Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 29 & 30 March 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 29 & 30 March 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs March 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 29 & 30 March 2020

    1. The High-level committee of central government has approved additional financial assistance of Rs. 5,751.27 crores to 8 states under NDRF. Who heads the committee?
      1) RajNath Singh
      2) Ravi Shankar Prasad
      3) Nirmala Sitharaman
      4) Amit Shah
      5) Anurag Thakur
      Answer-4) Amit Shah
      Explanation:
      The High-Level Committee (HLC) under the Chairmanship of Union Home Minister Amit Shah approved Rs 5,751.27 crores as additional Central assistance under National Disaster Response Fund (NDRF) to 8 States affected by floods, landslides, cyclones ‘Bulbul’ & drought during 2019.

    2. Indian Army launched ‘Operation Namaste’ to protect strong forces from Coronavirus (March 2020). Who is the present Army chief of India?
      1) K. M. Cariappa
      2) Manoj Mukund Naravane
      3) Bipin Rawat
      4) Karambir Singh
      5) Rakesh Kumar Singh Bhadauria
      Answer-2) Manoj Mukund Naravane
      Explanation:
      Army Chief of Indian Army General Manoj Mukund Naravane launched ‘Operation Namaste’ initiative to protect 1.3 million strong forces from coronavirus and provide all possible assistance to the government to control the pandemic.

    3. The Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) has granted Rs. 25 Cr to combat Coronavirus in N-E region. Who is the present Minister for DoNER (March 2020)?
      1) Inderjit Singh
      2) Giriraj Singh
      3) Jitendra Singh
      4) Thaawar Chand Gehlot
      5) Shripad Yesso Naik
      Answer-3) Jitendra Singh
      Explanation:
      The Development of North Eastern Region (DoNER) Ministry and the North Eastern Council (NEC) will provide a financial assistance of Rs 25 crore to the States in the Northeast for gap funding to combat novel coronavirus (COVID-19). The announcement has been made by the Union Minister of State (Mos) for DoNER, Dr Jitendra Singh during a review meeting attended by officials of the ministry and of NEC in Shillong, Meghalaya via video conference.

    4. Name the Indian state government which set up ‘Team 11’ to beat Coronavirus.
      1) Kerala
      2) Maharashtra
      3) Uttar Pradesh
      4) Tamil Nadu
      5) Karnataka
      Answer-3) Uttar Pradesh
      Explanation:
      Uttar Pradesh (UP) Chief Minister (CM) Yogi Adityanath has set up “Team-11” consisting of inter-departmental committees with over 2 dozen senior officials to fight the coronavirus spread. Each of the committees will be headed by a senior bureaucrat of the state while the CM will be the head of the Team-11.

    5. With which country’s agency India has signed agreement worth Rs 15,295 crore to provide an Official Development Assistance (ODA) for 3 rail infrastructure projects?
      1) United Kingdom
      2) China
      3) Iceland
      4) Germany
      5) Japan
      Answer-5) Japan
      Explanation:
      Japanese government funding agency (JICA) signs an agreement worth Rs 15,295 crore with India to provide an Official Development Assistance (ODA) for 3 rail infrastructure projects.

    6. To which scheme the central government has released Rs. 4,431 crores to clear pending wages?
      1) National Career Service
      2) Antyodaya Anna Yojana
      3) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
      4) National Social Assistance Scheme
      5) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
      Answer-3) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
      Explanation:
      The Centre has released Rs 4,431 crores to clear pending wages under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005(MGNREGA) & will also pay all dues (Rs 11,499 crores) by April 10, 2020.

    7. Name the Country which has joined as the 30th member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO) in March 2020.
      1) Kosovo
      2) Serbia
      3) Ukraine
      4) Uzbekistan
      5) North Macedonia
      Answer-5) North Macedonia
      Explanation:
      The Republic of North Macedonia has inducted officially as the 30th and newest member of North Atlantic Treaty Organization (NATO). This membership comes after North Macedonia’s 2017 deal with Greece under which the former changed its name from Macedonia (a name same as Greek province). After the name change, Greece agreed to drop objections to its NATO and European Union (EU) membership. North Macedonia was granted a protocol on accession to NATO membership in February 2019.

