Current Affairs PDF Sales

Current Affairs March 21 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 21 2016

  1. Name the badminton player who on 20 March 2016 won the men’s singles title at the 2016 Swiss Open.
    a) Marc Zwiebler
    b) He Bingjiao
    c) HS Prannoy
    d) Srikanth Kidambi
    Answer : C) HS Prannoy
    Explanation: HS Prannoy won the men’s singles title at the 2016 Swiss Open in Basel, Switzerland.He is India’s fourth highest ranked men’s badminton player.

  2. Which famous fashion designer in March 2016 was appointed as an advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi in India and across the world?
    a) Manish Malhotra
    b) Manish Arora
    c) Anamika Khanna
    d) Ritu Beri
    Answer: d) Ritu Beri
    Explanation: Fashion designer Ritu Beri was appointed advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi in India and across the world

  3. Identify India’s unique Biosphere Reserve in the Western Ghats that is among 20 new sites added by the UNESCO to its World Network of Biosphere Reserves
    a) Agasthyamala Biosphere Reserve
    b) Great Nicobar
    c) Simlipal Biosphere Reserve
    d) Nanda Devi Biosphere Reserve
    Answer: A) Agasthyamala Biosphere Reserve
    Explanation: Agasthyamala– the biosphere reserve shared by Kerala and Tamil Nadu has been placed in the new 20 Biosphere reserves list released by UNESCO.

  4. AYUSH ministry have entered into agreement with WHO to popularize Ayurvedic medicines. Who is the minister of AYUSH?
    a) Arvind Subramaniam
    b) J P Nadda
    c) Shripad Yesso Naik
    d) Nitin Gadkari
    Answer: c) Shripad Yesso Naik
    Explanation: In a move to popularize the Ayurvedic medicines, AYUSH ministry has roped in with World Health Organisation and signed an MoU. AYUSH minister- Shripad Yesso Naik

  5. The health ministry recently launched the Bedaquiline drug that is used to treat?
    a) Malaria
    b) Dengue
    c) Tuberculosis
    d) Zika virus
    Answer: C) Tuberculosis
    Explanation: Union Health Minister J P Nadda, launched Bedaquiline new anti-TB drug for Drug Resistant TB as part of the Revised National Tuberculosis Control Program (RNTCP) on the eve of World TB Day

  6. US president Barack Obama made his historic visit to Cuba after 88 years. Name the capital of Cuba
    a) Limu
    b) Havana
    c) Suva
    d) Bogota
    Answer: B) Havana
    Explanation: US President, Barack Obama made a historic visit to Cuba which was its rival nation for years. This visit is historic because it is the first visit of a US president in 88 years. Cuba Capital– Havana

  7. Which country recently lifted its Ban on International Sikh Youth Federation?
    a) India
    b) Canada
    c) UK
    D) Australia
    Answer: C) UK
    Explanation: The British government has lifted the ban on the International Sikh Youth Federation (ISYF) after both houses of the British Parliament supported a motion to drop it from the list of proscribed organisations

  8. IRDA approved the investment in PSB’s of which insurance company?
    a) United India
    b) LIC
    c) New India Assurance
    d) Oriental India Insurance
    Answer: B) LIC
    Explanation: The regulatory authority of Insurance sector has given its nod to the biggest life insurance company of India- LIC to invest in the Public Sector Banks

  9. The government has cancelled the recognition of Delhi Stock Exchange. When was it established?
    a) 1976
    b) 1956
    c) 1947
    d) 1991
    Answer: c) 1947
    Explanation: The Government has withdrawn its recognition to DSE following the cancellation of recognition of its activities by SEBI in 2014.DSE’s recognition was cancelled following the serious irregularities in its demutualization functioning. DSE was formed in 1947

  10. WHO have banned the TB Drug manufactured from which of the Pharma company?
    a) Svitzera
    b) Pfitzer
    c) Sun pharma
    d) Cipla
    Answer : a) Svitzera
    Explanation: After the investigations, the World Health Organisation (WHO) has suspended the approval of tuberculosis (TB) drugs made by India’s Svizera Labs headquartered in Maharashtra.

  11. Which taxi company has introduced its new service termed ‘Micro’?
    a) Uber
    b) Ola
    c) Meru Cabs
    d) Taxi for sure
    Answer: b) Ola
    Explanation: Taxi app Ola has launched its new service called ‘Micro’ and it expects that ‘Micro’ will alone overtake its rival Uber in terms of a number of rides in a month’s time. Micro has been launched in seven Indian cities – Delhi, Bengaluru, Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad and Puneand will be launched in other cities as well.

  12. UN has appointed which animated character as its honorary ambassador for climate change?
    a) Donald Duck
    b) Mickey Mouse
    c) Angry bird
    d) Scooby –doo
    Answer: c) Angry bird
    Explanation: The popular mobile game figure Angry bird-‘Red’ is now to become the honorary ambassador of Climate change announced by the UN

  13. Which veteran Soccer has been appointed as the brand ambassador of Huawei?
    a) Neymer
    b) Cristiano Ronaldo
    c) Lionel Messi
    d) Ronaldinho
    Answer: C) Lionel Messi
    Explanation: The world famous soccer, Lionel Messi has been appointed by Huawei as its Global ambassador for its mobile products

  14. Who has won the Hero Indian title of 2016 golf championship?
    a) Anirban Lahiri
    b) SSP Chawrasia
    c) Arjun Atwal
    d) Daniel Chopra
    Answer: B) SSP Chawrasia
    Explanation: SSP Chawrasia, who remained four-time runners-up, has finally clinched the Hero Indian Open 2016 title at the Delhi Golf Club. He won by 2 strokes with runner ups Anirban Lahiri of India and Jeunghun Wang of Korea

  15. March 21 is celebrated as International day of Elimination of Racial Discrimination. What is the theme of 2016?
    a) Learning from tragedies to combat racial discrimination today
    b) Challenges and Achievements of the Durban Declaration and Programme of Action
    c) The Role of Leaders in Combatting Racism and Racial Discrimination
    d) Disqualify Racism
    Answer: B) Challenges and Achievements of the Durban Declaration and Programme of Action
    Explanation: The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed annually on 21 March.2016 Theme: Challenges and Achievements of the Durban Declaration and Programme of Action