insurance
    Explanation:
    On August 22, 2019, A renowned life Insurance company, Bharti AXA Life Insurance on its 13th Foundation Day, has partnered with a non-profit organization in India, Akshaya Patra Foundation to support and contribute to the mid-day meal drive for government-run school children across India.

  18. How much amount will be provided as reward for informants in insider trading cases by Securities and Exchange Board of India (SEBI) ?
    1) Rs 5 crore
    2) Rs 50 Lakh
    3) Rs 1 crore
    4) Rs 2 crore
    5) None of these
    Answer – 3) Rs 1 crore
    Explanation:
    On August 21, 2019, The Securities and Exchange Board of India (SEBI) relaxed the compliance requirements for Foreign Portfolio Investors (FPI). It modified the norms to boost startups and decided on Rs 1 crore reward for informants in insider trading cases.

  19. Where was the 225th meeting of Central Board of Trustees (CBT) held ?
    1) Hyderabad, Telangana
    2) Chennai, Tamil Nadu
    3) New Delhi, Delhi
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer – 1) Hyderabad, Telangana
    Explanation:
    On August 21, 2019, the 225th meeting of Central Board of Trustees (CBT) held at Hyderabad, Telangana. It was attended by the Minister of State (I/C) for Labour and Employment Shri Santosh Kumar Gangwar, who is also Chairman of CBT.

  20. Which organization has allowed to exercise an exit option for recovering the pending Rs 600 crore from Dewan Housing Finance Corporation (DHFL) ?
    1) Employees’ Welfare Fund Organisation (EWFO)
    2) Employee’s Insurance Corporation (EIC)
    3) Employee’s State Insurance Corporation (ESIC)
    4) Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO)
    5) None of these
    Answer – 4) Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO)
    Explanation:
    CBT has allowed the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) to exercise an exit option for recovering the pending Rs 600 crore from Dewan Housing Finance Corporation (DHFL), and approved the appointment of 3 fund managers to manage its corpus.

  21. What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the year 2019 as per Moody’s Investors Service ?
    1) 6.7%
    2) 6.2%
    3) 6.5%
    4) 6.3%
    5) None of these
    Answer – 2) 6.2%
    Explanation:
    On August 23, 2019, Moody’s Investors Service reduced India’s GDP (Gross Domestic Product) growth forecast for 2019 calendar year to 6.2% from the previous estimation of 6.8% as the weaker global economy has stunted Asian exports and the uncertain operating environment has weighed on investment.

  22. Name the Indian destinations, which were featured in Time magazine’s “World’s Greatest Places” 2019 list .
    1) Statue of Unity, Gujarat
    2) ‘Soho House’, Mumbai
    3) Taj Mahal, Uttar Pradesh
    4) Both 1 & 2
    5) All the above
    Answer – 4) Both 1 & 2
    Explanation:
    On August 22, 2019, the Time magazine published its second annual list of the “World’s Greatest Places” with total of 100 places in the list. India’s Statue of Unity in Gujarat and ‘Soho House‘ in Mumbai featured in this year’s list. The list is a compilation of 100 new and “newly noteworthy destinations to experience right now”.

  23. Who presented the Poshan Abhiyaan Awards for the year 2018-19 ?
    1) Narendra Modi
    2) Amit Shah
    3) Smriti Irani
    4) Nirmala Sitharaman
    5) None of these
    Answer – 3) Smriti Irani
    Explanation:
    On August 23, 2019, Smriti Irani, Women, and Child Development (WCD)Minister stated that the government has set a target to connect 44 crore people through Poshan Abhiyaan to tackle malnutrition, at a function in New Delhi. She also gave away the Poshan Abhiyaan Awards for 2018-19 in different categories to the States, Districts, blocks and Anganwadi Workers for their valuable contributions in promoting the mission and ensuring that it reaches every household in the country.

  24. Who topped in the Forbes magazine’s Worlds Highest-Paid Actors Of 2019 list ?
    1) Dwayne Johnson
    2) Chris Hemsworth
    3) Robert Downey Jr.
    4) Jackie Chan
    5) None of these
    Answer – 1) Dwayne Johnson
    Explanation:
    Forbes magazine’s Worlds Highest-Paid Actors Of 2019 list was released on August 23, 2019. The list was topped by American actor, producer and former wrestler Dwayne Johnson (also known as The Rock) with worth $89.4 million followed by Chris Hemsworth and Robert Downey Jr in the second and third spot respectively.

