Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 2 & 3 August 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 2 & 3 August 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs August 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 2 & 3 August 2020

  1. Union minister Nitin Gadkari has inaugurated upstream carriageway of the Mahatma Gandhi Bridge in Bihar recently. The Mahatma Gandhi Bridge was built over which river?
    1) Mahanadi
    2) Godavari
    3) Kaveri
    4) Ganga
    5) Narmada
    Answer-4) Ganga
    Explanation:
    As a part of the renovation of the Mahatma Gandhi Bridge/Setu over river Ganga in Bihar, Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs (Micro, Small & Medium Enterprises) Nitin Jairam Gadkari virtually inaugurated its upstream carriageway. This means the two lanes are completed of the 4-lane bridge which is being renovated at a cost of Rs 1,742 crore. The online ceremony was presided over by Chief Minister (CM) of Bihar Nitish Kumar. This is the first ever bridge in India using modern technology for improving the existing structure. The designing of the bridge has been done by Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee in discussion with international consultants.

  2. Union minister Narendra Singh Tomar released a booklet on ‘Best Practices in Digital India Land Records Modernization Programme (DILRMP)’ prepared by Department of Land Resources (DoLR). The DoLR functions under which ministry?
    1) Ministry of Chemicals and Fertilizers
    2) Ministry of Rural Development
    3) Ministry of Road Transport and Highways
    4) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
    5) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
    Answer-2) Ministry of Rural Development
    Explanation:
    Narendra Singh Tomar, Union Minister of Rural Development and Panchayati Raj, released a booklet on ‘Best Practices in Digital India Land Records Modernization Programme (DILRMP)’ prepared by Department of Land Resources (DoLR), Ministry of Rural Development based on the presentations made by states during regional and national workshops since inception of the programme.

  3. Name the ministry which launched programme under “Gramodyog Vikas Yojana” to benefit artisans manufacturing Agarbatti.
    1) Ministry of Culture
    2) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
    3) Ministry of Human Resource Development
    4) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    5) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    Answer-5) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    Explanation:
    Ministry of Micro Small and Medium Enterprises (M/o MSME) approved a programme under “Gramodyog Vikas Yojana” for the benefit of artisans involved in manufacturing of Agarbatti and to develop village industry. As a part of the programme, a total of 200 Automatic Agarbatti making machines and 40 Mixing machines will be provided to the artisans.

  4. Who launched ‘India Report – Digital Education June 2020’ prepared by Department of School Education & Literacy?
    1) Nitin Gadkari
    2) Prakash Javadekar
    3) Harsh Vardhan
    4) Nirmala Sitharaman
    5) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
    Answer-5) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
    Explanation:
    Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ Union Minister for Human Resource Development(HRD) launched the compilation India Report – Digital Education June 2020 prepared by the Department of School Education & Literacy under the Ministry of Human Resource Development on the innovative initiatives on remote learning through digital education. The report highlights the methods adopted by the MHRD and the Education Department of States and Union Territories(UT) to ensure the accessibility to education for the children at home.

  5. Name the Andhra Pradesh governor who gave his nod to three state-capital bills and CRDA Repeal Bills 2020 recently.
    1) Banwarilal Purohit
    2) Ramesh Bais
    3) Biswa Bhusan Harichandan
    4) Anandiben Patel
    5) Tamilisai Soundararajan
    Answer-3) Biswa Bhusan Harichandan
    Explanation:
    Governor of Andhra Pradesh (AP) Biswa Bhusan Harichandan gave his assent to the Andhra Pradesh Decentralisation and Inclusive Development of All Regions and Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (CRDA) Repeal Bills – 2020.

  6. The Maharashtra government approved the Maharashtra Agribusiness Network (MagNet) project worth about Rs 1,000 crore. Which among the following bank will provide 70% of fund to the project?
    1) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
    2) New Development Bank (NDB)
    3) Asian Development Bank (ADB)
    4) World Bank (WB)
    5) None of these
    Answer-3) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    The Maharashtra government approved the Maharashtra Agribusiness Network (MagNet) project worth about Rs 1,000 crore (USD 142.9 million). The project aims to help farmers across all districts in the state for the next 6 years. This will boost the fruit and vegetable production and will improve processing and minimise the losses in the sector of perishables. 70% of the project will be funded by Asian Development Bank(ADB) while the rest of 30% by the state government.

