Current Affairs PDF Sales

Current Affairs February 12 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs February 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 12 2016

  1. Recently, Union Health & Family Welfare Minister J P Nadda has instigated the National Framework for the elimination of which of the following disease ?
    A.Cancer
    B.TB
    C.Dengue
    D.Malaria
    Answer – D.Malaria
    Explanation – On the sidelines of India’s proposed action for the elimination of Malaria by 2030, Union Health & Family Welfare Minister J P Nadda has instigated the National Framework for Malaria Elimination (NFME) 2016-2030.

  2. Which of the following pharmaceutical company’s CEO and MD bestowed with EY Entrepreneur of the Year 2015 award ?
    A.Pfizer
    B.Biocon
    C.Lupin
    D.Cipla
    Answer – C.Lupin
    Explanation – Pharmaceutical company Lupin’s CEO, Vinita Gupta and MD Nilesh Gupta bestowed with EY Entrepreneur of the Year 2015 award in recognition of their efforts in the company’s glorious growth and for creating value for stakeholders.

  3. Which of the following golfer has been voted as the Hilton Asian Tour Golfer of Year ?
    A.Matloob Ahmed
    B.Anirban Lahiri
    C.Kang Kyung
    D.Zaw Moe
    Answer – B.Anirban Lahiri
    Explanation – In an online poll, India’s Anirban Lahiri has been voted as the Hilton Asian Tour Golfer of Year. In 2015, the world no. 40 became the first Indian to feature at The Presidents Cup and won the Asian Tour Order of Merit title.

  4. Minister for Telecom & IT Ravi Shankar Prasad is all set to launch a Electronics Development Fund (EDF) in which of the following city ?
    A.Jaipur
    B.Hyderabad
    C.Pune
    D.Mumbai
    Answer – D.Mumbai
    Explanation – Department of Electronics & IT (Deity) in a company with Canbank Venture Capital Fund is all set to initiate the Electronics Development Fund (EDF) in Mumbai.

  5. Amar Chitra Katha has launched its first romance novel titled “A Kingdom For His Love”. It is authored by which of the following ?
    A.Vikram Seth
    B.Aravind Adiga
    C.Vani Mahesh
    D.Kiran Desai
    Answer – C.Vani Mahesh
    Explanation – Amar Chitra Katha has launched its first romance novel titled A Kingdom For His Love,” the fiction co-authored by Vani Mahesh and Shinie Antony is a retelling of a Sanskrit play ‘Swapnavasavadattam.

  6. Lance Naik Hanamanthapp, who has been recently passed away was related to which of the following field ?
    A.Professor
    B.Author
    C.Director
    D.Soldier
    Answer – D.Soldier
    Explanation – Lance Naik Hanamanthappa Koppad, who was rescued after being buried in ice and snow for six days died due to multiple organ failure. He was 33.

  7. Department of industrial policy and promotion (DIPP) has designated which of the following as its Secretary ?
    A.M. Mathisekaran
    B.Nagendraa Parakh
    C.Ramesh Abhishek
    D.Amitabh Kant
    Answer – C.Ramesh Abhishek
    Explanation – Former Forwards Markets Commission (FMC) chairman Ramesh Abhishek has been appointed secretary in the department of industrial policy and promotion (DIPP). He will be responsible for implementing “Make in India” and “Start up India”. He will succeed Amitabh Kant.

  8. Leslie Bassett, who has been recently passed away was related to which of the following field ?
    A.Actor
    B.Composer
    C.Author
    D.Director
    Answer – B.Composer
    Explanation – Known for his lush sonorities and ecumenical instrumentation, Pulitzer Prize-winning composer, Leslie Bassett due to old age complications. He was 93.

  9. Recently, Govt has decided to provide electricity to popular tourist destination “Elephanta island”. It is situated in which place ?
    A.Pune
    B.Jaipur
    C.Bengaluru
    D.Mumbai
    Answer – D.Mumbai
    Explanation – Maharashtra government has decided to provide electricity to the popular tourist destination Elephanta island from August 15, 2016. Govt will lay an underwater power cable network between mainland Mumbai and the island at a cost of Rs. 28 crore for electrification.

  10. Which of the following app launched a medical emergency feature enabling train travelers to check for vital information regarding medical facilities ?
    A.Indian Rail
    B.IRCTC
    C.RailYatri
    D.Cleartrip
    Answer – C.RailYatri
    Explanation – RailYatri.in launched a medical emergency feature through RailYatri mobile app enabling train travelers to check for vital information regarding medical facilities.

  11. Which of the following Indian Naval Ship will be developed as a tourism centre ?
    A.INS Vikrant
    B.INS Vishal
    C.INS Arihant
    Answer – D.INS Viraat
    Explanation – Aircraft carrier INS Viraat will be developed as a tourism centre after its decommissioning. A JV will be set up by Andhra government, Indian Navy and a private organisation to take up the tourism-related activities on the warship.

  12. Local private equity firm Kedaara has joined hands with which of the following to purchase the mortgage arm of Au Financiers ?
    A.Clarium Capital
    B.Partners Group
    C.Morgan Stanley
    D.Skagen Funds
    Answer – B.Partners Group
    Explanation – Local private equity firm Kedaara Capital has joined hands with American fund Partners Group to purchase the mortgage arm of Jaipur-based lender Au Financiers for Rs 950 crore.

  13. Which of the following has been appointed as the Chief Justice of the Bombay High Court ?
    A.Justice Mohit S Shah
    B.Justice S.K. Mukherjee
    C.Justice Sanjay Kishan Kaul
    D.Justice Dhirendra Hiralal Waghela
    Answer – D.Justice Dhirendra Hiralal Waghela
    Explanation – Currently the Chief Justice of the Orissa High Court, Justice Dhirendra Hiralal Waghela has been designated as the Chief Justice of the Bombay High Court.

  14. Which of the following is all set to become the India’s first state to have disabled-friendly beach ?
    A.Karnataka
    B.Gujarat
    C.Kerala
    D.Goa
    Answer – B.Gujarat
    Explanation – Tithal beach in Valsad district of Gujarat will become India’s first disabled-friendly beach which will have disabled-friendly food courts, washrooms and entertainment area.

  15. Which of the following has appointed as the director of the United Nations Information Centre (UNIC) ?
    A.K. Manoharan
    B.Kiran Mehra
    C.Tamar Hahn
    D.Rajiv Chandran
    Answer – C.Tamar Hahn
    Explanation – Tamar Hahn of Israe designated as the director of the United Nations Information Centre (UNIC) in Buenos Aires that serves Argentina and Uruguay.  She was appointed by United Nations Secretary-General Ban Ki-moon.