Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 27 June 2020

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 27 June 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs June 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 27 June 2020

  1. Who inaugurated ‘Aatma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan’, the largest employment generating program in the country?
    1) Prakash Javadekar
    2) Nitin Gadkari
    3) Narendra Modi
    4) Amit Shah
    5) Nirmala Sitharaman
    Answer-3) Narendra Modi
    Explanation:
    AtmaNirbhar Uttar Pradesh Rojgar Yojana was inaugurated by Shri Narendra Modi through video conferencing for migrant workers of Uttarpradesh. The local entrepreneurship will be promoted along with providing employment opportunities to migrant workers.This is the largest employment generating program in the country which provided employment to about 1.25 crore people in Uttar Pradesh.

  2. Who chaired the empowered group which formulated the behaviour change campaign, ‘Navigating the New Normal’ launched by NITI Aayog?
    1) Amitabh Kant
    2) AjitDoval
    3) Rajiv Kumar
    4) Ajay Tyagi
    5) VK Paul
    Answer-1) Amitabh Kant
    Explanation:
    NITI (National Institution for Transforming India) Aayog in partnership with Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF), Centre for Social and Behavioural Change (CSBC) of Ashoka University, Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), and Ministry of Women and Child Development (WCD) launched the behaviour change campaign ‘Navigating the New Normal’ and its website. The campaign has been formulated under the guidance of Empowered Group 6, chaired by NITI Aayog Chief Executive Officer (CEO) Amitabh Kant. Its objective is to encourage the public and institutions to practice Covid-safe behaviour.

  3. How much was the granted by central government as emergency fund to armed forces for war preparedness?
    1) 250 crores
    2) 750 crores
    3) 300 crores
    4) 500 crores
    5) 1000 crores
    Answer-4) 500 crores
    Explanation:
    The Central Government has granted special financial powers of Rs 500 crore as emergency funds to armed forces for war preparedness amid ongoing border tensions with China. Under this financial aid, the three defence services (Indian Army, Indian Navy and Indian Air Force) can buy any weapon system or any in inventory upto Rs 500 cr in consultation with the Department of Military Affairs (DMA).

  4. Find the first Indian state/UT which amends Industries (Facilitation) act for small, medium and large-scale industries.
    1) Maharashtra
    2) Karnataka
    3) Odisha
    4) Uttar Pradesh
    5) Haryana
    Answer-2) Karnataka
    Explanation:
    The Karnataka Government amended the “The Karnataka Industries(Facilitation) act, 2002”, in the state cabinet meeting chaired by Chief Minister of Karnataka BS Yediyurappa, to facilitate and attract investment in the state.Gujarat and Rajasthan are the only two states in the country that have amended the act for small scale industries. Karnataka amended the act for small, medium and large-scale industries.

  5. Central government has allocated 4125 cr to which state for rejuvenating the Small, Medium and Tiny industries sector?
    1) Karnataka
    2) Uttar Pradesh
    3) Rajasthan
    4) Punjab
    5) Tamil Nadu
    Answer-5) Tamil Nadu
    Explanation:
    The Central Government has allocated 4125 crore rupees to Tamil Nadu for rejuvenating the Small, Medium and Tiny industries sector. It forms 10% of the total allocation of the scheme, and the scheme is being effectively implemented in the state.

  6. Which state has announced “MahaParwana” initiative to attract fresh industrial investment?
    1) Odisha
    2) West Bengal
    3) Gujarat
    4) Maharashtra
    5) Tamil Nadu
    Answer-4) Maharashtra
    Explanation:
    The government of Maharashtra announced the “MahaParwana” to attract fresh investment in industries, for project execution, this plan will offer incentives and a single window clearance system.These companies should apply at the Maharashtra Industry, Trade and Investment Facilitation Cell (MAITRI), single window system and get an online permission within 48 hours.

  7. Tillari forest area which was declared as conservative reserve is located in which state?
    1) Odisha
    2) West Bengal
    3) Gujarat
    4) Maharashtra
    5) Tamil Nadu
    Answer-4) Maharashtra
    Explanation:
    Maharashtra forest department declared the 29.53 square kilometre Tillari forest area in Dodamarg and Sawantwadi range in coastal Sindhudurg district as a conservation reserve area. The Tilari ecosystem breeds tiger population and serves as the source population for the Sahyadri tiger reserve.

