Current Affairs PDF Sales

Current Affairs February 15 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs February 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 15 2016

  1. Recently, Ministry of Youth Affairs and Sports has released funds for athelets under Target Olympic Podium Scheme (TOPS). 2016 Summer Olympics will takes place in which of the following ?
    A.Argentina
    B.Canada
    C.Australia
    D.Brazil
    Answer – D.Brazil
    Explanation – Ministry of Youth Affairs and Sports has released funds under its ambitious Target Olympic Podium Scheme (TOPS). The 2016 Summer Olympics will hold from August 5 to August 21, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil.

  2. Which of the following has clinched the title of “Best Actor in a Leading Role” in 2016 BAFTA Awards ?
    A.John Boyega
    B.Alejandro Inarritu
    C.Leonardo DiCaprio
    D.Mark Rylance
    Answer – C.Leonardo DiCaprio
    Explanation – The 69th British Academy Film Awards were held on 14 February 2016 at the Royal Opera House in London. The “Best Actor in a Leading Role” was awarded to Leonardo DiCaprio fot The Relevant.

  3. India has launched the lightest gun named “Nidar”. How much it weighs ?
    A.200g
    B.260g
    C.280g
    D.250g
    Answer – D.250g
    Explanation – The new .22-calibre revolver is named “Nidar” weighs a mere 250g and it costs 35,000 rupees. Two years back India launched “Nirbheek”, a handgun pitched as the country’s first gun for women.

  4. “Nagaland is changing. But…” a documentary movie has clinched the Golden Beaver Award at 6th National Science Film Festival. Festival was held at which of the following ?
    A.Chennai
    B.Jaipur
    C.Pune
    D.Mumbai
    Answer – D.Mumbai
    Explanation – “Nagaland is changing. But…” a documentary movie has clinched the Golden Beaver Award at 6th National Science Film Festival in Mumbai.

  5. Rajamani, who has been recently passed away was related to which of the following field ?
    A.Doctor
    B.Author
    C.Professor
    D.Composer
    Answer – D.Composer
    Explanation – Noted southern composer Rajamani has passed awaydue to sudden cardiac arrest. He was 60.

  6. St. Petersburg Ladies Trophy has been clinched by which of the following ?
    A.Serena Williams and Martina Hingis
    B.Sania Mirza and Martina Hingis
    C.Vera Dushevina and Barbora Krejcikova
    D.Ana Ivanovic and Maria Sharapova
    Answer – B.Sania Mirza and Martina Hingis
    Explanation – Indian tennis star Sania Mirza and her Swiss partner Martina Hingis clinched the St. Petersburg Ladies Trophy by defeating Russian-Czech team of Vera Dushevina and Barbora Krejcikova to extend their winning streak to 40 matches.

  7. President Shri Pranab Mukherjee felicitated the winners of Infosys Prize 2015. Which of the following has been conferred with Mathematical Sciences award ?
    A.Dr. Amit Sharma
    B.Prof. G Ravindra Kumar
    C.Dr. Mahan MJ
    D.Prof. Umesh Waghmare
    Answer – C.Dr. Mahan MJ
    Explanation – Prof. Mahan MJ conferred with Infosys Prize 2015 in Mathematical Sciences for his contributions to geometric group theory, low-dimensional topology and complex geometry.

  8. Apple is all set to initiate its first technology centre in India at which of the following place ?
    A.Bengaluru
    B.Hyderabad
    C.Mumbai
    D.Pune
    Answer – B.Hyderabad
    Explanation – Apple is all set to initiate its first technology centre in India at Hyderabad, at a cost of $25 million. pread across 2,50,000 square feet, the centre will help Apple develop maps and make them available in its iPhones and Mac systems.

  9. To make students aware of Banking Sector in India, BML Munjal University has signed a MoU with which bank ?
    A.Andhra bank
    B.Canara bank
    C.Yes bank
    D.Axis bank
    Answer – D.Axis bank
    Explanation – BML Munjal University has signed a MoU with Axis Bank to jointly work towards promoting cooperation and advancing academic and business exchanges.

  10. Communication and Information Technology Minister announced to increase number of common service centres in the country. Who is the Communication and Information Technology Minister of India ?
    A.Venkaiah Naidu
    B.Ravi Shankar Prasad
    C.Piyush Goyal
    D.Arun Jaitley
    Answer – B.Ravi Shankar Prasad
    Explanation – Govt is planning to increase number of common service centres in the country will enable village-level entrepreneur to talk to national-level experts for guidance.

  11. Indian Council of Medical Research (ICMR) has joined hands with which of the following for joint research and exchange of faculty ?
    A.IIT-M
    B.IIT-B
    C.IIT-D
    D.IIT-K
    Answer – D.IIT-K
    Explanation – Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur and Indian Council of Medical Research (ICMR) are collaborating for joint research, exchange of faculty and students as well as tapping into international scientists and entrepreneurs under ‘Global Initiative of Academic Networks’ ( GIAN).

  12. Recently, BHEL has commissioned a 101 MW gas-based Combined Cycle Power Plant (CCPP) on (EPC) basis at which place ?
    A.Assam
    B.West Bengal
    C.Tripura
    D.Manipur
    Answer – C.Tripura
    Explanation – BHEL has commissioned a 101 MW gas-based Combined Cycle Power Plant (CCPP) on Engineering, Procurement and Construction (EPC) basis in Tripura.

  13. Which of the following state govt has amended Zamindari Abolition and Land Reform Act allowing the Scheduled castes to sell their farm land to non-dalits without asking for permission from District magistrate ?
    A.Himachal Pradesh
    B.Uttar Pradesh
    C.Madhya Pradesh
    D.Andhra Pradesh
    Answer – B.Uttar Pradesh
    Explanation – Uttar Pradesh has amended Uttar Pradesh Zamindari Abolition and Land Reform Act allowing the Scheduled castes to sell their farm land to non-dalits without asking for permission from District magistrate. It will replace Land Revenue Act of 1901 and Zamindari Abolition and Land Reform Act 1950.

  14. 2016 ICC Under-19 Cricket World Cup, that was held in Bangladesh has been clinched by which of the following ?
    A.England
    B.India
    C.South Africa
    D.West Indies
    Answer – D.West Indies
    Explanation – The 2016 ICC Under-19 Cricket World Cup that wad held in  Bangladesh has been won by West Indies by defeating India with 5 wickets.

  15. Venture firm Kalaari Capital’s unit, Kstart has announced its partnership with which of the following ?
    A.HCL
    B.Yahoo
    C.Google
    D.Microsoft
    Answer – C.Google
    Explanation – Venture firm Kalaari Capital’s unit, Kstart has publicized that Google will be a technology partner for its seed-stage portfolio companies. The partnership will provide access to Google’s mentorship, global network and products for select Kstart portfolio companies.