    8. Which country has announced USD 2.9 million financial aid to India to combat Coronavirus crisis?
      1) United States
      2) United Kingdom
      3) Russia
      4) China
      5) Australia
      Answer-1) United States
      Explanation:
      The United States of America (USA) will provide additional USD 174 million financial assistance to 64 countries at-risk which includes USD 2.9 million to India as a support for combating the coronavirus pandemic. In February 2020, the USA provided 100 million aid for the same purpose.

    9. Name the World organisation which has launched the Policy Tracker to track the policies of governments to combat COVID-19 pandemic.
      1) Organisation for Economic Cooperation and Development
      2) Common Wealth
      3) World Health Organisation
      4) World Bank
      5) International Monetary Fund
      Answer-5) International Monetary Fund
      Explanation:
      The International Monetary Fund (IMF) has launched a policy tracker to track the policies of the governments to share knowledge about COVID-19 which helps to tackle the crisis.

    10. According to the report titled “Boom and Bust 2020: Tracking the Global Plant Pipeline”, What is India’s current under development coal capacity?
      1) 125 GW
      2) 87 GW
      3) 32 GW
      4) 66 GW
      5) 52 GW
      Answer-4) 66 GW
      Explanation:
      In accordance with a report titled “Boom and Bust 2020:Tracking the Global Plant Pipeline” 47.4 GW coal fired power projects at different stages were cancelled in India in 2019 which reduced total under development coal capacity to 66 GW. The report was prepared jointly by Global Energy Monitor, Greenpeace International, the Sierra Club, and Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). The report is the fifth annual survey of the coal plant pipeline.

    11. What is the amount that was infused into banking system to maintain stability in financial system during COVID-19 Crisis as declared by RBI?
      1) 1.70 lakh crore
      2) 3.74 lakh crore
      3) 2.32 lakh crore
      4) 2.48 lakh crore
      5) 1.86 lakh crore
      Answer-2) 3.74 lakh crore
      Explanation:
      Reserve Bank of India (RBI) declared an infusion of Rs 3.74 lakh crore into the banking system through three measures viz. targeted long-term repo operation (TLTRO), Cash Reserve Ratio (CRR) and marginal standing facility (MSF). The decision has been taken to tackle financial system stress raised due to the COVID-19 outbreak.

    12. What is the India’s estimated GDP growth for the year 2020-21 as per domestic credit rating agency ICRA?
      1) 2.5%
      2) 2%
      3) 2.6%
      4) 3.5%
      5) 4.1%
      Answer-2) 2%
      Explanation:
      The domestic rating agency ICRA notified that India’s Gross Domestic Product(GDP) is expected to contract by 4.5% in the April-June 2020 quarter & will rise 2% in 2020-21 due to the impact of coronavirus.

    13. Which among the following RBI deputy director, has got 1-year extension of service from April 3, 2020 to April 3, 2021.
      1) BP Kanungo
      2) Mahesh Kumar Jain
      3) Michael Debabrata Patra
      4) N S Vishwanathan
      5) Sunil Mehta
      Answer-1) BP Kanungo
      Explanation:
      The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) headed by Prime Minister (PM) Narendra Modi, has approved the extension of the tenure of RBI (Reserve Bank of India) Deputy Governor, Bibhu Prasad Kanungo (BP Kanungo) for a period of one year up to April 3, 2021. His tenure is going to end on April 2, 2020.

    14. The Chennai port trust has acquired 67% of stake in Kamarajar Port trust in March 2020. The Kamarajar port trust is located at?
      1) Kanyakumari
      2) Cochin
      3) Madurai
      4) Chennai
      5) Vizagapatam
      Answer-4) Chennai
      Explanation:
      The Chennai Port Trust (ChPT) has acquired 67% stake held by the Central government in Kamarajar Port Ltd (KPL – located at Chennai, TN) for an amount of Rs 2,383 crore.

