Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 25 July 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 25 July 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs July 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 25 July 2020

  1. Union Home minister Amit Shah has launched tree plantation campaign named ‘Vriksharopan Abhiyan’ recently. The ‘Vriksharopan Abhiyan’ is the initiative of which ministry?
    1) Ministry of Home Affairs
    2) Ministry of Human Resource Development
    3) Ministry of Tribal Affairs
    4) Ministry of Commerce and Industry
    5) Ministry of Coal
    Answer-5) Ministry of Coal
    Explanation:
    The Union Home Minister, Amit Shah launched ‘Vriksharopan Abhiyan’ the tree plantation campaign of the Coal Ministry in the presence of Shri Pralhad Joshi, Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs.

  2. The Indian Navy’s largest solar power plant was inaugurated at Indian Naval Academy located at which state?
    1) Andhra Pradesh
    2) Kerala
    3) Telangana
    4) Karnataka
    5) Tamil Nadu
    Answer-2) Kerala
    Explanation:
    The Vice Admiral Anil Kumar Chawal, Flag Officer Commanding-in-chief, Southern Naval Command (SNC), virtually employed the 3 MegaWatt (MW) largest Solar Power Plant at the Indian Naval Academy, Ezhimala, Kerala. The project is a part of the Indian Government’s initiative of National Solar Mission, to achieve 100 GigaWatt (GW) of solar Power by 2022.

  3. What is the Maternal Mortality Ratio (MMR) in India in 2016-18 as per report released by Office of the Registrar General’s Sample Registration System (SRS)?
    1) 121
    2) 139
    3) 147
    4) 113
    5) 105
    Answer-4) 113
    Explanation:
    In accordance with the “Special Bulletin on Maternal Mortality in India 2016-18”, released by the Office of the Registrar General’s Sample Registration System (SRS), the Maternal Mortality Ratio (MMR) in India has declined to 113 in 2016-18 from 122 in 2015-17 and 130 in 2014-2016 and almost 100 deaths lesser than in the period of 2007-2009.

  4. What is the amount approved for 81 projects under Special Window for Affordable and Mid Income Housing (SWAMIH) Investment Fund I (July 2020)?
    1) Rs 8776 crore
    2) Rs 8112 crore
    3) Rs 8767 crore
    4) Rs 9357 crore
    5) Rs 4527 crore
    Answer-3) Rs 8767 crore
    Explanation:
    Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Nirmala Sitharaman informed that so far Rs 8767 crore has been approved for 81 projects under Special Window for Affordable and Mid Income Housing (SWAMIH) Investment Fund I. The approved projects will enable the completion of almost 60,000 homes across India. The announcement was made when the performance of SWAMIH was reviewed with Secretaries of Ministries of Finance and senior management team of the State Bank of India, SBI Capital Markets Limited and SBICAPS Ventures Limited (SVL).

  5. Which is India’s 1st port to sign up for the Science-Based Targets initiative (SBTi).
    1) Zen Shipping & Ports India Private Limited
    2) Nyk Line India Private Limited
    3) MSC Agency India Private Limited
    4) Adani Ports and Special Economic Zone Limited
    5) Krishnapatnam Port Company Limited
    Answer-4) Adani Ports and Special Economic Zone Limited
    Explanation:
    Adani Ports and Special Economic Zone Ltd (APSEZ) becomes the 1st Indian port and 7th Port globally to sign up for the Science-Based Targets initiative (SBTi). By signing the commitment letter to SBTi, APSEZ is committed to set science-based emissions reduction targets (across their entire value chain) that keep global warming to 1.5°C above pre-industrial levels.

  6. Which IIT is going to develop a biotechnology based water treatment system to purify sewage water in Ganga & Godavari Rivers through SPRING project (India – European Union partnered for SPRING project recently)?
    1) IIT Ahmedabad
    2) IIT BHU
    3) IIT Calcutta
    4) IIT Madras
    5) IIT Mandi
    Answer-2) IIT BHU
    Explanation:
    The IIT (Indian Institute of Technology), Banaras Hindu University (BHU) to develop a biotechnology based water treatment system for the purification of sewage water flowing into the rivers Ganga and Godavari through the SPRING Project. The project is funded by the Indian Ministry of science & technology, Department of biotechnology with the European Union.

