Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 6 June 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 6 June 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs June 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 6 June 2020

  1. Which ministry has launched the “Nagar Van” scheme on the occasion of World Environment Day (June 5)?
    1) Ministry of Science and Technology
    2) Ministry of Earth Science
    3) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    4) Ministry of Tribal Affairs
    5) Ministry of Health and Family Welfare
    Answer-3) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    Explanation:
    “Nagar Van” (Urban forest) Scheme launched virtually by the Central Govt. on June 5, the occasion of the World Environment Day 2020 (WED) announced the implementation to develop urban forests across the country over the span of 5 years. Stressing on the substance theme of “Biodiversity” by the United Nation’s Environment Programme (UNEP), The Ministry of Environment, Forest and Climate Change celebrated the day by announcing the initiative on urban forests in India. As Urban forest are seemingly the best way to bridge the gap of climate change. The ministry of environment, forest and climate change (MoEFCC) will launch ‘Nagar Van’ scheme.

  2. What is the unemployment rate of India in accordance with annual Periodic Labour Force Survey (PLFS) of National Statistical Office between July 2018 – June 2019?
    1) 6.1%
    2) 5.8%
    3) 5.5%
    4) 5.1%
    5) 4.8%
    Answer-2) 5.8%
    Explanation:
    In accordance with the annual Periodic Labour Force Survey (PLFS) for [July 2018 – June 2019] of National Statistical Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), India’s unemployment rate fell between July 2018 and June 2019 to 5.8% from 6.1% during the same period of 2017-18 while the Indian economy grew 6.1% in 2018-19, slower than the 7% expansion recorded the year before.

  3. Which state/UT introduced MoU monitoring mechanism (planned to launch portal named ‘Nivesh Mitra’) for implementation of investment proposals and tracking of MoUs?
    1) Madhya Pradesh
    2) Gujarat
    3) Telangana
    4) Maharashtra
    5) Uttar Pradesh
    Answer-5) Uttar Pradesh
    Explanation:
    Uttar Pradesh introduces a Memorandum of Understanding (MoU Monitoring Mechanism to achieve efficient implementation of investment proposals by guiding interested investors and to track the signed MoUs. UP will launch a new MoU tracking portal integrated with Nivesh Mitra, single window system.

  4. Name the country which proposed the name “Nisarga” to cyclone which hit part of India’s west coast (Gujarat & Maharashtra).
    1) India
    2) Bangladesh
    3) Thailand
    4) Myanmar
    5) Laos
    Answer-2) Bangladesh
    Explanation:
    Cyclone Nisarga, which intensified into a severe cyclonic storm in the Arabian Sea, expected to hit the coasts of Gujarat, Maharashtra. Over coastal Maharashtra weakened into a Cyclonic Storm, dropped heavy rains and winds gusting up to 120km (75 miles) per hour as a category 4 cyclone near the coastal city of Alibag (Maharashtra). The name Nisarga was suggested by Bangladesh.

  5. RBI has created Payments Infrastructure Development Fund (PIDF) of worth _____ to boost digitalization.
    1) 1000 Crore
    2) 750 Crore
    3) 500 Crore
    4) 1250 Crore
    5) 1500 Crore
    Answer-3) 500 Crore
    Explanation:
    To encourage the deployment of Points of Sale (PoS) infrastructure in smaller cities and towns, the Reserve Bank of India (RBI) has created a Rs 500-crore ($66 million) Payments Infrastructure Development Fund (PIDF), in which it will start with an initial contribution of Rs 250 crore & the remaining half of the amount will be installed by card issuing banks and card networks working in the country.

  6. Which private sector bank launched “summer treats” campaign recently?
    1) HDFC Bank
    2) ICICI Bank
    3) AXIS Bank
    4) YES Bank
    5) RBL Bank
    Answer-1) HDFC Bank
    Explanation:
    The Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC) Bank, a Mumbai based private sector bank has launched a special campaign ‘Summer Treats’ with offers to meet the changing needs of merchants as well as salaried and self-employed customers.

