Current Affairs Quiz: 17 June 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 17 June 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs June 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 17 June 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. Which Ministry recently (in June’21) signed an MoU with the Ministry of Ports, Shipping and Waterways to develop seaplane services in India?
    1) Ministry of Road Transport and Highways
    2) Ministry of Planning
    3) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    4) Ministry of Civil Aviation
    5) Ministry of Tourism
    Answer & Explanation
    Answer-4) Ministry of Civil Aviation
    Explanation:
    The Ministry of Ports, Shipping and Waterways & Ministry of Civil Aviation signed an MoU for development of Seaplane services in India. The agreement will help in development of new water aerodromes & also operationalization of new seaplane routes in India.
    The MoU will help in developing Seaplane services within territorial jurisdiction of India under RCS-UDAN scheme

  2. As per the ‘SIPRI Yearbook 2021’ released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), that provides details of the Nuclear warheads possessed by the ____ Nuclear armed countries, Indian nuclear warhead counts are just behind that of ________.
    1) 7; Israel
    2) 9; Pakistan
    3) 12; Israel
    4) 7; Pakistan
    5) 9; Israel
    Answer & Explanation
    Answer-2) 9; Pakistan
    Explanation:
    The ‘SIPRI Yearbook 2021 (52nd Edition)’ released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) states that India, Pakistan & China are expanding their Nuclear arsenals.
    i.At the start of 2021, India with 156 Nuclear warheads (at the start of 2021) is behind Pakistan (165 Nuclear warheads) & China (350 warheads). While Israel has only 90 Nuclear warheads
    ii.The 9 nuclear armed states in the world – US, Russia, UK, France, China, India, Pakistan, Israel and North Korea

  3. What is India’s Gross Domestic Expenditure on Research & Development (GERD) as per ‘UNESCO Science Report 2021: The race against time for smarter development’?
    1) 2%
    2) 1.3%
    3) 2.7%
    4) 1.6%
    5) 0.7%
    Answer & Explanation
    Answer-5) 0.7%
    Explanation:
    The ‘UNESCO Science Report 2021: The race against time for smarter development’ released by UNESCO, states that India’s Investment in Research remains unsatisfactory. India’s Gross Domestic Expenditure on Research & Development (GERD) remained at 0.7% of the GDP for several years.

  4. Which country received Line of Credit worth USD 108.28 million (in June’21) from Indian government for constructing its New Parliament Building?
    1) Eswatini
    2) Maldives
    3) Botswana
    4) Seychelles
    5) Nepal
    Answer & Explanation
    Answer-1) Eswatini
    Explanation:
    Government of India (GoI) extended its 4th Line of Credit (LOC) worth USD 108.28 million to Eswatini (formerly Swaziland) for construction of their new Parliament building.
    About Eswatini:
    It is Africa’s smallest country.
    Capitals– Mbabane, Lobamba
    Currency– Swazi lilangeni (SZL)

  5. Who will be benefited through “ICICI STACK”, a 1st of its kind digital banking solution initiative by ICICI Bank?
    1) Frontline Workers
    2) MSME Sector
    3) Indian Importers & Exporters
    4) Corporates
    5) Foreign Portfolio Investors
    Answer & Explanation
    Answer-4) Corporates
    Explanation:
    ICICI Bank launched a first-of-its-kind initiative, a comprehensive set of digital banking solutions named – ICICI STACK for corporates and their entire ecosystem including promoters, group companies, employees, dealers, vendors and all other stakeholders.
    About ICICI Bank:
    ICICI (Industrial Credit and Investment Corporation of India) Bank
    Headquarters – Mumbai, Maharashtra
    MD& CEO – Sandeep Bakhshi
    Tagline – Hum hai na, Khayal Apka

  6. Who recently (in June’21) became a member of the Board of Securities and Exchange Board of India?
    1) Anand Mohan Bajaj
    2) Ajay Seth
    3) T V Somanathan
    4) G R Surya Kumar
    5) Tarun Bajaj
    Answer & Explanation
    Answer-1) Anand Mohan Bajaj
    Explanation:
    Anand Mohan Bajaj, Additional Secretary in the Department of Economic Affairs (DEA) has been appointed as Member of the Board of Securities and Exchange Board of India (SEBI) by the Government of India.
    About SEBI:
    Establishment – April 12, 1992
    Headquarters – Mumbai, Maharashtra
    Chairman – Ajay Tyagi

  7. Which country is planning to conduct the human space mission-‘Shenzhou-12’?
    1) China
    2) Japan
    3) Taiwan
    4) Indonesia
    5) South Korea
    Answer & Explanation
    Answer-1) China
    Explanation:
    China is all set to blast off its first human spaceflight since 2016 namely ‘Shenzhou-12’ which means ‘Divine Vessel’. It will be launched from Gobi Desert on a Long March rocket in the coming days with three men onboard.

  8. _____________ designed the World’s 1st Wooden Satellite “WISA Woodsat” that will be launched by European Space Agency from ____________.
    1) France; New Zealand
    2) Italy; France
    3) Finland; New Zealand
    4) Finland; Belgium
    5) Belgium; Italy
    Answer & Explanation
    Answer-3) Finland; New Zealand
    Explanation:
    European Space Agency (ESA) will launch the world’s first wooden satellite, WISA Woodsat, designed and built in Finland, on Earth’s orbit by the end of 2021. It will be launched on a Rocket Lab’s Electron rocket from the Mahia Peninsula launch complex in New Zealand.
    About ESA:
    Establishment– 1975
    Headquarter– Paris, France

  9. Annually, 15th June is observed as ________ Dengue Day, while in India __________ is annually observed as the National Dengue Day
    1) Global; 16th May
    2) ASEAN; 8th March
    3) G20; 8th March
    4) ASEAN; 16th May
    5) G20; 16th May
    Answer & Explanation
    Answer-4) ASEAN; 16th May
    Explanation:
    The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) annually celebrates the ASEAN Dengue Day on 15th June to create awareness on dengue prevention and control at the regional and National level.
    i.Theme – “ASEAN Unite Against Dengue Amidst the Pandemic”
    ii.Annually India observes the National Dengue Day on 16th May
    iii.Dengue is a mosquito-borne viral infection, transmitted by Aedes Mosquitoes

  10. What is the Maximum Transaction Limit through IMPS service?
    1) Rs 1 lakh/day
    2) Rs 5 lakh/day
    3) Rs 50,000/day
    4) Rs 25,000/day
    5) Rs 2 lakh/day
    Answer & Explanation
    Answer-5) Rs 2 lakh/day
    Explanation:
    Maximum Transaction limit for IMPS (Immediate Payment Service Bank) is Rs 2 lakh/day and for bank to bank transactions above Rs. 2 lakhs, Real Time Gross Settlement (RTGS) is preferred.





error: Alert: Content is protected !!