Aptitude Questions – Number Series Set 60

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 4, 5, 9, 20, ?, 160.5
    1. 52.5
    2. 47.5
    3. 67.5
    4. 37.5
    5. 27.5
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 52.5
    Explanation :
    4 * 1 + 1 = 5
    5 * 1.5 + 1.5= 9
    9 * 2 + 2 = 20
    20 * 2.5 + 2.5 = 52.5
    52.5 * 3 + 3 = 160.5

  2. 12 6 6 12 48 ?
    1.354
    2.384
    3.294
    4.234
    5.244
    Answer & Explanation
    Answer – 2.384
    Explanation :
    12 * 0.5 = 6
    6 * 1 = 6
    6 * 2 = 12
    12 * 4 = 48
    48 * 8 = 384

  3. 2, 4, 9, ?, 91, 348
    1.38
    2.26
    3.56
    4.44
    5.62
    Answer & Explanation
    Answer – 2.26
    Explanation :
    2 + 1² + 1 = 4
    4 + 2² + 1= 9
    9 + 4² + 1= 26

  4. 6, 8, 16, 38, ?, 319
    1.103
    2.182
    3.104
    4.171
    5.180
    Answer & Explanation
    Answer – 1.103
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8* 1.5 + 4 = 16
    16 * 2 + 6 = 38
    38 * 2.5 + 8 = 103
    103 * 3 + 10 = 319

  5. 4, ?, 16, 42, 92, 174
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer & Explanation
    Answer – 3.6
    Explanation :
    4 + 1² + 1= 6
    6 + 3² + 1= 16
    16 + 5² + 1= 42……..

  6. 6, 6, 13, ?, 177, 893
    1.33
    2.43
    3.38
    4.24
    5.44
    Answer & Explanation
    Answer – 2.43
    Explanation :
    6*1 – 1 + 1 = 6
    6*2 – 2 + 3 = 13
    13*3 – 1 + 5 = 43

  7. 2, 1, 13, 34, 106, ?
    1.232
    2.218
    3.221
    4.225
    5.242
    Answer & Explanation
    Answer – 3.221
    Explanation :
    2 + 1³ – 2 = 1
    1 + 2³ + 4 = 13
    13 + 3³ – 6 = 34
    34 + 4³ + 8 = 106

  8. 2, 7, 31, 119, ?, 1923
    1.475
    2.470
    3.465
    4.483
    5.455
    Answer & Explanation
    Answer – 4.483
    Explanation :
    2 * 4 – 1 = 7
    7 * 4 + 3 = 31
    31 * 4 – 5 = 119
    119 * 4 + 7 = 483
    483 * 4 – 9 = 1923

  9. 3, ?, 12, 18, 44, 78
    1.4
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 1.4
    Explanation :
    3*2 – 2 = 4
    4*2 + 4 = 12
    12*2 – 6 = 18

  10. 5, 7, 10, 36, 136, ?
    1.640
    2.680
    3.650
    4.690
    5.620
    Answer & Explanation
    Answer – 4.690
    Explanation :
    5 * 1 + 2 = 7
    7 * 2 – 4 = 10
    10 * 3 + 6 = 36
    36 * 4 – 8 = 136
    136 * 5 + 10 = 690





error: Alert: Content is protected !!