  7. Which ministry is going to conduct the first ever Indian Scholastic Assessment (Ind-SAT) Test 2020?
    1) Ministry of Home Affairs
    2) Ministry of Human Resource Development
    3) Ministry of Tribal Affairs
    4) Ministry of Commerce and Industry
    5) Ministry of Coal
    Answer-2) Ministry of Human Resource Development
    Explanation:
    The Human Resource Development Ministry conducted the first ever Indian Scholastic Assessment (Ind-SAT) Test 2020 under study in India Programme on July 22, 2020. The exam was conducted in the proctored Internet mode by the National Testing Agency. Ind-SAT exam is for admissions and granting scholarships in selective Indian universities for foreign students.

  8. Which state government approved USD 285.71 million project for canal-based water supply (70% of project fund will be offered by World Bank)?
    1) Gujarat
    2) Haryana
    3) Maharashtra
    4) Punjab
    5) Madhya Pradesh
    Answer-4) Punjab
    Explanation:
    The Punjab Cabinet chaired by Chief Minister Amarinder Singh approved a USD 285.71 million (over Rs 2,130 crore) project for canal-based water supply for Amritsar and Ludhiana cities through video conferencing. The funding of these projects will be offered by the World Bank (70%) and Punjab gov (30%). In addition to this, the cabinet also approved an amendment to the Land Pooling Policy.

  9. Who launched the piloting of the paperless National Transit Pass System (NTPS) recently?
    1) Prakash Javadekar
    2) Nitin Gadkari
    3) Narendra Modi
    4) Amit Shah
    5) Nirmala Sitharaman
    Answer-1) Prakash Javadekar
    Explanation:
    Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Prakash Keshav Javadekar virtually launched the piloting of the National Transit Pass System (NTPS) from Indira Paryavaran Bhawan in New Delhi, as another step towards Digital India Movement. The pilot project will be functional in Madhya Pradesh (MP) and Telangana, and by this Diwali it will be operational in pan India. NTPS will replace manual paper-based transit system by online transit system enabling ease of movement of timber, bamboo and other minor forest produce.

  10. Which organization has launched ‘COVID-19 Law Lab’ initiative to provide legal information worldwide?
    1) Amnesty International
    2) United Nations Children’s Fund
    3) Commonwealth of Nations
    4) World Health Organization
    5) World Economic Forum
    Answer-4) World Health Organization
    Explanation:
    The World Health Organization (WHO) along with other key bodies had launched COVID-19 Law Lab (www.COVIDLawLab.org). It is a database of laws that countries had implemented in response to the COVID-19 pandemic. This will help countries to establish and implement strong legal frameworks to manage the pandemic across the world. This is the 1st initiative to start studying governance response to a pandemic and to measure what works and what not. The lab is a joint project of the United Nations Development Programme (UNDP), WHO, the Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) and the O’Neill Institute for National and Global Health Law at Georgetown University.

  11. Which bank joined hands with Green Climate Fund (GCF) towards ‘green recovery’ on the impacts of COVID-19 disease?
    1) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
    2) New Development Bank (NDB)
    3) Asian Development Bank (ADB)
    4) World Bank (WB)
    5) None of these
    Answer-3) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    The Asian Development Bank (ADB) and the Green Climate Fund (GCF) agreed to partner toward the “Green Recovery”. This is to help hands for the people who are facing the harsh economic impact due to COVID-19 pandemic. They agreed to strengthen collaboration on non-sovereign operations while ensuring GCF’s processes are as flexible as possible to foster at-scale financing. ABD has offered a support package of USD 20 billion for COVID-19.