  7. India tied up with which country for five new medicinal research projects worth 8 million pounds?
    1) United Kingdom
    2) Russia
    3) China
    4) Brazil
    5) United States
    Answer-1) United Kingdom
    Explanation:
    Lord Tariq Ahmad of Wimbledon, The Minister of State for South Asia and the Commonwealth announced funding and tie up between The United Kingdom(UK) and India for five new medicinal research projects worth 8 million pounds (around Rs78 crore) to tackle the anti-microbial resistance to support the combat against antibiotic resistant bacteria and genes during his ‘virtual visit’ to India.

  8. Which state government launched “Ek Mask-Anek Zindagi” (One mask, Many lives) public awareness campaign recently?
    1) Madhya Pradesh
    2) Meghalaya
    3) Mizoram
    4) Telangana
    5) Uttar Pradesh
    Answer-1) Madhya Pradesh
    Explanation:
    Madhya Pradesh Urban Development and Housing Minister Shri Bhupendra Singh launched a public awareness campaign “Ek Mask-Anek Zindagi” from August 1-15. “Ek Mask-Anek Zindagi” – means one mask, many lives.

  9. Pawan Hans Limited (PHL) launched helicopter service in which state recently under UDAN scheme?
    1) Maharashtra
    2) Madhya Pradesh
    3) Haryana
    4) Odisha
    5) Uttarakhand
    Answer-5) Uttarakhand
    Explanation:
    Pawan Hans Limited (PHL) has launched helicopter service on the Dehradun-New Tehri-Srinagar-Gauchar route in UttaraKhand under the Central government’s regional connectivity scheme UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik).

  10. Which state/UT ranked top in terms of performance in Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)-II as per union minister Jitendra Singh?
    1) Himachal Pradesh
    2) Tamil Nadu
    3) Sikkim
    4) Jammu & Kashmir
    5) Arunachal Pradesh
    Answer-1) Himachal Pradesh
    Explanation:
    Jitendra Singh, Union Minister of State-MoS (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space laid foundation stones virtually and e-inaugurated various construction works undertaken under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)-II in Jammu and Kashmir(J&K). Jitendra Singh informed that J&K has ranked 2nd in terms of performance under PMGSY II after Himachal Pradesh.

  11. Find the ministry which receives SKOCH Gold Award in digital India category for “Empowerment of Tribals through IT enabled Scholarship Schemes” in 66th edition.
    1) Ministry of Home Affairs
    2) Ministry of Human Resource Development
    3) Ministry of Tribal Affairs
    4) Ministry of Commerce and Industry
    5) Ministry of Coal
    Answer-3) Ministry of Tribal Affairs
    Explanation:
    he SKOCH Awards were presented over a virtual platform at the 66th SKOCH Summit at New Delhi. The 66th SKCOH 2020 Competition on the title “India Responds to COVID Through Digital Governance” and the Ministry of Tribal Affairs(MoTA) participated in the “Digital India & E-Governance” 2020 competition. SKOCH Gold Award was presented to MoTA for its project of Scholarship Division – “Empowerment of Tribals through IT enabled Scholarship Schemes”.

  12. Which state government has received SKOCH Gold Award for its Blockchain-based property registration project?
    1) Gujarat
    2) Andhra Pradesh
    3) Telangana
    4) Punjab
    5) West Bengal
    Answer-3) Telangana
    Explanation:
    The Government of Telangana won the SKOCH Gold Award for its Blockchain-based property registration project, the solution was piloted in partnership with CDAC Hyderabad to ensure tamper proof land records. Also, Sand Sale Management & Monitoring System, the robust and transparent ICT solution of the Mineral Development Corporation Ltd of Telangana received the SKOCH Gold Award under the Digital India Category.

  13. Which state government has got SKOCH Platinum award in digital India category in 66th edition?
    1) Karnataka
    2) Arunachal Pradesh
    3) Telangana
    4) Chhattisgarh
    5) West Bengal
    Answer-5) West Bengal
    Explanation:
    The eSamadhan -Chief minister’s office(CMO) public grievance system of the Government of West Bengal received the SKOCH Platinum award – top award from the SKOCH foundation for the performance of grievance redressal cell of the Chief minister’s office(CMO).

