Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: 25 May 2021

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 25 May 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs May 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 25 May 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. In May 2021, the e-Committee of the Supreme Court of India released the manual of e-Courts Services Mobile App in 14 regional languages.
    What are the points that are correctly related to the e-Courts Services Mobile App?
    A) e-Courts Services Mobile App is an Electronic Case Management Tool (ECMT) launched in 2017
    B) Justice Dhananjaya Y Chandrachud is the chairperson of e-Committee
    C) All details of cases handled only in Supreme Court of India is available in the App
    1) All A, B & C
    2) Only B
    3) Only A & C
    4) Only B & C
    5) Only A & B
    Answer-5) Only A & B
    Explanation:
    The Supreme Court’s e-Committee released the manual for its free e-Courts Services Mobile App in 14 regional languages.
    i.Supreme Court of India’s Judge, Justice Dhananjaya Y Chandrachud is the Chairperson of e-Committee
    ii.e-Courts Services Mobile App is an Electronic Case Management Tool (ECMT) launched in 2017. All e-Courts services are interlinked with the app.
    iii.They can also get the case status and case details of both High Courts and District Courts.

  2. Which payment bank (in May’21) agreed to provide cash management & collection services to Mahindra Rural Housing Finance Limited (MRHFL)?
    1) Paytm Payment Bank
    2) Indian Post Payment Bank
    3) Fino Payment Bank
    4) Airtel Payment Bank
    5) Jio Payment Bank
    Answer-2) Indian Post Payment Bank
    Explanation:
    Mahindra Rural Housing Finance Limited (MRHFL) and India Post Payments Bank(IPPB) made a partnership for a cash management solution. Now, IPPB will be offering cash management & collection services to MRHFL
    About IPPB:
    Establishment – 2018
    Director and Chairman – P. K. Bisoi
    Tagline– Aapka Bank, Aapke Dwaar

  3. Which Biodiversity Management Committee (BMC) was awarded as the Best BMC in the India Biodiversity Awards(IBA) 2021?
    1) Shergaon BMC, Arunachal Pradesh
    2) Dudhai BMC, Uttarakhand
    3) Padichira BMC, Kerala
    4) Anchalik BMC, Assam
    5) Talakalale BMC, Karnataka
    Answer-1) Shergaon BMC, Arunachal Pradesh
    Explanation:
    The Shergaon Biodiversity Management Committee (BMC) of Arunachal Pradesh has won the best ‘BMC’ award in the India Biodiversity Awards(IBA) 2021.
    i.The award is given on 22nd May, International Day for Biological Diversity (IDB).
    ii.Shaji.N.M., farmer, Kerala (fondly called as ‘Tuber Man’) was awarded the Conservation of Domesticated Species (individual)

  4. Who was appointed as the CEO of Reserve Bank Innovation Hub (RBIH), in May 2021?
    1) Nandan Nilekani
    2) Kris Gopalakrishnan
    3) Rajesh Bansal
    4) Rabi Sankar
    5) Revathy Iyer
    Answer-3) Rajesh Bansal
    Explanation:
    The Board of Reserve Bank Innovation Hub (RBIH) has appointed Rajesh Bansal as the chief executive officer (CEO) of the RBIH with effect from May 17, 2021.

  5. In May 2021, Anatole Collinet Makosso was appointed as the Prime Minister of which country?
    1) Congo
    2) Chile
    3) Ecuador
    4) Peru
    5) Tanzania
    Answer-1) Congo
    Explanation:
    Anatole Collinet Makosso, was appointed as the New Prime Minister of the Republic of the Congo.
    About Republic of the Congo:
    President– Denis Sassou Nguesso
    Capital– Brazzaville
    Currency– Central African CFA franc

  6. Which organisation developed the Indigenous COVID-19 Antibody detection-based kit “DIPCOVAN”?
    1) ISRO
    2) CSIR
    3) ICAR
    4) ICMR
    5) DRDO
    Answer-5) DRDO
    Explanation:
    The Defence Institute of Physiology and Allied Sciences (DIPAS), a unit under the DRDO has developed DIPCOVAN (DIPAS-VDx COVID-19 lgG Antibody Microwell ELISA), an Indigenous COVID-19 Antibody detection-based kit.

  7. Olympian Sakti Mazumdar passed away in May 2021. He represented India in the Olympic games for which sport?
    1) Hockey
    2) Badminton
    3) Weight Lifting
    4) Boxing
    5) Archery
    Answer-4) Boxing
    Explanation:
    Former Indian Olympian Boxer Sakti Mazumdar Passed Away after suffering a heart attack in West Bengal.

  8. Which state govt. launched “Chief Minister Vatsalya Yojana” to take care of the children who were orphaned due to COVID-19?
    1) Rajasthan
    2) Uttarakhand
    3) West Bengal
    4) Manipur
    5) Assam
    Answer-2) Uttarakhand
    Explanation:
    Uttarakhand Chief Minister Tirath Singh Rawat announced a scheme named Chief Minister Vatsalya Yojana for orphaned children who have lost their parents due to Covid-19.
    i.The state’s orphaned children will be provided with a maintenance allowance of Rs 3000 per month.
    About Uttarakhand:
    Capital – Dehradun
    Governor – Baby Rani Maurya

  9. What does “FIRC” stands for with respect to RBI?
    1) Financial Investment Risk Clearance
    2) Foreign Institutional Registration Certificate
    3) Financial Institutions Risk Controller
    4) Foreign Inward Remittance Certificate
    5) Free International Remittance Clearance
    Answer-4) Foreign Inward Remittance Certificate
    Explanation:
    FIRC (Foreign Inward Remittance Certificate) refers to a document which acts as a testimonial for all the inward remittances entering to India from abroad.
    Guidelines for FIRC are issued by RBI and FEDAI (Foreign Exchange Dealers Association in India).

  10. Pick the Economist who is wrongly matched with their Books:
    1) Milton Friedman – Capitalism and Freedom
    2) Irving Fisher – The Theory of Interest
    3) Karl Marx – The Wealth of Nations
    4) Amartya Sen – Development as Freedom
    5) John Maynard Keynes – The General Theory of Employment, Interest and Money
    Answer-3) Karl Marx – The Wealth of Nations
    Explanation:

    Economist Books
    Milton Friedman Capitalism and Freedom
    Irving Fisher The Theory of Interest
    Karl Marx Das Kapital
    Adam Smith The Wealth of Nations
    Amartya Sen Development as Freedom
    John Maynard Keynes The General Theory of Employment, Interest and Money