  7. What will be the India’s growth in the year FY21 as per Survey of Professional Forecasters (SPF) sponsored by RBI?
    1) -2%
    2) -2.5%
    2) -3%
    4) -1.5%
    5) -3.5%
    Answer-4) -1.5%
    Explanation:
    The Reserve Bank of India (RBI) has released the results of 3 surveys’ namely -Consumer Confidence Survey (CCS) – May 2020; Survey of Professional Forecasters (SPF) on Macroeconomic Indicators (64th round) and Inflation Expectations Survey of Households (IESH) – May 2020. As per this survey, India’s gross domestic product (GDP) growth may contract by 1.5 % for the current fiscal year (FY21).

  8. Which country has signed MoU with India in June 2020 for Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) to increase military inter-operability?
    1) Singapore
    2) United States
    3) Japan
    4) Australia
    5) United Kingdom
    Answer-4) Australia
    Explanation:
    Canberra, Australia and New Delhi, India signed Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) to increase military inter-operability through defence exercises between the two countries. Means, this agreement enables both nations to access military bases for logistics support.

  9. Name the Indian who has been appointed as the senior advisor at World Bank recently.
    1) Brajendra Navnit
    2) Ravi Kota
    3) Lekhan Thakkar
    4) Rajeev Topno
    5) H Atheli
    Answer-4) Rajeev Topno
    Explanation:
    Cabinet’s Appointment committee approved the appointments of Rajeev Topno, the private secretary to the prime minister as Senior Advisor to the Executive Director (ED), World Bank & Brajendra Navnit, the Joint Secretary in the Prime Minister’s Office (July 2014 – September 2019) as Ambassador and Permanent Representative of India (PRI) to the World Trade Organisation (WTO) & will be posted at the Permanent Mission of India (PMI) to the WTO, under the Department of Commerce. He replaced JS Deepak at the PMI whose two-year extended term ended on May 31.

  10. Who was appointed as India’s permanent representative to WTO recently?
    1) Brajendra Navnit
    2) Ravi Kota
    3) Lekhan Thakkar
    4) Rajeev Topno
    5) H Atheli
    Answer-1) Brajendra Navnit
    Explanation:
    Cabinet’s Appointment committee approved the appointments of Rajeev Topno, the private secretary to the prime minister as Senior Advisor to the Executive Director (ED), World Bank & Brajendra Navnit, the Joint Secretary in the Prime Minister’s Office (July 2014 – September 2019) as Ambassador and Permanent Representative of India (PRI) to the World Trade Organisation (WTO) & will be posted at the Permanent Mission of India (PMI) to the WTO, under the Department of Commerce. He replaced JS Deepak at the PMI whose two-year extended term ended on May 31.

  11. K. Shanmugam gets 3-month extension as the chief secretary of which state?
    1) Andhra Pradesh
    2) Tamil Nadu
    3) Madhya Pradesh
    4) Goa
    5) Telangana
    Answer-2) Tamil Nadu
    Explanation:
    Centre approves the 3-month extension (August 1- October 31) of Tamil Nadu Chief Secretary K. Shanmugam, a 1985-batch Indian Administrative Service(IAS) officer who assumed charge on June 30, 2019, after the retirement of incumbent Girija Vaidyanathan. K. Shanmugam was to retire from service on July 31, 2020.

  12. Who has been named as the EY world entrepreneur of the year 2020?
    1) Dilip Shanghvi
    2) Shiv Nadar
    3) Narayana Murthy
    4) Uday Kotak
    5) Kiran Mazumdar-Shaw
    Answer-5) Kiran Mazumdar-Shaw
    Explanation:
    Kiran Mazumdar-Shaw (67), Executive Chairperson of India-based Biocon Limited was named as EY World Entrepreneur of the year 2020 for her contribution to improve access to affordable life-saving medicine & transform the world in one of its kind virtual entrepreneurship award ceremony. She became the 3rd Indian to win this award, after Uday Kotak of Kotak Mahindra Bank (2014) and Narayana Murthy of Infosys Technologies Limited (2005).

  13. Who is the only Indian ranked among the Forbes 100 world’s highest-paid celebrities 2020 (Kylie Jenner topped the list)?
    1) Akshay Kumar
    2) Salman Khan
    3) Shahrukh khan
    4) Priyanka Chopra
    5) Alia Bhatt
    Answer-1) Akshay Kumar
    Explanation:According to the Forbes 100 world’s highest-paid celebrities 2020, Bollywood actor Akshay Kumar (52) ranked 52nd with estimated earnings of USD 48.5 million(M) & is the only Indian featured on the list. The list is topped by 22 years old Kylie Jenner, model who earned USD 590M.