  14. Name the country which collaborates with India to develop rapid testing for COVID-19 in under 30 seconds.
    1) UAE
    2) Israel
    3) Kuwait
    4) Egypt
    5) Brazil
    Answer-2) Israel
    Explanation:
    Experts from India and Israel have collaborated to develop rapid testing for COVID-19 in under 30 seconds by merging the technological expertise of Israel with Indian development and production capabilities. They have started to conduct trials at a special testing site at Dr Ram Manohar Lohia (RML) Hospital on a large sample of patients for 4 different kinds of technologies namely, Voice test, Breath analyser test, Isothermal testing and Polyamine acid testing. The rapid testing has been developed jointly in cooperation with the Directorate of Defence Research and Development (DDR&D) of the Israeli Ministry of Defence and Development Organisation(DRDO), Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) and Principal Scientific Advisor(PSA), India and coordinated by the Ministry of Foreign Affairs Israel and India.

  15. Haryana forest department used drone for aerial seeding to increase green cover in Aravallis recently. Which IIT designed the ‘seeding drone’?
    1) IIT Delhi
    2) IIT Bombay
    3) IIT Madras
    4) IIT Kanpur
    5) IIT Gandhinagar
    Answer-4) IIT Kanpur
    Explanation:
    In order to improve green cover in the inaccessible Aravalli area of Haryana’s Faridabad district, the Haryana forest department has used drone technology to shower 50,000 seeds pallets covered with a mixture of clay and compost. This ‘seeding drone’ is designed by an Indian Institutes of Technology (IIT)-Kanpur backed startup. Species whose seeds were disseminated included Peepal, Pilkhan, Amaltash, Bael Patra, Pahari Papri, Ronjh and Khairi.

  16. Footballer Benedikt Howedes who announced retirement recently belongs to which country?
    1) Portugal
    2) Argentina
    3) Croatia
    4) Russia
    5) Germany
    Answer-5) Germany
    Explanation:
    German footballer Benedikt Howedes retired from football. He was part of the 2014 world-cup winning Germany team. He was one of the 3 players who had played every minute for the team in the tournament.

  17. Who authored the book titled ‘Greenlights’?
    1) Andrew Sean Greer
    2) Katharine Hepburn
    3) Matthew McConaughey
    4) Bong Joon-ho
    5) Sigrid Nunez
    Answer-3) Matthew McConaughey
    Explanation:
    ‘Greenlights’ the debut book authored by Oscar-winning actor Matthew McConaughey published by Crown Publishing Group is set to be released on 20th October 2020. The book was described as “not a traditional memoir but a playbook” based on the adventures and life experiences of McConaughey. McConaughey describes ‘Greenlights’ as an album, a record and the story of his life and he shared his anecdotes, poems and life lessons in this book.

  18. Sa. Kandasamy who passed away recently is a renowned ________.
    1) Politician
    2) Writer
    3) Painter
    4) Architect
    5) Lawyer
    Answer-2) Writer
    Explanation:
    The famous writer and documentary Filmmaker Sa. Kandasamy passed away at the age 81, in Chennai, Tamil Nadu due to heart ailments. He was born in 1940, Mayiladuthurai district, Tamil Nadu. He won the Sahitya Akademi award for his Novel ‘Visaranai Commission.’

  19. Parvez Khan who passed away in July 2020 is a renowned _________.
    1) Painter
    2) Politician
    3) Folk Dancer
    4) Pop Singer
    5) Action Director
    Answer-5) Action Director
    Explanation:
    Bollywood action director Parvez Khan has passed away at the age of 55 years due to massive heart attack who is known for his work in Andhadhun, Johnny Gaddaar and Bullett Raja and also worked with Filmmaker Hansal Mehta in the National Award-winning 2013 drama “Shahid”.

  20. World Breastfeeding Week (WBW) is observed annually on August 1-7. What is the theme for WBW 2020?
    1) “Support Breast feeding for a healthier planet”
    2) “Empower Parents, Enable Breastfeeding”
    3) “Breastfeeding: Foundation of Life”
    4) “Sustaining Breastfeeding Together”
    5) None of the Above
    Answer-1) “Support Breast feeding for a healthier planet”
    Explanation:
    World Breastfeeding Week is celebrated annually in the first week of August (from 1st of August to 7th of August) around 120 countries in the World. The day is celebrated to encourage breastfeeding and improve the babies’ health around the world. The theme for the year 2020 is, “Support Breast feeding for a healthier planet”.