  12. Which edition of world’s largest Global Fintech Festival was organized by Payments Council of India (PCI) and Fintech Convergence Council (FCC) on theme “Fintech: With and Beyond COVID”?
    1) 2nd
    2) 5th
    3) 1st
    4) 4th
    5) 7th
    Answer-3) 1st
    Explanation:
    The 1st edition of two days long (July 22-23, 2020) world’s largest Global Fintech Fest (GFF) was held virtually, which was organized by Payments Council of India (PCI) and Fintech Convergence Council (FCC) at National Payments Corporation of India (NPCI) under the theme “Fintech: With and Beyond COVID”. The aim of the fest was to bring together the global FinTech and Banking, financial services and insurance (BFSI) sector.

  13. The Reserve Bank of India publicized the “Report of the Committee for Analysis of QR Code” recently. Who chaired the committee?
    1) Deepak B. Phatak
    2) Arvind Kumar
    3) Sunil Mehta
    4) AS Ramasastri
    5) Dilip Asbe
    Answer-1) Deepak B. Phatak
    Explanation:
    Reserve Bank of India (RBI) publicized the “Report of the Committee for Analysis of QR (Quick Response) Code” under the chairmanship of Prof. Deepak B. Phatak on its website for comments / suggestions of various industry players currently involved in or associated with the use of QR codes before August 10, 2020.

  14. Which feature of United Payments Interface (UPI) was launched by National Payments Corporation of India (NPCI) at Global Fintech Festival 2020.
    1) UPI Scan
    2) UPI Cash
    3) UPI AutoPay
    4) UPI Transfer
    5) None of the Above
    Answer-3) UPI AutoPay
    Explanation:
    In order to ease online recurring payments in India, NPCI introduced a Unified Payments Interface (UPI) AutoPay feature. It is a one-stop fintech payment solution that allows customers to create e-mandate through their UPI ID or QR Scan. For transactions less than Rs. 2,000, customers have to authenticate their account through UPI PIN for one-time and subsequent monthly payments would be debited automatically. For an amount greater than Rs. 2,000, a UPI PIN authentication will be required for every mandate.

  15. Which organization partnered with State Bank of Mauritius, Enkash, YAP & Rupay to launch commercial card named SBM EnKash RuPay business card?
    1) NPCI
    2) SWITCH
    3) AePS
    4) IFSC
    5) UPI
    Answer-1) NPCI
    Explanation:
    National Payments Corporation of India (NPCI) launched RuPay commercial card named SBM EnKash RuPay Business Card in partnership with State Bank of Mauritius (SBM) India, EnKash, YAP (API- Application Programing Interface provider) and RuPay for young entrepreneurs and small business owners. The card will be disbursed through SBM touchpoints.

  16. Amazon pay partnered with which general insurance company to offer 100% paperless auto insurance?
    1) Acko General Insurance
    2) Bajaj Allianz General Insurance Company
    3) HDFC ERGO General Insurance Company
    4) SBI General Insurance
    5) Tata AIG General Insurance
    Answer-1) Acko General Insurance
    Explanation:
    Amazon Pay, the payments arm of Amazon India has partnered with Acko General Insurance Ltd to offer auto insurance for two and four-wheelers in India, a 100% paperless insurance plan. Customers can avail this auto insurance from Amazon Pay page, Amazon app or mobile website and can get a quote for their car or bike’s insurance by providing basic details.

  17. ICICI Lombard has partnered with which digital wallet company to offer affordable hospital daily cash benefit?
    1) BHIM
    2) Jio Money
    3) Amazon Pay
    4) PayTM
    5) PhonePe
    Answer-5) PhonePe
    Explanation:
    ICICI Lombard in partnership with PhonePe has launched Hospital Daily cash benefit under its Group Safeguard Insurance policy, a sachet-based group insurance product. It is a customized hospitalization policy that allows PhonePe users to get an assured amount if they are hospitalized due to injury or illnesses (including COVID-19).

  18. Who has been appointed as the MD&CEO of Indian Overseas Bank (IOB)?
    1) Partha Pratim Sengupta
    2) Subramanian Sundar
    3) Karnam Sekar
    4) M Chidambaram
    5) T. C. A Ranganathan
    Answer-1) Partha Pratim Sengupta
    Explanation:
    Indian Overseas Bank (IOB) has appointed Mr. Partha Pratim Sengupta as its new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO), and his tenure ends by December 31, 2022 or until further orders. He succeeds Karnam Sekar who was retired on June 30, 2020.

