Current Affairs PDF Sales

Current Affairs January 13 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 13 2016

  1. IndiaFirst Life Insurance has launched a non-linked, participating, endowment, deferred pension plan offering guaranteed return of how much % on total premiums ?
    A.10%
    B.6%
    C.9%
    D.7%
    Answer – C.9%
    Explanation – IndiaFirst Life Insurance, a joint venture between Bank of Baroda, Andhra Bank and Legal and General of the UK entered into pension sector with launch of a 9% guaranteed retirement plan.

  2. To accelerate the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail Corridor, PMO has constituted which of the following panel ?
    A.Shyam Benegal panel
    B.Narayana Murthy panel
    C.HL Dattu panel
    D.Arvind Panagariya panel
    Answer – D.Arvind Panagariya panel
    Explanation – To accelerate the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail Corridor, meant for bullet trains between the two cities, Prime Minister’s Office has constituted a committee the vice-chairman of the NITI Aayog, Arvind Panagariya that will interact with the Japanese counterpart for taking the next step in implementation.

  3. Which of the following has become the honorary life membership of Kolkata’s famed soccer outfit Mohammedan Sporting ?
    A.Anupam Kher
    B.Amitabh Bachchan
    C.Om Puri
    D.Paresh rawal
    Answer – B.Amitabh Bachchan
    Explanation – Bollywood megastar Amitabh Bachchan bestowed honorary life membership of Kolkata’s famed soccer outfit Mohammedan Sporting which is celebrating its 125th anniversary this year.

  4. Which of the following Border Security force (BSF) has started its ‘Operation Cold’ along international border ?
    A.Punjab BSF
    B.Gujarat BSF
    C.Rajasthan BSF
    D.Manipur BSF
    Answer – C.Rajasthan BSF
    Explanation – Covering Sriganganagar, Bikaner, Barmer and Jaisalmer in Rajasthan Border Security Force has launched ‘Operation Cold’ along the international border. It will continue till January 30.

  5. Illumina, the world’s largest DNA sequencing company announced the launch of the startup named GRAIL. It will operate from which country ?
    A.Austria
    B.USA
    C.UK
    D.Spain
    Answer – B.USA
    Explanation – Illumina, announced the launch of the startup named GRAIL to develop blood-based cancer tests. It will operate from San Diego in California, USA. The company was launched in association with Microsoft co-founder Bill Gates, Amazon CEO Jeff Bezo’s venture fund Bezos Expeditions and Arch Venture Partners.

  6. Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Conference 2016, an annual gathering of overseas Indians has been hosted by which of the following ?
    A.Lucknow
    B.Pune
    C.Delhi
    D.Mumbai
    Answer – C.Delhi
    Explanation – Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Conference 2016 that is an annual gathering of overseas Indians held at the Pravasi Bharatiya Kendra in Delhi to bring together Non-Resident Indians (NRIs) and Persons of Indian origin (PIOs) and help shape stronger links between them and India.

  7. Airbus has appointed which of the following as its Vice-President of Industry Development, Strategic Partnerships and Offsets ?
    A.Gargi Kaul
    B.Neha Adhikari
    C.Ashish Saraf
    D.Sunny Guglani
    Answer – C.Ashish Saraf
    Explanation – European aircraft maker Airbus Group designated Ashish Saraf as its Vice-President of Industry Development, Strategic Partnerships and Offsets. He wiil look over the Group’s existing Make in India initiatives.

  8. To reduce the number of road fatalities and to fix 726 black spots, road ministry has announced how much of corpus ?
    A.Rs 12,000 crore
    B.Rs 11,000 crore
    C.Rs 10,000 crore
    D.Rs 16,000 crore
    Answer – B.Rs 11,000 crore
    Explanation – Nitin Gadkari-led Road Ministry announced Rs 11,000 crore for a plan to reduce the number of road fatalities and to fix 726 black spots on which people have lost their lives across the country where frequent accidents occur due to road engineering faults.

  9. Bull taming sport “Jallikattu” is related to which of the following state ?
    A.West Bengal
    B.Jharkhand
    C.Tamil Nadu
    D.Rajasthan
    Answer – C.Tamil Nadu
    Explanation – Jallikattu is also known as Eruthazhuvuthal, is a bull taming sport played in Tamil Nadu as a part of Pongal celebrations on Mattu Pongal day.

  10. Reliance Defence Ltd has signed an MOU with which of the following state to set up naval facility with an initial investment of Rs.5,000 crore ?
    A.West Bengal
    B.Karnataka
    C.Tamil Nadu
    D.Andhra Pradesh
    Answer – D.Andhra Pradesh
    Explanation – Reliance Defence Ltd has signed an MOU with Andhra Pradesh government to set up a naval facility along the country’s eastern coast with an initial investment of Rs.5,000 crore. It will be located 70 km south of Visakhapatnam in Andhra Pradesh.

  11. Recently cabinet has approved Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. It will charge how much of the sum insured from farmers for all kharif crops ?
    A.3%
    B.5%
    C.1.5%
    D.2%
    Answer – D.2%
    Explanation – Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (Prime Minister’s Crop Insurance Scheme), it will charge a uniform premium 2% of the sum insured from farmers for all kharif crops and 1.5% for rabi crops. For horticulture crops, the annual premium will be 5% of the sum insured.

  12. US has signed its 14th Joint Action Plan (JAP) with which nation to improve efforts against nuclear and radiological smuggling ?
    A.Jan Mayen
    B.Jordan
    C.Jamaica
    D.Japan
    Answer – B.Jordan
    Explanation – United States and Jordan signed a Joint Action Plan (JAP) to improve efforts against nuclear and radiological smuggling. The partnership will help in enhancing the efforts to combat nuclear terrorism.

  13. Folk dance “Nati” is related to which Indian state ?
    A.Uttar Pradesh
    B.Madhya Pradesh
    C.Andhra Pradesh
    D.Himachal Pradesh
    Answer – D.Himachal Pradesh
    Explanation – The colourful Kullu (town in Himachal Pradesh) folk dance “Nati” which saw participation of 20,000 dancers during Kullu Dussehra festival on October 26 2015 has entered the Guinness book of world records.

  14. Private equity investor the Abraaj Group has acquired how much stake in CARE Hospitals ?
    A.26%
    B.80%
    C.63%
    D.72%
    Answer – D.72%
    Explanation – Private equity investor the Abraaj Group is set to acquire a majority stake in Quality CARE India Ltd, the entity behind Care Hospitals, from PE firm Advent International. The Group will pick up the 72% held by Advent.

  15. Which of the following has been named as the Denmark’s sportsperson of 2015 ?
    A.Daniel Agger
    B.Michael Pedersen
    C.Rene Holten Poulsen
    D.Christian Eriksen
    Answer – C.Rene Holten Poulsen
    Explanation – The Sports Confederation of Denmark and Danish Jyllands-Posten newspaper voted Rene Holten Poulsen the prize, which is known as Sports Name of the Year and is among the country’s top sports prizes.