  8. Union cabinet has approved creation of which body to provide a level playing field for private companies to use Indian space infrastructure.
    1) IN-ISRo
    2) IN-NSIl
    3) IN-WSL
    4) IN-SPACe
    5) IN-PPP
    Answer-4) IN-SPACe
    Explanation:
    Recently, the Union Cabinet has approved the creation of the Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe) to provide a level playing field for private companies to use Indian space infrastructure. This is part of reforms aimed at giving a boost to private sector participation in the entire range of space activities.

  9. The 15 TPD Compressed Bio-Gas plant was set up in Namakkal, Tamil Nadu recently. The plant was set up by joint venture of IOCL with Oiltanking GmbH of which country?
    1) Japan
    2) Spain
    3) Germany
    4) Denmark
    5) Myanmar
    Answer-3) Germany
    Explanation:
    EdappadiK.Palaniswami, Chief Minister of Tamil Nadu and Dharmendra Pradhan,Union Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel, inaugurates Compressed Bio-Gas(CBG) Plants at Namakkal and CBG Fuel Stations at Pudhuchattiram and Rasipuram over a virtual platform.The 15 Tonnes per Day (TPD) CBG plant of Namakkal is set up by the IOT Infrastructure and Energy Services, a joint venture between Indian Oil Corporation Ltd. and Germany’s Oiltanking GmbH at an expense of Rs. 25 crores.

  10. World’s 1st yoga university outside India (Vivekananda Yoga University) was located in which city?
    1) Los Angeles
    2) Canberra
    3) Rome
    4) London
    5) Berlin
    Answer-1) Los Angeles
    Explanation:
    As a part of International Yoga day, on 23rd June 2020, V Muraleedharan, the Minister of State of External Affairs and P P Chaudhary, Chairperson of the Standing Committee on External Affairs, jointly launched World’s First Yoga University “Vivekananda Yoga University”(VaYU) in Los Angeles, United States of America, over the virtual event at the Consulate General of India in New York.

  11. Which country has agreed to join United Nations Arms Trade Treaty (UN-ATT) recently (June 2020)?
    1) Japan
    2) India
    3) United Kingdom
    4) Russia
    5) China
    Answer-5) China
    Explanation:
    The Standing Committee of China’s National People’s Congress (NPC) has agreed to join the United Nations Arms Trade Treaty (UN-ATT) that is designed to control the flow of weapons into conflict zones. As a part of this treaty, China is committed to enhance peace and stability in the world. Notably, China strictly controlled the export of military products as it only exports to sovereign countries and not to non-state actors. As per Stockholm International Peace Research Institute’s (SIPRI) study in January 2020, China is the second largest arms producer in the world, behind the United States (US).

  12. Who has attended as Indian delegation in Russia’s victory day parade which commemorate the 75th anniversary of the victory of the Soviet People in 2nd world war?
    1) Prakash Javadekar
    2) Nitin Gadkari
    3) Narendra Modi
    4) Amit Shah
    5) Rajnath Singh
    Answer-5) Rajnath Singh
    Explanation:
    Rajnath Singh attended the Victory Parade at the iconic Red Square in Russia’s capital Moscow on June 24, 2020 to commemorate the 75th anniversary of the victory of the Soviet People in the great Patriotic War of 1941-1945 i.e. Second World War (World War II). The Parade is organised to honour the heroism and sacrifices made by the Russian and other friendly people. It was originally scheduled on May 9, 2020 but was postponed due to the COVID-19 pandemic.

  13. How many member Indian military contingent was participated victory day parade in Russia?
    1) 65
    2) 80
    3) 45
    4) 75
    5) 55
    Answer-4) 75
    Explanation:
    A Tri-Service 75- Member Indian Military Contingent along with contingents of Russian Armed Forces and 17 other countries participated in the Victory Parade. The Indian marching contingent was led by a major rank officer of the gallant Sikh Light Infantry Regiment. The Regiment had fought with valour in World War II and has a proud distinction of earning four Battle Honours and two Military Cross, among other gallantry awards.

  14. Name the bank which launched digital wallet named “Yuva Pay” in partnership with UDMA Technologies Pvt Ltd.
    1) RBL bank
    2) IDBI bank
    3) HDFC bank
    4) ICICI bank
    5) Yes bank
    Answer-5) Yes bank
    Explanation:
    Yes Bank launches a digital wallet solution(app)‘Yuva Pay’ in partnership with UDMA Technologies Pvt Ltd to enable contactless payments for its customers. The wallet is issued under minimum Know Your Client (KYC) regulations. The solution aims to help the low income group to access the digital and contactless transactions, which will enable broad access to secure electronic payment services.