  19. Name the person who has been appointed as the honorary advisor for BRICS CCI.
    1) Nirmala Sitharaman
    2) Sahil Seth
    3) Ashok Kumar Singh
    4) Vishwas Tripathi
    5) None of the Above
    Answer-2) Sahil Seth
    Explanation:
    The Deputy Commissioner of Mumbai Customs and a 2011 batch Indian Revenue Service Officer, Mr. Sahil Seth, has been appointed as an honorary adviser to the steering committee for the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) Chamber of Commerce and Industry (CCI) young leaders for the period 2020 to 2023. The Role is a non-financial, voluntary basis, zero – remuneration appointment.

  20. Name the space start-up which has developed India’s first in-orbit space debris monitoring and tracking system.
    1) Earth2Orbit
    2) Digantara
    3) Dhruva
    4) Pixxel
    5) TeamIndus
    Answer-2) Digantara
    Explanation:
    A Space start up namely Digantara Research and Technology (DRT) which has developed India’s first in-orbit space debris monitoring and tracking system that works on LIDAR (Light Detection and Ranging) technology has been selected by SID (Society for Innovation and Development) incubation program at the Indian Institute of Science (IISc) Bangalore. In this regard, the startup has received a grant of Rs 25 lakhs which will be used to develop space debris monitoring systems and the company’s expansion.

  21. Name the UV disinfectant system which was co-developed by International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI) & Vehant Technologies.
    1) AmitScan
    2) JeevanScan
    3) LiteScan
    4) CoCScan
    5) KritiScan
    Answer-5) KritiScan
    Explanation:
    In order to control spread of infection through baggage, International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI), Hyderabad, an autonomous R&D Centre of Department of Science and Technology (DST), Govt. of India and Vehant Technologies, Noida have co-developed KritiScan® UV Baggage Disinfection System.

  22. Cricketer Sripali Weerakkody who announced retirement recently belongs to which country?
    1) Australia
    2) UAE
    3) Bangladesh
    4) India
    5) Sri Lanka
    Answer-5) Sri Lanka
    Explanation:
    A 34 years old Female fast bowler Sripali Weerakkody who represent for Sri Lanka in International Crickets has announced her retirement from all forms of Cricket. She played 89 ODIs and 58 T20Is.She totally picked 89 wickets in her career. she became the first woman cricketer from Sri Lanka to qualify as a fitness trainer from the Australian Institute of Fitness.

  23. Jon Rahm who is in news recently is associated with which sport?
    1) Golf
    2) Cricket
    3) Tennis
    4) Football
    5) Badminton
    Answer-1) Golf
    Explanation:
    Jon Rahm became the first Spaniard since Seve Ballesteros in 1989 to hold golf’s world number one ranking, fending off a late challenge Sunday to win the US PGA Memorial tournament.

  24. Who authored the book titled “The Endgame”?
    1) S Hussain Zaidi
    2) Ashwin Sanghi
    3) Kishwar Desai
    4) Mukul Deva
    5) Ravi Subramanian
    Answer-1) S Hussain Zaidi
    Explanation:
    S Hussain Zaidi, a well-known crime writer has recently written a novel named “The Endgame”. It was published by the HarperCollins India. The book speaks about the politics, betrayal, and unimaginable terror.

  25. Who is the author of the photo-book, ‘Spirit of Cricket’?
    1) Ben Stokes
    2) Steve Waugh
    3) Yuvaraj Singh
    4) Chris Gayle
    5) Shane Warne
    Answer-2) Steve Waugh
    Explanation:
    Australia’s 1999 World Cup-winning skipper and legendary batsman Steve Waugh had been in India before the Coronavirus pandemic wreaked havoc in the world. Waugh was on a mission to discover cricket in India with his camera for his photobook “Spirit of Cricket”.

