Current Affairs PDF Sales

Current Affairs November 20 Quiz 2015

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs November 2015 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams. We have included Some GK questions that are repeatedly asked in many bank exams.

Click Here to Read Current Affairs November 20 2015

    1. Technology Acquisition and Development Fund (TADF) under National Manufacturing Policy is recently been launched by Mrs. Nirmala Sitharaman. It will boost which sector ?
      A.Banks
      B.MSME
      C.Telecome
      D.IT
      Answer – B.MSME

    2. Which country’s Govt has blocked social media platform like WhatsApp, Viber, facebook, Mypeople, Line and Tango on security grounds ?
      A.Sri Lanka
      B.Iran
      C.Bangladesh
      D.Bhutan
      Answer – C.Bangladesh

    3. Which Indian state has declared its 50 states as drought-hit ?
      A.Maharashtra
      B.Tamil Nadu
      C.Uttar Pradesh
      D.West Bengal
      Answer – C.Uttar Pradesh

    4. 3rd edition of the Global Terrorism Index 2015 (GTI) showing countries that are most affected by terrorism in 2014 has ranked India at which position ?
      A.123
      B.96
      C.6
      D.8
      Answer – C.6

    5. Where was the venue for BioGenesis – Global cancer summit 2015 that was organised with theme “Frontiers in oncology: genetics, diagnostics and therapeutics” ?
      A.India Institute of Medical Sciences
      B.Indian Institute of Technology
      C.Indian Institute of Science
      D.Indian Institute of Biotechnology
      Answer – C.Indian Institute of Science

    6. 7th edition of Military exercise between India-Russia recently concluded at Mahajan Field Firing Ranges, Bikaner. Name the excercise.
      A.Hand-in-Hand
      B.IBSAMAR
      C.KONKAN
      D.INDRA
      Answer – D.INDRA

    7. India has been ranked at which position in World Economic Forum (WEF) Global gender index ?
      A.108
      B.126
      C.118
      D.109
      Answer – A.108

    8. Cabinet Committee on Economic Affairs will pay how much production subsidy per quintal to sugarcane farmers ?
      A.Rs 4.75
      B.Rs 3.50
      C.Rs 4.50
      D.Rs 3.75
      Answer – C.Rs 4.50

    9. 6 MTPA capacity Kalinganagar Steel Plant’s first phase has been commissioned by Tata Steel in which Indian state ?
      A.Tamil Nadu
      B.Odisha
      C.Karnataka
      D.Kerala
      Answer – B.Odisha

    10. Barack Obama has appointed which of the following Indian-American politician as an Executive Director to Asian Development Bank ?
      A.Ushir Durant
      B.Swati Dandekar
      C.Sabita Singh
      D.Ashwin Madia
      Answer – B.Swati Dandekar

    11. 2015 Indira Gandhi Prize for Peace has been conferred on which of the following UN Office ?
      A.UN Framework Convention on Climate Change
      B.UN Educational, Scientific and Cultural Organization
      C.UN High Commissioner for Refugees
      D.UN World Tourism Organization
      Answer – C.UN High Commissioner for Refugees

    12. RBI allows Regional Rural Banks (RRBs) with minumum how much of net worth to launch online transaction through internet banking ?
      A.Rs 80 crore
      B.Rs 200 crore
      C.Rs 150 crore
      D.Rs 100 crore
      Answer – D.Rs 100 crore

    13. Indiana All India FIDE Rating Chess tournament has been won by which of the following chess players ?
      A.Akshat Chandra
      B.Murali Karthikeyan
      C.Srishti Pandey
      D.Vaibhav Suri
      Answer – C.Srishti Pandey

    14. Asian Volleyball Confederation has appointed which of the following as its Executive Vice-President during 21st AVC General Assembly Meeting ?
      A.Essa Hamza Ahmad
      B.Chetan Sanghi
      C.Saleh Bin Nasser
      D.Chaudhary Avadhesh Kumar
      Answer – D.Chaudhary Avadhesh Kumar

    15. Name the eminent bureaucrat who served as the Gujarat Governor and Chief Election Commissioner, has passed away recently ?
      A.Kalyan Singh
      B.RK Trivedi
      C.Nirbhay Sharma
      D.Keshari Nath Tripathi
      Answer – B.RK Trivedi