  15. J&K lieutenant governor GC Murmu has launched two loan schemes in J&K bank recently. Who is the CMD of J&K bank?
    1) Rana Kapoor
    2) R K Chhibber
    3) Shyam Srinivasan
    4) Ashok Kumar Pradhan
    5) Mahabaleswar MS
    Answer-2) R K Chhibber
    Explanation:
    Girish Chandra Murmu, the lieutenant governor of the Union Territory (UT) of Jammu and Kashmir (J&K), has rolled out 2 customized loan schemes of J&K Bank namely ‘J&K Bank Business Support Loan Scheme 2019-20’ and ‘J&K Bank Business Support Loan Scheme 2019-20 for Hotels and Guest Houses’ with the aim to overcome business challenges that have stemmed up due to the prevailing conditions.About Jammu & Kashmir Bank: Chairman and Managing Director (CMD)- R K Chhibber.

  16. What will be India’s per capita income during FY20-21 as per SBI report?
    1) 1.53 lakh
    2) 1.49 lakh
    3) 1.43 lakhs
    4) 1.21 lakh
    5) 1.34 lakh
    Answer-3) 1.43 lakhs
    Explanation:
    As per the report by the economic wing of State Bank of India (SBI), Covid-19 pandemic is likely to bring down India’s per capita income(PCI) by 5.4% in the financial year 2020-21 (FY21) to Rs 1.43 lakh from Rs 1.52 lakh in FY20. Delhi, Chandigarh, and Gujarat will be the worst hit with PCI falling 15.4%, 13.9% and 11.6% respectively in FY21 among states.

  17. Who chairs the 9-member working group committee formed by Hyderabad based IRDAI to suggest insurance products covering drones?
    1) Diptanshookumar
    2) Anjan Dey
    3) Arthi Mathur
    4) Mukesh Kewalramani
    5) S Vishwanathan
    Answer-2) Anjan Dey
    Explanation:
    India’s insurance regulator, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has formulated a 9-member working group(WG) headed by Anjan Dey, general manager of the New India Assurance, to suggest insurance products covering various risks involved in the use of Remotely Piloted Aircraft System(RAPS)/ Drones.

  18. Name the person who heads the committee formed by National Green Tribunal (NGT)to investigate the blowout at Assam’s Baghjan oil well.
    1) VK Paul
    2) SC Mishra
    3) AB Pandey
    4) BP Katakey
    5) Ajay Tyagi
    Answer-4) BP Katakey
    Explanation:
    The National Green Tribunal (NGT) formed a high-level committee headed by Justice BP Katakey, former High Court judge of Gauhati, to investigate the blowout at Assam’s Baghjan oil well of Oil India Limited(OIL) on 27th May 2020.

  19. K. SanjitaChanu who is in news recently is associated with which sports?
    1) Archery
    2) Weightlifting
    3) Shooting
    4) Wrestling
    5) Cricket
    Answer-2) Weightlifting
    Explanation:
    Indian Weightlifting Federation(IWLF) Secretary Sahdev Yadav informed that 2 times Commonwealth Games Gold Medalist, Weightlifter K. SanjitaChanu will get the Arjuna award for 2018. This comes after the International Weightlifting Federation(IWF) cleared her doping charges.

  20. What is India’s rank in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks at the end of the year 2019?
    1) 73rd
    2) 51st
    3) 77th
    4) 112th
    5) 86th
    Answer-3) 77th
    Explanation:
    According to the ‘Annual banking statistics, 2019’ released by Switzerland’s central bank Swiss National Bank (SNB), India is at the 77th position in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks at the end of the year 2019, compared to 74th the previous year i.e 2018. Indians account for only 0.06 % of the money deposited by foreigners in Swiss banks. While, Britain holds the first place in this list with a share of 27 % of the total deposits.

    Rank Country Name
    77 India
    1 United Kingdom (UK)
    2 United States (US)
    3 West Indies


  21. Which country is going to host FIFA 2023 Women’s World Cup Football tournament?
    1) Australia
    2) New Zealand
    3) Ireland
    4) Both 1) and 2)
    5) Both 2) and 3)
    Answer-4) Both 1) and 2)
    Explanation:
    FIFA(Fédération Internationale de Football Association) Council voted over a video conference and handed the right to host the 2023 Women’s World Cup Football tournament, the first 32-team women’s championship to Australia and New Zealand. This is the first Women’s World Cup to be hosted in the Asia-Pacific Region.