  25. Indian Actor Akshay Kumar was ranked at which spot, in the recently released Forbes magazine’s Worlds Highest-Paid Actors Of 2019 list ?
    1) 3
    2) 4
    3) 2
    4) 5
    5) None of these
    Answer – 2) 4
    Explanation:
    Forbes magazine’s Worlds Highest-Paid Actors Of 2019 list was released on August 23, 2019. Bollywood actor Akshay Kumar ranked in the 4th position on the list with worth $65million.
    [table]

    Rank Actor Earnings
    1 Dwayne Johnson $89.4 million
    2 Chris Hemsworth $76.4 million
    3 Robert Downey Jr. $66 million
    4 Akshay Kumar $65 million
    5 Jackie Chan $58 million

    [/table]


  26. Where was the 18th meeting of Conference of Parties to Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) held ?
    1) Vienna, Austria
    2) Paris, France
    3) Washington D.C., United States
    4) Geneva, Switzerland
    5) None of these
    Answer – 4) Geneva, Switzerland
    Explanation:
    18th meeting of Conference of Parties to Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) held in Geneva, Switzerland.

  27. Who won the prestigious Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award for the year 2019 ?
    1) Marlice van Vuuren
    2) Mollie Beattie
    3) Vivek Menon
    4) Valmik Thapar
    5) None of these
    Answer – 3) Vivek Menon
    Explanation:
    Biologist, author and wildlife conservationist, Vivek Menon, head of Delhi-based Wildlife Trust of India (WTI), a leading Indian nature conservation organisation committed to the service of nature, was awarded the prestigious Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award for the year 2019 at 18th meeting of Conference of Parties to CITES held in Geneva, Switzerland.

  28. Abdalla Hamdok sworn in as the Prime Minister of which country ?
    1) Sudan
    2) Syria
    3) Algeria
    4) Egypt
    5) None of these
    Answer – 1) Sudan
    Explanation:
    On August 20,2019 economist Abdalla Hamdok took charge as the new prime minister(15th) of Sudan embarking three year transition to civilian rule after military authoritarian Omar al-Bashir was forced to step down from president post by rage protests. The chief justice of Sudan Abbas Ali Babiker administered the swearing-in ceremony held at the Presidential Palace in Khartoum. He succeeded Mohamed Tahir Ayala.

  29. Who was appointed as the Union home secretary recently ?
    1) Nripendra Misra
    2) Ajay Kumar Bhalla
    3) Sanjay Kothari
    4) I. V. Subba Rao
    5) None of these
    Answer – 2) Ajay Kumar Bhalla
    Explanation:
    As per the Appointments Committee of the cabinet, Government of India(GoI), Ajay Kumar Bhalla(1984-batch Assam-Meghalaya cadre IAS officer)has been appointed as the new Union home secretary with fixed two-year tenure till August 2021. He succeeds Rajiv Gauba, who was appointed as the new cabinet secretary.

  30. Which energy was declared as the renewable energy by R K Singh, Power and New & Renewable Energy Minister recently ?
    1) Wind Energy
    2) Biomass Energy
    3) Hydrogen Energy
    4) Ocean energy
    5) None of these
    Answer – 4) Ocean energy
    Explanation:
    On August 22, 2019, proposal to declare ocean energy as renewable energy was approved by R K Singh,Power and New & Renewable Energy Minister.According to the proposal, all forms of ocean energy, such as tidal, wave, ocean thermal energy conversion, will now be considered as renewable energy and also be eligible for meeting non-solar renewable purchase obligations (RPO).

  31. Which country launched its air defence system called “Bavar-373” recently ?
    1) China
    2) Japan
    3) Iran
    4) Russia
    5) None of these
    Answer – 3) Iran
    Explanation:
    The Iranian Defense Ministry has unveiled its new home-grown air defence system called “Bavar-373” at a time of increasing tensions between Iran & United States(US) since US President Donald Trump in 2018 withdrew the US from the Iran nuclear deal -2015 and reimposed sanctions on Iran.

