Current Affairs PDF Sales

Current Affairs January 31 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 31 2016

  1. Recently, Russian “Order of Friendship” Award has been conferred upon which of the following Indian to recognize the contribution made in the betterment of relations b/w both nations ?
    A.Aliya Mustafina
    B.Mrinal Sen
    C.Sivathanu Pillai
    D.RS Sundar
    Answer – D.RS Sundar
    Explanation – Director of the Kudankulam nuclear power plant (NPP) construction site, Ramayah Shanmuga Sundar has been conferred with “Order of Friendship” by Russia to recognize his contribution towards the implementation of the NPP Kudankulam project.

  2. Which of the following has clinched the Single sculls in Senior Men category during 34th Senior National Rowing Championship ?
    A.Sushil Kumar
    B.G. Vishnu Prasad
    C.Sandeep Kumar
    D.Lachhman Singh
    Answer – C.Sandeep Kumar
    Explanation – Sandeep Kumar of All India Police clinched the honours in the 500m single sculls event timing 1:44.44 on the final day of the 34th National rowing championship in Hyderabad.

  3. After Mumbai which of the following Indian state has started an initiative to launch “Gender Taxi” which will be owned and operated by LGBT community ?
    A.Rajasthan
    B.New Delhi
    C.Jharkhand
    D.Kerala
    Answer – D.Kerala
    Explanation – Kerala is all set to launch to G-Taxi (Gender Taxi) which will be operated owned and operated by members of the LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) community.

  4. Which of the following has won the women single in 104th edition of $44,000,000 Australian Open 2016 ?
    ALucie Hradecka
    B.Andrea Hlavackova
    C.Angelique Kerber
    D.Serena Williams
    Answer – C.Angelique Kerber
    Explanation – Women’s Singles title of 104th edition of $44,000,000 Australian Open 2016 has been cliched by Angelique Kerber of Germany. The event was held in Melbourne, Australia.

  5. China’s Alibaba.com launched its first physical trade facility centre in which of the following Indian city ?
    A.Chennai
    B.Mumbai
    C.Hyderabad
    D.Jaipur
    Answer – D.Jaipur
    Explanation – Wholesale trading platform, China’s Alibaba.com launched its first physical trade facility centre in Jaipur and a Hindi portal, aimed at connecting small and medium businesses with global buyers.

  6. Recently 3 major IT companies have joined US President Barack Obama’s ambitious computer science for all initiative. Which of the following company is not a part of this initiative ?
    A.Wipro
    B.TCS
    C.Xerox
    D.Infosys
    Answer – C.Xerox
    Explanation – Infosys, Tata Consultancy Services and Wipro have joined US President Barack Obama’s ambitious computer science for all initiative as part of public-private collaboration which pledged over $3 million in grants.

  7. 34th Senior National Rowing Championship was held at which of the following city ?
    A.Jaipur
    B.Hyderabad
    C.Mumbai
    D.Bengaluru
    Answer – B.Hyderabad
    Explanation – 34th Senior National Rowing Championship was held at Hyderabad, Telangana. It was organised by Rowing Federation of India.

  8. Air conditioning and refrigeration major Blue Star Ltd. has appointed which of the following as its Managing Director ?
    A.Prashant Mehta
    B.K.K. Sharma
    C.Vir S Advani
    D.B Thiagarajan
    Answer – C.Vir S Advani
    Explanation – Air conditioning and refrigeration major Blue Star Ltd has designated Vir S Advani as its Managing Director and B Thiagarajan as Joint Managing Director w.e.f. April 1, 2016.

  9. Centre has appointed which of the following as the next Ambassador of India to the Socialist Republic of Vietnam ?
    A.Satish Jamdar
    B.Muktesh Pardeshi
    C.P. Harish
    D.Sunil Lanba
    Answer – C.P. Harish
    Explanation – A 1991-batch IFS officer P. Harish has been appointed as the next Ambassador of India to the Socialist Republic of Vietnam.

  10. Nayani Krishnakumari, who has been recently passed away was related to which of the following fields ?
    A.Musician
    B.Industrialist
    C.Litterateur
    D.Director
    Answer – C.Litterateur
    Explanation – Telugu litterateur Nayani Krishnakumari passed away due to ailing for some time Hyderabad. She was 86.

  11. Recently, centre has initiated a four-pronged programme to make how many villages filth-free along the Ganga stretch ?
    A.1800
    B.1500
    C.1300
    D.1600
    Answer – D.1600
    Explanation – In a bid to make 1600 filth-free villages along the Ganga stretch, the centre is all set to implement a four-pronged programme.

  12. India ranks at which of the following place in the list of nations with the most number of think tanks ?
    A.12th
    B.4th
    C.3rd
    D.9th
    Answer – B.4th
    Explanation – India ranks 4th on the list of nations with the most number of think tanks, with nearly 100 new taking the country’s totals to 280 in 2015. US top the list with 1,835 thinktanks for 2015.

  13. Recently RBI has increased Ways and Means Advances (WMA) for all states to how much amount ?
    A.Rs 33,225 crore
    B.Rs 31,225 crore
    C.Rs 30,225 crore
    D.Rs 32,225 crore
    Answer – D.Rs 32,225 crore
    Explanation – The RBI has increased the Ways and Means Advances (WMA) for all states to Rs 32,225 crore for the current and next financial years.

  14. Centre has appointed which of the following as the next Ambassador of India to Mexico ?
    A.Satish Jamdar
    B.Muktesh Pardeshi
    C.P. Harish
    D.Sunil Lanba
    Answer – B.Muktesh Pardeshi
    Explanation – A 1991-batch IFS officer Shri Muktesh Kumar Pardeshi has been appointed as the next Ambassador of India to Mexico.

  15. Vice-Admiral Sunil Lanba has been designated as the Flag Officer Commanding-in-Chief of which of the following Naval Command ?
    A.Eastern Naval Command
    B.Southern Naval Command
    C.Gujarat Naval Command
    D.Western Naval Command
    Answer – D.Western Naval Command
    Explanation – Vice-Admiral Sunil Lanba has been designated as the Flag Officer Commanding-in-Chief of Western Naval Command. He is currently serving as the Southern Naval Command chief. He will succeed Vice-Admiral SPS Cheema.