Current Affairs Quiz: 1 June 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 1 June 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs June 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 1 June 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. In May 2021, the Union Education Ministry launched the ‘YUVA (Young, Upcoming and Versatile Authors) – Prime Minister’s Scheme for Mentoring Young Authors’.
    Identify the points that are correctly related to the program:
    A) Sahitya Akademi will be the Implementing agency of the program
    B) YUVA is a part of the New India@75 Project to encourage young writers
    C) 75 young authors under 30 years of age will be mentored by eminent authors along with a scholarship of Rs 50,000 per month for a period of 6 months
    1) All A, B & C
    2) Only B & C
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) Only A & C
    Answer & Explanation
    Answer-2) Only B & C
    Explanation:
    The Ministry of Education, Department of Higher Education, launched an Author Mentorship programme ‘YUVA (Young, Upcoming and Versatile Authors) – Prime Minister’s Scheme for Mentoring Young Authors’ to Train Young and Budding Authors (Below 30 Years of age).
    i.The National Book Trust, India under the Ministry of Education will be the Implementing Agency of the scheme.
    ii.YUVA is a part of the New India@75 Project (Azadi Ka Amrit Mahotsav) to encourage young writers
    iii.Under YUVA, 75 authors will be selected and trained by eminent authors/mentors.
    iv.They will also get a consolidated scholarship of Rs 50,000 per month for a period of 6 months.

  2. Which organisation introduced the World’s 1st Nano Urea Liquid for farmers?
    1) Krishak Bharati Cooperative Ltd
    2) Rashtriya Chemicals & Fertilizers Ltd
    3) National Fertilizers Ltd
    4) Indian Farmers Fertiliser Cooperative Ltd
    5) Madras Fertilizers Ltd
    Answer & Explanation
    Answer-4) Indian Farmers Fertiliser Cooperative Ltd
    Explanation:
    Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) has introduced the World’s 1st Nano Urea Liquid for farmers during its 50th annual general body virtual meeting.
    i.Scientists have developed indigenous Nano Urea Liquid at Nano Biotechnology Research Centre, Kalol, Gujarat.
    ii.It will reduce the excessive use of urea application in the soil and will make the crops stronger, healthier and protect them from lodging effects.

  3. Name the Indian Institution that topped among Indian Universities in the World University Ranking 2020-21.
    1) IIT Bombay
    2) IISc Bangalore
    3) University of Delhi
    4) IIM Ahmedabad
    5) IIT Delhi
    Answer & Explanation
    Answer-4) IIM Ahmedabad
    Explanation:

    Top Indian Institutes in World University Rankings 2020-21

    India Rank Institution Location World Rank
    1 Indian Institute of Management Ahmedabad 415
    2 Indian Institute of Science Bengaluru 459
    3 Tata Institute of Fundamental Research Maharashtra 543

     


  4. __________ along with Jerry Wind won the International Business Book of the Year Award 2021 for their book ______________________________.
    1) Salil Parekh; Winning Now, Winning Later
    2) Nitin Rakesh; Transformation in Times of Crisis
    3) Salil Parekh; The Passion Economy
    4) Nitin Rakesh; Winning Now, Winning Later
    5) Salil Parekh; Transformation in Times of Crisis
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Nitin Rakesh; Transformation in Times of Crisis
    Explanation:
    Notion Press authors Nitin Rakesh and Jerry Wind won the International Business Book of the Year Award 2021 for their recently launched book Transformation in Times of Crisis.
    i.Nitin Rakesh is the CEO & Executive Director of IT major ‘Mphasis’.

  5. Who was appointed (in May’21) as the Director General of the National Investigation Agency?
    1) Kuldiep Singh
    2) Y C Modi
    3) Rakesh Asthana
    4) Samant Goel
    5) Rishi Kumar Shukla
    Answer & Explanation
    Answer-1) Kuldiep Singh
    Explanation:
    Kuldiep Singh, Director-General (DG) of the Central Reserve Police Force (CRPF), has been given additional charge, as the DG of National Investigation Agency (NIA).
    i.NIA is India’s counter-terrorism task force headquartered at New Delhi.

  6. “Bal Swaraj”, a digital real-time tracking and monitoring platform was launched to protect Children who lost their parents in COVID-19. Which organisation launched the portal?
    1) National Human Rights Commission of India
    2) Rashtriya Mahila Kosh
    3) Central Adoption Resource Authority
    4) National Institute of Public Cooperation and Child Development
    5) National Commission for Protection of Child Rights
    Answer & Explanation
    Answer-5) National Commission for Protection of Child Rights
    Explanation:
    In May 2021, The National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR), an organisation under the Ministry of Women and Child Development, launched “Bal Swaraj”, an online tracking portal for real-time tracking & monitoring of Children who lost both or either of their parents in COVID-19.

  7. What is the theme of 2021’s World Tobacco Day that is annually observed across the globe on 31st of May by the World Health Organisation?
    1) Tobacco – A Threat to development
    2) Tobacco and heart disease
    3) Commit to Quit
    4) Tobacco and lung health
    5) Stop Illicit Trade of Tobacco Products
    Answer & Explanation
    Answer-3) Commit to Quit
    Explanation:
    World No Tobacco Day (WNTD) is observed every year around the world on 31st May to spread awareness about the dangers of using tobacco. According to the World Health Organization(WHO), tobacco kills more than 8 million people every year around the world.
    i.Theme of WNTD 2021 is “Commit to Quit”

  8. Which state govt. recently (in May’21) introduced the concept of Guardian Ministers?
    1) Telangana
    2) Gujarat
    3) Rajasthan
    4) Sikkim
    5) Assam
    Answer & Explanation
    Answer-5) Assam
    Explanation:
    The Government of Assam has introduced the system of Guardian Minister. According to this System, 13 ministers will be responsible for the implementation of the government’s policy decision, Administrative reforms and other welfare schemes for the public in the district.
    i.Each Minister would be assigned two to three districts in the state.

  9. Which Defence organisation works under the motto “Vayam Rakshamah” or “We Protect”?
    1) Central Reserve Police Force
    2) Indian Army
    3) National Disaster Response Force
    4) Indian Coast Guard
    5) Railway Protection Force
    Answer & Explanation
    Answer-4) Indian Coast Guard
    Explanation:
    About Indian Coast Guard:
    Motto – “Vayam Rakshamah” – We Protect
    Director General – Krishnaswamy Natarajan
    Headquarters – New Delhi

  10. Inflation that evolves from the past events and continues to affect the current economic conditions are known as ________________.
    1) Cost-push inflation
    2) Stagflation
    3) Demand-pull inflation
    4) Built-in inflation
    5) Hyperinflation
    Answer & Explanation
    Answer-4) Built-in inflation
    Explanation:
    Built-in Inflation is that kind of inflation which evolves from the past events and continues to affect the current economic conditions of a nation. Built-in Inflation that it may also be termed as Hangover Inflation





error: Alert: Content is protected !!