Aptitude Questions – Number Series Set 65

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 8, 9, 15, 32, ?, 250.5
    1. 82.5
    2. 47.5
    3. 62.5
    4. 37.5
    5. 64.5
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 82.5
    Explanation :
    8 * 1 + 1 = 9
    9 * 1.5 + 1.5= 15
    15 * 2 + 2 = 32
    32 * 2.5 + 2.5 = 82.5
    82.5 * 3 + 3 = 250.5

  2. 12 7 9 22 96 ?
    1.754
    2.784
    3.794
    4.734
    5.744
    Answer & Explanation
    Answer – 2.784
    Explanation :
    12 * 0.5 + 1 = 7
    7 * 1 + 2 = 9
    9 * 2 + 4 = 22
    22 * 4 + 8 = 96
    96 * 8 + 16 = 784

  3. 2, 4, 7, ?, 87, 344
    1.38
    2.24
    3.56
    4.44
    5.62
    Answer & Explanation
    Answer – 2.24
    Explanation :
    2 + 1² + 1 = 4
    4 + 2² – 1 = 7
    7 + 4² + 1 = 24
    24 + 8² – 1 = 87
    87 + 16² + 1 = 344

  4. 6, 4, 10, 14, 43, ?
    1.119
    2.127
    3.114
    4.141
    5.132
    Answer & Explanation
    Answer – 1.119
    Explanation :
    6 * 1 – 2 = 4
    4 * 1.5 + 4 = 10
    10 * 2 – 6 = 14
    14 * 2.5 + 8 = 43
    43 * 3 – 10 = 119

  5. 4, ?, 14, 40, 88, 170
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer & Explanation
    Answer – 3.6
    Explanation :
    4 + 1² + 1 = 6
    6 + 3² – 1 = 14
    14 + 5² + 1 = 40
    40 + 7² – 1 = 88
    88 + 9² + 1 = 170

  6. 6, 6, 7, ?, 91, 463
    1.33
    2.43
    3.38
    4.25
    5.44
    Answer & Explanation
    Answer – 4.25
    Explanation :
    6*1 – 1 + 1 = 6
    6*2 – 2 – 3 = 7
    7*3 – 1 + 5 = 25
    25*4 – 2 – 7 = 91
    91*5 – 1 + 9 = 463

  7. 2, 5, 9, 42, 98, ?
    1.233
    2.218
    3.221
    4.225
    5.242
    Answer & Explanation
    Answer – 1.233
    Explanation :
    2 + 1³ + 2 = 5
    5 + 2³ – 4 = 9
    9 + 3³ + 6 = 42
    42 + 4³ – 8 = 98
    98 + 5³ + 10 = 233

  8. 3, 11, 47, 183, ?, 2947
    1.775
    2.770
    3.765
    4.783
    5.739
    Answer & Explanation
    Answer – 5.739
    Explanation :
    3 * 4 – 1 = 11
    11 * 4 + 3 = 47
    47 * 4 – 5 = 183
    183 * 4 + 7 = 739
    739 * 4 – 9 = 2947

  9. 2, ?, 8, 10, 28, 46
    1.2
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 1.4
    Explanation :
    2*2 – 2 = 2
    2*2 + 4 = 8
    8*2 – 6 = 10
    10*2 + 8 = 28
    28*2 – 10 = 46

  10. 4, 6, 8, 30, 112, ?
    1.540
    2.580
    3.550
    4.590
    5.570
    Answer & Explanation
    Answer – 5.570
    Explanation :
    4 * 1 + 2 = 6
    6 * 2 – 4 = 8
    8 * 3 + 6 = 30
    30 * 4 – 8 = 112
    112 * 5 + 10 = 570





error: Alert: Content is protected !!