  26. Bijay Mohanty who passed away recently is a renowned _______.
    1) Law Maker
    2) Architect
    3) Actor
    4) Photographer
    5) Painter
    Answer-3) Actor
    Explanation:
    Veteran Odia Actor Bijay Mohanty has passed away at the age of 70 years in Bhubaneswar, Odisha, who earned National Film Award in his debut film, Chilika Tire and famous for his negative roles in films including Samay Bada Balaban, Naga Phasa, Danda Balunga and Chaka Bhaunri.

  27. The Pi approximation day celebrated annually on which date?
    1) July 22
    2) June 28
    3) March 14
    4) September 14
    5) August 4
    Answer-1) July 22
    Explanation:
    Pi approximation day is observed annually on July 22. It is dedicated to the mathematical constant pi (π). The day is also called Casual Pi Day. Pi denotes the relationship between a circle’s circumference and its diameter and is denoted by the fraction 22/7 which calculates approximately to 3.14.

  28. Who launched platform named ‘RestartIndia’ to support MSME sector?
    1) Nirmala Sitharaman
    2) Nitin Gadkari
    3) Amit Shah
    4) Raj Kumar Singh
    5) Thomas John
    Answer-2) Nitin Gadkari
    Explanation:
    Nitin Jairam Gadkari, Union Minister of Micro, Small and Medium Enterprise(MoMSME), launched www.restartindia.com, a mentoring platform. It was initiated jointly by Muthoot Fincorp and INKtalks to support the MSME sector to restart the business across the nation.

  29. Who launched the app named “Pravasi Rojgar” to help migrants find job opportunities?
    1) Amitabh Bachchan
    2) Sonu Sood
    3) Salman Khan
    4) Ranveer Singh
    5) Amir Khan
    Answer-2) Sonu Sood
    Explanation:
    Actor Sonu Sood has launched an app “Pravasi Rojgar” to offer support to workers in finding right job opportunities in various sectors across the country. This initiative will be supported by community outreach in the villages to find the right employment opportunities for migrant workers in different parts of the country.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Which is the deepest lake in the world?
    1) Huron
    2) Michigan
    3) Wular
    4) Baikal
    5) Victoria
    Answer-4) Baikal
    Explanation:
    There is a possibility of over 100 liters of fuel leakage into Russia’s Lake Baikal (deepest lake in the world) from banked vessel. The prosecutor’s office previously said that it had launched a probe over the spill of oil products from a vessel that had heeled during the storm. The incident occurred at the pier in the village of Khuzhir.

  2. Dibru-Saikhowa National Park located in which state?
    1) Nagaland
    2) Meghalaya
    3) Mizoram
    4) Tripura
    5) Assam
    Answer-5) Assam
    Explanation:
    The National Green Tribunal (NGT) has issued notices to the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), Oil India Limited (OIL) and two concerned state entities to explain how environmental clearances for the seven proposed drilling sites in the Dibru- Saikhowa National Park, Assam were given.

  3. Lonar Lake is located in which state?
    1) Gujarat
    2) Maharashtra
    3) West Bengal
    4) Uttar Pradesh
    5) Tamil Nadu
    Answer-2) Maharashtra
    Explanation:
    According to the Agharkar Research Institute, the color of Lonar lake water in Maharashtra turned pink due to a large presence of the salt-loving ‘Haloarchaea’ microbes. The color of the lake water recently turned pink, which not only surprised locals, but also nature enthusiasts and scientists. The water samples have been tested by the Nagpur-based National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) and the Agharkar Research Institute in Pune.

  4. Madhubani paintings has origin in which state?
    1) Odisha
    2) Assam
    3) Bihar
    4) Chhattisgarh
    5) Telangana
    Answer-3) Bihar
    Explanation:
    Recently, artists from Madhubani district of Bihar became famous for making masks with hand-painted Madhubani motifs. Motif is a decorative image or design, especially a repeated one forming a pattern. Madhubani painting has its origins in Mithila region of Bihar. It is also known as Mithila or Madhubani art.

  5. Where is the HQ of Climate Green Fund (CGF) located?
    1) London
    2) Dhaka
    3) Shanghai
    4) Tokyo
    5) Incheon
    Answer-5) Incheon
    Explanation:
    The HQ of Climate Green Fund (CGF) located at Incheon, South Korea.