Current Affairs PDF Sales

Current Affairs March 6 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 6 2016

  1. Nagaland information Commission has been ranked as the best. Who is the Chief Information commissioner of Nagaland?
    A.Buckchem Phom
    B.K.Ramanujam
    C.Dipak Datta
    D.Vijay Sharma
    Answer: A)Buckchem Phom
    Explanation: Nagaland Information Commission has been regarded as one of the best of its kind in the entire country. This was revealed by the Nagaland Information Commissioner Buckchem Phom during the decade celebration of RTI Act.

  2. Who inaugurated the National Conference on Legislation for Women?
    A.Narendra Modi
    B.Sumitra Mahajan
    C.Pranab Mukherjee
    D.Hamid Ansari
    Answer: C) Pranab Mukherjee
    Explanation: President Pranab Mukherjee on Saturday inaugurated the National conference of Women legislators at Vigyan Bhawan. Vice president Hamid Ansari and PM Narendra Modi were also present in the event.The event was hosted by Lok Sabha speaker Sumitra Mahajan.

  3. What is the new in house wing established by Indian Railways along with the support of DRDO for implementing technological innovations in Railway?
    A.SRESHTA
    B.RDSO
    C.AURA
    D.LAKSHYA
    Answer: a) SRESHTA
    Explanation: Special Railway Establishment for Strategic Technology and Holistic Advancement (SRESHTA). In an effort to make Indian Railways technology driven, the national transporter will set up its in-house research wing, SRESHTA, comprising of mostly scientists and railway experts

  4. Which State government passed the Revenue code bill in the state legislature that enables Dalits to sell their land to Non Dalits?
    A.Bihar
    B.Jharkhand
    C.Haryana
    D.Uttar Pradesh
    Answer: D) Uttar Pradesh
    Explanation : The Uttar Pradesh government passed the UP revenue code amendment bill that facilitates Dalits to sell their land to Non-Dalits

  5. The committee formed by Maharashtra government to trace the MoU’s signed during Make in India week is headed by?
    A.Swadhin Kshatriya
    B.Rajesh Aggarwal
    C.Sujata Sounik
    D.Apurva Chandra
    Answer : A) Swadhin Kshatriya
    Explanation: Maharashtra Government has formed a high-powered committee headed by Chief secretary Swadhin Kshatriya to ensure that the MoU s signed during the make in India week fructify

  6. The Government of India has planned to digitalize all the rural post offices in the country by?
    A.2016
    B.2019
    C.2017
    D.2022
    Answer : C) 2017
    Explanation : Government of India will digitalise all the 1.29 lakh rural post offices by 2017.Department of Post IT Modernisation project will get Rs. 4909 crore outlay for digitalisation and Networking of 155, 000 post offices including 129, 323 Gramin Dak Sewak Post Offices in the country.

  7. India have denied visa to members of Religious Commission from which of the following Nations?
    A.Pakistan
    B.UAE
    C.US
    D.Russia
    Answer: C) US
    Explanation: The members of the US religious commission seeking to investigate the declining religious independence in the country have been denied the Indian Visa. The Chairman of USCIRF (US Commission on International Religious Freedom) is Robert P. George

  8. Bluedots which provide support to children and families who move across Europe as refugees is started by?
    A.UNESCO & UNHCR
    B.UNICEF & UNHCR
    C.UNESCO & WHO
    D.UNHCR & WHO
    Answer: B) UNICEF & UNHCR
    Explanation : UN Refugee Agency(UNHCR) and UNICEF are setting up special support centres called Bluedots to ensure protection for the growing numbers of children and others with specific needs arriving in Europe as Refugees.

  9. Which Indian Bank has got license from Myanmar Government to start its operation in Myanmar?
    A.Indian overseas Bank
    B.Canara Bank
    C.State Bank of India
    D.Punjab National Bank
    Answer: c) State Bank of India
    Explanation : Under the Junta rule, Myanmar’s banking system was closed for decades for outside competition but now the country has allowed four Foreign Banks to operate in its territory namely Vietnam’s Bank for Investment and Development Taiwan’s E.SUN Commercial Bank, South Korea’s Shinhan Bank and State Bank of India.

  10. Which bank was the first to get Small finance bank license from RBI among the ten applicants?
    A.Bandhan Bank
    B.Au financiers
    C.Disha Micro finance
    D.Capital local area bank
    Answer : D) Capital Local area bank
    Explanation: Jalandhar based Capital Local Area Bank Limited has been given the first small financial bank license by the Reserve Bank of India, among the 10 applicants. The Operation of the Bank will kick start from April 13, 2016.

  11. Which team has won the Star Sports Pro Kabaddi title of 2016?
    A.Patna Pirates
    B.U Mumba
    C.Jaipur pink panthers
    D.Telugu Titans
    Answer : A) Patna Pirates
    Explanation: In the Third season of Star Sports Pro Kabaddi league Patna Pirates beat U Mumba by three points in the title clash held at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi.

  12. Who has been conferred with the Innovation Award for 2016?
    A.Sirshendu De
    B.Nipun Singhi
    C.Shubankar singhi
    D.Sudha Jain
    Answer : A) Sirshendu De
    Explanation : IIT Kharagpur Professor,Sirshendu De- Head of the Chemical Engineering Department for developing Low Cost Eco-friendly Laterite based Arsenic Filter for Providing Safe Drinking Water has been given the Innovation Award for 2016.

  13. PepsiCo has entered as associate sponsor of BCCI for all international Matches played at home for how many years?
    A.Three
    B.Four
    C.Six
    D.Two
    Answer: B) Four
    Explanation: Beverage giant PepsiCo entered into a four year partnership with the country’s apex cricket body BCCI as an associate sponsor for all its International Matches played at home. The deal would make PepsiCo as BCCI’s official partner for refreshment, Snacks and drinks besides grounds right.

  14. Name the recently appointed non official board of director of RBI who was the ex-chief secretary of Gujarat?
    A.Natarajan Chandrasekaran
    B.Sudhir Mankad
    C.Bharat Narotam Doshi
    D.YC Deveshwar
    Answer : B) Sudhir Mankad
    Explanation: Three non official board of directors to RBI include Natarajan Chandrasekaran, Sudhir Mankad and Bharat Narotam Doshi.Sudhir Mankad was the ex-chief secretary of Gujarat during 2005-2007 when Narendra Modi was the Chief Minister of Gujarat.