  22. Who become the 1st Indian to participate in USD 150,000 Chessable Masters tournament?
    1) Santhosh Vidit
    2) B Adhiban
    3) Prithu Gupta
    4) P. Harikrishna
    5) Krishnan Sasikiran
    Answer-4) P. Harikrishna
    Explanation:
    Grandmaster P. Harikrishna debuted the Magnus Carlsen Chess(MCC) Tour 2020 by joining the players in the USD 150,000 Chessable Masters. He is the 1st Indian in the tour. Harikrishna exited from the Chessable Masters with a final-round defeat to Alexander Grischuk.

  23. Parvez Jamasji who passed away recently is a renowned _____.
    1) Actor
    2) Army Personnel
    3) Painter
    4) Architect
    5) Minimalist
    Answer-2) Army Personnel
    Explanation:
    The Vir Chakra Awardee Sqn Ldr Parvez Jamasji (retd.), who was a 1971 Indo-Pak war hero died at 77, after a brief illness on 26th June 2020 in Mumbai.Jamasji is a resident of the Parsi Colony in Dadar. He started his service in 1965 and retired in 1985.

  24. When was the International Day in Support of Victims of Torture observed annually?
    1) June 24
    2) June 25
    3) June 26
    4) June 27
    5) June 28
    Answer-3) June 26
    Explanation:
    United Nations(UN) International Day in Support of Victims of Torture is observed annually on June 26 to raise awareness about the crime of torture. The day aims to honour, support the victims and survivors worldwide. The day intends to totally eradicate the torture.

  25. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed annually on June 26. What is 2020’s theme for the day?
    1) “Better Knowledge for better care”
    2) “Against drug abuse”
    3) “Health for Justice. Justice for Health”
    4) “Justice for Children”
    5) “Listen First – Listening to children and youth”
    Answer-1) “Better Knowledge for better care”
    Explanation:
    United Nations International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed annually on June 26th to create awareness to the general public on the global problems caused due to drug abuse and illicit trafficking. The theme of 2020 International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is “Better Knowledge for better care” to educate the need for understanding about global drug problems.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. The Narsapur Urban Forest Park was located in which state?
    1) Tamil Nadu
    2) Karnataka
    3) Kerala
    4) Odisha
    5) Telangana
    Answer-5) Telangana
    Explanation:
    Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao on Thursday launched the phase-VI of ‘Haritha Haram’ programme aimed at increasing greenery in the state. As part of the programme, the Chief Minister planted a sampling of black plum (neredu) in the Narsapur forest area of Medak district. Also, he inaugurated the Narsapur Urban Forest Park, which was developed in 636 acres. The state government is targeting to plant about 30 crore saplings across the state and arrangements are in place.

  2. The government of India set a target to produce 15 million metric tonnes (MMT) of CBG from 5000 plants by __________.
    1) 2021
    2) 2025
    3) 2024
    4) 2023
    5) 2022
    Answer-4) 2023
    Explanation:
    The Government of India launched the ‘SATAT’ (Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation) scheme on CBG on 1st October 2018, with a target to produce 15 million metric tonnes(MMT) of CBG from 5000 plants by 2023.

  3. Sahyadri tiger reserve is located in which state?
    1) Odisha
    2) West Bengal
    3) Gujarat
    4) Maharashtra
    5) Tamil Nadu
    Answer-4) Maharashtra
    Explanation:
    Maharashtra forest department declared the 29.53 square kilometre Tillari forest area in Dodamarg and Sawantwadi range in coastal Sindhudurg district as a conservation reserve area. The Tilari ecosystem breeds tiger population and serves as the source population for the Sahyadri tiger reserve.

  4. What is the constituency of Union women and child development minister Smriti Irani?
    1) Amethi
    2) Chandni Chowk
    3) North Karnataka
    4) Monera
    5) Lucknow
    Answer-1) Amethi
    Explanation:
    Ministry of Women and Child Development: Cabinet Minister– Smriti Zubin Irani (Constituency – Amethi, Uttar Pradesh).

  5. What is the capital of Myanmar?
    1) Kathmandu
    2) Bangkok
    3) Sri Jayawardenepura Kotte
    4) Dhaka
    5) Naypyitaw
    Answer-5) Naypyitaw
    Explanation:
    On June 25, 2020 Defence Minister Rajnath Singh held a meeting with Myanmar’s Military Chief, Senior General Min Aung Hlaing.About Myanmar: Capital– Naypyitaw; Currency– Burmese kyat.