Current Affairs PDF Sales

Current Affairs January 12 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 12 2016

  1. Digital payments firm PayPal has tied up with which ecommerce platform solutions provider to enable its merchants to expand their sales globally ?
    A.Shopnix
    B.Twikster
    C.Shopmatic
    D.Shopify
    Answer – C.Shopmatic
    Explanation – Digital payments firm PayPal tied up with ecommerce platform solutions provider Shopmatic to enable its merchants to expand their sales globally. This is PayPal’s first tie-up with an Indian partner.

  2. India has signed agreement with which country that enable people of both nations to avail retirement benefits in each other’s country to boost bilateral business linkages ?
    A.Canada
    B.Bangladesh
    C.Australia
    D.Canada
    Answer – C.Australia
    Explanation – Social security agreement signed between India and Australia came into effect enabling people of both nations to avail retirement benefits in each other’s country to boost bilateral business linkages.

  3. With an introduction of bilingual textbook, “Towards a World of Equals”, which state become the first in country to make gender education compulsory ?
    A.Rajasthan
    B.Karnataka
    C.Telangana
    D.Kerala
    Answer – C.Telangana
    Explanation – With an introduction of bilingual textbook, “Towards a World of Equals” in engineering colleges affiliated to the Jawaharlal Nehru Technological University (JNTU-Hyderabad), Telangana has become the introductory state in the country to make gender education compulsory at the graduate level.

  4. Recently BHEL has commissioned 520MW coal-based thermal power unit in which Indian state ?
    A.Rajasthan
    B.Haryana
    C.Andhra Pradesh
    D.Karnataka
    Answer – C.Andhra Pradesh
    Explanation – Bharat Heavy Electricals Ltd has commissioned a 520MW coal-based thermal power unit in Andhra Pradesh. Four 500 mw thermal sets supplied and executed by BHEL are in successful operation at Simhadri Super Thermal Power Station of NTPC.

  5. Which state has become the first state in the country to achieve the status of 100% primary education ?
    A.Rajasthan
    B.Karnataka
    C.Telangana
    D.Kerala
    Answer – D.Kerala
    Explanation – Kerala has become the first state in the country to achieve the status of 100% primary education. This feat has been achieved on the sidelines of state’s literacy mission “Athulyam Aksharotsavam”.

  6. ICC has announced an eight-year deal with which of the following as an event partner for ICC occasions from 2016-2023 ?
    A.Zenbanx
    B.MoneyGram
    C.Remitly
    D.Transfast
    Answer – B.MoneyGram
    Explanation – ICC and MoneyGram International announced an eight-year deal which confirms MoneyGram as an event partner for ICC occasions from 2016-2023.

  7. Scientists at CIRB Hisar becomes second institute to clone buffalo in India. What is the name given to this clone buffallo ?
    A.Cirb Yash
    B.Cirb Gaurav
    C.Cirb Ashok
    D.Cirb Utkarsh
    Answer – B.Cirb Gaurav
    Explanation – Scientists at Central Institute for Research on Buffaloes (CIRB) in Hisar have successfully produced a cloned buffalo offspring “Cirb Gaurav”. It has been produced under the project entitled “Cloning for conservation and multiplication of superior buffalo germplasm”.

  8. Which of the following footballer has been conferred with the FIFA Ballon d’Or award for the world player of the year ?
    A.Gareth Bale
    B.Neymar
    C.Cristiano Ronaldo
    D.Lionel Messi
    Answer – D.Lionel Messi
    Explanation – Argentina’s professional footballer Lionel Messi has been conferred with the FIFA Ballon d’Or award for the world player of the year beating his greatest rivals Cristiano Ronaldo and Neymar. He has scooped the prestigious prize for a fifth time.

  9. The 20th National Youth Festival has been commenced in which Indian state ?
    A.Gujarat
    B.Haryana
    C.Jharkhand
    D.Chhattisgarh
    Answer – D.Chhattisgarh
    Explanation – The 20th National Youth Festival has commenced in capital city of Chhattisgarh, Naya Raipur with theme “India Youth for Skill, Development and Harmony”.

  10. Which of the following bank is set to raise Rs 1,100 crore from bonds ?
    A.Yes Bank
    B.Indian Bank
    C.Canara Bank
    D.Andhra Bank
    Answer – B.Indian Bank
    Explanation – Chennai headquartered Indian Bank plans to raise Rs 1,100 crore from bonds to fund business growth.The bank plans to raise Basel III compliant Tier II Bonds for Rs 1,100 crore in one or more tranches in the current or subsequent years based on the requirement, Indian Bank said in a regulatory filing.

  11. Recently, which of the following bank has paid Rs 95 cr as interest on Basel-III bonds ?
    A.Bank of Baroda
    B.Indian Bank
    C.Union Bank of India
    D.Andhra Bank
    Answer – A.Bank of Baroda
    Explanation – Mumbai headquartered Bank of Baroda has timely paid over Rs 95 crore as interest to the beneficiaries of its additional tier-I Basel-III compliant bonds issue of Rs 1,000 crore. Interest was paid at 48%, including two days of additional interest.

  12. “One Loan Two Homes” has been launched by which online marketplace to help the flood-affected citizens of Chennai ?
    A.Rangiru
    B.Egully
    C.Bank Bazaar
    D.Infibeam
    Answer – C.Bank Bazaar
    Explanation – An online marketplace BankBazaar.com has launched a new “One Loan Two Homes” programme to help the flood-affected citizens of Chennai. As a part of scheme, Rs 1000 to Habitat for Humanity India on every home loan disbursed between 1 January to 31 March.

  13. In the latest tennis WTA rankings, which of  the following has topped the women’s double chart with 11395 points ?
    A.Ana Ivanovic
    B.Maria Sharapova
    C.Sania Mirza
    D.Martina Hingis
    Answer – C.Sania Mirza
    Explanation – In the latest tennis WTA rankings, Sania Mirza continues to top the women’s double chart with 11395 points while her partner Martina Hingis of Switzerland maintained her second spot with 11355 points.

  14. The new IPL franchise, Pune has appointed which of the following as their coach for the upcoming edition ?
    A.Daniel Vettori
    B.Trevor Bayliss
    C.Stephen Fleming
    D.Gary Kirsten
    Answer – C.Stephen Fleming
    Explanation – The new IPL franchise, Pune appointed Stephen Fleming as their coach for the upcoming edition.

  15. National Youth Day observes on which of the following date ?
    A.January 10
    B.January 11
    C.January 13
    D.January 12
    Answer – D.January 12
    Explanation – National Youth Day (Yuva Diwas or Swami Vivekananda Birthday) is celebrated with the great joy and enthusiasm in India every year on 12th of January to commemorate the birthday of Swami Vivekananda, maker of the modern India.