Aptitude Questions – Number Series Set 67

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 4, 5, 6, 14, ?, 100.5
    1. 32.5
    2. 47.5
    3. 67.5
    4. 37.5
    5. 27.5
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 32.5
    Explanation :
    4 * 1 + 1 = 5
    5 * 1.5 – 1.5= 6
    6 * 2 + 2 = 14
    14 * 2.5 – 2.5 = 32.5
    32.5 * 3 + 3 = 100.5

  2. 8 4 4 8 32 ?
    1.354
    2.384
    3.294
    4.234
    5.256
    Answer & Explanation
    Answer – 5.256
    Explanation :
    8 * 0.5 = 4
    4 * 1 = 4
    4 * 2 = 8
    8 * 4 = 32
    32 * 8 = 256

  3. 2, 2, 7, ?, 87, 342
    1.21
    2.26
    3.23
    4.24
    5.22
    Answer & Explanation
    Answer – 5.22
    Explanation :
    2 + 1² – 1 = 2
    2 + 2² + 1= 7
    7 + 4² – 1= 22

  4. 6, 8, 8, 22, ?, 151
    1.43
    2.42
    3.44
    4.47
    5.48
    Answer & Explanation
    Answer – 4.47
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8 * 1.5 – 4 = 8
    8 * 2 + 6 = 22
    22 * 2.5 – 8 = 47
    47 * 3 + 10 = 151

  5. 4, ?, 14, 40, 88, 170
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer & Explanation
    Answer – 3.6
    Explanation :
    4 + 1² + 1= 6
    6 + 3² – 1= 14
    14 + 5² + 1= 40……..

  6. 6, 6, 7, ?, 91, 463
    1.33
    2.43
    3.38
    4.25
    5.44
    Answer & Explanation
    Answer – 4.25
    Explanation :
    6*1 – 1 + 1 = 6
    6*2 – 2 – 3 = 7
    7*3 – 1 + 5 = 25

  7. 2, 5, 17, 50, 122, ?
    1.252
    2.258
    3.257
    4.225
    5.242
    Answer & Explanation
    Answer – 3.257
    Explanation :
    2 + 1³ + 2 = 5
    5 + 2³ + 4 = 17
    17 + 3³ + 6 = 50
    50 + 4³ + 8 = 122

  8. 2, 9, 39, 161, ?, 2613
    1.675
    2.670
    3.665
    4.651
    5.655
    Answer & Explanation
    Answer – 4.651
    Explanation :
    2 * 4 + 1 = 9
    9 * 4 + 3 = 39
    39 * 4 + 5 = 161
    161 * 4 + 7 = 651
    651 * 4 + 9 = 2613

  9. 5, ?, 20, 34, 76, 142
    1.4
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 4.8
    Explanation :
    5*2 – 2 = 8
    8*2 + 4 = 20
    20*2 – 6 = 34

  10. 5, 6, 8, 30, 136, ?
    1.645
    2.680
    3.650
    4.690
    5.620
    Answer & Explanation
    Answer – 1.645
    Explanation :
    5 * 1 + 1 = 6
    6 * 2 – 2 = 10
    10 * 3 + 3 = 33
    33 * 4 – 4 = 128
    128 * 5 + 5 = 645





error: Alert: Content is protected !!