  21. Who has launched ‘CREDAI Awaas App’ and NAREDCO’s online portal ‘HousingforAll.com’ recently?
    1) Pralhad Joshi
    2) Shripad Yasso Naik
    3) Hardeep Singh Puri
    4) Narendra Singh Tomar
    5) Nitin Gadkari
    Answer-3) Hardeep Singh Puri
    Explanation:
    Minister of State (Independent Charge) for Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Hardeep Singh Puri released the Affordable Rental Housing Complexes Pack through Video Conferencing on July 31, 2020. The Minister has also launched Awaas app for Confederation of Real Estate Developers’ Associations of India (CREDAI) & NAREDCO’s “HousingforAll.com” – is an online e-commerce portal to market residential properties.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. What is the constituency of Union Minister Nitin Gadkari?
    1) Karakat
    2) Tehri
    3) Nagpur
    4) Idukki
    5) Bagalur
    Answer-3) Nagpur
    Explanation:
    The Lok Sabha constituency of Union minister of Road Transport and Highways & Micro, Small and Medium Enterprises, Nitin Gadkari is Nagpur, Maharashtra.

  2. Which country commercialized world’s largest single solar power project?
    1) UAE
    2) Israel
    3) Russia
    4) China
    5) United States
    Answer-1) UAE
    Explanation:
    The UAE debuted the world’s largest single solar plant, Noor Abu Dhabi, boasting a production capacity of nearly 1,177 MW.

  3. Which is the highest peak in Aravalli range?
    1) Kamet
    2) K2
    3) Mamostrong Kangri
    4) Hardeol
    5) Guru Shikhar
    Answer-5) Guru Shikhar
    Explanation:
    Aravalli Range, also spelled Aravali Range, hill system of northern India, running northeasterly for 350 miles (560 km) through Rajasthan state. Isolated rocky offshoots continue to just south of Delhi. The series of peaks and ridges, with breadths varying from 6 to 60 miles (10 to 100 km), are generally between 1,000 and 3,000 feet (300 and 900 metres) in elevation. The system is divided into two sections: The Sambhar-Sirohi ranges, taller and including Guru Peak on Mount Abu, the highest peak in the Aravalli Range (5,650 feet [1,722 metres]); and the Sambhar-Khetri ranges, consisting of three ridges that are discontinuous. The Aravalli Range is rich in natural resources (including minerals) and serves as a check to the growth of the western desert. It gives rise to several rivers, including the Banas, Luni, Sakhi, and Sabarmati. Though heavily forested in the south, it is generally bare and thinly populated, consisting of large areas of sand and stone and of masses of rose-coloured quartzite.

  4. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) functions under which ministry?
    1) Ministry of Culture
    2) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
    3) Ministry of Human Resource Development
    4) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    5) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    Answer-3) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    Explanation:
    Khadi and Village Industries Commission (KVIC), a statutory organization under the administrative control of the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) as the single nodal agency.

  5. Who is the present minister of Tribal Affairs in India?
    1) Arjun Munda
    2) Harsimrat Kaur Badal
    3) Harsh Vardhan
    4) Mahendra Nath Pandey
    5) Narendra Singh Tomar
    Answer-1) Arjun Munda
    Explanation:
    Arjun Munda is the present union minister of Tribal Affairs.

  6. ‘BeiDou’ is the navigation satellite system of which country?
    1) South Korea
    2) Japan
    3) Russia
    4) India
    5) China
    Answer-5) China
    Explanation:
    China on July 31, 2020 formally launched full global services of its BeiDou-3 Navigation Satellite System (BDS) to rival the widely-used American GPS and provide independent navigation structure for its increasingly modernising military. Chinese President Xi Jinping attended a ceremony to mark the launch of full global services of the BeiDou-3.

  7. Bannerghatta Biological Park is located in which state?
    1) Karnataka
    2) Arunachal Pradesh
    3) Telangana
    4) Chhattisgarh
    5) West Bengal
    Answer-1) Karnataka
    Explanation:
    A 12-year-old elephant, Roopa, at Bannerghatta Biological Park (BBP), Karnataka gave birth to a male calf on August 1, 2020.

  8. Burhi Gandak River which is in news recently is located in which state?
    1) Odisha
    2) Assam
    3) Rajasthan
    4) Bihar
    5) None of the Above
    Answer-4) Bihar
    Explanation:
    The Minapur block of the Muzaffarpur district in Bihar continued to face flood fury after a rise in the water level of the Burhi Gandak river following the rains.