Current Affairs PDF Sales

Current Affairs February 29 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs February 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 29 2016

  1. President Pranab Mukherjee has inaugurated the India’s first IT Park in which of the following state ?
    A.Rajasthan
    B.Gujarat
    C.Kerala
    D.Haryana
    Answer – C.Kerala
    Explanation – President Pranab Mukherjee inaugurated UL Cyber Park under the Uralungal Labour Contract Cooperative Society in Kozhikode, Kerala.

  2. Recently, Madhya Pradesh presented the State budget for 2016-17. What is the budget estimate of state ?
    A.2.56 lakh crores
    B.2.58 lakh crores
    C.1.56 lakh crores
    D.1.58 lakh crores
    Answer – D.1.58 lakh crores
    Explanation – Finance minister Jayant Malaiya proposed the Madhya Pradesh state budget in legislative assembly in Bhopal. The budget estimates for 1.58 lakh crores.

  3. BRICS Bank (NDB), which is likely to begin its operations in 2 months will provide its first loan to which country on Solar project ?
    A.Russia
    B.Brazil
    C.South Africa
    D.India
    Answer – D.India
    Explanation – The NDB which is likely to begin its operations in 2 months has decided to fund for green projects initially, with India and China in the priority list. India is likely to receive loan for its solar project in April from the NDB.

  4. Which of the following state government imposed a ban on the sale of Army uniform in the state ?
    A.Bihar
    B.Punjab
    C.Haryana
    D.Jharkhand
    Answer – B.Punjab
    Explanation – On the sidelines of Pathankot and Gurdaspur attacks, Punjab government imposed a ban on the sale of Army uniform in the state without proper identification.

  5. India has set up bilateral mechanism for sharing information for tracking movements of satellites with which of the following country ?
    A.Australia
    B.Canada
    C.United States
    D.Afghanistan
    Answer – C.United States
    Explanation – India and United States of America has  set up bilateral mechanism for sharing information for tracking movements of satellites, avoiding collisions and identifying potential threads to space and ground assets.

  6. During the 88th Academy Awards, which of the following movie clinched the maximum awards ?
    A.A Girl In the River
    B.The Revenant
    C.The Hateful Eight
    D.Mad Max: Fury Road
    Answer – D.Mad Max: Fury Road
    Explanation – The 88th Academy Awards ceremony was held at Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. It was presented by Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) in 24 categories. Mad Max: Fury Road made a big win by bagging 6 awards.

  7. In accordance with the report released by the Swiss customs officials, from which country Swiss is getting maximum number of illicit medicines ?
    A.UK
    B.Germany
    C.India
    D.Portugal
    Answer – C.India
    Explanation – A recent report released by the Swiss customs officials told that 42% of the illicit medicines supplied to Swiss are from India.

  8. Which of the following pharamceutical company gets US FDA nod for ritonavir tablets used for treatment of HIV infection ?
    A.Biocon
    B.Aurobindo
    C.Glenmark
    D.Lupin
    Answer – B.Aurobindo
    Explanation – Hyderabad based Aurobindo Pharmacy Company gets US FDA nod for ritonavir tablets used for treatment of Human Immunodeficiency virus(HIV) infection.

  9. Which of the following became the first Asian to win the US’s Global reel award ?
    A.D. Yuvaraj
    B.Anirban Sengupta
    C.Resul pookutty
    D.Shajith Koyeri
    Answer – C.Resul pookutty
    Explanation – The 44 year old Oscar winner Resul pookutty made India proud by adding one more laurel of winning  the Global Reel Award for his sound design work in the film “India’s Daughter”.

  10. Nihal Ahmed Maulavi Mohammed Usman, who has been recently passed away was the former minister of which indian state ?
    A.Uttarakhand
    B.Rajasthan
    C.Karnataka
    D.Maharashtra
    Answer – D.Maharashtra
    Explanation – Former minister of Maharashtra and Socialist leader Nihal Ahmed Maulavi Mohammed Usman died at the age of 90 in Nashik.

  11. Which of the following has been elected as the president of Biju Janata Dhal (BJD) ?
    A.Tarun Gogoi
    B.Naveen Patnaik
    C.Raghubar Das
    D.Raman Singh
    Answer – B.Naveen Patnaik
    Explanation – Odisha CM, Naveen patnaik has been elected as the President of Biju Janata Dhal for the seventh consecutive time.

  12. International Association of Athletics Federations Athletes Commission has designated which of the following as its Chairman ?
    A.Sebastien Loeb
    B.Nambian Fredericks
    C.Rozle Prezelj
    D.Paula Radcliffe
    Answer – C.Rozle Prezelj
    Explantion – Rozle Prezelj was elected as the new chairman of the International Association of Athletics Federations Athletes Commission. He will replace Nambian Frank Fredericks.

  13. Which of the following social networking launches Position of Strength Campaign to Empower Women ?
    A.Pinterest
    B.LinkedIn
    C.Twitter
    D.Facebook
    Answer – C.Twitter
    Explantion – Twitter has launched a campaign for women called #position of strength to strengthen women’s role in the society also to eliminate discrimination against them.

  14. Debt- laden Jayaprakash Associates Cement group signed a binding agreement to sell its Cement Business to which Indian Cement maker company ?
    A.Ramco Cements
    B.Dalmia Bharat
    C.Ambuja Cements
    D.Ultra Tech Cement
    Answer – D.Ultra Tech Cement
    Explantion – Debt – laden Jayaprakash Associates Cementgroup signed a binding agreement to sell its Cement Business to India’s Largest Cement maker Ultra Tech Cement.

  15. Rajesh Pillai, who has been recently passed away was related to which of the following field ?
    A.Politician
    B.Director
    C.Musician
    D.Professor
    Answer – B.Director
    Explantion – The famous Malayalam director Rajesh Pillai died at the age of 41 in hospital following treatment for Liver Cirrhosis.