Current Affairs PDF Sales

Current Affairs February 28 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs February 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 28 2016

  1. Indian express ranked which of the following at the top in the 100 most powerful Indians 2016 list ?
    A.Pranab Mukherjee
    B.Arvind Kejriwal
    C.Mohan Bhagwat
    D.Narendra Modi
    Answer – D.Narendra Modi
    Explanation – Indian Express listed PM Narendra Modi as the lead of 100 most powerful Indians 2016. Modi’s PMO is said to be the most powerful since Indira Gandhi’s. He has a say on everything from the private secretaries his ministers can appoint to the size of India’s Asian Games contingent.

  2. National Science Day observes on which on the following date ?
    A.February 25
    B.February 26
    C.February 28
    D.February 27
    Answer – C.February 28
    Explanation – National Science Day is celebrated in India on 28 February each year to mark the discovery of the Raman effect by Indian physicist Sir Chandrasekhara Venkata Raman on 28 February 1928. This year it was observed with a theme “Make in India, science and technology driven innovations”.

  3. CSIR-National Chemical Laboratory, Pune has designated which of the following as its Director ?
    A.Thokozani Majozi
    B.Ashwini Nangia
    C.Naledi Pandor
    D.Roger Jardine
    Answer – B.Ashwini Nangia
    Explanation – Ashwini Nangia from the University of Hyderabad (UoH) has been appointed as the Director of the CSIR-National Chemical Laboratory, Pune.

  4. Centre has concurrently accredited which of the following as the next Ambassador of lndia to the Republic of Haiti ?
    A.S Jaishankar
    B.Vijay Gokhale
    C.Arun Singh
    D.Tsewang Namgyal
    Answer – D.Tsewang Namgyal
    Explanation – Tsewang Namgyal has been concurrently designated as the next Ambassador of India to the Republic of Haiti with residence in Havana. Presently he is serving as the mbassador of India to the Republic of Cuba.

  5. US health regulator has tentative approved which of the following drug firm’s Ritonavir tablets used for treatment of human immunodeficiency virus (HIV) infection ?
    A.Dr Reddys Labs
    B.GlaxoSmithKline
    C.Aurobindo Pharma
    D.Cadila Health
    Answer – C.Aurobindo Pharma
    Explanation – Drug firm Aurobindo Pharma has received tentative approval from the US health regulator for its Ritonavir tablets used for treatment of human immunodeficiency virus infection.

  6. Which of the following Indian Digital Network announced a strategic partnership with Investopedia.com ?
    A.Sun Direct
    B.Times
    C.Zing
    D.Digicable
    Answer – B.Times
    Explanation – Times Internet, the largest Indian Digital Network announced a strategic partnership with Investopedia.com, one of the web’s premier destinations for financial information. Through this partnership, they will collaborate to create a local and international content, knowledge events and seminars to grow the brand amongst the audience in India.

  7. Which of the following bank has received market regulator SEBI’s approval to raise ₹3,771 crore by issuing shares to qualified institutional players ?
    A.Canara
    B.ICICI
    C.Axis
    D.IDBI
    Answer – D.IDBI
    Explanation – In a move to dilute the government’s holding significantly, IDBI Bank has received market regulator SEBI’s approval to raise ₹3,771 crore by issuing shares to qualified institutional players.

  8. Centre has concurrently accredited which of the following as the next Ambassador of lndia to the lslamic Republic of Mauritania ?
    A.Vijay Gokhale
    B.Tsewang Namgyal
    C.Manpreet Vohra
    D.Ajay Kumar Sharma
    Answer – D.Ajay Kumar Sharma
    Explanation – Ajay Kumar Sharma has been concurrently accredited as the next Ambassador of lndia to the lslamic Republic of Mauritania with residence in Bamako. Presently he is serving as the ambassador of lndia to the Republic of Mali.

  9. President Pranab Mukherjee has declared which of the following Indian state as the first digital state of the country ?
    A.Goa
    B.Karnataka
    C.Kerala
    D.Gujarat
    Answer – C.Kerala
    Explanation – President Pranab Mukherjee declared Kerala as the first digital state of the country. The state has put all of its work, including public dealing, online.

  10. Recently, Rajasthan govt has inked how many pacts worth Rs 11,531.21 crore with various companies ?
    A.38
    B.51
    C.64
    D.19
    Answer – B.51
    Explanation – Rajasthan Govt has inked 51 memorandums of understanding worth Rs 11,531.21 crore with various companies that are expected to generate direct employment to over 26,000 people in the sectors of industry, agriculture, urban development & housing (UDH), mining and tourism.

  11. The Maharashtra government has penalized e-commerce giants for selling medicines without licence. Which of the following is not included among these ?
    A.Flipkart
    B.Shopclues
    C.Snapdeal
    D.Amazon
    Answer – B.Shopclues
    Explanation – Food and Drug Administration, Maharashtra has taken regulatory action against Snapdeal, Amazon and Flipkart which were found to be selling or distributing medicines to consumers through internet without valid sales bill and requisite licenses.

  12. Governing Council of International Fund for Agriculture Development (IFAD), Rome has designated which of the following as its Chairperson ?
    A.Rajib Mehrishi
    B.Anil Goswami
    C.LC Goyal
    D.Dinesh Sharma
    Answer – D.Dinesh Sharma
    Explanation – Additional Secretary of Department of Economic Affairs, Dinesh Sharma has been accredited as the Chairperson of the Governing Council of International Fund for Agriculture Development (IFAD), Rome. He is elected for a period of two years.

  13. In the recently released survey by travel website TripAdvisor, how many Indian beaches has been listed in the top 10 “Asia’s Travellers Choice Award Winning Beaches” ?
    A.3
    B.1
    C.5
    D.None
    Answer – A.3
    Explanation – In the recently released survey by travel website TripAdvisor, three Indian beaches – Goan beaches Agonda and Palolem & Radhanagar on the Havelock Island in the Andaman have been listed in the top 10 “Asia’s Travellers Choice Award Winning Beaches”.

  14. Union Government is all set to mobilize how much amount under its ambitious Sagarmala project ?
    A.Rs 15 Lakh cr
    B.Rs 13 Lakh cr
    C.Rs 10 Lakh cr
    D.Rs 12 Lakh cr
    Answer – C.Rs 10 Lakh
    Explanation – Under its ambitious Sagarmala project, the government is all set to mobilise at least Rs 10 lakh crore. The project aimed at to accelerate economic development by harnessing the potential of India’s 7,500 km coastline.

  15. Which of the following has won the India’s first ever auction of a gold mine ?
    A.Anglo American
    B.Vedanta Ltd
    C.Rio Tinto
    D.BHP Billiton
    Answer – B.Vedanta Ltd
    Explanation – Vedanta Ltd has won India’s first-ever auction of a gold mine. India opens up the sector to private companies to curb overseas purchases of the metal.