Current Affairs PDF Sales

Current Affairs March 12 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 12 2016

  1. The Union government has proposed 370 crores for which of the following schemes?
    A.Swachh Bharat Khosh
    B.Sarva Shiksha Abhiyan
    C.Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
    D.Deen Dayala Upadhyaya Gram Jyoti Yojana
    Answer: a) Swachh Bharat Khosh
    Explanation: Narendra Modi’s government launched the Swachh Bharat campaign in October, 2014. As a part of it, the fund for Swachh Bharat Khosh is mobilized with 370 crores by the government.

  2. India has joined hands with which of the organizations to establish SAARTAC center in New Delhi?
    A.World Bank
    B.IMF
    C.AIIB
    D.NDB
    Answer: b) IMF
    Explanation: The Union government led by PM Modi has joined hands with IMF to establish a Regional cooperation centre called SAARTAC in the Country’s capital

  3. India will supply 18 meter gauge diesel locomotives to which of the following nations?
    A.Nepal
    B.Myanmar
    C.Bangladesh
    D.Bhutan
    Answer: B) Myanmar
    Explanation: India will supply 18 meter Gauge 1350 HP Diesel Electric Locomotives to Myanmar Railways according to the new MoU signed between India and Myanmar

  4. Which state will become the eighth state to join UDAY scheme after Punjab?
    A.Rajasthan
    B.Bihar
    C.Haryana
    D.Jharkhand
    Answer: C) Haryana
    Explanation: Seven states have already joined the UDAY (Ujwal Discom Assurance Yojana) scheme which is an initiative to clear the debts of the state run power distribution companies. Haryana will become the eighth state to join UDAY.

  5. Which Nuclear power plant was shut down following a leak in the PHT system?
    A.Koodankulam
    B.Kakrapar
    C.Kalpakkam
    D.Tarapur
    Answer: B) Kakrapar
    Explanation: A power generation unit at nuclear powered Kakrapar atomic power Plant in Gujarat was shut down after leakage developed of heavy water in Primary Heat Transfer system (PHT)

  6. Which two Indian cities have been ranked as the cheapest cities to live according to a survey by EIU?
    A.Mumbai & Bangalore
    B.Bangalore & Chennai
    C.Hyderabad & Mumbai
    D.Kolkata & Mumbai
    Answer: A) Mumbai & Bangalore
    Explanation: Mumbai and Bangalore are among the cheapest cities in the world, according to a top London forecast group (EIU). Singapore is ranked as the top most in the world.

  7. Which government has declared emergency on account of the heavy floods?
    A.Serbia
    B.Bosnia
    C.Bulgaria
    D.Hungary
    Answer: A) Serbia
    Explanation: The Serbian government has proclaimed a state of emergency as heavy rains are causing extensive flooding and might force thousands to leave their homes

  8. EPFO has proposed to give incentive for their employees at 5-10% as a part of seeding their UAN with KYC for how many year/years?
    A.5 years
    B.1 year
    C.2 years
    D.4 years
    Answer: B) 1 year
    Explanation: The Employee Provident Fund Organization as a part of seeding the UAN number with KYC has announced an incentive for the employees who register between January and December 2016 for 1 year

  9. Which bank has signed pact with Indian-Brazil Commerce for strategic co-operation?
    A.Federal Bank
    B.Yes Bank
    C.HSBC Bank
    D.HDFC Bank
    Answer: B) Yes Bank
    Explanation: Yes Bank, India’s fifth largest private sector Bank has signed pact with the India Brazil Chamber of Commerce for cooperation in knowledge sharing, consultancy, skill and technology.

  10. How much amount has been spent by the PSU’s for CSR activities in the year 2014-15?
    A.2447 crores
    B.2787 crores
    C.2567 crores
    D.2337 crores
    Answer: A) 2447 Crores
    Explanation: 116 central public sector enterprises have spent an amount of Rs 2447.59 crores on Corporate Social Responsibility (CSR) activities in 2014-15

  11. Uber has opened its first engineering Hub in which Indian city?
    A.New Delhi
    B.Hyderabad
    C.Bengaluru
    D.Mumbai
    Answer : C) Bengaluru
    Explanation: The California-based Uber services has opened today its first Asian engineering centre in Bengaluru

  12. BSNL will offer Video-on-Demand services to its 2 crore customers through which of the following DTH services?
    A.Tata Sky
    B.Airtel
    C.Reliance Digital
    D.Videocon
    Answer: A) Tata Sky
    Explanation: State Owned BSNL mulling to offer video-on-demand services to their 2 crore customers across India. They have announced partnership with DTH Major Tata Sky to kick-start their operations

  13. Which nation has roped up with India to launch Fulbright-Kalam Climate fellowship award?
    A.USA
    B.UK
    C.France
    D.Japan
    Answer: A) USA
    Explanation: The United States-India Educational Foundation formally launched U.S.-India Fulbright-Kalam Climate Fellowship on behalf of both the governments

  14. Which tourism board has bagged the Golden city Gate award at the travel show in Berlin?
    A.Gujarat
    B.Maharashtra
    C.Jammu & Kashmir
    D.Kerala
    Answer : D) Kerala
    Explanation: God’s own Country official logoed Kerala Tourism’s campaign on tourism has bagged the ‘Golden City Gate Award’ at the travel trade show ITB in Berlin

  15. Google’s next upgraded Android system which provides option to toggle between the apps has been named as?
    A.Android ‘M’
    B.Android ‘N’
    C.Android ‘S’
    D.Android ‘Z’
    Answer: B) Android ‘N’
    Explanation: Google’s Upgraded OS “Android N” for now, offers a split-screen feature so users can toggle between apps more easily.