    Rank Name Earnings in million
    52 Akshay Kumar(52) USD 48.5
    1 Kylie Jenner(22) USD 590
    2 Kanye West(42) USD 170
    3 Roger Federer(38) USD 106


  14. Who hosted the virtual global vaccine summit which was organized by the Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI)?
    1) Donald Trump
    2) Narendra Modi
    3) Seth Berkley
    4) Scott Morrison
    5) Boris Johnson
    Answer-5) Boris Johnson
    Explanation:
    The virtual Global Vaccine Summit hosted by UK Prime Minister Boris Johnson in which business leaders, UN agencies, civil society, government ministers, Heads of State and country leaders participated from over 50 countries. The Summit was organised by the Global Alliance for Vaccines and Immunisation (Gavi).

  15. What was the amount that was pledged by PM Modi to Global Vaccine Alliance GAVI?
    1) USD 10 million
    2) USD 15 million
    3) USD 20 million
    4) USD 25 million
    5) USD 50 million
    Answer-2) USD 15 million
    Explanation:
    The Global Vaccine Summit organised by the Global Alliance for Vaccines and Immunisation (Gavi) saw Prime Minister Modi offer India’s support by pledging 15 million USD to the cause.

  16. The 1st ever virtual leader’s summit was held between India and Australia recently. Who is the PM of Australia?
    1) Donald Trump
    2) Narendra Modi
    3) Seth Berkley
    4) Scott Morrison
    5) Boris Johnson
    Answer-4) Scott Morrison
    Explanation:
    The first India-Australia virtual leader’s summit was held between Indian Prime Minister (PM) Narendra Modi and his Australian counterpart Scott Morrison. The focus of the meet was to further strengthen the bilateral ties in areas like healthcare, trade and defence. It should be noted that this was PM Narendra Modi’s first virtual bilateral summit, while Australia has held such a summit with Singapore in March, 2020. India, Australia signed seven agreements after the meet.

  17. The 51st annual Davos meeting will be conducted by the World Economic Forum (WEF) in January 2021. What is the theme for the event?
    1) Creating a Shared Future in a Fractured World
    2) The Great Reset
    3) Responsive and Responsible Leadership
    4) Globalization 4.0
    5) Mastering the Fourth Industrial Revolution
    Answer-2) The Great Reset
    Explanation:
    The 51st annual Davos meeting to be held in January 2021 by the World Economic Forum (WEF). WEF to adopt a new twin-summit format by bringing together leaders from across the globe for an in-person and well as virtual dialogues with the theme: ‘The Great Reset’.

  18. SEBI has rearranged the commodity derivatives advisory committee recently. Who Chairs the committee?
    1) Aliasgar S Mithwani
    2) Vijay Sardana
    3) S Sivakumar
    4) Madan Sabnavis
    5) Ashok Dalwani
    Answer-5) Ashok Dalwani
    Explanation:
    Securities and Exchange Board of India (SEBI) rearranged the Commodity derivatives advisory committee and appointed Ashok Dalwani, Retired IAS officer as the chairman and Aliasgar S Mithwani, Chief General Manager of SEBI as Secretary of the 17-member committee.

  19. Which Institute ranked top among the Indian institutes in THE Asia university ranking (Tsinghua University topped the overall ranking)?
    1) Indian Institute of Technology – Delhi
    2) Indian Institute of Technology – Kanpur
    3) Indian Institute of Science
    4) Indian Institute of Technology – Bombay
    5) Institute of Chemical technology
    Answer-3) Indian Institute of Science
    Explanation:
    In the Times Higher Education (THE) Asia University Ranking launched on 4th June 2020, Indian became the Third most represented country with 8 institutes in the top 100. Indian Institute of Science (IISc) with 36th position on the list retains its top position in India.

  20. Abu Dhabi based Mubadala is going to buy _____% stake in Jio platforms.
    1) 2.11
    2) 1.85
    3) 1.21
    4) 2.32
    5) 5.31
    Answer-2) 1.85
    Explanation:
    The Abu Dhabi-based sovereign investor, Mubadala is all set to buy 1.85% stake in jio Platforms, a wholly-owned subsidiary of Reliance Industries (RIL), for Rs 9,093.60 crore. The investment from Mubadala comes in Jio Platforms at an equity value of Rs 4.91 lakh crore and an enterprise value of Rs 5.16 lakh crore.