  32. Name the Russia’s first unmanned rocket carrying a life-size humanoid robot, that was launched recently in Soyuz MS-14 .
    1) ‘Fedor’(Final Experimental Demonstration Object Research)
    2) ‘ASIMO’(Advanced Step in Innovative Mobiliy)
    3) Robocop
    4) ‘RADA’(Robotic Experimentation)
    5) None of these
    Answer – 1) ‘Fedor’(Final Experimental Demonstration Object Research)
    Explanation:
    On August 22, 2019, Russia launched its first unmanned rocket carrying a life-size humanoid robot named ‘Fedor’ (Final Experimental Demonstration Object Research) in Soyuz MS-14 spacecraft from Russia’s Baikonur cosmodrome in Kazakhstan. It will spend 10 days learning to assist astronauts on the International Space Station (ISS).

  33. Which organization has become the title sponsor of the Indian cricket board’s domestic and international matches for the next five years i.e till 2023 ?
    1) Vivo
    2) Paytm
    3) FreeCharge
    4) Oppo
    5) None of these
    Answer – 2) Paytm
    Explanation:
    On August 21, 2019, The Chief Executive Officer (CEO) of Board of Control for Cricket in India (BCCI), Rahul Johri announced that Paytm will continue as the title sponsor of the Indian cricket board’s domestic and international matches for the next five years i.e till 2023. The bid from One 97 Communications, holding company of Paytm, was the winning bid for Rs 326.80 crore. At Rs 3.80 crore per match, Paytm’s bid was at 58% incremental value in comparison to the previous per match value of Rs 2.4 crore.

  34. Who will chair the 28-member Advisory Committee that was formed for Fit India Movement which aims to encourage people to inculcate physical activity and sports ?
    1) Narinder Batra
    2) Sunil Gavaskar
    3) Sachin Tendulkar
    4) Kiren Rijiju
    5) None of these
    Answer – 4) Kiren Rijiju
    Explanation:
    The 28-member Advisory Committee under the chairmanship of sports minister Kiren Rijiju was formed for Fit India Movement which aims to encourage people to inculcate physical activity and sports in their everyday lives. It will be launched by Prime Minister Narendra Modi on August 29, 2019.

  35. Who was appointed as India’s new batting coach ?
    1) Sanjay Bangar
    2) Milind Soman
    3) Vikram Rathour
    4) MSK Prasad
    5) None of these
    Answer – 3) Vikram Rathour
    Explanation:
    Former opener Vikram Rathour, aged 50, was appointed as India’s new batting coach. He succeeds Sanjay Bangar. Bharath Arun and R Sridhar retained as bowling and fielding coaches respectively.The senior national selection committee headed by MSK Prasad recommended 3 names each for all the support staff positions and the top names in each category will be appointed after the formalities with regards to Conflict of Interest declaration is complete.

  36. What was the theme of the International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition 2019 ?
    1) Remember Slavery: The Power of the Arts for Justice
    2) If you want Peace and Development, Work for Social Justice
    3) Human Trafficking: “Call Your Government To Action
    4) Sustainable Pension for all: The Role of Social Partners
    5) None of these
    Answer – 1) Remember Slavery: The Power of the Arts for Justice
    Explanation:
    The International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition adopted by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) is observed every year on August 23. This day is observed as a remembrance of people involved in the tragedy of the transatlantic slave trade. The theme for the year 2019 is “Remember Slavery: The Power of the Arts for Justice“. This Day also marked the 25th anniversary of “UNESCO’s Slave Route Project: Resistance, Liberty, Heritage”

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Bir Moti Bagh Wildlife sanctuary is located in which state ?
    Answer – Punjab

  2. Who is the Director General of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) ?
    Answer – Audrey Azoulay

  3. What is the Capital and Currency of Sudan ?
    Answer – Capital- Khartoum & Currency- Sudanese pound

  4. What is the tagline of Karur Vysya Bank(KVB) ?
    Answer – Smart way to Bank

  5. Where is the headquarter of Financial Action Task Force(FATF) located ?
    Answer – Paris, France