    15. NavinChikara who is in news recently (March 2020) belongs to which sports?
      NavinChikara who is in news recently (March 2020) belongs to which sports?
      1) Javelin Throw
      2) Discus Throw
      3) Cricket
      4) Triple Jump
      5) Shot Put
      Answer-5) Shot Put
      Explanation:
      The Athletics Integrity Unit (AIU) of international Athletics’s governing body -World Athletics’s (formerly known as International Association of Athletics Federations-IAAF), has suspended Indian shot putter NavinChikara (23) for 4- years for failing an out-of-competition dope test in 2018.

    16. RajyoginiDadiJanki who passed away in March 2020 is ___________.
      1) Politician
      2) Jounalist
      3) Spiritual leader
      4) Actress
      5) Musician
      Answer-3) Spiritual leader
      Explanation:
      RajyoginiDadiJanki (spiritual leader), the chief of Brahmakumaris (world’s largest spiritual organization run by women) passed away at the age of 104 in Mount Abu, Rajasthan. She was born on January 1, 1916 in Hyderabad city located in Sindh province now in Pakistan.

    17. Beni Prasad Verma the former telecom minister who died recently is the founding member of which among the following political party (March 2020)?
      1) Communist Party of India
      2) Bharatiya Janata Party
      3) Nationalist Congress Party
      4) Samajwadi Party
      5) Indian National Congress
      Answer-4) Samajwadi Party
      Explanation:
      Beni Prasad Verma, a founding member of the Samajwadi Party (SP) & former Union Minister passed away at the age of 79 in Lucknow, Uttar Pradesh (UP). He was born on February 11, 1941, in Barabanki, Uttar Pradesh (UP).Verma served as the telecom minister between 1996-1998 in then Prime Minister (PM) H D Deva Gowda’s Cabinet and was the steel minister Congress- led UPA (United Progressive Alliance) government.

    18. Civil rights leader Joseph Echols Lowery who is in news in March 2020 belongs to which among the following country?
      1) Germany
      2) Ethiopia
      3) Belgium
      4) United States
      5) New Zealand
      Answer-4) United States
      Explanation:
      America’s civil rights leader Joseph Echols Lowery passed away at the age of 98 in Atlanta, Georgia, US (United States). He was the key ally of Martin Luther King in the US civil rights movement of the 1960s. He was born on October 6, 1921 in Huntsville, Alabama, US. Joseph Lowery was awarded the “Presidential Medal of Freedom”, the nation’s highest civilian honour, by former President Barack Obama in 2009.

    STATIC GK based on Current Affairs

    1. Boris Johnson is Prime Minister of which Country?
      Answer-United Kingdom
      Explanation:
      Recently in March 2020, Boris Johnson the PM of United Kingdom tested positive for COVID-19.

    2. Daporijo Bridge is in which Indian state?
      Answer-Arunachal Pradesh
      Explanation:
      Braving the threat of COVID-19, the Border Roads Organsation (BRO) personnel are working relentlessly to completely replace Daporijo bridge (430 feet Multi Span Bailey Bridge), the only lifeline of Upper Subansiri district, Arunachal Pradesh to restore Lines of Communication for all 451 villages and Security Forces located along the China border.

    3. Where is the Headquarters of NATO located?
      Answer-Brussels, Belgium

    4. What is the Capital and Currency of North Macedonia?
      Answer-Capital – Skopje & Currency –Denar

    5. Who is the present MD of IMF (March 2020)?
      Answer-Kristalina Georgieva

    6. National Disaster Response Force (NDRF) functions under which ministry?
      Answer-Ministry of Home Affairs

    7. What is the abbreviation of HTM in banking?
      Answer-Held to Maturity (HTM)

    [su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs/march-2020/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try March Current Affairs 2020 Quiz[/su_button]