  21. CCI has given its approval to merger Fiat Chrysler with which company?
    1) Peugeot S.A
    2) Tata Motors
    3) Hero MotoCorp
    4) Bajaj Auto Limited
    5) Chevrolet
    Answer-1) Peugeot S.A
    Explanation:
    Competition Commission of India (CCI) has given its nod to the proposed merger between French car maker Peugeot S.A (PSA) and Fiat Chrysler Automobiles N.V (FCA).

  22. Find the country which is going to host AFC (Asian Football Confederation) Women’s Asian Cup 2022.
    1) China
    2) Vietnam
    3) India
    4) Japan
    5) Bangladesh
    Answer-3) India
    Explanation:
    Asian Football Confederation (AFC) granted the hosting rights of the AFC Women’s Asian Cup 2022 to India for the 1st time since 1979. The tournament is likely to be held in the 2nd half of the year. The event will serve as the final qualification tournament for the 2023 Federation Internationale de Football Association (FIFA) Women’s World Cup.

  23. The World Environment Day (WED) was observed every year on June 5. What is the theme for WED 2020?
    1) “Air pollution”
    2) “Beat Plastic Pollution”
    3) “Connecting People with Nature”
    4) “Biodiversity”
    5) “Go Wild for Life”
    Answer-4) “Biodiversity”
    Explanation:
    June 5th of every year is celebrated as the World Environment Day since 1974 in more than 100 countries. This is a United Nations flagship day to promote and encourage the involvement of the government, businesses, celebrities and citizens to focus on environmental issues. The activities of World Environment Day 2020 will be hosted by Colombia in partnership with Germany. Theme of World Environment Day 2020 is “Biodiversity”.

  24. Which country hosts World environment day 2020 (June 5) along with Germany?
    1) Russia
    2) Georgia
    3) Qatar
    4) Peru
    5) Colombia
    Answer-5) Colombia
    Explanation:
    June 5th of every year is celebrated as the World Environment Day since 1974 in more than 100 countries. This is a United Nations flagship day to promote and encourage the involvement of the government, businesses, celebrities and citizens to focus on environmental issues. The activities of World Environment Day 2020 will be hosted by Colombia in partnership with Germany. Theme of World Environment Day 2020 is “Biodiversity”.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. The Volga river is located in which country?
    1) Germany
    2) Croatia
    3) Russia
    4) Uganda
    5) Argentina
    Answer-3) Russia
    Explanation:
    The Volga is the longest river in Europe with 3,531 km length and a catchment area of 1,360,000 km². It is also Europe’s largest river in terms of discharge and drainage basin. The river flows through Central Russia and into the Caspian Sea, and is widely regarded as the national river of Russia.

  2. Who is the union minister for Environment, Forest and Climate Change?
    1) Rajnath Singh
    2) Amit Shah
    3) Nirmala Sitharaman
    4) Prakash Javadekar
    5) Nitin Gadkari
    Answer-4) Prakash Javadekar
    Explanation:
    Prakash Javadekar is an Indian politician. He is a member of the Bharatiya Janata Party and currently serving as the Minister of Environment, Forest and Climate Change, Minister of Information and Broadcasting and Minister of Heavy Industries and Public Enterprises.

  3. Where is the HQ of World Economic Forum located?
    1) Cologny
    2) Rome
    3) Washington DC
    4) London
    5) New York
    Answer-1) Cologny
    Explanation:
    The World Economic Forum, based in Cologny-Geneva, Switzerland, is an NGO, founded in 1971.

  4. Where is the HQ of Asian Football Confederation located?
    1) Kuala Lumpur
    2) New Delhi
    3) Beijing
    4) Tokyo
    5) Dhaka
    Answer-1) Kuala Lumpur
    Explanation:
    The Asian Football Confederation (AFC) is one of the six continental confederations within FIFA and is the governing body of association football in Asia and Australia. The HQ of AFC is located at Kuala Lumpur, Malaysia.

  5. What is the capital and currency of Germany?
    1) Bonn & Pound
    2) Rome & Euro
    3) Tokyo & Yen
    4) Amsterdam & Pound
    5) Berlin & Euro
    Answer-5) Berlin & Euro
    Explanation:
    The capital and currency of Germany is Berlin & Euro respectively.